reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Ja jej powiedzialam ze zdaje se sprawe ze dorasta i ze teraz wszytko moze jej sie wydawac denerwujace itd ale powiedzialam ze podziekuje mi za 10 lat jak bedzie mloda dojrzala kobietka i ze bardzo sie boje ze strace z nia kontakt jak zacznie sie burza hormonow i zeby pamietala ze mame ma tylko jedna i zycze jej zeby nigdy nie musiala za mna tesknic tak jak ja tesknie za swoja mama.....

reklama
Witam wieczora pora
Widze dziewczyny ze niktore z Was maja zachcianki ja poki co jako tako nie mam, chyba ze tego nie zauważam
Malutka spi wiec mam chwilke czasu do nadrobienie zaleglosci i tez zmykam spac, jestem zmeczona ze nawet nie mam sil książki poczytać.
Ozila mnie tez takie bole lapia - i tez lekarz mowi ze to z tego powodu ze sie wszystko rozciaga, ale wazne ze wizyta cie uspokoila.

19ania90 - wspolczuje bolu i zaparc, ja na Twoim miejscu poszlabym do lekarza z tym, bo nie ma zartow zwlaszcza jak krew sie pojawia :/

Alesia wspolczuje lezenia, ale dla dobra dzidzi - jak trzeba to trzeba

Pinki1980 dziekuje za poparcie :)

Farfalla dobrze ze nic sie nie stalo, ale trzymam kciuki za wizyte jutrzejsza

Marcia30 ni super udalo wam sie zalatwic te sprawe z corka....

"Male dzieci maly problem , duze dzieci duzy problem "

Ewa86 to i tak Franek mowi duzo w porownaniu do mojej Madziulki, ale jak pisalam wczesniej jak skonczy moja 3 latka bedziemy chodzic do logopedy juz na konkretne wizyty.

Ja nie miałam jako tako kłopotu z oduczeniem pic malej z butelki, jak miała 5 miesięcy zrazila się do butelki ( po prostu odciagalam mleko bo chciałam z mezem gdzies tam pojechać , zostawiłam malutka z dziadkiem a później dowiaduje się ze malutka nie chciała pic z butelki i tak caly dzień) W sumie ja ja bardzo długo karmiłam bo prawie 19miesiecy
nie jadla dan ze sloiczkow tylko mleko, mleko mleko i to z cyca - plusem tego było ze nie choruje jakos specjalne:-) Wiadomo były zupki jabłuszka itd. ale to wszystko z opóźnieniem zaczela

Jeszcze raz dziekuje za poparcie w sprawie moderatora , to będę moje pierwsze kroczki ale mam nadzieje ze z Wasza pomocą uda mi się :-)

Nic pora na mnie , zycze wam spokojnej nocy u udanego poranka DOBRANOC

Hej Mamusie

Przekazuję informację i serdecznie zapraszam na krakowską edycję MIĘDZYNARODOWEGO TYGODNIA BLISKOŚCI, który już tuż tuż - od 7 do 12 października. Będą warsztaty chustowe, profilaktyka zadławień, warsztaty psychologiczne, slajdowiska, wykłady, baby-joga i wiele wiele innych - I WSZYSTKIE BEZPŁATNE!

szczegóły znajdziecie tu:
Międzynarodowy Tydzień Bliskości 2013

lub tu:
https://www.facebook.com/events/1419925691560010/?ref_newsfeed_story_type=regular

Naprawdę warto skorzystać!! Tegoroczne hasło - DAJ SIĘ PONIEŚĆ! :-)

Zobacz załącznik 584572

Farfalla dobrze, ze bylas u lekarza, a teraz się kuruj!!!

ewa86 ja bole glowy mam od wysokiego cisnienia, ale nie wiem czy przy niskim tez nie mogą być. Ale przy wysokim to się az takie cisnienie czuje w glowie, glowa tak jakby pulsuje, nie wiem jak to dokladnie opisac…

marcia30 super to rozwiązałaś. Ja jak bylam nastolatka to chciałam mieć wlasnie taki kontakt ze swoja mama. Mnie to niestety nie było dane, no ale ze swoim dzieckiem może mi się uda. :tak:

Carri ja na razie zachcianki jako takie mam bardzo rzadko. Do tej pory raczej musze się zmuszac żeby cos jesc, bo raczej ogolnie mam brak apetytu. :baffled:

Alesia odpoczywaj duzo i będzie dobrze!!!

