reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Też o chuście pomyślałam :) Na Nusię działało :)

Ewula, pewnie, że nie wmusisz...
Jakbym mogła coś radzić, to wykorzystaj drugi trymestr na "walkę" o sen ;) Bo potem będzie ciężko jak się dwójka będzie budzić. A w trzecim to i brzuch większy i chęci coraz mniej...
Ja mam zamiar właśnie ze smokiem i butlą się w drugim trym. uporać.

U nas dochodzi taki problem, że trójki w natarciu, a to oznacza i tak częste pobudki, dziś kilka razy, płakaał, i ciężko było go uśpić... Co dziwne na kilka dni przed przebiciem jest w nocy spokój i śpi do tej 5 bez pobudek i wędrowania, ale za dnia maruda. Jedna już jest, jeszcze trzy i będzie można coś zrobić. Bo wg mnie w takich sytuacjach ze wszelkimi dla dziecka drastycznymi zmianami warto przeczekać aż minie ciężki okres, z doświadczenia wiem, ze później idzie dużo łatwiej coś niecoś poprzestawiać u Adaśka.

Marcia, cieszę się, że wszystko dobrze poszło :)

Flower, no najlepiej byłoby przed porodem, na szczęście jeszcze trochę czasu jest! Tak na prawdę ja mam teraz luksus, jak pomyślę, ze przed ukończeniem roku Adaś po 6 razy bydził się w nocy i nie było zmiłuj się, tylko pierś. Na szczęście chcwilę przed ciążą udało się ograniczyć mocno do dwóch pobudek w miarę bezboleśnie, teraz została jedna na butlę, no i ewentualny spacer do nas.
Co do ciumkania to karmimi się raz na dwa dni, ale dałam mu czas do końca roku. Właściwie to częście ja mu daję, zeby jeszcze rano pognić w wyrku tych 5-10 minut ;)

Co do smoka, to chyba im szybciej, tym łatwiej, no ale mi łatwo mówić, bo mój syn go olał, jak wychodziły pierwsze ząbki, czyli nie całe 5 miesięcy miał. Ale jak widzę jego kuzyna 3 letniego który do spania dostaje i po obudzeniu dalej go sobie w buziaku trzyma, to jak dla mnie jest to trochę nie halo, zwłaszcza, ze zaśnie i bez smoka. No ale on do 2,5 roku dostawał picie z butli, bo tak dziadkom i matce łatwiej, nie trzeba dziecka pilnować jak pije z kubka, żeby się nie oblał...
Mój ma butlę 10 minut na dobę w buzi, a ja się już martwię, czy za duży nie jest ;)

reklama
czesc

nawet sie dzis wyspałam, chociaz wieczorem straszny m€ł mnie dopadł i musiałam prędko kłaść sie do łożka zeby nie wymiotowac :-(

ewa mi też sie wyczerpały baterie w ciśnieniomierzu :cool:

koreczek moja sasiadkka nie chodzi ze swoim 4 latkiem do dentysty bo mowi, ze po co ma płacic 50 zl jak zęby mleczne zaraz wypadną ...........

u nas dzis mokroooo, leje na max i w nocy lało :-( ciemno i jesiennie jest :-(

Nie rozumiem jak mozna takie rzeczy zaniedbywac, wkurza mnie to. Mnie mama sama zaniedbala jesli chodzi o zeby bo mam do przodu, a ja na to nie pozwole zeby moje dziecko mialo krzywe zeby chociaz mialabym i placic 100 zl za wizyte, bo jak ma sie juz to dziecko to trzeba o wszystko zadbac, a nie tylko nakarmic i przebrac. Jak dla mnie takie zachowanie jest lekkomyslne i niedojrzale, bo dziecko to jest czlowiek, a nie jak pies ze sie olewa krzywe zeby i ogolny brak zadbania jamy ustnej. No jak dla mniw to jest bardzo, bardzo... bardzo wnerwiajace.

ewa moja znajoma daje swojej 5 latce butelke z mlekiem przed przedszkolem bo tak jest szybko :-) a zresztą znajoma daje swojemu 5 latkowi mleko modyfikowane z butelki na sniadanko i kolacje :-)

koreczek taka prawda :-)

ale niektore mamuśki są szurniete ;-)

Mamusiu, to ten pięciolatek pije więcej mleka od mojego prawie 1,5 roczniaka ;) Ale w ogóle po co tak dużemu dziecku dawać modyfikowane?? W innych krajach po skończeniu roku przechodzi się na krowie zamiast mm, a co dopiero takiemu dużemu koniowi :O

5 lat i butelka.... mama mowila ze ja szybko oduczylam sie od butelki bo mialam 2 latka, fakt moze wam sie wydawac ze to i tak pozno, ale mama mnie piersia nie karmila, bo jestem wczesnuakiem, wiec patrzac na te okolicznosci to jest szybko bardzo. W czerwcu widzialam 6 latke w wozku i ze smoczkiem w buzi....

W Norwegii nie ma nawet nan4 ktore jest po drugim roku... Wg nich rok na mm wystarczy. Chociaz ja jestem za tym zeby mleka krowiego pierwsze 3 lata dziecku nie dawac. No ale nie z butelki :p mozna z niekapka a pozniej z kubeczka.

U nas -5, tatusko wlasnie skrobie szyby... Wrr

a u nas to wgl dupa jest... mała zasypiała z nami i była przenoszona do łózeczka i spała zawsze do rana... teraz się jej odwidziało i po 2h budzi sie z taaaaaaaaakim rykiem, że nic nie pomaga, nawet smok, śpiewanie, głaskanie.. muszę ją zabrać do nas i już tedy tak mnie pilnuje, że jej nie odłożę do łózeczka...a mlako pije z butli raz rano bo z kubka nie wypije ani niekapka ani zwykłego.. ojj ciężki ma charakterek:-( nie wiem co robić bo jak urodzę i będę karmić to z małą w łóżku i maleństwem to już będzie tłoczno..jakieś rady? bo juz pomysłów brak

Dzien dobry!

ja juz po wizycie w labie dzisiaj wyprobowalam sposob mamusi synka zeby probka moczu sie nie zanieczyscila sluzem z pochwy i delikatnie zatkalam ujscie pochwy tamponem zobaczymy czy pomorze. Poza tym wcinam sniadanko z subwaya w galerii i czekam az otworza sklepy a i dzisiaj u mnie otwieraj redberry z mrozonymi jogurtami wiec tez nie omieszkam sprobowac :-) milego dnia

reklama
cześć dziewczyny! ależ galopujecie z tymi postami :szok: staram się nadrobić :-)
wiecie...wydaje mi się,że od wczoraj czuję dzidziusia!:szok: nie mam 100% pewności bo to takie delikatne i nie regularne i tylko kiedy leżę. Ale dziś rano to już wydawało mi się że to nie może być nic innego...TO CHYBA TO

Do góry