reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Powiedzcie - bóle głowy to są od wysokiego czy niskiego ciśnienia?

Tak mnie tknęło, że może te moje bóle ostatnie to ciśnienie, skoro morfologia dobra. A gin. mi zapomniała zmierzyć ostatnio.
Tylko jak na złość w obu ciśnieniomierzach w domu padły baterie...:/

reklama
Ewula a ile ma Twoj synek?
Moja mala sie budzila zawsze o 24 i 4 na butle ale od 2msc spi cala nocke od 20 do 8. Za rada lekarki daje jej przed kapiela kaszke a po kapieli butle.. Dzieki temu jest najedzona na cala noc. O 8 znow dostaje butle.
W dzien je normalne jedzonko.

Aneta, 8-tygodniowe dziecko to już nie da się zagłodzić. Czasem jest tak, że maluch mimo głodu zasypia dalej, ale to zaraz po urodzeniu i najczęściej jest to spowodowane żółtaczką, przez którą dziecko jest bardziej apatyczne.

Może jednak brzuszek? Aniela nie miała takich typowych kolek, ale długo z bólami brzucha walczyła, bo się w 36 tc urodziła i jeszcze nie było wszystko ukształtowane. Spała tylko na brzuchu, bo w innej pozycji momentalnie się budziła z płaczem. W samochodzie ryczała, nawet w wózku ją na brzuchu woziłam! Musiała być w pionie albo na brzuchu, bo inaczej jej się wszystko do przełyku cofało. Robiła miny jakby zjadła coś niedobrego.
Przeszło jej po 2 miesiącach. Nagle.

A co lekarze mówią? Jakieś kropelki na brzuch nie pomagają?

Co do spania to Franek zaczął przesypiać noce po 11 mies., jak na kolację dostawał kanapkę i popijał ją mlekiem.
Aniela po 10 mies. - jadła kaszkę i popijała mlekiem. Tak jak Aneta pisze :)

Aneta, to ze maluch chce pierś co godzinę nie musi oznaczać, ze się nie najada, a po prostu chce się poprzytulać do mamy.
Z tym płaczem to może po prostu nadal aklimatyzuje się do życia poza brzuchem mamy, moze gdyby koleżanka sięgnęła po chustę, to by pomogło?? Moze to chodzi o bliskość.
Takie maleństwo po porodzie przeżywa szok, wcześniej było non stop w mamy brzuchu, słyszało serce itp., a tu nagle zaczyna stanowić odrębną jednostkę.

Ewa, no niby powinien spac. On kolacje dostaje około 19, nie wmuszę w niego przecież więcej niż sam chce zjeść. Kaszy nie tyka, zajada kanapkę plus warzywa, czasem kabanosa wrąbie, czasem same warzywa i zawsze o podobnej porze domaga się mleka. Pewnie przyzwyczajenie, ale nie mam weny do walki póki co ;)

Też o chuście pomyślałam :) Na Nusię działało :)

Ewula, pewnie, że nie wmusisz...
Jakbym mogła coś radzić, to wykorzystaj drugi trymestr na "walkę" o sen ;) Bo potem będzie ciężko jak się dwójka będzie budzić. A w trzecim to i brzuch większy i chęci coraz mniej...
Ja mam zamiar właśnie ze smokiem i butlą się w drugim trym. uporać.

Kolezanka urodzila 16dni po terminie. Malej moze tez przeszkadzac ze ma cala prawa nozke w gipsie. Urodzila sie z krzywa stopka, a w tamym tyg miala podcinane siegno achillesa.
Mi ten placz wyglada jak na kolkowy. Mala jest na rekach 5min a nagle robi sie cala czerwona i placze tak gosno. Moja kolezanka juz tak uwaza co je.
A mala ciagle placze. Ma kropelki na kolke ale jak by nie pomagalo. Ona tez za duzo nie chce jej podawac bo mala placze doslownie caly czas. Za to w nocy spokoj

