reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

witam:-)
bakalia tak mi przykro:-:)-:)-( trzymaj sie
witam nowe mamusie!!!!! ja tez na 3.03:-)

dziewczyny zeby mi sie sypia...zlamalam juz kolejnego,wczoraj wypadla mi plomba a dzisiaj jedzac arbuza pekl mi,nie wypadl ale jest pekniety na pol i zaczol sie ruszac... chyba bedzie do wyrwania choc mam nadzieje ze jakos go uratuja... kilka tygodni temu mialam identyczna sytuacje z gorym zebem,dentystka powiedzial ze nic nie da sie zrobic bo potrzebne jest zdjecia a w moim przypadku nie wskazane wiec zostawila mi go do porodu... dzisiia poszlam juz do innego i oni lecza zeby w ciazy... kazali przyniesc tylko ksero karty ciazy. jak tak dalej pojdzie to bede szla do porodu szczerbata.... nigdy nie mialam z nimi takiego problemu

reklama
Kurczę Farfalla rozumiem Cię dokładnie...z jednej strony człowiek cieszy się z tego szczęścia jakie nam się przytrafiło a z drugiej zastanawia jak to będzie kiedy już na etapie ciąży nie stać nas na wiele rzeczy, które są niezbędne..ja postanowiłam, że ani na suplementach ani na lekarzu nie będę oszczędzać bo przecież chodzi tu o nasze i maleństwa zdrowie - ja na początku dla oszczędności i wygody - bo na miejscu- zaczęłam chodzić do ginekologa z przychodni ale po 2 wizytach u pewnej Pani doktor, która nie raczyła mi nawet pokazać na 1szym usg naszej
"fasolki" i jeszcze na dodatek jak się później okazało "przeoczyła" torbiel - wielkości pomarańczy !! na jajniku stwierdziłam, że co jak co ale na sobie i kruszynce pod tym względem nie będę oszczędzać...Nie powiem - ciężko jest z miesiąca na miesiąc trzymać kasę na leki i prywatne wizyty u mojej obecnej ginekolog, ale wiem że przynajmniej pod tym względem nie będę mieć do siebie później pretensji, że przyoszczędzałam na dziecku i swoim zdrowiu..
Wiem też jakie niestety nas przyszłe mamy czekają wydatki. Zwłaszcza kiedy tak jak w moim przypadku będzie to nasza 1sza dzidzia i kiedy nie ma się nic z "poprzedniego razu". Ja ostatnio zaczęłam szukać na necie listy rzeczy potrzebnych maluszkowi i mnie jako przyszłej mamie i szczerze mówiąc lekko się załamałam ile tego jest i ile to kosztuje. Jeszcze dodatkowo my marcowe mamy musimy się w większości przypadków porządnie przygotować na przyjście na świat maleństwa w okresie zimowym. Dla mnie osobiście jest to duuuży dodatkowy wydatek. Ale miejmy nadzieję, że jakoś nam się uda i problemy czy zmartwienia choć na chwilę znikną kiedy na świecie pojawią się nasze ukochane maleństwa...

kulka ja tez mialam malo,do tej pory mocz morfo,toxo,wr. nic wiecej.bylam na wizycie 6 wrzesnia to powiedzial ze narazie nic nie robimy

aaa i dzisiaj pierwszy raz zostalam zauwazona jako ciezarna:-) babka w recepcji odrazu wypalila o ciazy,choc nie mam duzego brzucha.jakbym nie byla to chyba bym sie spalila ze wstydu;-)

Ostatnia edycja:
Mouse, ja idę w poniedziałek z zębem który od tygodnia zaczął mnie pobolewać, a w marcu był leczony kanałowo i bez zdjęcia pewnie nic nie zobaczą... Cholera przecież jak ja mam czekać 6 miesięcy? Zadzwonie do mojej gin, jak to jest z tym rtg zęba, czy jest bezwzględny zakaz. Bo w końcu to jest tylko miejscowo nakierowane promieniowanie, do tego mają te ołowiane kombinezony...

