Monisia zapomnialam Ci napisać co z tym basenem. My chodziliśmy do Piekar bo niedaleko mieszamy a w soboty przez ok 3 godz jakos od 9 do 12 jest podgrzewana woda w malym basenie bo wlasnie sa zajecia dla takich maluszkow. I ozesz sie albo zapisac na takie zajecia albo chodzic sobie tak o. Polecam!
reklama
flower188
Fanka BB :)
Jagna - mi nie tyle o samochod chodzi tylko o ten problem teraz bo tu mrozy a my bez samochodu a mala trzeba do pzredszkola, maz musi do pracy, ja na badania - niby jest jeszcze ten moj gracik ale on taki starsznie awaryjny jest no i jak mroz to od razu szwnakuje (wczoraj na kablach go odpalalismy)
a no fakt monisia pytala o basen - my chodzilismy z mala na AGH ale nie na zajecia zorganizowane (choc akie tez podobno sa) tylko po prostu razem - sztania rodzinna, meeega czysciurko wszedzie, woda ciepla, jeden z rodzicow moze sobie pojsc na zmiane na ktorys wiekszy basen poplywac, jest duzo spzretu typu rekawki, kola, pilki dla dzieci; podobno tez w herbewie sa zajecia ale tam taki maly ten basenik jest ze chyba tlok; duzo osob sobie chwali Strona główna - Ciocia Rybka i oni kiedys mieli zajecia tez na Morelowej w Hotelu Daisy i tam podobno sa super warunki tez
edit.
Megi Pegi- bym zapomniała http://www.megipegiwkuchni.blogspot.com/2013/12/penne-z-cukinia-i-szynka.html pzrepyszne (ja dodałam jeszcze awokado) a to http://www.megipegiwkuchni.blogspot.com/2014/01/zawijasy-z-ososia-w-ciescie-francuskim.html naprawdę rewelacja !! (dodałam jeszcze fetę)
a no fakt monisia pytala o basen - my chodzilismy z mala na AGH ale nie na zajecia zorganizowane (choc akie tez podobno sa) tylko po prostu razem - sztania rodzinna, meeega czysciurko wszedzie, woda ciepla, jeden z rodzicow moze sobie pojsc na zmiane na ktorys wiekszy basen poplywac, jest duzo spzretu typu rekawki, kola, pilki dla dzieci; podobno tez w herbewie sa zajecia ale tam taki maly ten basenik jest ze chyba tlok; duzo osob sobie chwali Strona główna - Ciocia Rybka i oni kiedys mieli zajecia tez na Morelowej w Hotelu Daisy i tam podobno sa super warunki tez
edit.
Megi Pegi- bym zapomniała http://www.megipegiwkuchni.blogspot.com/2013/12/penne-z-cukinia-i-szynka.html pzrepyszne (ja dodałam jeszcze awokado) a to http://www.megipegiwkuchni.blogspot.com/2014/01/zawijasy-z-ososia-w-ciescie-francuskim.html naprawdę rewelacja !! (dodałam jeszcze fetę)
Ostatnia edycja:
Flower to faktycznie nie ciekawie. Dacie rade, ja nie ma jakiś strasznym mrozów to nic się nie stanie córci, tylko Ty biedna chora:-(.
Piję kawę, bo bym nie wytrzymała do powrotu męża. Tak mnie głowa bolała po drzemce, teraz mi już lepiej.
Piję kawę, bo bym nie wytrzymała do powrotu męża. Tak mnie głowa bolała po drzemce, teraz mi już lepiej.
jaspis
Fanka BB :)
Cześć Mamusie:-)
Ale mi dziś dłonie puchną.....nie mogę zacisnąć pięści......
kasiulekk trzymam kciuki &&&&
ewa86 już kiedyś wspominałaś o filmikach Zawitkowskiego i ja je skrupulatnie molestuje na yt . Tylko taka lalka-bobas przydałaby mi się do treningów ;-).
