reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

reklama
Jagna, mleko nie działa, a ta gorczyca to taka normalna, w kulkach, czy mielona??

U nas za prąd to i do 300 rachunki dochodziły, jak miałam hopla na punkcie prasowania, teraz jak odpuściłam, to spadły do 190 na dwa miesiące i to jest bardzo mało, bo mamy duże akwarium, w którym filtry, grzałka chodzą non stop, a za dnia jeszcze światło i to sporo ciągnie...

Co Wy robicie z tym prądem;-). Nam sprawdzają licznik raz na pół roku, płacę 56zl miesięcznie prognozy. A po spisaniu licznika zawsze mam tak zwany zwrot i np za kolejny miesiąc muszę zapłacić 2-3zł. Co wychodzi dość fajnie bo energetyka dolicza to do następnego rachunku i 2 miesiące w roku nie płace rachunków:-D Za gaz płacimy co 2 miesiące, ale gaz mam tylko do gotowania. Wodę mam drogą, bo ciepłą mam "miejską", miesięcznie wychodzi 100zł:szok: Dużo za podgrzanie, ale leci wrzątek z rur:-D
Za prąd może tak mało, bo mam żarówki energooszczędne, wyłączam mikrofale jak nie używam po co mi 2 zegarki, jak 2 na kuchence, piekarnik na prąd, który włączam 2-3 razy w miesiącu.
U nas w ogóle nie powinno być gazu, mamy tu kopalnie i raz w miesiącu telepie blokiem, aż lampy się bujają

Jagna, mleko nie działa, a ta gorczyca to taka normalna, w kulkach, czy mielona??

U nas za prąd to i do 300 rachunki dochodziły, jak miałam hopla na punkcie prasowania, teraz jak odpuściłam, to spadły do 190 na dwa miesiące i to jest bardzo mało, bo mamy duże akwarium, w którym filtry, grzałka chodzą non stop, a za dnia jeszcze światło i to sporo ciągnie...
Normalna, to bardzo stary sposób

Ja piekarnika używam 2-3 razy ale w tygodniu :D Przedłużacz od kompa, tv i amplitunera na noc odłączamy, światła za dużo staram się nie palić, bo nie ma takiej potrzeby, no ale to akwarium, w końcu 350 l samo się nie ogrzeje i nie wyczyści ;)

Koleżanka też dużo płaci za prąd przez akwarium. Ładnie to wygląda ale drogie.
Jak zgaga???
Dziewczyny kolorowych snów, do jutra

jagna my około 60 zł miesięcznie płaciliśmy jak ja też chodziłam do pracy, to nas prawie całe dnie w domu nie było a teraz siedzę i nabijam kilowaty:-). I też wyłączamy mikrofale (a i tak jej bardzo rzadko używamy), listwę od komp. stacjonarnego, mamy wszędzie żarówki energooszczędne etc.
No tylko trzeba kuchenkę doliczyć, bo to starszy typ i raczej ona energooszczędna nie jest:no: a wiadomo że teraz częściej jej używam. Chcieliśmy robić remont kuchni i wymienić sprzęt, ale teraz to niemożliwe;-).

ewula nie gadaj że sposób z gorczycą działa, bo na samo czytanie o tym zgagi prawie dostałam:-p. Ale jak rzeczywiście działa to będę miała to na uwadze.

reklama
Hej :)
I po usg.
Do trzech razy sztuka - tym razem wszystko ok :)
Antek waży 400 g i prawie wszystkimi wymiarami prześciga termin z OM o tydzień do przodu :/ Największa jest oczywiście głowa - ja nie wiem jak go urodzę... I nogi ma długie.
Wdał się w Brata, bo akurat była jego pora drzemki i za chiny nie dało się go obudzić. Tylko nogą kopał jedną i zakrywał się rękami. Więc mam piękne zdjęcie ręki na pół twarzy ;P I nic więcej ;)

Co do prądu to my płacimy 70-90 zł na miesiąc. Zazwyczaj po spisaniu liczników jeden miesiąc jest za darmo, bo są zwroty.
Ale mamy kuchenkę na gaz, ogrzewanie i ciepłą wodę z rur.
Nie mamy tv, światła prawie nie świecimy, bo mamy ekspozycję okien południową i okno nawet w łazience, więc jest bardzo jasno, poza tym żarówki energooszczędne.
Dużo używam piekarnika, prawie codziennie. Do tego zmywarka, pralka. Ale i tak jakoś dużo tego prądu nie nabijają.

Co do czajnika - my mamy Tefal: CZAJNIK TEFAL BI 7625 1.7 L VITESSE INOX - tanio, sprawdź.
Dostaliśmy na ślub. Ponad 4 lata chodzi codziennie po kilka razy i jest jak nowy. Polecam :) Nie ma grzałki na wierzchu, więc można wlać nawet minimalną ilość wody. No i bardzo szybko podgrzewa.

Do góry