reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

U nas tez dzis nalesniki na obiad beda ale z dzemem malinowym i jagodowym :)
Mysmy wczoraj rozmawiali z moim i uda mi sie tym razem dostac becikowe :D ostatnim razem nie dalo rady bo trzeba miec pozwolenie, numer personalny papiery jakies itd a teraz juz wszystko jest jak trzeba i za miesiac zloze dokumenty. Jesli bede chciala to moge calosc dostac przed porodem lub po albo rodzielic na rok ze pieniadze beda wyplacane miesiecznie. Chyba wybierzemy ta druga opcje i przez rok z tego kasa bedzie na pampersy, ubrania i jedzenie dla dzieci ze nie bedziemy z wlasnej kieszeni wydawac a wtedy odlozymy wszystko i polecimy we dwoje na wakacje full wypas moze w przyszlym roku :)
Moja mala spi a ja wlasnie robie liste zakupow co bede potrzebowac na roczek do ciast itd

reklama
młodamama, na razie nie rozmawiamy o rogalach :-), mój mąż przywiezie mi nową dostawę dopiero wieczorem, już się boję co będzie jak rogale niedługo się skończą

a tak poza rogalami to ja jeszcze mam ostatnio fazę na tort bezowy i jem go na zmianę z rogalami. W zeszłym tygodniu odwiedziła mnie koleżanka z tortem, to taki cały zjadłyśmy na spółkę :szok:

ale ja to wolę słone, śledziki, ostatnio bardziej w śmietanie niż po kaszubsku, pierogi ruskie, zupy cebulowe i mój ostatni hit makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

aneta, to wasze becikowe niezłe musi być, u nas jakby to podzielić na rok to na pieluchy nie wiem czy by starczyło

secreto, no ja też się nie łudzę, ale bardziej dobija mnie urząd skarbowy, bo zmieniły się przepisy podatkowe dla artystów i już niestety nie będzie kolorowo, aż się boję tej sumy którą przyjdzie nam płacić w przyszłym roku

a ja ciągle czekam na decyzję z zusu, czy dostanę chorobowe czy nie i już trzy tygodnie minęły, a tu odpowiedzi brak

hej laseczki

Rozmawialam dzisiaj z nia, powiedzialam ze potrzebuje jej ppmocy i wsparcia, a komputer to tylko buduje miedzy nami wiwlko mur. I ze wiwm jak ciezko zmienic swoj charakter dlatego daje jej czas do urodzenia Lenki, a poxniej idzismy do psychologa i bedzie musiala pojsc, nie bedzie nie. Umowiw sie z nia jeszcze, ze ma zodtawic sobie jeden profil i gora dwiw gry, bo ona ma 5 profili na ktorych jest okolo 50 gier... to trwa juz 3 lata. Wiec to nie moze byc stres zwiazany z moja ciaza, bo ona naprawde sie cieszy ze bedzis babcia... problem ma, to na peeno, ale mowilam jej, porozmawiamy spokojnie mow mi co cie trapi, nie trzymaj tego w sobie i nie szukaj byle powodow do awantury. Powiedzialam jej, ze jak bedzie grala w gry a ja sie obudze i ppwiem ze dzialamy to ma od razu to zostawiac, razdm posprzatac i cos porobic, tak bedzie chyba dobrze

Z Michalem rozmawialam na ten temat, troche nerwy mial ale jakos sie uspokoil. Jak pojedzie w styczniu za granice to bedzis koniec problemow, Daje mi wsparcie caly czas, jestem mu bardzo wdzieczna. Byle co zaraz leci, zakupy, sprzatanie i gotowanie on zaraz kolo mnie jest i mi pomaga. Na zakupach to nawet kartonu mleka nie moge wziac w reke, zebym czasem nie dzwigala. Ciagle tuli sie do brzucha i rozmawia z corka, facet nie z tej ziemi, trafil sie mi :D