MałaMama zdrówka dla męża
flower dobrze że mąż cały, a z tym terminem do wyjazdu do Pragi to naprawdę się wstrzelili
Ja obiadek mam jeszcze z wczoraj, to lecę zrobić dzisiaj rogaliki drożdżowe z jabłkiem
Ale mi dziś dłonie puchną.....nie mogę zacisnąć pięści......
kasiulekk trzymam kciuki &&&&
ewa86 już kiedyś wspominałaś o filmikach Zawitkowskiego i ja je skrupulatnie molestuje na yt . Tylko taka lalka-bobas przydałaby mi się do treningów ;-).
MałaMama zdrówka dla męża
flower dobrze że mąż cały, a z tym terminem do wyjazdu do Pragi to naprawdę się wstrzelili
Ja obiadek mam jeszcze z wczoraj, to lecę zrobić dzisiaj rogaliki drożdżowe z jabłkiem
Flower, też byłam na nie jeśli chodzi o budzenie w nocy. Ale stwierdziłam, że spróbuję.
W sumie to jak Frankowi w dzień zdjęłam pieluchę, to jakiś miesiąc go pilnowałam, żeby sikał, potem dopiero sam zaczął wołać, więc może w nocy też takiego "lekkiego startu" potrzebuje. No zobaczymy
Trwa to minutę w każdym razie, więc tragedii nie ma A budzę go, bo wysadzanie na śpiocha to już zupełnie się mija z celem moim zdaniem
Dobra, Nusia śpi.
Siadam do roboty dalej, bo jestem w czarnej d*.
A zaraz po przedszkolu do Szwagrów jedziemy. Szwagierka jest w ciąży 5 tygodni do przodu w stosunku do mnie, więc już prawie na wylocie
W sumie to jak Frankowi w dzień zdjęłam pieluchę, to jakiś miesiąc go pilnowałam, żeby sikał, potem dopiero sam zaczął wołać, więc może w nocy też takiego "lekkiego startu" potrzebuje. No zobaczymy
Trwa to minutę w każdym razie, więc tragedii nie ma A budzę go, bo wysadzanie na śpiocha to już zupełnie się mija z celem moim zdaniem
Dobra, Nusia śpi.
Siadam do roboty dalej, bo jestem w czarnej d*.
A zaraz po przedszkolu do Szwagrów jedziemy. Szwagierka jest w ciąży 5 tygodni do przodu w stosunku do mnie, więc już prawie na wylocie
mamusia synka
i córeczki
a u mnie była sąsiadka na herbatce i ploteczkach, a druga sąsiadka z porodówki milczy jak zaklęta............
Teraz się najadłam, przypilnuję Kurczaka żeby zjadł i chyba idę na drzemeczkę :-)
Teraz się najadłam, przypilnuję Kurczaka żeby zjadł i chyba idę na drzemeczkę :-)
oj i ja pojedzona...kurczaka wczorajszego konczylismy i muffinki kakaowe na deser..pychotka...
jeszcze kompocik z jabłek zrobiłam bo mi brat nawiózł i szkoda zeby sie zmarnowały a długo nie poleżą.
miłego odpoczynku poobiadkowego;-)
jeszcze kompocik z jabłek zrobiłam bo mi brat nawiózł i szkoda zeby sie zmarnowały a długo nie poleżą.
miłego odpoczynku poobiadkowego;-)
mamusia synka
i córeczki
sasiadka urodziła 3600g i 59 cm, napisała, ze picka boli ale juz jest szcześliwa i juz teraz wszystko wytrzyma :-)
reklama
Agnis83
Mama Kacperka i Oskarka
Pokaże Wam mój plan porodu jaki dostałam od położnej, obowiązuje w moim szpitalu.
Plik do pobrania na fb. Tu nie wiedziałam jak wstawić cały plik to kopiuje ;-)
Imię i nazwisko……………………………………………………….
Termin porodu………………………………………………………..