Nastka-83 rodziców dziecka do niczego nie zmusisz jeśli oni nie widzą problemu. Jednak wielu rodziców jest nieświadomych, że wymowa ich dziecka jest nieprawidłowa a co jeszcze lepsze wielu myśli, że minie z wiekiem, dziecko wyrośnie ale niestety... Są pewne prawidłowości, które na pewnym etapie są całkiem normalne jak np. takie seplenienie fizjologiczne, kiedy 4 latek wymawia głoski sz ż cz dż jako s z s dz ale już jako 5 latek zaczyna je już realizować prawidłowo. Natomiast kiedy pojawia się to później to jest nieprawidłowość, tak jak seplenienie międzyzębowe. I trzeba ćwiczyć- samo nie przejdzie! Może w ten sposób. 6 latek powinien już tak naprawdę wymawiać prawidłowo wszystkie głoski. Może mieć też później problemy szkolne, kiedy np. będzie zapisywać głoski tak samo jak je realizuje. Może to zadziała :-)

mamusiasynka w takim razie astma może być przyczyną w przypadku synka. Buźka otwarta przy oddychaniu=język leży swobodnie na dnie jamy ustnej i przy mówieniu łatwo może się wysuwać. Do tego jest wtedy mniej sprawny. Jednak smok do 2 lat to może nie baaardzo długo ale jednak... On też przytrzymuje język na dnie jamy ustnej i później się przez to pionizuje, może być mniej sprawny. Po prostu nawykowo sobie leży i odpoczywa jak przy ssaniu smoka. Póki co ćwiczcie, logopedycznie bardzo ważne są systematyczne ćwiczenia w domu! Choćby 5 minut dziennie a efekty nieporównywalnie większe niż u dzieci, które ćwiczą raz w tygodniu z panią...

Ewula_m hmm ciężko mi powiedzieć kiedy może być najlepszy czas na odstawienie butli czy też właśnie smoka. Na pewno wpływa na mowę tak jak napisałam powyżej. Przytrzymuje język na dole. Myślę, że jak dziecku już pojawiają się zęby, zaczyna więcej mówić to wtedy może mieć coraz bardziej negatywny wpływ. Niekapki znowu są dla dziecka dość wygodne. W sumie nie musi się zbytnio wysilać żeby się z niego napić. Przechyla i gotowe. Tylko czy to dobrze wpływa na ćwiczenia narządów aparatu artykulacyjnego? Najlepsze wyjście to wydaje mi się bidon ale też nie z taką mega grubą słomką. Wtedy dziecku może trochę trudniej ssać ale ćwiczenia lepsze ;-)Ja się nie gniewam o pytania- cieszę się, że mogę się wypowiedzieć i pomóc :-)

flower188 żeby nie wyszło, że jestem przeciwniczką naturalnego karmienia! Cyc jak najbardziej :-) masz rację jest to najwspanialsze pierwsze ćwiczenie narządów aparatu artykulacyjnego dla dzieci ;) ja pisałam o tym długim karmieniu, nawet trzylatków! A wiem, że są i starsze dzieci, które ssą cyca. Mam koleżankę logopedkę, która dalej karmi swoją 2 letnią córeczkę ale sama mówi, że ma wyrzuty sumienia ;) ale bliskość, kontakt emocjonalny i "twardy" charakter córeczki jej nie pozwalają przestać ;-)ale ona stara się już usprawniać córcię na inne sposoby.

ewa86 Franek nie skończył jeszcze 3 latek więc ma prawo zmiękczać jeszcze niektóre głoski, podobnie jak niektóre zamieniać-choć zależy jakie. Ale to już pewnie logopeda go "sprawdzi".

Dzieki dziewczyny za rady. Jak Pati wrocila maz bez slowa dal jej ta kartke ( bo se skopiowalam i wydrukowalam) i kazal jej przeczytac a ona w placz zaczela przepraszac ze ona tak nie myslala , maz musial jechac wiec zostalysmy same i ja na spokojnie jej wytlumaczylam ze rozumiem ze byla zla itd ale sa inne formy rozladowania agresji i ma prawo do wyrazania swoich uczuc ale nie w taki sposob by obrazac innych. Ja potrafie jako matka przyznac sie do bledow i przeprosic wlasne dziecko wiec przeprosilam ze to przeczytalam i umowilysmy sie ze ja wiecej nie czytam a ona nie posze wiecej takich glupot. Troche poplakalysmy, troche sie poprzytulysmy ,przyjelam przeprosiny ale ona nadal bala sie rozmowy z mezem bo wychodzac zapowiedzial jej ze sie znia rozmowi po powrocie wiec powiedzialam ze musi tate tez przeprosic a tata nie bedzie na nia juz krzyczec. Telefon zainkasowalam na dzisiaj i generalnie uzyskalam taki efekt jak chcialam tzn. wie ze nie moze przekraczac pewnych granic a jednoczesnie wie ze co by sie nie stalo mozemy porozmawiac i przeprosic sie na wzajem . Mam nadzieje ze wyciagnie odpowiednie wnioski z tej sytuacji

