reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

U tej mojej kolezanki oboje w porzadku, lekarz z kliniki im powiedzial ze maja prawdopodobnie jakas blokade psychiczna...mam nadzieje ze in-vitro im sie chociaz uda.

reklama
no dobra teraz staram sie cosik poodpisywac ale czytalam w weekend na tablecie wiec bez notatek jestem:
mlodamama - trzymam mocno kciuki żeby sie udało jak najdluzej wytrwac w 2paku - wszystko zalezy czy te wody sie sączą czy jakos w większej ilości odchodzą bo wytwarzaja sie ciagle wiec trzeba wtedy duuuuuzo pic ale Marta i tak przez nerki duzo pila - ciekawe czy to od nerek i pecherza ta infekcja i odchodzenie wod?
zerknelam na watek sygnalowy - ktos wie co z Gingerka?
katrine - pociesz siostre ze sa w tym samym szpitalu (jak na sali tez to juz w ogole wypas!) i to jest wazne ze sa RAZEM! moja byla ciagle w inkubatorze na oiomie a po tygodniu wzieli ja do innego szpitala gdzie odwiedziny 11-15...tak z ciekawości: kiedy dziecko powinno wymawiać prawidłowo głoskę R?
kainkas - hehehe u nas jest zasada że małej nie wpuszczamy do łóżka przezd 6 (w weekend 7) i ja odprowadzam do niej; moja jest mala to jeszcze daje sobie czasem wkrecic kolo 8 jak jest szaro buro na zewnatrz ze jeszcze jest noc i jeszcze wszysycy spia - u nas nie ma szans zeby jeszcze zasnela a u sibeie tak
megi - ja bym z kaszlacym dzieckiem nigdzie sie nie ruszala z domu a juz tym bardziej na sale zabaw gdzie sa inne dzieci-jest oslabiony przez infekcje i podatny na inne wirusy i drobnoustroje a w takim miejscu tego pelno; jak idzie odpieluchowywanie? pisalas tydzien temu chyba o tym czy go zostawiac w mokrym ubraniu - ja jestem zdania ze to jest upokarzajace dla dziecka a starams ie zawsze traktowac Karolcie z szacunkiem jak malego czlowieka - jak przyjdzie moment ze bedzie gotowy wtedy pojdzie raz-dwa a widac ze to juz blisko;Karo chodzila bez pieluch ale jak zdarzylo sie jej zrobic w majtki to od razu przebieralam i tlumaczylam do znudzenia;w sierpniu miala 2 lata a juz w czerwcu chodzila bez pieluchy tylko na noc i drzemki ale pozniej byl regres wiec sie na to tez przygotuj bo czasem tak bywa i zupelny powrot do pieluch ale od wrzesnia znowu bez; teraz schodzimy z nocnej pieluchy i co wieczor ja pytam czy zakladamy pieluszke czy majteczki jak wybierala pieluche to rozmawialam z nia tlumaczylam ze to na wszleki wypadek i ze jak jej sie zachce siku to i tak ma zawolac-od kilku dni wybiera majteczki i mamy sucho (wczoraj w nocy wolala) uwazam ze wazne jest aby dawac dziekcu wybor i obserwowac czy jest gotowe; dobrze ze przypomnialas musze gdzies akt slubu odszukac i przywiezc do wawy bo dupa zbita by byla
mamatek - oj zagladalam dopiero pozneij jak pisalas o tych kanjpkach krakowskich - sorki jakby bylo jeszcze kiedys potzrebne to obiecuje odpisac na czas a mam 2 superasne!ja uzywalam takiego anjwzyklejszego Linomagu zielonego Strona główna - Produkty - LEKI DERMATOLOGICZNE - LINOMAG® maść 200 mg/g - Ziołolek na sutki to najlepsze wlasne mleko i ja sobie zachwalalam bardzo Lansinoh (mialam probke) podobno tez Maltan, Purelan albo Bepanthen sa super; niezle teskty twoj m sypie! moj mowi czesto do mnie per słońce a w ciąży niby się przejęzycza i mowi słonice i mysli ze jest zabawny...
munius-tos pogonila dziewczyny z ta pralka! na spacerki chetnie:) z tcyh co wymienilas to na Kepe Potocka czesto chodzimy a w sobote bylismy w Lazienkach; co do koszuli do porodu to nie ma Zbyszek jakiegos dluzszego starego podkoszulka? buahah no co sobie bedziesz sowje ciuchy niszczyc :p mozesz do pizzy sprobowac dac wody gazowanej zeby byla delikatniesza bardziej puszysta; my bylismy ostatnio w Mandali - pyszne jedzonko choc Karo byla generalnie na nie wtedy i nic nie tknela
jagna - zerknij sobie na Mniam wrzucalam kiedys pzrepis na chleb - jeszcze sie nie zdarzylo zeby nie wyszedl
secreto - ja mam wizyte co 2 tyg teraz ale u mnie ciaza high risk i wlasnie okolice 30-34 tc najgorsze beda
susi - ja sobie tak orientacyjnie powrzucalam do koszyka i jak chcialam jeszcze raz zerknac to tez mi zniknelo...grrr
nikusia? ja mialam podklady z bella mama przy Karo i nie narzekalam ale mi to wsio ryba - mowisz ze te bebyono tez dobre? to jak nie bedzie jak bede juz zamawiac to wezme te
ewa - nie no z tym podrapanym fotelem to niezle dalas czadu;D
monisia - gratki wygranego usg!
aneta - ojej a jaki link miala ta lutowka??? troche sie wsytraszylam mam nadzieje ze nie Monila...
zdrowka dla dzieciaczkow i podziebionyc mamus!