Lekarz prowadzący……………………………………………………
Oczekiwania wobecmiejsca / warunków porodu:
- chciałabym rodzić w sali pojedynczej
- zależy mi, by w sali był/a prysznic lub wanna
- chciałabym, by w sali była toaleta
- mogę rodzić na sali wieloosobowej
- chciałabym mieć możliwość posłuchania swojej muzyki
- chciałabym, aby w sali porodowej było przyciemnioneświatło, panowała cisza
- chciałabym rodzić w swoim ubraniu
- chciałabym móc nagrywać poród na kamerę / robić zdjęcia
Osoba towarzysząca/ osoby obecne podczas porodu:
- chcę rodzić z bliską osobą
- będę rodzić sama
- chciałabym rodzić z mężem
- chciałabym, aby osoba towarzysząca była ze mną przywszystkich/ wybranych przeze mnie zabiegach
- zależy mi, aby mojej osobie towarzyszącej udzielanoinformacji o postępie porodu
- wyrażam/ nie wyrażam zgody na obecność studentów/tekpołożnictwa i medycyny
- zależy mi na tym, aby podczas porodu obecne były tylkoniezbędne osoby z personelu medycznego
Poród:
- zależy mi na pełnej i bieżącej informacji o postępieporodu
- zależy mi by mój poród był naturalny, bez zbędnychzabiegów (podanie oksytocyny, przebicie pęcherza płodowego, stałe monitorowanieaparatem KTG), chyba że sytuacja medyczna będzie tego wymagała, w tej sytuacjichciałabym by dokładnie mi wszystko wyjaśniono
- proszę pytać mnie o zgodę na wszystkie badania i zabiegipodczas porodu
- zależy mi, by wszystkie proponowane interwencje medycznepoprzedzone były wnikliwą analizą mojej sytuacji
- zależy mi by ograniczyć liczbę badań dopochwowych i aby wmiarę możliwości odbywały się one w dogodnej dla mnie pozycji
- proszę pozwolić mi na swobodne wydawanie dźwięków i/lubkrzyku podczas porodu
- chciałabym móc złagodzić głód w trakcie porodu
- chciałabym pić w trakcie porodu
- nie wyrażam zgody na masaż szyjki macicy i wyciskaniedziecka z brzucha – „chwyt Kristellera”
Pierwszy okres porodu:
- chciałabym mieć swobodę poruszania się w pierwszym okresieporodu
- chciałabym mieć możliwość korzystania z wanny/prysznica
- chciałabym mieć możliwość korzystania ze sprzętów takich,jak drabinka, materac, worek sako
- jeżeli zaistnieje konieczność podania mi kroplówki lubmonitorowania stanu dziecka, chciałabym zachować możliwość poruszania się iprzyjmowania dowolnej pozycji
Drugi okres porodu:
- chciałabym mieć możliwość wyboru pozycji w drugim okresieporodu
- w drugim okresie porodu, chciałabym przeć zgodnie z tym,jak podpowiada mi instynkt, przeć spontanicznie
- chciałabym mieć możliwość urodzenia dziecka na podłodze,na materacu lub skorzystać ze stołka porodowego
- chciałabym urodzić na fotelu porodowym
- w momencie wyłaniania się główki dziecka, chciałabym jejdotknąć
- jeśli będę rodzić w pozycji pionowej, chciałabym mieć możliwośćsama przyjąć dziecko
- chciałabym użyć własnego lusterka dzięki któremu będęmogła widzieć pojawiającą się główkę dziecka
- chciałabym prosić o przygaszenie świateł i wyciszenie wchwili, gdy dziecko będzie wychodzić naświat
- zależy mi, aby w trakcie rodzenia się dziecka obecny byłtylko niezbędny personel
Łagodzenie bóluporodowego:
- proszę nie proponować mi farmakologicznych środkówprzeciwbólowych, zanim sama o to nie poproszę
- jeśli poproszę o środki przeciwbólowe, proszę poinformowaćmnie o etapie porodu, na jakim jestem
- chciałabym móc skorzystać ze znieczuleniazewnątrzoponowego
- nie chcę znieczulenia zewnątrzoponowego
- chciałabym móc korzystać z niefarmakologicznych metodłagodzenia bólu, takich jak masaż przez osobę towarzyszącą, prysznic, ipresjawodna
