reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Jo_asia właśnie słyszałam że mają już sklep internetowy w decathlonie :-) ale teraz trzeba odkładać pieniążki na najmłodszego członka rodziny :-) więc zakupy w decathlonie muszą zaczekać.

reklama
Mrowkaa - moja gin zapisała mi HEVIRAN - to nie jest jakiś specjalny lek dla ciężarnych "lek może być stosowany w ciąży jedynie wtedy, gdy w opinii lekarza oczekiwana korzyść dla matki przewyższa zagrożenie dla płodu" - dr powiedziała że nie ma co ryzykować i trzeba zawczasu zapobiegać ewentualnym negatywnym skutkom, a dodam że właśnie dziś z jednej opryszczki odpadł mi strupek a 2 dni temu pojawiła mi się następna - większa, na brodzie.

Dzien dobry!

ja dzisiaj w dobrym humorku sie obudzilam :-) wybil dzisiaj 12 tc :-) i sukcesywnie przesuwamy sie do celu.
karolinusia zgadzam sie z toba w 100% co do sluzby zdrowia panstwowej a z tego co pamietam to ty pracujesz w takowej wiec znasz wszystko od zaplecza ja co sie da (zabiegi,wizyty,badania) robie prywatnie bo na sama mysl o szpitalu panstwowym i tych "przemilych" paniach pielegniarkach(oczywiscie nie wszystkie) robi mi sie niedobrze. Tak jak teraz zalatwili to moja ciocio babcie ktora sie opiekuje jej stan jest na prawde powazny i jak rozmawialam z lekarzem to powiedzial ze to jest pacjentka pilna na onklologie i ze do domu jej nie wypuszcza bo ma gastro stomie nie jest w stanie nic przelknac itd. Nagle po dwoch dniach dzwoni do mnie ciocia ze byl lekarz i powiedzial ze nastepnego dnia do domu z zaleceniem dalszej konsultacji i leczenia w poradni onkologicznej tylko problem polega na tym ze tam ja trzeba zawiezc a ona nie da rady dojsc do toalety nie mowiac o wycieczkach do poradni i tym samym w tym momencie zostalismy bez pomocy zalecenie z karty zamyka nam droge do hospicjum bo zeby miec domowe albo stacjonarne to musi byc zaswiadczenie od lekarza ze leczenie jest zakonczone i wogle bagno i jak sie bedzie pogarszalo to bede musiala powiedziec cioci ze juz na onkologie ona nie pojedzie tylko ja pojade i powiem ze rezygnujemy z takich wizyt bo ona nie jest w stanie dotrzec i poprosze o takie zaswiadczenie a tym samym odbiore jej resztki nadzieji ot i taka u nas sluzba zdrowia. Ja jak zwykle smece z rana....
trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty jak takowe sa i do pozniej :-)

Gratuluję udanych wizyt! :) Oby takie wieści były do samego końca! :)

Moniqa, cieszę się, że w końcu trafiłaś na fajnego lekarza. I odpowiedź z nfz zaskakująco szybka i... pomyślna :)

My dzisiaj wyjeżdżamy, wracamy w niedzielę późnym wieczorem. W sobotę ślub :)

Hej dziewczyny ostatnio zaglądam na forum rzadziej, przez odrobinę gorsze samopoczucie i znowu potworne mdłości. Ale dziś odpukać jest już chyba lepiej.
Czytałam, że piszecie o ćwiczeniach ja zamierzam zapisać się na ćwiczenia w wodzie dla ciężarnych. Organizują to koło mnie na basenie, więc chyba skorzystam :)
Co do lekarzy, to ja zawsze będę bronić swojego na NFZ. To wszystko zależy na prawdę od człowieka. Ja mam gorsze doświadczenia z ginekologami przyjmującymi prywatnie. Tylko kasa im w głowie.
Eh żeby ten dzień był troszkę lepszy niż ostatnie :)

Dzień dobry!! wkoncu przespana noc.. ale chyba przez to ze wczorajszy dzien mi dal w kosc. Od rana do wieczora mdlosci i non stop wizyty w toalecie:(( a myslalam ze pomalu mi odchodzi..

