reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Kotti, tak - to szpital Kopernika.
Idź KONIECZNIE do dra WIECHECIA. Najlepszy specjalista od usg. Chodziłam do niego w obu ciążach jak Franek miał problemy z główką, a Aniela z sercem.
Młody, kompetentny, wszystko Ci wytłumaczy dokładnie, nie spieszy się zupełnie. Tylko nastaw się na czekanie, bo tam często do gabinetu kobiety ze szpitala wchodzą bez kolejki i się badanie opóźnia.
Trzymam kciuki!! Będzie dobrze!!

Wiecheć jest naprawdę genialny. Rozmawiałam u niego w poczekalni z kobietą, której zdiagnozowano niedomknięcie powłok brzusznych u dziecka. Kilku lekarzy jej zaleciło aborcję, bo dziecko umrze tuż po urodzeniu.
Wiecheć powiedział, że to idioci. Że dziecko jest idealnie zdrowe, ma mocne serce. Kontrolował ją co 2 tygodnie, wada się nie pogłębiała, wręcz - cofała się. Rozmawiałam z nią jak była w 35 tc i czekała na córeczkę, miała już umówioną cesarkę, a zaraz potem operację dziecka.

Będzie dobrze!

reklama
Kotti ja trzymam kciuki żeby było ok, ze może to nt nie jest takie duże a nawet jak jest to jeszcze nic nie znaczy bo dzidziuś może być całkowicie zdrowy!!!!! nic nie jest przesądzone!!!!! trzymaj się jakos przez ten weekend!! a będziesz miała amniopunkcje? moja kolezanka miała bo badania usg nie wyszly dobrze, test pappa to tylko jakies wyniki 1:25.... a amniopunkcja wykazała ze jest ok i teraz ma zdrową córeczkę będzie dobrze!!!!

kotti - moi znajomi na usg genetycznym usłyszeli straszne rzeczy, że serce zwapniałe,że komory w mózgu za duże...i jakieś ile rzeczy,których powtórzyć nie umiem. Wielki stres przeżyli...a dzidziuś urodził się bez najmniejszej wady. Wiem,że te badania robi się po to,żeby być czujnym i wykryć co się da,ale na tym etapie wiele rzeczy rozwija się dopiero i zmienia. Będzie dobrze :blink:

Kotti trzymaj się mocno teraz musisz być silna zwłaszcza dla maleństwa bo ono wszytko odczuwa> Najważniejsze że masz skierowanie do specjalistów i oni na pewno wam pomogą.

Kotti dziewczyny dobrze piszą, jeszcze nic nie wiadomo. dopóki nie zrobisz badań dokładniejszych nie zamartwiaj się ! Dbaj o siebie.Czasami lekarze się mylą, kobiety to bardzo przeżywają a potem się okazuje, że jest wszystko ok i dzieciak się rodzi zdrowy:) Szpital na Kopernika jest naprawdę najlepszą placówką dla dzieciaków w brzuszku i na pewno wszystko się wyjaśni. Głowa do góry, myśl pozytywnie dla swojego maleństwa :) Na kopernika jeszcze lekarze do polecenia; Ludwin Inga i jej mąż i sam ordynator mój wykładowca Hubert Huras. I i jeszcze jedno na Kopernika nie odmówią pomocy.. tam mają dyżur codziennie 24h i zawsze można przyjść.

A jeśli chodzi o to niedomknięcie powłok brzusznych to nie jest to na pewno wada sama w sobie, która by powodowała śmiertelność dziecka zaraz po urodzeniu. Wytrzewienie (gastoschize) leczy się z powodzeniem zabiegiem operacyjnym.. i śmiertelność jest mała. Chowa się jelitka, czy też inne narządy do brzuszka i się zszywa.. czasami trzeba troszkę czekać, aż narządy się obkurczą i chowa się etapami ale dzieci potem normalnie się rozwijają.

Ostatnia edycja:
Witam mamusie:-)
kotti
kochana dacie rade,musicie dla maluszka,wszystko bedzie dobrze!!!! trzymam kciuki;-)
czytalam o sytuacjach kiedy pepowina zaplacze sie gdzies blisko glowki i dlatego przyziernosc taka duza...a robilas test z krwi?

ja wczoraj nie wyrzymalam i poszlam na 2 usg do innego gina,u mnie uroslo z 2,1(poniedzialek) na 2.6(piatek).jest to granica normy wiec mam nadzieje ze po badaniach krwi wszystko bedzie dobrze:-)

a i wczoraj zrobilam niezle zakupki lumpkowe,nie wiem czy kupujecie ale mozna dorwac cudenka:)
2 biale sweterki 56,1 niebieski na 62,bluza 56,dresik 62,2 grubsze welurkowe pajacyki biale 56 i 62, leginsy 62,i jeszccze pare innych cienszych ciuszkow. a dla siebie 3 dlugie swetry,idealne na jesien-zime jak i do rosnacego brzuszka,za wszystko 19,80:-)
dzisiaj biore sie za gotowanie:D
milego dnia mamusie:-):-):-)

Kotti, nie mam pojęcia. Ja tam byłam ostatnio jakieś 1,5 roku temu.
Przyjmuje tam też moja gin. - Marzena Kula-Prykan. Też jest super specjalistką. Ale Wy pewnie tylko do Wiechecia albo tego drugiego lekarza pójdziecie.

Secreto, no widzisz - tylko skąd ta biedna kobieta miała to wiedzieć? Może lekarze uznali, że skoro się powłoki nie domknęły, to musi być szereg innych wad i lepiej zakończyć ciążę? Dobrze, że się jeden kompetentny znalazł.

No ale pomijając ten przykład, to Wiecheć jest naprawdę dobrym specjalistą. I ma dobry sprzęt na Kopernika. I jest po prostu taki... ludzki.
Ja się okropnie stresowałam, jak tam byłam z Frankiem. Moje pierwsze dziecko, groziło mu wodogłowie, gdyby komory się powiększały. Uspokoił mnie, wyjaśnił wszystko, a na koniec - nie mówiąc mi o tym - przełączył aparat do usg na tryb 3d i zrobił mi piękne zdjęcie buźki Franka. Dołączył je do zdjęć główki i zauważyłam je dopiero na korytarzu. Poryczałam się :)

reklama
Do góry