- nie wyrażam zgody na podanie dolarganu oraz innych środkówzmieniających świadomość
- jeśli poproszę o ulżenie mi w bólu, prosiłabym ozaproponowanie mi w pierwszej kolejności naturalnych metod łagodzenia bóluporodowego
- jeśli zostanie podane mi znieczulenie zewnątrzopnowe,chciałabym zachować możliwość poruszania się i przyjmowania dowolnej pozycji
Nacięcie / ochronakrocza:
- zależy mi na uniknięciu nacięcia krocza
- wolałabym mieć nacięcie krocza
Chciałabym, aby położna starała się ochronić moje kroczepoprzez okłady i poinstruowanie mnie w czasie parcia
- proszę o miejscowe znieczulenie przy zszywaniu krocza
Wywołanie /stymulacja porodu:
- jeśli nie będzie wyraźnych względów medycznych, chciałabymuniknąć wywołania porodu (w tym przebijania pęcherza płodowego)
- zanim zostanie podana mi oksytocyna lub zostanie przebitypęcherz płodowy, chciałabym spróbować naturalnych sposobów stymulowania porodu,takich jak ruch czy masaż brodawek sutkowych
- jeśli wywołanie porodu będzie konieczne, chciałabym, abynajpierw został użyty żel z prostaglandyną, zanim zostanie podana oksytocyna
Cesarskie cięcie:
- chciałąbym uniknąć cesarskiego cięcia
- jeśli cesarskie cięcie będzie konieczne, chciałabym zostaćo wszystkim dokładnie poinformowana
- chciałabym by osoba towarzysząca mogła być obecna podczasoperacji
- zależy mi, by mieć możliwość jak najszybszego pierwszegokontaktu z dzieckiem, jeśli stan zdrowia dziecka będzie na to pozwalał
- jeśli będzi eto możliwe, chciałabym aby dziecko zostałooddane na ręce osoby towarzyszącej od razu po porodzie
- jeśli będzie to możliwe, chciałabym nakarmić dziecko jaknajszybciej po porodzie
Po porodzie:
- zależy mi, by towarzysząca mi osoba mogła przeciąćpępowinę
- zależy mi, by pępowina została przecięta dopiero wtedy,gdy przestanie tętnić
- chciałabym, aby moje dziecko było u mnie na brzuchu wkontakcie „skóra do skóry” tak długo jak będziemy tego potrzebowali
- chciałabym nakarmić moje dziecko piersią jeszcze na saliporodowej
- chciałabym, aby moje dziecko zostało owinięte w pieluszki,które przyniosłam z domu
- chciałabym aby moje dziecko zostało ubrane w rzeczy, któreprzyniosłam z domu
- zależy mi na tym, aby dziecko po porodzie zostało tylkoosuszone i okryte pieluszkami
- nie wyrażam zgody na robienie zdjęcia mojemu dzieckupodczas ważenia, zwłaszcza z użyciem lampy błyskowej
- proszę zważyć i zmierzyć moje dziecko po zakończeniupierwszego kontaktu skóra do skóry
- chciałabym od razu po porodzie dowiedzieć się ile waży imierzy moje dziecko
- chciałabym trzymać dziecko na rękach podczas rodzenia sięłożyska i w trakcie ewentualnych zabiegów
- proszę o wykonanie wstępnej oceny stanu noworodka napodstawie skali Agar podczas kontaktu „skóra do skóry”, gdy dziecko będzieleżało na moim brzuchu
- proszę o przeprowadzenie pełnego badania lekarskiego wpóźniejszym czasie, po zakończeniu pierwszego kontaktu, jeśli nie będzieprzeciwwskazań medycznych
Trzeci okres porodu:
- zanim zostaną podane mi środki naskurczowe, chciałabymspróbować urodzić łożysko samodzielnie
- nie zgadzam się na podanie środków naskurczowych w 3okresie porodu
- chciałabym mieć możliwość przystawienia dziecka do piersizanim urodzę łożysko
Na oddzialepołożniczym:
- chciałabym aby dziecko było cały czas ze mną w pokoju
- w momencie, gdy odzyskam siły, chciałabym, aby dzieckobyło ze mną w pokoju