19ania90 ja na twoim miejscu tez powiedziałabym o tym lekarzowi, bo pozniej moze byc jeszcze gorzej.

Kiepsko sie jakos czuje. Jest mi niedobrze jak by mi cos zaszkodzilo dlatego ide spac. Mam nadzieje ze jutro bedzie lepiej!

Milej nocki wszystkim zycze!!! :-)

Ostatnia edycja:
Dzięki, Dziewczyny. Ja nie wiem, od czego to, bo mnie generalnie głowa nigdy nie boli. Teraz czuję taki ucisk, głównie nad oczami. No dziwne. Jutro baterie kupię i ciśnienie zmierzę :)

Zrobiłam sobie makaron z serem. Będę gruba ;)

ewa86 taki ucisk to moze byc za wysokie cisnienie, ale moze to byc tez spowodowane zatokami. Nie mialas moze ostatnio kataru czy czegos takiego? Ja mialam tez kiedys zapalenie zatok to mnie wlasnie tak bolalo nad oczami.

Kochane to znowu ja na chwilke... nie mam juz sily na nauke wiec wpadam tu od razu...a jutro test z pamieci mam napisac essay I wcale nie umiem.... ale nie rozumiem po co mam sie nauczyc czegos co napisalam na pamiec I na zajeciach to napisac....buuuu marnuje czas zamiast sie czegos innego uczyc.... chyba,ze to po cos jest....
Ewa86 jesli chodzi o bol glowy to moze byc od wysokiego czy niskiego cisnienia, ja mam 89/60 I jak mnie dopadnie bol glowy to prawie mdleje ostatnio....
Marcia 30super zalatwilas sprawe z corka, dobrze,ze nie wkurzyla sie,ze przeczytalas, ja pamietam jak kiedys zrobilam przekret powiedzialam rodzicom,ze ide spac do kolezanki a poszlam spac pod namioty, rodzice zadzwonili pierwszy I jedyny raz mnie sprawdzic I nas nie bylo, mama wtedy znalazla moj pamietnik I naprawde wtedy myslalam,ze Jej nigdy tego nie wybacze.... teraz mysle,ze to co tam przeczytala moglo ja doprowadzic do grobu.... o mnie w zasadzie nie pisalam nic, ale o nowym starszym poznanym towarzystwie.... naprawde musialo ja to duzo kosztowac.... wiem jedno z dziecmi trzeba rozmawiac, rozmawiac, rozmawiac, nie zgrywac najlepszej kumpeli, ale kogos kto zrozumie I wytlumaczy- wiem, czasem ciezko zrozumiec..... jak przeczytalam co pisal Twoja corka to przypomnialam sobie troche siebie, bo kocham I kochalam bardzo swoich rodzicow a zawsze mowilam starzy na nich..... zycze powodzenia :-)
a co do seplenienia I wad wymowy to moj synek od 2giego roku slicznie wszystko mowil, wszystko wyraznie, teraz jak mieszkamy tu dwa lata I wypadly mu 2 zabki to zaczal seplenic troszke, poza tym tez slyszy jak dzieciaki tu mowia, naprawde jedynie w domu slyszy prawdziwa polszczyzne bo tak to taka totalnie gorlaska wszedzie, kiedys przyszedl do mnie I sie mnie pyta KA JEST??? czujecie??? myslalam,ze padne.... ale z tym nie wygram, mowi poki co bardzo dobrze.... I ciesze sie,ze mowi po polsku, bo jescze troche I zobaczymy jak zycie to zweryfikuje....