Muszę się pochwalic koncze dzis 23 lata. Ciekawe czy maz pamieta hehe;)) Ewula zmien w tabelce jak mozesz;)

kotti spełnienia marzeń, wspaniałego samopoczucia, bezbolesnego porodu i grzecznie śpiącego dzidziusia:)

ja dziś coś nie mogę tu wystartować, nie chce mi się czytać ani pisać nie mogę myśleć:confused: jakby informacje się odbijały ode mnie i nie mogę ich spamiętać.. jestem już taka zmęczona..

ewa- o tak decathlon bardzo fajny sklep ja tez lubie tam jezdzic i robic zakupy - Karolcia teraz dostała 2 super kurtki z quechua na urodziny jedną wiosenno-jesienną pzreciwdeszczową a druga taka puchowa pzrejsciowke
ewula - ano widzisz zle sobie spojrzalam na suwaczek i obliczylam :p ja rodizlam w sierpniu wiec u mnie sie nie "spiknelo"
pinki- a heviran jest ten doustny?(taki stosuje się pzry ospie wietzrnej)czy masc? ja polecam niedrogi krem Vratizolin (nie miałam od chyba 5 lat bo jak tylko cos dziwneo poczuje czy zawieje mnie to posmaruje raz i tyle) a odradzam bardzo Hascovir na opryszczke (kiedys kupilam, jeszcze w liceum i wypalilo mi skórę! do teraz mam blizne pzry ustach widoczna)
MOniqua - super!!! wreszcie trafilas na sensownego lekarza
co do lekarzy prywatnych i na nfz to uwazam ze na nfz to tylko mlodzi ktorzy chca sie wykazac, zdobyc renome (chocby zeby pozniej otowrzyc prywatny gabinet), ale wszytsko to jak sie trafi i ma szczęście - moj jest mlody (ale prywatnie tez pzryjmuje juz), pracuje w szpitalu (syn ordynatora) i w razie jakichkolwiek watpliwosci/nieobecnosci kieruje do spzitala do ojca lub kolegi, na lepszy spzret itd; wczesniej tez chodzilam na nfz do fajnej lekarki ale jak poszlam powtierdzic 1 ciaze to bardzo mnei zawiodla (mimo ze bylam u niej prywatnie), zbyla, nie przepisala zadnych badan ani witamin(nawet kwasu foliowego), na moje pytanie co gdyby sie cos dzialo odpowiedziala (cóż, natura jest okrutna po porstu dostanie pani nastepna miesiaczke)wiec w ciazy chodzilam prywtanei do ordynatora szpitala po znajomosci a i tak bylo mase niedopatrzen i ledwo Karolcia uszla z zyciem - starcilam zaufanie do lekarza i szpitala -no ale mozan cos pzreoczyc czy zbagatelizowac jak sie pracuje po 20h na dobe zeby wiecje kasy nachapac
kotti - sto lat!
martuszka - lepiej pzrezjdz sie najpierw na jedne i zobacz cyz ci to odpowiada - ja bylam na aqua w ciazy raz i powiem ci srednio mi sie podobalo: mocny nacisk byl na miesnie rak i nog (a mi chodzilo zeby troche kregoslup odciazyc i rozruszac) wiec pzoneij bylam sama na basenie normalnie i wiecej mi to pomoglo tylko pozniej juz nie moglam chodzic
jeszcze raz wszytskim gratki udanych wizyt!

edit.
jeszcze zapomnialam - to usg genetyczne tez moze byc dopochwowe jezeli np macie tylozgiecie i pusty pecherz bo wtedy moze slabo byc widac - ja w 12tc mialam ostatni dopochwowe wlasnie

Ostatnia edycja:
reklama
Kobietki dostałam wyniki, ale nic nie kumam...

Kość nosowa: prawidłowy; Niedomykalność zastawki trójdzielnej: prawidłowy; Przepływ w przewodzie żylnym: w normie;

Wady płodu:
Czaszka / Mózg: w normie; Kręgosłup: w normie; Serce: w normie; brzuch: w normie; Żołądek: widoczny; Pęcherz moczowy: widoczny; Ręce: obydwie widoczne; Stopy: obydwie widoczne;

Ryzyko podstawowe - wyliczane na podstawie wieku ciężarnej, obliczone - wyliczone na podstawie wieku i USG
1)Zespół Downa: 1:701 (podstawowe) 1:3503 (obliczone)
2) Zespół Edward'a: 1:1704 (podstawowe) 1:5163 (obliczone)
3) Zespół Patau'a 1:5347 (podstawowe) 1:93751 (obliczone)

Do góry