reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Witam Kochane... wcOraj bylam zmeczona I wieczorkiem nie doczytalam Was.... za to od 3 30 nie spie I Was nadrobilam.... super pol nocki zwarwane... uwiekbiam to.... biodara brzuch... tam w srodku kulo.... I lekkie skurcze..... glupianidoitka wczoraj pojechalimsy na wieksze.zakupy zeby do marxa byl conajmniej spokoj.... I zanim m dojechal to ja chcialam juz miec wszystko w koszyku.... potem musielismy wpakowac do mojwgo auta bo m jest zepsute I na gwarancji siedzi w warsztacie I dali mu malutkie zastepcse wiec zanjm chlopakindojechali do domu to chcialam idiotka to wypakowac zevysmy szybko zjedli.. idiotka ze mnie.... podaiwgalam I od razu spojenie.... ledwo staalam... wykapalam sienpo 6 I lozeczko... szkoda mi Julka bo ostanio widzi mnie najczesciej jak leze.... nocke mam za wczoraj wiem..... przepraszam ze o sobie.... dzis moja przyjaciolka ma zabieg..... ok 15 tyg byla na usg I serduszko przestalo bic.... znamy sie cale zycie I czasami az mnie skreca bo nir wirm jak Jej pomoc..... :( jeszczr na odlegloac a ona z tych co udaja ze wssystko ok I placza po katach....tlumi w sobie wszystko..... eh......

Flower wspolczuje wypadku..... dobrse, se m sie nic nie stalo.... my ostanio mamy tez przeboje z auta mi. ... na poprawe humoru m powieszial po moim wypadku, se odpujac mamy dobre auta bo sie nie psuja I poki co nie trzeba dolladac do jich (chyba ze ja nie zauwaze smietnika, albo mi sie garaz nie przesunie ;)) I co? Nasteonego dnia plyn z chlodnicy zaczal sie wylewac z Jego auta...
U nas straszne mrozy znowu.... nieatwty szkoly otwarte heh...

Ewa dobrze robisz z Frankiem.... nienskupiaj sie na sikaniu a samo wyjdzie ;) Nuska miala wczoraj fwlerny dzien...bidulka. .... a zdjecie.... ehhh... marze, ze y Karmic Lene....

Przepraszam narazie zmykam pozniej wroce odespac nocke I w kincu musze powymieniac ciuszki Lenie na wiejsze chyba.... I mam jeszcze kupon na 20 % co byl wazny jak robilam wtedy zakuoy wiec mysle ze mi zwroca kase.. musze oddac Julka dres co dostal pod choinke I bluze..... I zaczac czytac Wasze blogi kulinarne.... ;).
Milego dnia

Mamusia synka dolaczam sie do klubu bolacych..... jak sasisdka???
Przerpaszam rezzte dziewczyn ale tyle w tyn momencie pamietam a Julka musze budzic a chrapie jak szalony a ok 5 40 obudzil sie I mowi do mnie, ze on jeszcze nie zasnal bo noe moze zasnac....

reklama
ja tez pojadłam i zbieram się po maluchę - wczoraj koło labu odbierając wyniki weszłam do lumpka żeby kupić Karoli fartuszek ochronny do pzredszkola - fartuszka nie było ale kupiłam kombinezonik taki pluszowy śliczny dla Gabrysi, 4 bodziaki (2 na długi rekaw, dwa krotki) i 2 pajace (w tym jeden taki polarkowy) i 1 bluzeczkę i zapłaciłam niecałe 20pln

ewa - no może potzrebuje takiego "kopa"; ja sie zastanawialam dlugo kiedy zejsc z pieluchy nocnej ale moja jeszcze mala wiec stwierdizlam ze poczekam az zacznie sie sama budzic w nocy i wolac siku choc moze wczesniej moglam sprobowac
masiosia- u nas w zesżłym tyg szyba pzrednia poszła bo jakis kamyk uderzyl no i pod wplywem mrozow pękniecie się "rozwija" - w sumie dobzrze ze jeszcze nie wymienilismy bo jak auto teraz do kasacji pojdzie to byloby bez sensu 480 wpakowane (my mamy AC od szkody 500wzwyz wiec musilibysmy sami zrobic)

