reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Witajcie !!!

Flower - ten heviran to lek doustny, wczoraj pani gin powiedziała mi że maści działają tylko miejscowo i bardziej na estetykę wyglądu mamy, a żeby zabezpieczyć dziecko przed ewentualnymi komplikacjami stosuje się lek doustny, bo żadna maść nie uchroni dziecka. Myślałam też że wystarczy posmarować ale niestety u mnie się przeniosła z ust na brodę i nawet mi się już pod brodą węzeł chłonny tak powiększył że mam dwie brody, a najgorsze że boli.

Życzę wszystkim miłego dnia

Kotti - wszystkiego co najlepsze !!! Mój Wojtuś też ma dziś urodziny :-)

reklama
O właśnie mi jeszcze Flower przypomniała że usg wczoraj (to dokładniejsze) miałam robione dopochwowo, więc to chyba nie jest jakaś reguła jak się takie usg wykonuje. Nie wiem od czego to zależy, ale w sumie jest mi to obojętne, byle tylko wszystko dobrze było widać.

Pinki mi coś lekarz mówił, że powinno być przez brzuch... ale jak sprzęt słaby to starają się zrobić dowcipnie i obliczyć wszystko w ten sposób :)
Mi też tak próbował robić, ale ostatecznie wysłał mnie do kliniki bo nie dał rady ;-)
Najważniejsze jak dzidziuś jest ułożony, bo musi widzieć dobrze by obliczyć tą przezierność.
Widocznie u Ciebie Dzidzia ładnie się ułożyła, u mnie nawet przez brzuch miał problem bo nie chciała się za diabła obrócić by coś zobaczył :baffled:

Monika, na tych ryzykach się nie znam, ale jeśli reszta w normie, to chyba ok :D Aż nudno ;)

Ech, Nuśce dziś wybija miesiąc od roczku, a dalej nie łazi, leń paskudny. Staje na nogach, chichra się, buja w przód i w tył, a potem leci na czworaki :/

Moniqa, wyniki super! Ryzyko wad genetycznych w Waszym przypadku jest baaaaaardzo niskie.

Mouse, norma jest do 2,5 a w USA nawet do 3. Mój maluch miał 2. Lekarz powiedział, że jak najbardziej ok.

Kotti, najlepszego!

Pinki, również dla synka STO LAT :)

moniqua- jak dla mnie na chlopski rozum to masz baaardzo nikle ryzyko tych chorob nizsze niz przewidziane twoim wiekiem-grunt ze wsio ok:)
pinki - no wlasnie tak mi sie wydawalo ze heviran to tylko doustnie jest - blokuje namnazanie sie wirusow wiec powinien pomoc a miejscowo to ten Vratizolin bardzo polecam (stosuje sie go też przy ospie/polpascu wiec podobnie jak Heviran tylko ze miejsocowo)
ewa- nie pzrejmuj sie ma czas do 18miesiecy spokojnie, a czworakowanie to same plusy dla dziecka bo wspomagaja polaczenia miedzy polkulami,
mouse - jak nie jest na granicy to po co wglebiac sie w szczegoly? zeby porownywac z innymi musialabys w tym samym dniu i tyg ciazy miec robione a tak to nic to nie da chyba ze chcesz sobie jakichs stresow podokladac

bo moj 2,1 ja juz sie stresuje ze za duzo,lekarz powiedzial ze wszystko dobrze,dopiero wczoraj zauwazylam ze zazwyczaj do 2-2,5 norma...
czekam na krew...
moniqa extra wyniki gratuluje!;-)
kotti wszystkiego co najlepsze!!!!:-)
pinnki 100 lat dla Wojtusia:)))

reklama
Kobietki dostałam wyniki, ale nic nie kumam...

Kość nosowa: prawidłowy; Niedomykalność zastawki trójdzielnej: prawidłowy; Przepływ w przewodzie żylnym: w normie;
Wady płodu:
Czaszka / Mózg: w normie; Kręgosłup: w normie; Serce: w normie; brzuch: w normie; Żołądek: widoczny; Pęcherz moczowy: widoczny; Ręce: obydwie widoczne; Stopy: obydwie widoczne;

Ryzyko podstawowe - wyliczane na podstawie wieku ciężarnej, obliczone - wyliczone na podstawie wieku i USG
1)Zespół Downa: 1:701 (podstawowe) 1:3503 (obliczone)
2) Zespół Edward'a: 1:1704 (podstawowe) 1:5163 (obliczone)
3) Zespół Patau'a 1:5347 (podstawowe) 1:93751 (obliczone)

wszystko jest pięknie... np w zespodle downa podstawowe ryzyko jest 1:701 przypadków a u Ciebie wyliczyli 1;3503 :)

Do góry