Przepraszam,że nikomu nie odpiszę..ale wczoraj miałam fatalny wieczór i noc pokłócilam się z mama o jakąś bzdurę.. A że reaguję bardzo hormonalnie to myślałam że zjade z powrotem do Krakowa..dostałam skurczy i myślałam że muszę jechać rodzić..naszpikowalam się tabletkami ..nospa i magnezem i na szczęście.przeszło.. Ale dzisiaj już nie mam siły na nic :(;( potrzebuję spokoju
Zaczynam 35 tydzień

Hej :)
Znowu nie doczytałam wszystkiego :p

Z workami próżniowymi się zgadzam! Na naszych 50 metrach to jedyne rozwiązanie, żeby się zmieścić ze wszystkim. Trzymam w nich zapasowe poszewki na pościel, kurtki zimowe (w wiszących), dziecięce ciuchy itp. O wieeeele mniej miejsca to zajmuje. Tylko trzeba kupić takie raczej droższe (choć to i tak tanie dość jest), bo całkiem tanie lubią przepuszczać powietrze.

Masiosia, drożdżówki to prosta sprawa :) W zasadzie robią się same :)
Zagniatasz ciasto (u mnie to robot robi), odkładasz na godzinę, potem robisz kulki albo płaskie drożdżówy, odkładasz na pół godziny i pieczesz. Jak masz nadzienie w środku, to od razu przy formowaniu kulek je nabijasz; jak masz takie w stylu drożdżówki z serem - okrągłej - to dodajesz nadzienie tuż przed włożeniem do piekarnika.
Polecam takie: BaBy w kuchni: Drożdżówki z serem
Tych moich wczorajszych jeszcze nie ma na blogu.
Te są też pyszne, ale teraz nie ma sezonowych owoców :)
BaBy w kuchni: Drożdżówki z malinami i twarożkiem
BaBy w kuchni: Jagodzianki

Mój Mąż ma kilka takich - w swoim mniemaniu - fajnych haseł ciążowych :/
* gibka foczka
* żółtko (jak ubieram żółtą koszulkę)
* i żart roku: "wciągnij brzuch!" - turla się po ziemi ze śmiechu :p

Secreto - współczuję kłótni z mamą, ale ty pilnuj teraz, żeby cię nikt nie wciągał w żadne kłótnie! Rany, już 35 tydzień!!! To już zaraz możesz rodzić:szok:
A z tym emocjonalnym reagowaniem to fakt, mnie w ostatnim tygodniu z byle powodu łzy się lały, a na myśl o porodzie, to już ciurkiem. Tak sobie nawet pomyślałam, że jakby mnie na przykład policja zatrzymała, to ja o razu w ryk mogę, bo tylko sobie pomyślę i już łzy lecą :-D

Ostatnia edycja:
Nifla witaj wśród Nas :tak: Szkoda że wcześniej się nie odezwałaś.. no ale lepiej późno niż wcale :tak:

Secreto
tule Cie mocno. Nikt nie lubi takich kłótni..zwłaszcza z najbliższymi... A oni często zapominają w jakim stanie jesteśmy... Czasem też tak miewałam..ale to już wiecie... Odpoczywaj i nie stresuj się :tak:

Malpawzoo dzięki za rady. Odnośnie poradni też już mi o tym położna mówiła że trzeba to podać i ja już mam wszystko załatwione :tak: (bo ja byłam gdzi eindziej i mój pierwszy syn tez i już zrobiłam tak ze wszyscy jesteśmy u jednego i już tez lekarkę poinformowałam ze niedługo bedziemiala kolejnego pacjenta :-D )

reklama
malpawzoo - te 14 dni o których piszesz to nie jest to samo co urlop ojcowski,prawda? Sama się ostatnio zastanawiałam jak to wygląda od strony ojca dziecka i z tego co kojarzę przysługuje mu (poprawcie jeśli się mylę lub coś pominęłam):
- 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji narodzin dziecka
- 14 dni urlopu ojcowskiego
- opieka - i tu nie wiem ile dni...14?
- prawo do skorzystania z urlopu rodzicielskiego 26 tygodni
- prawo do przejęcia części urlopu macierzyńskiego przepisanego przez matkę,która odbyła obowiązkowe 14 tyg. urlopu

Jest coś jeszcze o czym nie wiem?

Do góry