Ja bym dzisiaj zjadla sledzie, ale fundusze sa pgraniczone do soboty, w sobote lece na zakupy i kupie sobie chyba sledzie solone i bede je robic. Jeszcze na weekend malowanie pokoju bedzie, czyli pracowicie bedzie:)
Lozeczko bede miala od znajomej z Opola, byla dzisiaj w domu rodzinnym z mezem i dziecmi, ale sie wybawilam z tymi urwisami!:D jeden ma prawiw 5 lat a deugi 9 miesiecy, oj halasu bylo i nie moge sie doczekac kiedy swoja kruszynke bede tulic do siebie... :)
Bylam tez u innej sasiadki bo mama miala do niej interes, trochd cisnienie mi podniozla, bo uwaza mnie za glupia piczke, ze z dzieckiem sobie nie poradze, ze pieniedzy bardzo duzo idzie, ze sobie rady nie dam. No i oczywiscie powiedziala ze gruba jestem, zdenerwowalam sie i powiedzialam jej,ze ma male cycki i walki tluszczu wylewaja sie z jej spodni... taa wiwm szacunek powinnam miec, ale ona zawsze mi tak mowila ze gruba itp ja sie cackac z nia nie bede.

Glukoze to nie wiwm kiedy bede miala, w piatek mam wizyte i bede siw pytac, chodze mniej wiecej co 3 tygodnie, wiec wiem mniwj wiecej kiedy nede miala wizyty:)

Lena kopoe mnie jak wariat, a w nocy urzadza sobie dyskoteki.... albo lokciem mnie gniecie chyba w jajnik, to musze szturchnac zeby go schowala :D

Ten moj post to masakra jakas, namieszane groch z kapusta a w dodatku literowki, ale na telefonie jestem i nie lubie z telefonu... jeszcze teraz zmienic nie wiwm gdzis na forum dla telefonow.... :(

Kciukasy dla chorowitych mam i dzieciaczkoe i za wizytki!

A i jeszcze jedno. Jak Lena sie urodzi to mam zamiar zrobic zdjecie jej, takie fajne jakies, przerysowac na kartke. Jednak mam problem ze skala, na a4 sqietne rysunki, a chce dosc duzy format i jestem pewna ze mi nie wyjdzie. Nie wiem czy moglabym zrobic takie cos: ze zsjecia narysowac corke, na format a4, pojsc gdzies tam, zeby mi to przerobili na duzy format i wydrukowali... ale nie wiwm czy takie cos przejdzie. Zreszta tez sprobuje od razu na duzym formacie rysowac, ale jak mi nie wyjdzie to bede kombinowac :D pozniej portret w antyrame i siup na sxiane:)

Nie wiem ile przypada na 2014 ale jak rodzilam Michelle to bylo ok 17tys.
No i od 2miesisca zycia az do ukonczenia 18 kazde dziecko dostaje zasilek rodzinny ok.450zl. Ale te pieniadze przewaznie kazdy wplaca dziecku na lokate. Tak jak mu teraz robimy z Michelle.
Wczoraj tez czytalam arytkul bo szukalam jak to bedzie z ojcowskim.
Bo bede potrzebowac pomocy przy dwojce. To wyczytalam ze kobiecie przypada 56tygodni macierzynskiego platnego w 80% lub 46tyg platnego w 100% ale musi byc przpracowane conajmniej 6 z 10msc przed porodem a te ktore sie na to nie zalapia dostaja wlasnie to becikowe. I ze tatus ma prawo wziasc 2tyg bezplatnego urlopu zaraz po porodzie lub jesli mama jest na macierzyskim to on moze wziasc 10tyg platnego urlopu 100% lub 80%. Wiec z tego wynika ze moj dostanie tylko te 2 tyg bezplatne.
I jest tez takie cos ze jezeli dziecko ma 1-3lata i nie dostanie sie do przedszkola (platne ok 1000zl) to panstwo wyplaca rodzicom 1600 opiekunczego aby mozna bylo zaplacic za nianie. Oczywiscie wtedy lepiej siedziec w domu a i tak dostawac ta kase :D mojej malej nie wysylam w tym roku do przedszkola bo i tak bede w domu siedziec w ciazy a pozniej po porodzie wiec pojdzie od przyszlego roku od sierpnia, wiec mysle ze tez dostane teraz ta kase na nianie juz w grudniu

reklama
Anetka powiem Ci, że super to u Was wygląda... u nas te becikowe i wszystkie formy pomocy są śmieszne niestety:-/ ale dobrze że cokolwiek dają:-)

mamusia synka a jak zamawiałaś te próbki?wysłałaś maila do nich?ja nie potrafię wyszukiwać stron gdzie można otrzymać za darmo jakieś próbki itp.

Do góry