- chciałabym, aby dziecko było ze mną w pokoju w ciągu dnia,a w nocy na sali noworodkowej
- chciałabym zostać dokładnie poinstruowana, jak mamprzewijać i kąpać dziecko
- jestem doświadczoną mamą, będę sama przewijać i kąpaćdziecko
- chciałabym, aby kąpiel dziecka i inne czynnościpielęgnacyjne oraz ew. badania i zabiegi odbywały się w obecności mojej lubojca dziecka
- zakładając, że ja i dziecko będziemy czuć się dobrze,chciałabym być wypuszczona do domu najszybciej jak to jest możliwe
Karmienienoworodka:
- planuję karmić dziecko piersią
- nie wyrażam zgody, by moje dziecko było dokarmiane lubdopajane, chyba, że będą wyraźne medyczne wskazania
- proszę nie dokarmiać/ nie dopajać dziecka bez uzgodnieniaze mną
- chciałabym mieć możliwość skorzystania z poradykonsultanta laktacyjnego
- nie planuję dziecka karmić piersią
- nie wyrażam zgody na podanie dziecku smoczka
Szczepienia:
- nie wyrażam zgody na szczepienie dziecka w pierwszej dobie
- zgadzam się na szczepienie dziecka
- proszę, aby szczepienie dziecka odbyło się w obecnościmojej lub ojca dziecka
Ważne informacjedodatkowe (na przykład):
- mam tendencję do omdleń, to mój trzeci poród, po obupoprzednich straciłam przytomność
- mam niską tolerancję na uczucie głodu, szybko opadam zsił, zależy mi aby w trakcie porodu mieć możliwość zjedzenia wysokokalorycznejprzekąski
- chciałabym mieć szkła kontaktowe albo okulary przez całyczas porodu
- proszę o ograniczenie liczby badań dopochwowych ze względuna traumatyczne przeżycia z mojej przeszłości
- mam cukrzycę ciążową
- mam cukrzycę
- mam problemy ze słuchem
- mam kłopoty ze wzrokiem.
Plik do pobrania na fb. Tu nie wiedziałam jak wstawić cały plik to kopiuje ;-)
PLAN PORODU
Imię i nazwisko……………………………………………………….
Termin porodu………………………………………………………..
Lekarz prowadzący……………………………………………………
Oczekiwania wobecmiejsca / warunków porodu:
- chciałabym rodzić w sali pojedynczej
- zależy mi, by w sali był/a prysznic lub wanna
- chciałabym, by w sali była toaleta
- mogę rodzić na sali wieloosobowej
- chciałabym mieć możliwość posłuchania swojej muzyki
- chciałabym, aby w sali porodowej było przyciemnioneświatło, panowała cisza
- chciałabym rodzić w swoim ubraniu
- chciałabym móc nagrywać poród na kamerę / robić zdjęcia
Osoba towarzysząca/ osoby obecne podczas porodu:
- chcę rodzić z bliską osobą
- będę rodzić sama
- chciałabym rodzić z mężem
- chciałabym, aby osoba towarzysząca była ze mną przywszystkich/ wybranych przeze mnie zabiegach
- zależy mi, aby mojej osobie towarzyszącej udzielanoinformacji o postępie porodu
- wyrażam/ nie wyrażam zgody na obecność studentów/tekpołożnictwa i medycyny
- zależy mi na tym, aby podczas porodu obecne były tylkoniezbędne osoby z personelu medycznego
Poród:
- zależy mi na pełnej i bieżącej informacji o postępieporodu
- zależy mi by mój poród był naturalny, bez zbędnychzabiegów (podanie oksytocyny, przebicie pęcherza płodowego, stałe monitorowanieaparatem KTG), chyba że sytuacja medyczna będzie tego wymagała, w tej sytuacjichciałabym by dokładnie mi wszystko wyjaśniono
- proszę pytać mnie o zgodę na wszystkie badania i zabiegipodczas porodu
- zależy mi, by wszystkie proponowane interwencje medycznepoprzedzone były wnikliwą analizą mojej sytuacji
- zależy mi by ograniczyć liczbę badań dopochwowych i aby wmiarę możliwości odbywały się one w dogodnej dla mnie pozycji
- proszę pozwolić mi na swobodne wydawanie dźwięków i/lubkrzyku podczas porodu