co do karmienia piersia - to w sumie wszytsko wyjdzie w praniu i na konkretnym dziecku sa dzieci wspolpracujace a sa takie ktore sa :trudne" i wtedy matka musi duzo wlozyc w to cierpliwosci i pracy zeby wyszlo; moja o dziwo po miesiacu w inkubatorze karmiona butla z moim mlekiem chwycila od razu pieknie - polozna podajac mi ja na 1 karmienie pytala czy jakos pomoc a ja powiedzialam ze sprobuje sama najwyzej zawolam a jak weszla 5min pozniej do nas zerknac to az w szoku byla ze tak ladnie poszlo - córcia wynagrodziła mi miesiąc walki na laktatorze (moze dlatego zadnych nawalow nie mialam? bo sztucznie wywolywana laktacja byla?)
no i jeszcze co do diety matki karmiącej - dodam że ja teraz na logikę będę wprowadzala nowe produkty w miare zgodnie z harmonogramem rozszerzania diety maluszków czyli to co najpierw sie wprowadza dlqa dzieci jako "najbezpieczniejsze" to co po 12m sie podaje pozniej - zobaczymy jak wyjdzie

Kamaa - Nasza wanienka na strychu była, więc generalnie bardziej zakurzona niż brudna.Wzięłam gąbkę i mydło Nivea i szorowanko, potem gorącą wodą i jak nowa :tak:

Mnie też biustonoszy brakuje i jeszcze jedną piżamkę kupić muszę...ale podobnie jak Ty czekam na fundusze :tak:
U nas kupiliśmy pościel od razu także Niśka spała pod kołderką ale bez podusi...Młody ma odziedziczoną po siostrze i pościel i poszewki :happy2:

mamausiasynka- to gratulacje dla sąsiadki...no a pićka wiadomo boli :baffled:

Flower - :szok: no to się kurcze wstrzelili z wyjazdem...

AGNIS - :-D Ale wypas plan...

MASIOSIA -
współczuję serdecznie...ja doskonale wiem co znaczą nie przespane noce:baffled:

Może w częściach się uda....

PLAN PORODU
Imię i nazwisko……………………………………………………….
Termin porodu………………………………………………………..
Lekarz prowadzący……………………………………………………

Oczekiwania wobecmiejsca / warunków porodu:

- chciałabym rodzić w sali pojedynczej
- zależy mi, by w sali był/a prysznic lub wanna
- chciałabym, by w sali była toaleta
- mogę rodzić na sali wieloosobowej
- chciałabym mieć możliwość posłuchania swojej muzyki
- chciałabym, aby w sali porodowej było przyciemnioneświatło, panowała cisza
- chciałabym rodzić w swoim ubraniu
- chciałabym móc nagrywać poród na kamerę / robić zdjęcia

Osoba towarzysząca/ osoby obecne podczas porodu:

- chcę rodzić z bliską osobą
- będę rodzić sama
- chciałabym rodzić z mężem
- chciałabym, aby osoba towarzysząca była ze mną przywszystkich/ wybranych przeze mnie zabiegach
- zależy mi, aby mojej osobie towarzyszącej udzielanoinformacji o postępie porodu
- wyrażam/ nie wyrażam zgody na obecność studentów/tekpołożnictwa i medycyny
- zależy mi na tym, aby podczas porodu obecne były tylkoniezbędne osoby z personelu medycznego

Ostatnia edycja:
Poród:

- zależy mi na pełnej i bieżącej informacji o postępieporodu
- zależy mi by mój poród był naturalny, bez zbędnychzabiegów (podanie oksytocyny, przebicie pęcherza płodowego, stałe monitorowanieaparatem KTG), chyba że sytuacja medyczna będzie tego wymagała, w tej sytuacjichciałabym by dokładnie mi wszystko wyjaśniono
- proszę pytać mnie o zgodę na wszystkie badania i zabiegipodczas porodu
- zależy mi, by wszystkie proponowane interwencje medycznepoprzedzone były wnikliwą analizą mojej sytuacji
- zależy mi by ograniczyć liczbę badań dopochwowych i aby wmiarę możliwości odbywały się one w dogodnej dla mnie pozycji
- proszę pozwolić mi na swobodne wydawanie dźwięków i/lubkrzyku podczas porodu
- chciałabym móc złagodzić głód w trakcie porodu
- chciałabym pić w trakcie porodu
- nie wyrażam zgody na masaż szyjki macicy i wyciskaniedziecka z brzucha – „chwyt Kristellera”