Marcia, super Wam to wyszło! Wiedziałam, że się dogadacie! Fajną masz córkę :) Chciałabym mieć ze swoimi dzieciakami taki kontakt...

Katrine, dzięki! Franek zazwyczaj omija głoski nagłosowe (np. mówi "a pole" zamiast "na pole") albo zmienia s na h (np. "bahen" zamiast "basen").
Ale zmieniał też więcej i powoli mu to zanika i prostuje się na "normalną" mowę, więc póki co się nie przejmuję :)

reklama
marcia - no super sobie poradzilyscie obydwie, ale tzreba sie liczyc ze takie "kwiatki" beda sie pojawiac w wychowaniu
aneta - kurcze a czy mała się jakoś dziwnie odgina, usztywnia lub wrecz przeciwnie jest jakas taka "miekka"? u mojej sis bylo podobnie maly darl sie jak opetany non stop, latala po lekarzach i dopiero 3 pediatra rozpoznal Wzmożone Napięcie Mięśniowe (może być też Obniżone) a wczesniejsi twierdzili ze u tak malego dziecka to nie moga byc jeszcze objawy. chodzili do poradni rehab co miesiac na jakies ciwczenia i pozneij w domu powtarzali kilka razy dziennie, musieli zmenic sposob noszenia, ukladania dziecka itd i wszytsko sie unormowalo. między Karolą a Jasiem jest 3tyg różnicy wiec porownanie jakies mielismy a on jak mialas go na rekach byl sztywny jak struna i wyginal sie w luk az. a i jeszcze starsznie ulewal
edit. czesto dzieci po ciezkic porodach maja problemy z napieciem i ten placz taki to jest ich reakcja na nadmiar bodzcow zewnetzrnych z ktorymi sobie nie radza
koreczek - a no to rozumiem tego cyca juz :) generalnie chyba te smoczki/butelki to nie sa tez takie "demony" jezlei rozsadnie i krotko uzywane prawda? czyli nie zasypiac przy jedzeniu (tyczcy sie tez cyca), przemywac buzke/zabki, nie przedluzac kontaktu z butelka, smoczek do zasniecia i zabierac i jak sie da to odstawiac jak najszybciej - dobrze mysle? ja w ogole nie chcialam Karolinie smoczka dawac no ale los zadecydowal za nas i jak mala lezala miesiac w inkubatorze to jej dali w szpitalu zeby odruchu ssania nie zatracila no a pozneij walczylismy z nim mocno ale na kryzysowe sytuacje to musze przyznac ze super rozwiazanie jest ciekawe czy drugi dzidz bedzie cumlowy - ale cie wymeczymy tymi pytaniami!
ewula - a probowalas dawac mu wode zamiast mleka?nie sadze zeby to u niego byl taki serio glod tylko raczej pzryzwyczajenie/kaprys/przyjemnosc. nam Karo zaczela przesypiac cale noce bez jedzenia jak miala 10Mies (miesiac po tym jak skonczylam karmic piersia) powoli przedluzaly jej sie tew pory karmien az spala do 7; z tego co kojarze to on sobie jeszcze teraz od ciebie cos ciumkal cyca? moze tez potzrebuje jeszcze czasu troche zeby sie przestawic? ale ewa ma racje dobrze sobie to "uregulowac" przed urodzeniem 2 dzidziusia
ewa- a czy nie jest tak ze moga byc i od zbyt niskiego i od zbyt wysokiego?ja z tych osob ktore nie wiedza co to bol glowy ale maz ma raczej niskie cis i narzeka na bole

Ostatnia edycja:
Do góry