co do odstawiania smoczkow to jedno Wamporadze wlasnego doswiadczenia I obserwacji- nie ma nic na sile, naprawde im iecej sie naciska tym dziecku smoczek wydaje si ebardziej potrzebny, mozna skracac godziny uzywania, na noc do spaniel itp.... ale jesli dziecko kocha smoczek nie zabierajcie na sile, lepiej smoczek niz jak dziecko ssie kciuka.... smoczek w koncu zostawi a z palcem moze miec problem.... jak mojemu synkowi wyszlo,ze ma szmery na sercu pojechalam na wizyte do kardiochirurga- jakis ordynator chyba z zabrza nie pamietam nazwiska, przyjmuje w Krk I to byl totalny zawias-pozytywny oczywiscie.... zrobil Julkowi usg a ja mowie KOchanie oddaj mamie smoczek bo juz nie potrzebujesz, a ten DR wyjechal na mnie,ze to najlepszy przyjaciel dziecka,zebym czasem na sile mu nie dobierala, ze sam do tego dojzeje,ze on zrobil krzywde swojemu synowi I mieli z nims tarszne problemy z kciukiem ..... posluchalam Julek sam przestal.... zapomnial zostawil w spokoju... a jesli chodzi o butelki... ja mialam problem I mam do dzis z Jego jedzeniem, bo ma jadlowstret- mowie Wam nikomu, zadnej z Was tego nie zycze..... tak wiec do 3 roku zycia byl na butli.... duzo opowidania.... odstawilam jak poszedl do przedszkola z nadzieja, ze jak zglodnieje w przedszkolu przy dzieciach to zacznie jesc..... nic bardziej mylnego.... oduczyl sie jesc wogiole mleka... nie wiem co bylo wtedy wlasciwe, wiem,ze dlugo sie budzil w nocy na picie, dawalam sok jablkowy z woda,ale jak postanowilam,ze basta to w przeciagu 2 tyg nie bylo problemow ze spaniem glodem.... itp..... czasami zaluje,ze odstawilam mleko bo dzis ma 5 lat I prawie wogole nie pije...zreszt to dziecko zyje powietrzem....
Farfala Kochanie uwazaj na grzyby w ciazy....mam nadzieje,ze lepiej sie czujesz.....
AnetaNorwegia ja nie ialam z Julkiem problemow,ale moja kolezanka ma teraz to samo , I wydaje mi sie,ze dziecko jest nie dojedzone, bo co godzine wyje co godzine je, wydaje mi sie,ze ma slaby pokarm bo jak da ormule to spi kilka godzin.... dziecko sie meczy oni sie mecza normalnie wspolczuje...ja mialam slaby pokarm zreszta mialam go tylko niecale 2 mies, bo odciagalam gdyz Julek nie raczyl cycac, bo w szpitalu dopiero na 3ci dzien mi Go dali do karmienia bo nie maialam HBS zrobionego... tak wiec poki moglam dawalamw dzien moje odciagniete na noc dokarmialam.....
a wiecie,ze tutaj daja tylko przez kilka miesiecy sztuczne ,leko a pozniej normalne krowie?!!:szok:
ja nadal nie mialam zadnych badan jestem zdolowana tym... naprawde brakuje mi POLSKI... czuje ruchy dzidziusia I licze,ze jest wszystko ok.... w szkole mam jedna dziewczyne zJemenu ma 21 lat I termin na 22 marzen I mowi mi,ze ona jest w 9 tyg ciazy a ja jej tlumacze ,ze jest pozniej bo ma niecaly tdzien po mnie, a ona ,ze przeciez nie spala z swoim mezem wtedy I musialam tlumaczyc, jutro idzie na wizyte I moze bedzie miala Iwsze usg tylko,ze ponoc ma bliznkai.... w jej kraju tez nie robia wogole usg.... zazdroszcze Wam tych wizyt.....
przepraszam,ze tak sie rozpisalam... jak mnie nie ma to nie ma mnie wcale a jak zaczne to juz litania jest, sciskam Was mocno I mam nadzieje,ze do jutra....
przepraszma z ory ze nie odpisalam na wszusytkie posty ale nadrobie to nastepnym razem :) spijcie slodko

Dzień Dobry :-)
Ja znowu cierpię na bezsenność więc wpadam doczytać....bo znowu naskrobałyście :tak:

ALESIA- KOCHANA dbaj o siebie i malucha. No niestety takie uroki ciąży, że jak trzeba to ma się leżeć. Chyba ryzykować nie chcesz???Może poproś nie wiem sąsiadkę czy kogoś bliskiego?