Farfalla, z braku laku i internet wystarczy. Ja nie byłam ani raz w szkole rodzenia. Oglądałam jakąś internetową, jakieś filmiki o porodzie, Zawitkowskiego i pielęgnacji niemowlęcia. I starczyło :)
Położne wszystko w czasie porodu tłumaczą (przynajmniej moje tak robiły).
A lekarz jak rodziłam Franka i przyszedł zerknąć, co i jak (akurat był młody i jeszcze mu się chciało ;)), to akurat trafił na skurcz i mnie pochwalił, że ładnie oddycham i widać, że jestem "szkolona" ;)

Co do badań, to jeśli wszystko jest ok, to ja mam morfologię co drugą wizytę, ale mocz co miesiąc. No i te inne badania rozkładam w czasie, żeby nie wydać paru stów na raz, więc co miesiąc coś dodatkowego jest. Toksoplazmoza w każdym trymestrze, poza tym dochodzą wymazy - z cewki moczowej, z pochwy (ogólny, sprawdzenie czystości), potem na paciorkowca. Jeszcze cytologia. Jakoś się tak zbiera.

z tymi zębami to rzeczywiście zmora :) ja na szczęście na dosłownie 2-3 tygodnie przed zajściem w ciąże miałam robione zdjęcie całego mojego uzębienia bo jakoś doszłam do wniosku, że trzeba się sobą zająć pod tym względem:) więc udało mi się jak nie wiem co bo teraz pewnie już chodziłabym bez paru zębów..co prawda mam 2 ząbki, z którymi powinnam się pożegnać ale póki co do końca 1 trymestru moja dentystka odradzała mi wyrywanie zębów..teraz na kolejną wizytę zapisuję się po 20stym września i wtedy zapytam czy już mogę spokojnie wybrać się na wyrywanko czy też lepiej poczekać..zobaczymy...

bakaalia bardzo mi przykro :-(. Ja też myślałam, że najgorsze za nami..... jednak drżę przed każdą wizytą.....
Ozila, małpawzoo gratki z udanej wizyty!
Kulka84, PierwszyRazMama witajcie:-)
farfalla88 całkiem niezłe jest centrum materna plus DHA 30+30 tabletek za niecałe 19 zł (np. tu Centrum Materna plus DHA 30 tabletek + 30 kapsułek - Dermokosmetyki, suplementy diety, artykuły higieniczne, leki bez recepty). Wiem jak to jest wyliczać każdą złotówkę, też na początku było nam z mężem bardzo trudno, ale jakoś się sytuacja wyprostowała. Trzymaj się i główka do góry. Najważniejsze to się nie poddawać.
mouse23 ja też drżę o moje żeby, ale odpukać na razie nic się nie dzieje. Przed ciążą zdążyłam wszystkie wyleczyć i miałam się zadrutować, nawet rtg zrobiłam. Teraz już za późno bo musiałabym wyrwać 4 ósemki, a do tego potrzebuje końskiej dawki znieczulenia:cool2:. Jedz dużo wapnia.

A ja o 15:00 mam wizytę:szok:. Proszę o &&&&&&&.

reklama
jaspis kcukasy zacisniete:-):-):-) i troszke zazdroszccze wizytki;-),ja dopiero co widzialam malenstwo a juz nie moge sie doczekac nastepnej wizyty,ktora bedzie dopiero w pazdzierniku :-( tez kupilam te tabletki ale musze znienic na cos mniejszego... ciezko mi sie je lyka i do tego 2...

mam nadzieje ze wylecza mi te zabki,dzisiaj o 17,30 mam wizyte.

ale dostalam mini kopniaka......wwwwwwoooooowwww,kuleczka podskoczyla mi na podbrzuszu:-):-):-):-):-):-)

Do góry