reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

reklama
Trochę dramatyzujecie z tym kąpaniem :p

Maź faktycznie ochronna jest, ale jak się dziecko wykąpie pierwszego dnia, to przecież nie umrze od tego ;P
U nas dzieci są kąpane w drugiej dobie. Można pójść i popatrzeć. Wracają pachnące, błyszczące i śpiące, więc źle im nie jest ;)

Ja dzieci od małego kąpałam codziennie. Nie po co, żeby brud zmyć, choć i tego się trochę zbiera w ciągu dnia - a to kupa wyjdzie z pieluszki, a to coś się uleje, a to jeszcze inny wypadek.
Kąpiel miała u nas głównie funkcję porządkującą dzień. Była sygnałem, że kończy się dzień i zaczyna czas nocny, spokoju i wyciszenia. Od tej pory było już przygaszone światło, cichsze głosy, dziecko miało wiedzieć, że idzie spać na noc, a więc ma się nie budzić za godzinę na jedzenie :p

I tak do tej pory jest :) Po kąpieli już tylko paciorek i spać ;) Dzieci moje uwielbiają się kąpać i jak czasem sobie mycie odpuszczamy, to bardziej dla nas ulga niż dla nich ;)

Mroowka cale czescie nic sie nie stało .... ja zauwazylam ze tez robie ostatnio czasem dziwne rzeczy , i smieje sie ze mam "mózg w ciązy "

AnetaNorwegia nie balam sie malej oddac do kapieli, bo i dlaczego??
Dzieciatko przychodzilo do mnie naoliwione , pachniace :) i czysciutkie. Nie plakalo a poza tym moja mala lubila kapiele ....:)

Ewulam moja malutka taka kupke zrobila ze miala ja na plecach nawet , wiec nie wyobrazam sobie by nie kapac, poza tym dzieci nawet malutkie potrafia sie spocic...to tak jakby zapytac kogos czemu sie myjesz rano, przeciez wieczorem sie myles a tylko splaes w lozku

Niksuai trzymam kciuki za wizyte

Ewa86 podpisuje sie pod tym co piszecie :)

No nic zmykam spac kolorowych a przede wszystkim spokojnych snow DOBRANOC

carri, ale mnie się wydaje że ewuli chodziło o to że w szpitalu nie pozwoli dziecka kąpać, a nie że będzie brudne aż do przedszkola. Skoro raz położne kąpiąć jej synka, wystraszyły dziecko, tak że miało uraz, to nie dziwię się że i ewula go ma.
Ignacy przez cały tydzień w szpitalu nie był kąpany, bo nie mógł być, nawet karmić piersią go nie mogłam, bo to za długo trwało, a on musiał leżeć pod lampami i jakoś od tego brudu nie umarł, a jak wróciliśmy do domu to zaczęły się normalne kąpiele i jeszcze ani razu nie poszedł brudny spać przez 5 lat.

Dzien dobry!

ja tak was czytalam o tych kapielach itd a ja nie wiem kto i kiedy kapal Pati po raz pierwszy bo po porodzie jak zachlysnela sie zielonymi wodami wyladowala na OIOM-ie w donc ciezkim stanie i dopiero po tygodniu przeniesli ja na zwykly oddzial gdzie z nia bylam takze pod tym wzgledem czuje sie tez jak pierworodka.
a poza tym dzien jak codzien.
Milego dnia!

Witam się z rana :)

Gdzieś tam wczoraj przewinął się wątek kurtek/płaszczy zimowych... też mi to nie daje spokoju i przeglądałam kiedyś allegro pod tym kątem. Zastanawiam się nad czymś takim: http://allegro.pl/ciepla-kurtka-na-ciaze-i-po-ciazy-r-m-real-foto-i3592868409.html bo przydałaby się nawet po, ale nie znam się na wymiarach kobiety w ciąży i nie wiem czy ta kurtka pomieści mój brzuch? :-p Póki co chodzę w nie dopinającym się płaszczu jesiennym, a potem zobaczę na ile będę mieścić się w płaszczu zimowym.
Nikusia - kciuki za wizytę ;-) czekamy na relację "po"

Jak się dziecko obrobi po pachy, no to pewnie, ze w wodzie trzeba zanurzyć i to od razu.

Alesia widzę, ze mnie zrozumiałaś :)

Jak już wcześniej pisałam Adam nienawidził kąpieli przez kilka pierwszych miesięcy swojego życia, więc dla rytuału i czystości miałam go zmuszać?? Codziennie wieczorem było mycie, ale na przewijaku, co 2/3 dni całego ciałka, a tak to punkty strategiczne. No ale ja uważam, ze taki maluch nie potrzebuje codziennego mycia całego ciała. Każdy robi jak uważa.

reklama
czesc

Wstałam, siuśki złapałam teraz jadę do labu ale najpierw sniadanko bo mam badania, ze moge sie najpierw najesc a dopiero później iść spuszczać krew :-)

Do góry