- chciałabym móc złagodzić głód w trakcie porodu
- chciałabym pić w trakcie porodu
- nie wyrażam zgody na masaż szyjki macicy i wyciskaniedziecka z brzucha – „chwyt Kristellera”
Pierwszy okres porodu:
- chciałabym mieć swobodę poruszania się w pierwszym okresieporodu
- chciałabym mieć możliwość korzystania z wanny/prysznica
- chciałabym mieć możliwość korzystania ze sprzętów takich,jak drabinka, materac, worek sako
- jeżeli zaistnieje konieczność podania mi kroplówki lubmonitorowania stanu dziecka, chciałabym zachować możliwość poruszania się iprzyjmowania dowolnej pozycji
Drugi okres porodu:
- chciałabym mieć możliwość wyboru pozycji w drugim okresieporodu
- w drugim okresie porodu, chciałabym przeć zgodnie z tym,jak podpowiada mi instynkt, przeć spontanicznie
- chciałabym mieć możliwość urodzenia dziecka na podłodze,na materacu lub skorzystać ze stołka porodowego
- chciałabym urodzić na fotelu porodowym
- w momencie wyłaniania się główki dziecka, chciałabym jejdotknąć
- jeśli będę rodzić w pozycji pionowej, chciałabym mieć możliwośćsama przyjąć dziecko
- chciałabym użyć własnego lusterka dzięki któremu będęmogła widzieć pojawiającą się główkę dziecka
- chciałabym prosić o przygaszenie świateł i wyciszenie wchwili, gdy dziecko będzie wychodzić naświat
- zależy mi, aby w trakcie rodzenia się dziecka obecny byłtylko niezbędny personel
Łagodzenie bóluporodowego:
- proszę nie proponować mi farmakologicznych środkówprzeciwbólowych, zanim sama o to nie poproszę
- jeśli poproszę o środki przeciwbólowe, proszę poinformowaćmnie o etapie porodu, na jakim jestem
- chciałabym móc skorzystać ze znieczuleniazewnątrzoponowego
- nie chcę znieczulenia zewnątrzoponowego
- chciałabym móc korzystać z niefarmakologicznych metodłagodzenia bólu, takich jak masaż przez osobę towarzyszącą, prysznic, ipresjawodna
- nie wyrażam zgody na podanie dolarganu oraz innych środkówzmieniających świadomość
- jeśli poproszę o ulżenie mi w bólu, prosiłabym ozaproponowanie mi w pierwszej kolejności naturalnych metod łagodzenia bóluporodowego
- jeśli zostanie podane mi znieczulenie zewnątrzopnowe,chciałabym zachować możliwość poruszania się i przyjmowania dowolnej pozycji
Nacięcie / ochronakrocza:
- zależy mi na uniknięciu nacięcia krocza
- wolałabym mieć nacięcie krocza
Chciałabym, aby położna starała się ochronić moje kroczepoprzez okłady i poinstruowanie mnie w czasie parcia
- proszę o miejscowe znieczulenie przy zszywaniu krocza
Wywołanie /stymulacja porodu:
- jeśli nie będzie wyraźnych względów medycznych, chciałabymuniknąć wywołania porodu (w tym przebijania pęcherza płodowego)
- zanim zostanie podana mi oksytocyna lub zostanie przebitypęcherz płodowy, chciałabym spróbować naturalnych sposobów stymulowania porodu,takich jak ruch czy masaż brodawek sutkowych
- jeśli wywołanie porodu będzie konieczne, chciałabym, abynajpierw został użyty żel z prostaglandyną, zanim zostanie podana oksytocyna
Cesarskie cięcie:
- chciałąbym uniknąć cesarskiego cięcia
- jeśli cesarskie cięcie będzie konieczne, chciałabym zostaćo wszystkim dokładnie poinformowana
- chciałabym by osoba towarzysząca mogła być obecna podczasoperacji
- zależy mi, by mieć możliwość jak najszybszego pierwszegokontaktu z dzieckiem, jeśli stan zdrowia dziecka będzie na to pozwalał
- jeśli będzi eto możliwe, chciałabym aby dziecko zostałooddane na ręce osoby towarzyszącej od razu po porodzie
