Ewa, niektóre kobiety mają problem ze ściąganiem pokarmu, mimo dużych ilości mleka.
U mnie właśnie nigdy problemu nie było - 5 minut i 200 ml w butelce sobie leżało. Tylko jak byłam w stresie albo się spieszyłam - to wtedy NIC nie leciało.
ja jestem przykladem ze jak sie chce to mozna karmic nawet jezlei dziecko pierwszy raz piers pije po 3tyg a wczesniej tylko laktator
Z jednej strony to prawda, ja też po tygodniu na butelce Anielę zaczęłam karmić tak na dobre, ale z drugiej strony nie ma się co łamać jak jednak nie wyjdzie. Bo różnie bywa. Czasem naprawdę się nie da. A mm to nie koniec świata
W ogole to nie wiem czy to prawda, ale tez slyszalam ze podczas ciazy nie wyciskac tego mleka...
To nie o samo mleko chodzi, tylko o uciskanie piersi. Wiadomo, że jak się kilka kropli wyciśnie, to się nic nie stanie. Ale lepiej tego nie robić za często - ssanie piersi przez dziecko wyzwala oksytocynę, która po porodzie obkurcza macicę.
Tak tak - skurcze porodowe to nie koniec męki
Po porodzie przez parę dni przy każdym karmieniu będą bolały 1) pogryzione i krwawiące brodawki, 2) brzuch, bo macica się będzie obkurczać, co może być dość bolesne.
W czasie porodu jedną z metod przyspieszenia akcji skurczowej jest też masaż brodawek (choć ja nigdy nie próbowałam
) - bo zwiększa właśnie wyrzuty oksytocyny. Więc lepiej od piersi i brzucha trzymać ręce z daleka, szczególnie w III trymestrze
ewa - jak dałaś radę z 2?? czy tylko klocki i puzzle poszły w ruch czy coś więcej no oprócz śpiewu
Spoko
Bawili się razem, więc miałam w zasadzie wolne
Potem Aniela spała ponad 2 godziny, a Franek sobie leżakował
Oprócz tego, że mi głowa od piosenek pęka, a Franek płacze, że jutro też do przedszkola nie idzie - to nie jest źle
Właśnie Celina nic nie mówi o tablecie, wiem że by się ucieszyła.
Ja bym swoim nie kupiła. No ale Franek ma dopiero 3 lata.
Chociaż chętnie bym dla siebie kupiła
I kupię jak kuchnię zrobię - tylko taki najzwyklejszy za parę stów, bo ma pełnić tylko funkcję internetowej książki kucharskiej
Jak był u nas pierwszy gość do mierzenia kuchni, to przyszedł z synem - 3 klasa podstawówki. Chłopaczek usiadł w pokoju i grał non stop na tablecie. Franek koło niego skakał, gadał non stop, a ten tylko "mhm" mu odpowiadał. Trochę to ustrojstwo mózg zabija takim dzieciom
Chociaż oczywiście wszystko zależy od rodziców
Kurde, chyba złapałam zapalenie ucha od Franka. Myślałam, że to od zęba, ale chyba jednak nie... Buuu...
Aha, dopiszę się zaraz na fb
Ew tu mało, więc powinniście mnie poznać
Ale nie sądzę, żebym miała wiele czasu na pisanie w dwóch miejscach
W każdym razie duchem jestem z Wami