reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Hej dziewczyny!

Boszzz, chwilę mnie nie było, a do nadrobienia mam kilka stron :szok: Poźniej was doczytam, przepraszam za moja niesubordynacje i lenistwo w nadrabianiu zaległości:zawstydzona/y: Chociaż, niee... Czytałam Was troszke, ale na telefonie. Niemniej jednak na tak wielkie zaległości trzeba wiekszy kaliber niz telefon:-D
Zrobiłam sobie listę z dwóch stron, bo później nie mogłam przejsć do nastepnej...

Aneta, warunki to naprawdę full wypas :szok: W Lubaczowie nie jest źle, ale nie ma szału, u Ciebie pomagaja sie ubierać po porodzie, a w Lubaczowie ludzie myją się zimną wodą... :crazy:

mlodamama, gratki 16 tc!!:-) ja też robiłam sok z winogron przez sokownik, lodzio- miodzio :-p Fajny, czysciutki, bez pestek, a mam go chyba z 10 litrów...

Juszka, gratki 18 tc!!:-) Moja Koza najbardziej skacze po mandarynkach i śledziach, ale wtedy szajbuje tam w srodku:-D i reaguje juz na moj głos. I czuje jej ruchy już codziennie:tak:

Kulka, nie martw sie, trzymam kciukasy! Torbiele znikną, a operacja nie będzie potrzebna:tak:

Ewa, gorączka już nie jest taka wysoka, wiec synek szaleje:-D Przypomniało mi sie, jak ja kombinowałam z chorobą jak do szkoły mi sie nie chciało isć, a później nagle wyzdrowiałam:szok::-D

Farfalla, z tym terminem połówkowym, to jeszcze się umówisz z lekarzem, masz czas prawdopodobnie do 22 tc;-)

Nikusia, współczuję tych męczarni z pracą, powinni dać ci troche spokoju:crazy:

Ozila, z tym wychodzeniem ze szpitala, to po naturalnym to chyba u mnie jest w 3 dobę, a po cesarce chyba po tygodniu... Mam nadzieję, ze będę naturalnie rodzić :-)

Reszte Was nie wiem, bo nie doczytałam:zawstydzona/y:

A ja robię pewien eksperyment, ciagle słucham jednej piosenki, będę robić to całą ciążę i jestem ciekawa jak dziecko później będzie na nią reagować:-)
Wczoraj jeszcze mysz była w mojej wannie :szok: Wpadła do niej i chciała uciec, wdrapywała sie franca po wężu od prysznica, to ja strąciłam. musiałam szybko po kota iść, a ze młody kotek był w domu, to jego złapałam i zamiast go do wanny wrzucić na tą mysz, to wrzuciłam go do miski z wodą, gdzie moczyły się firanki.... :-D Mysz dalej w wannie, wiec poleciałam po kotkę, no i ją złapała:eek: blebleble...
Aj miałam cos jeszcze pisać, ale nie pamiętam juz co...

reklama
hej

my już po śniadanku i zaraz będziemy się szykować na spacer z psem..... a za oknem szaro, buro i ponuro aż wychodzić się z domu nie chce... :(
mój mały od wczoraj nie daje o sobie znaku życia.... niech już będzie 25 pójdę na usg to się uspokoje.... leniwiec mały :crazy:

koreczek u mnie po sn wychodzi się w 3 dobę a po cc w 5..... ja po cichu liczę że i tym razem będzie poród naturalny bo się panicznie boję tego znieczulenia do cc :zawstydzona/y:

miłego dnia dziewczyny! i kciuki za dzisiejsze wizytujące!

Dzień dobry:)\
Ja dziś w nocy miałam przerwe w spaniu tak gdzieś koło 3 i zasnać nie mogłam.

Nikusia trzymam mocno&&&&&&&&&&&.

Co do kąpieli to ponoć jest tendencja do odchodzenia od tych zaraz po porodzie i pozostawienia dziecka przez ok tydzien w tej mazie no myje się pupę i przemywa gdzie trzeba ale nie kąpiele. Mój brat tak mial w tym roku w szpitalu ze małego wcale tam nie kąpali dopiero w domu. Moja znajoma też a ona tym bardziej że pierwsze dziecko straszny alergik masakra normalnie i jej powiedzieli że jak maja taką tendencję to tym bardziej nie kąpiemy od razu po porodzie i odniosło to skutki.

Koreczek ty to masz przegody kobieto dobrze że koty pod ręką były :-D.

Miłego dnia wam życzę.

Nikusia, powodzenia!

Siasia, ja bym się bała, że ten płaszcz nie da rady przez całą zimę... Chociaż ciężko przewidzieć, jaki kto będzie miał brzuch.

Ewula, pewnie, że nasze doświadczenia determinują nasze wybory i ja Ci się nie dziwię, że ostrożnie do tematu kąpieli podchodzisz, jeśli miałaś takie ciężkie przejścia.