- jeśli będzie to możliwe, chciałabym nakarmić dziecko jaknajszybciej po porodzie
Po porodzie:
- zależy mi, by towarzysząca mi osoba mogła przeciąćpępowinę
- zależy mi, by pępowina została przecięta dopiero wtedy,gdy przestanie tętnić
- chciałabym, aby moje dziecko było u mnie na brzuchu wkontakcie „skóra do skóry” tak długo jak będziemy tego potrzebowali
- chciałabym nakarmić moje dziecko piersią jeszcze na saliporodowej
- chciałabym, aby moje dziecko zostało owinięte w pieluszki,które przyniosłam z domu
- chciałabym aby moje dziecko zostało ubrane w rzeczy, któreprzyniosłam z domu
- zależy mi na tym, aby dziecko po porodzie zostało tylkoosuszone i okryte pieluszkami
- nie wyrażam zgody na robienie zdjęcia mojemu dzieckupodczas ważenia, zwłaszcza z użyciem lampy błyskowej
- proszę zważyć i zmierzyć moje dziecko po zakończeniupierwszego kontaktu skóra do skóry
- chciałabym od razu po porodzie dowiedzieć się ile waży imierzy moje dziecko
- chciałabym trzymać dziecko na rękach podczas rodzenia sięłożyska i w trakcie ewentualnych zabiegów
- proszę o wykonanie wstępnej oceny stanu noworodka napodstawie skali Agar podczas kontaktu „skóra do skóry”, gdy dziecko będzieleżało na moim brzuchu
- proszę o przeprowadzenie pełnego badania lekarskiego wpóźniejszym czasie, po zakończeniu pierwszego kontaktu, jeśli nie będzieprzeciwwskazań medycznych
Trzeci okres porodu:
- zanim zostaną podane mi środki naskurczowe, chciałabymspróbować urodzić łożysko samodzielnie
- nie zgadzam się na podanie środków naskurczowych w 3okresie porodu
- chciałabym mieć możliwość przystawienia dziecka do piersizanim urodzę łożysko
Na oddzialepołożniczym:
- chciałabym aby dziecko było cały czas ze mną w pokoju
- w momencie, gdy odzyskam siły, chciałabym, aby dzieckobyło ze mną w pokoju
- chciałabym, aby dziecko było ze mną w pokoju w ciągu dnia,a w nocy na sali noworodkowej
- chciałabym zostać dokładnie poinstruowana, jak mamprzewijać i kąpać dziecko
- jestem doświadczoną mamą, będę sama przewijać i kąpaćdziecko
- chciałabym, aby kąpiel dziecka i inne czynnościpielęgnacyjne oraz ew. badania i zabiegi odbywały się w obecności mojej lubojca dziecka
- zakładając, że ja i dziecko będziemy czuć się dobrze,chciałabym być wypuszczona do domu najszybciej jak to jest możliwe
Karmienienoworodka:
- planuję karmić dziecko piersią
- nie wyrażam zgody, by moje dziecko było dokarmiane lubdopajane, chyba, że będą wyraźne medyczne wskazania
- proszę nie dokarmiać/ nie dopajać dziecka bez uzgodnieniaze mną
- chciałabym mieć możliwość skorzystania z poradykonsultanta laktacyjnego
- nie planuję dziecka karmić piersią
- nie wyrażam zgody na podanie dziecku smoczka
Szczepienia:
- nie wyrażam zgody na szczepienie dziecka w pierwszej dobie
- zgadzam się na szczepienie dziecka
- proszę, aby szczepienie dziecka odbyło się w obecnościmojej lub ojca dziecka
Ważne informacjedodatkowe (na przykład):
- mam tendencję do omdleń, to mój trzeci poród, po obupoprzednich straciłam przytomność
- mam niską tolerancję na uczucie głodu, szybko opadam zsił, zależy mi aby w trakcie porodu mieć możliwość zjedzenia wysokokalorycznejprzekąski
- chciałabym mieć szkła kontaktowe albo okulary przez całyczas porodu
- proszę o ograniczenie liczby badań dopochwowych ze względuna traumatyczne przeżycia z mojej przeszłości
- mam cukrzycę ciążową
- mam cukrzycę
- mam problemy ze słuchem
- mam kłopoty ze wzrokiem.
Ostatnia edycja:
Podziel się: