reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Mrowkaa super pomysl!!! :-) widzialam takie zdjecia na stronie pinterest.com i naprawde jest to swietna pamiatka!! a jak juz robilas takie zdjecia, to moze dasz nam wskazowki jak najlepiej do tego sie zabrac :tak:

MewaŚmieszka mi napewno taki watek sie przyda, bo narazie nie mam pojecia o niczym hehe

Narazie wogole nie wiem jak przy malych dzieciach sie zachowywac, wiec wogole jestem zielona w tych tematch :baffled:

reklama
monisia nic się nie martw. jest coś takiego jak kobieca intuicja, instynkt macierzyński.. matki wiedzą, jak zajmować się dzieckiem ;-)
i dziękuję za głos na "tak" :-D

dziś mojej Lilce wybiło 16 miesięcy. o 15:58 będziemy się całować :-D

a teraz idę się szykować, bo za pół godzinki lecimy do rodziców i teściów. dwie pary bucików już przygotowane :-D

Mewa -ja także jestem na tak. Mimo iż jestem mamą z doświadczeniem ;-)...to chętnie podzielę się i sama posłucham dobrych rad. Tylko ja myślę, że na jakieś konkretne zakupy to po prostu mamy chwilę czasu nie:happy:
No a dzisiejsza niespodzianka no na prawdę chciałabym zobaczyc mine waszej rodzinki :tak:
U nas są bardzo dziwne relacje więc generalnie najchętniej w ogóle rodzinie męża bym słowa nie powiedziała.
Niestety siostra młodsza M w zeszłym roku jak zaszła to stwierdziła, że skoro dzieci miec nie możemy to lepiej nam w ogóle nie mówic, więc sąsiedzi nas poinformowali a my od kiedy się dowiedzieliśmy stwierdziliśmy, że ich decyzja nie chcieli abyśmy wiedzieli to kontakt prawie zerowy.
No a brat M podobnie w zeszłym roku jego żona była w ciąży a my się od mojej fryzjerki dowiedzieliśmy więc podobnie stwreidziliśmy, że skoro nie potrafili podzielic się radością mimo naszej rozpaczy bo przecież my walczyliśmy wtedy dobre 2 lata to my na siłę gratulowac i cieszyc się nie będziemy. Teraz są beznadziejne relacje, w sumie żadne :baffled: relacje teściowie też jakoś tak dziwnie...szkoda no ale na własne życzenie. U mnie za to zapewne z radości skakac będą :-) no ale to za tydzień

ilka straszne strasznie mi przykro, wiem co czujaesz sama przez to przechodziłam w marcu :-(

Mewa daj znac jak tam rodzice zareagowali, ja jestem jak najbardziej na tak z tym wątkiem :-)

Wątek o zakupach to dobry pomysł, na pewno się przyda, jak nie dziś to za kilka miesięcy. Ja właściwie wszystko mam, ale zawsze można służyć radą :)

Mrowkaa
, ja chciałam coś takiego zrobić, ale w sumie w mieszkaniu nie mamy jakiegoś fajnego tła, a jak już coś powstało, to zawsze wyszłam jak jakiś paskud ;-) zdecydowanie wolę zdjęcia robione gdzieś tam przy okazji. Choć raz nawet siostra mnie dorwała w 38 tygodniu, obnażyła brzuch, coś tam kredkami do ciała narysowała i pstrykała. Mogę Wam nawet jedno pokazać ;)

OneMoreTime, mam nadzieję, ze wszystko będzie dobrze, ale miałaś przeżycia, nie zazdroszczę i trzymam kciuki.
To są nas trzy Szczecinianki, ale fajnie :)

Ilka, bardzo mi przykro :-(

Nikusia, bardzo dziwne podejście ma rodzina męża, przecież wcześniej czy później byście i tak się dowiedzieli... U nas teściowa pewnie znów się nie ucieszy, ale to nie mój problem:blink:

Mi dziś pierwszy raz było niedobrze, kurcze taki masakryczny spadek formy przez około godzinę, wszystko do gardła mi podchodziło i myślałam, ze fiknę. A już myślałam, ze moze te atrakcje mnie ominą...
Jak Wasz zaostrzony węch? U mnie pojawił się bardzo szybko, właściwie jeszcze przed testem. W ogóle nim testowałam to miałam takie poczucie, ze w ciąży jestem.

Ostatnia edycja:
ilka bardzo mi przykro z powodu twojej starty

nikusia wszystkie odcinki mozna sciagnac z chomika.

mewa ja tez jestem na tak bo mimo iz nie jestem pierwiastka ale 12 lat temu a teraz to czuje sie 100 lat za murzynami :-)

Mrowkaa super pomysl!!! :-) widzialam takie zdjecia na stronie pinterest.com i naprawde jest to swietna pamiatka!! a jak juz robilas takie zdjecia, to moze dasz nam wskazowki jak najlepiej do tego sie zabrac :tak:
W sumie to nie jest takie skomplikowane. Podejrzewam,że w dobie dzisiejszej cyfryzacji to aparaty jakie ma większość ludzi wystarczają żeby zrobić taką dokumentację. Trzeba tylko pamiętać o kilku sprawach:
1. Wybrać dla siebie ubranie, które będziesz zakładać przy każdym zdjęciu. czyli takie w jakie wejdziesz teraz i w 40 tygodniu. Najczęściej To jakieś spodnie sportowe (krótkie lub długie)albo leginsy i koszulka na ramiączkach, którą i tak podwija się w taki sposób,żeby odsłaniała brzuch.
2. Wybrać pozycję,którą zapamiętasz i odwzorujesz za każdym razem. Czyli najlepiej pozycja stojąca bokiem, na tle zawsze tej samej ściany (jeśli macie białą to super), w tej samej odległości od ściany i patrząc zawsze w ten sam punkt. Ręce wzdłuż tułowia.
3. Zdjęcie jeśli to możliwe powinno być robione w podobnych warunkach oświetleniowych,czyli np rano kiedy jest jasno.
4. Ustawienia aparatu powinny być takie same. Jeśli macie proste aparaty to wiele się tam nie ustawia(jeśli robicie zdjęcie z zoom to za każdym razem na tym samym zbliżeniu, jeśli bez zoom to też zawsze tak samo),jeśli bardziej zaawansowany sprzęt to trzeba mieć tę samą ogniskową i używać za każdym razem tego samego obiektywu. Aparat powinien znajdować się za każdym razem w takiej samej odległości od modelki, na takiej samej wysokości i pod tym samym kątem. Jeśli macie statyw to wiele ułatwia,jeśli nie - to może on stać na stoliku lub krześle, byleby za każdym razem ustawiony tak samo.
5. Zdjęcie powinno obejmować całą sylwetkę z przodu i z boku.
6. Nie da się zrobić za każdym razem identycznego zdjęcia dlatego potem zestawia się je w PhotoShopie i wyrównuje różnice koloru i światła itp.
7. Uzyskane zdjęcia można zestawić w formie plakatu lub zmontować w film,który ładnie pokazuje wszystkie przejścia.

Może trochę wysiłku raz na tydzień lub parę tygodni (zalezy jak chcecie) trzeba ponieść ale efekty są super. My robiłyśmy zdjęcia średnio raz na miesiąc i wystarczyło. Może wieczorem wrzucę wam pokazać takie zestawienie, tylko najpierw muszę zdjęcie tako ocenzurować żeby nie było twarzy widać, bo jednak nie chcę publikować nikogo bez jego zgody ;)

Ewula -No wiesz rosnących brzuchów nijak ukryc się nie dało, my z mężem na prawdę czekalismy aż sami powiedzą. Wsszyscy wokół nas szeptali i zachowywali się tak jak gybyśmie mieli się dowiedziec, że niby od razu źle im życzyc będziemy bo sami nie mozemy to na pewno im już źle życzyc będziemy. To było bardzo przykre, smutne i takie niesprawiedliwe. Bo to przecież my najbardziej cierpieliśmy, to my nie mogliśmy zajśc w ciążę i nam przydałoby się wsparcie a nie kopanie leżącego. Ale ja już wiele łez przez rodzinę M wylałam i jakiś czas temu powiedziałam DOŚC...mam swoje życie, kochanego męża wspaniałe dziecko, drugie wdrodze jest ogrom rzeczy z których mam prawo i powinnam się cieszyc a jak oni chcą tak życ bez relacji, bez wspólnych spotkań i w sumie jak obcy to OK. To ONI TRACĄ NIE MY. Dlatego albo mnie w ogóle przy informowaniu rodziców M nie będzie albo powiemy tylko im. Swoją drogą to ciekawe będzie czy teściówka od razu do córeczek poleci i wypapla bo jak córeczka i synowa w ciąży były to do mnie nie przyleciała a tam zapewne my za próg a oni za telefony :wściekła/y::wściekła/y: no normalnie aż się wkurzyłam...
Mrowkaaa - super wskazówki na prawdę fajnie. Jak możesz to wsta to zestawienie łatwiej będzie sobie wyobrazic :tak:

reklama
Ilka
bardzo mi przykro z tego powodu, podziwiam jednak Twoje nastawienie! Aniołek będzie czuwał nad Wami!
MewaŚmieszkajestem za nowym wątkiem, dla mnie to będzie skarbnica wiedzy i wielka pomoc!

Powodzenia, czeka Cię wieczór pełen radości, aż dziubek się uśmiecha jak sobie wyobrażam jak mówisz rodzince o bliźniakach! Czekamy na relacje!

Mrowkaa
Dzięki za rady co do fotek! świetny pomysł, sama bym tak chciała jednak aparat nam się zepsuł i raczej nam się nie uda czegoś takiego zrealizować, ale chętnie zobaczymy Twój filmik po 9 miesiącach! mam nadzieje że się pochwalisz!

Co u mnie.. wczoraj byłam załamana! A dzis humorek dopisuje, bo dobrze się czuję i nie będę się zamartwiać więc musi być dobrze! Staram się w to wierzyć, nie mogę się doczekać bicia serduszka maleństwa! Chyba się popłacze ze szczęścia po tym co ostatnio usłyszałam, a wiem że usłysze doczekam tego! będzie tak! Mam dziś tak dobry humor, że aż mnie nosi całemu światu ogłosiłabym że będę mieć maleństwo.. ale jeszcze nie mogę, za miesiąc pewnie dopiero wieść się rozniesie :)
Miłego wieczorku mamuśki :)

Do góry