Pierwszy okres porodu:

- chciałabym mieć swobodę poruszania się w pierwszym okresieporodu
- chciałabym mieć możliwość korzystania z wanny/prysznica
- chciałabym mieć możliwość korzystania ze sprzętów takich,jak drabinka, materac, worek sako
- jeżeli zaistnieje konieczność podania mi kroplówki lubmonitorowania stanu dziecka, chciałabym zachować możliwość poruszania się iprzyjmowania dowolnej pozycji

Drugi okres porodu:

- chciałabym mieć możliwość wyboru pozycji w drugim okresieporodu
- w drugim okresie porodu, chciałabym przeć zgodnie z tym,jak podpowiada mi instynkt, przeć spontanicznie
- chciałabym mieć możliwość urodzenia dziecka na podłodze,na materacu lub skorzystać ze stołka porodowego
- chciałabym urodzić na fotelu porodowym
- w momencie wyłaniania się główki dziecka, chciałabym jejdotknąć
- jeśli będę rodzić w pozycji pionowej, chciałabym mieć możliwośćsama przyjąć dziecko
- chciałabym użyć własnego lusterka dzięki któremu będęmogła widzieć pojawiającą się główkę dziecka
- chciałabym prosić o przygaszenie świateł i wyciszenie wchwili, gdy dziecko będzie wychodzić naświat
- zależy mi, aby w trakcie rodzenia się dziecka obecny byłtylko niezbędny personel

Łagodzenie bóluporodowego:

- proszę nie proponować mi farmakologicznych środkówprzeciwbólowych, zanim sama o to nie poproszę
- jeśli poproszę o środki przeciwbólowe, proszę poinformowaćmnie o etapie porodu, na jakim jestem
- chciałabym móc skorzystać ze znieczuleniazewnątrzoponowego
- nie chcę znieczulenia zewnątrzoponowego
- chciałabym móc korzystać z niefarmakologicznych metodłagodzenia bólu, takich jak masaż przez osobę towarzyszącą, prysznic, ipresjawodna
- nie wyrażam zgody na podanie dolarganu oraz innych środkówzmieniających świadomość
- jeśli poproszę o ulżenie mi w bólu, prosiłabym ozaproponowanie mi w pierwszej kolejności naturalnych metod łagodzenia bóluporodowego
- jeśli zostanie podane mi znieczulenie zewnątrzopnowe,chciałabym zachować możliwość poruszania się i przyjmowania dowolnej pozycji

reklama
Nacięcie / ochronakrocza:

- zależy mi na uniknięciu nacięcia krocza
- wolałabym mieć nacięcie krocza
Chciałabym, aby położna starała się ochronić moje kroczepoprzez okłady i poinstruowanie mnie w czasie parcia
- proszę o miejscowe znieczulenie przy zszywaniu krocza

Wywołanie /stymulacja porodu:

- jeśli nie będzie wyraźnych względów medycznych, chciałabymuniknąć wywołania porodu (w tym przebijania pęcherza płodowego)
- zanim zostanie podana mi oksytocyna lub zostanie przebitypęcherz płodowy, chciałabym spróbować naturalnych sposobów stymulowania porodu,takich jak ruch czy masaż brodawek sutkowych
- jeśli wywołanie porodu będzie konieczne, chciałabym, abynajpierw został użyty żel z prostaglandyną, zanim zostanie podana oksytocyna

Cesarskie cięcie:

- chciałąbym uniknąć cesarskiego cięcia
- jeśli cesarskie cięcie będzie konieczne, chciałabym zostaćo wszystkim dokładnie poinformowana
- chciałabym by osoba towarzysząca mogła być obecna podczasoperacji
- zależy mi, by mieć możliwość jak najszybszego pierwszegokontaktu z dzieckiem, jeśli stan zdrowia dziecka będzie na to pozwalał
- jeśli będzi eto możliwe, chciałabym aby dziecko zostałooddane na ręce osoby towarzyszącej od razu po porodzie
- jeśli będzie to możliwe, chciałabym nakarmić dziecko jaknajszybciej po porodzie

Do góry