FARFALLA- TO trzymaj się kochana!i powodzenia na wizycie :tak:

Co do odstawiania butli to u nas zbiegło się to z przeprowadzką do nowego domu, Nika miała 1,5 roku i za jednym zamachem, wywaliła smoka, zaczęła siusiać na sedes i przestała pić mleko z butli... Moja mama i teściowa to nie dowierzały, bo obie twierdziły, że dla dziecka i tak stres bo nowy dom itd... a ona jakby na przekór....No ciekawe jak będzie teraz z synkiem :cool2:
Anetanorwegia- no to nieźle...ale wiesz może powinna skonsultować to z pediatrą. Bo jeśli po nocnym karmieniu usypia normalnie to ja wątpię, żeby się nie najadała...Może niech koleżanka spróbuje ściągnąć raz pokarm i zobaczy ile tego tam jest?
Może kropelki, mimo wszystko układ pokarmowy takiego małego człowieka jest nie dojrzały, może ona też powinna jakąś lekko strawną dietę... No nie wiem? Kurcze moja to ryczała ale się nie najadała... tyle, że ja się nie kapnęłam, że to co ona sobie wypije to mało:baffled: teraz już mądrzejsza będę :happy2:
Marcia- :dry: nie wiem o co chodzi...chyba mnie ominęło...ale pięknie sprawę załatwiliście. Bo widzę, że dogadałaś się z córeczką. Ja tam tez oporów przed przeproszeniem młodej nie mam, jak wiem, że nie słusznie nakrzyczałam czy coś to ją przepraszam...
Ja tak jak wczoraj postanowiłam tak sprzątnęłam na błysk kuchnię dobrze, że za okno się znowu nie wzięłam bo oczywiście u nas pada :baffled: czeka mnie więc przemiły dzień w łóżku a co :tak:
A no i nachodziłam się do pracy całe dwa dni, zeszły piątek i ten poniedziałek. Siedzę od wtorku na urlopie, bo oczywiście remont mojego gabinetu potrwa do Piątku. Tym samym stwierdziłam, że denerwowała się już nie będę i wezmę te 4 dni urlopu.
Od pn liczę na powrót na 2 tyg ...ciekawe czy mi się uda :confused:

MIŁEGO DNIA dziewczynki

reklama
Jesli chodzi o seplenienie, to jest tak ze niektorzy rodzice zaniedbuja to, mowiac, ze dziecko samo sie oduczy. Tak jest z mojego narzeczonego siostra i jej corka. Corka Gosia ma juz ponad trzy lata, w czerwcu bedzie miala 4, ciagle trzyma smoczka w buzi, zabki ida jej do przodu i zaczyna seplenic. Powiedzialam juz to kiedys, bo zsuwazulam z tego wzgledu, ze jej dlugo nie widzialam. I wiecie jaka byla odpowiedz? Z seplenienia wrosnie ( w co nie wierze, bo ja jej prawie nie rozumiem co mowi), zabki ma mleczne wiec moga jej isc do przodu bo i tak wypadna, a smoczek to tylko do snu. A Gosia sepleni a do tego malo mowi, a ja jak o tym poinformowalam to bylo wielkie oburzenie, bo ja mloda jestem i nie mam swoich dzieci i g@@no sie znam:)

Dzisiaj rano wstalam, polozylam sie na plecach i wetknelam sobie palce w brzuch, po czym nagle poczulam kopniecie zirytowanego Maluszka, bo jak ja smiem go zaczepiac i szturchac:D ale sie dzidzia tam w srodku przewracal. Niestety czulam to tylko pod palcami, ale jeszcze troche:)

Do góry