Ale z drugiej strony nie ma co robić ze szpitalnych kąpieli tragedii. Bo tu jak zawsze wiele od dziecka zależy - jedno będzie ryczało przy kąpaniu niezależnie od tego, jak się z nim będziesz obchodzić, a innemu z kolei nic nie zaszkodzi.

Oczywiste jest, że jeśli dziecko ryczy i źle to znosi, to nie ma co z kąpieli robić rytuału. No ale każdy pisze o swoich doświadczeniach :)

Koreczek, ja bym chyba sfiksowała słuchając jednej piosenki :D A moje dziecko razem ze mną :)
Ale ciekawa jestem rezultatów Twojego eksperymentu, bo podobno właśnie dzieci zapamiętują głosy z czasu bycia w mamy brzuchu :)

Franek w przedszkolu. Temp. 36,6, nic mu się nie dzieje, nie było po co go trzymać w domu. Jestem pod telefonem w każdym razie :)

Wiadomo kazdy robi ze swoim dzieckiem co chce. Dla mnie osobiscie kapiel jest dosc wazna tak samo jak maz. I chcialabym tez widziec kto cos robi z moim dzieckiem.
A rytulaly codziennej kapieli u kilkudniowego dziecka ktore przez 9mies zylo w brzuchu i teraz wszystko jest dla niego nowe, stresujace to dla mnie poprostu bezsens. Taki rytual mozna zaczac po paru tyg jak dziecko jest juz oswojone z tym gdzie zyje i z kim. I zeby rozumialo po co ta kapiel.
Moja corke kapalam sama od poczatku w szpitalu nawet powiedzieli zeby max co drugi dzien pierwsze tyg. Po ok 1,5mies zaczelam codzien i oczywiscie tylko w wodzie plus oliwka, a po pol roku plyn dla dzieci ale co drugi dzien tylko a tak to woda. Mala zasypia w max 30min po kapieli na cala noc.

A tak odstepujac od tematu u mnie za oknem: ImageUploadedByForum BabyBoom1381993463.278754.jpg
Trzeba zaczac sanki szykowac :D

Załączniki

• ImageUploadedByForum BabyBoom1381993463.278754.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1381993463.278754.jpg
    19,5 KB · Wyświetleń: 35
Aneta, przesypianie nocy z kąpielą ma niewiele wspólnego ;) To już jest w ogól indywidualny temat ;)
A rytuały moim zdaniem trzeba wprowadzać od początku, i dla dziecka, i dla siebie. Rodzicom też jest łatwiej dzięki nim dzień uporządkować. A jak rodzic spokojny, to i dziecko spokojniejsze.
Miesięczny maluch i tak przecież nie "rozumie", po co jest kąpiel ;)

Oczywiście - tak jak pisałam - wszystko w dostosowaniu do dziecka. Jak ryczy w kąpieli, to załatwiam to szybko i wtedy, kiedy jest niezbędne. Jak nie lubi kołysania, to go nie bujam na siłę. Jak nie potrafi spać w hałasie, to go do tego nie zmuszam. Itd., itd. ;)

Generalnie - nie ma co roztrząsać tematu. Każdy robi jak chce i jemu i dziecku wygodniej :)
Tylko nie ma co przy tym wieszać psów na kąpieli szpitalnej - po co się mają pierworódki stresować, że im ktoś dziecko po porodzie "skrzywdzi" nieodwracalnie?;)

Witam czwartkowo rano
U nas ponuro szaro i tylko 10 stopni , na obiad planuje już kopytka, sos grzybowy i piers z kurczaka w kawałkach , jeszcze brakuje mi pomysłu na zupe

Z gory przepraszam za nowy temat , ale juz niektorzy z Was mieli okazje byc w szpitalu, wiec postanowilam napisac nowy temat....Oby jak najdluzej byl pusty az do porodu :))

Alesia kazdy szpital , kazda pielegniarka czy polozna jest inna wiec wiem ze sa takie a nie inne sytuacje cale szczescie u mnie wszystko w szpitalu gralo

19ania19 spokojnie ja tez zaczynam czuc jakies pukaie w brzuszku ale nie zawsze

Koreczek chwala kotom, za ich sprawne lapanie myszek nawet tych białych :-)

Ja napomnę do sytuacji karmienia piersią bo wiem ze kiedyś tam pisaliście, a ze teraz mi się przypomniało to skrobnę - ja swoja Madziulke karmiłam 21 miesięcy

reklama
hej
Padłam w sklepie, na podłogę, ciemno mi się przed oczami zrobiło i gorąco ocknęłam sie jak jakas kobita cos do mnie mamrotała i chciała wzywać pogotowie, więc musiałam sie pozbierac zeby tego nie zrobiła........ teraz boli mnie głowa i jakos mi słabo....... ehhh chyba idę poleżec....

My kąpaliśmy Kurczaka codziennie, taki rytuał kapanie, mleczko, spanie..... lato było i niewyobrazałam sobie smierdzioszka kłaśc spać........

Koreczek dzidziuś zaczyna słysze w 22tyg.

Ostatnia edycja:
Do góry