reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Kotti, tak - to szpital Kopernika.
Idź KONIECZNIE do dra WIECHECIA. Najlepszy specjalista od usg. Chodziłam do niego w obu ciążach jak Franek miał problemy z główką, a Aniela z sercem.
Młody, kompetentny, wszystko Ci wytłumaczy dokładnie, nie spieszy się zupełnie. Tylko nastaw się na czekanie, bo tam często do gabinetu kobiety ze szpitala wchodzą bez kolejki i się badanie opóźnia.
Trzymam kciuki!! Będzie dobrze!!

Wiecheć jest naprawdę genialny. Rozmawiałam u niego w poczekalni z kobietą, której zdiagnozowano niedomknięcie powłok brzusznych u dziecka. Kilku lekarzy jej zaleciło aborcję, bo dziecko umrze tuż po urodzeniu.
Wiecheć powiedział, że to idioci. Że dziecko jest idealnie zdrowe, ma mocne serce. Kontrolował ją co 2 tygodnie, wada się nie pogłębiała, wręcz - cofała się. Rozmawiałam z nią jak była w 35 tc i czekała na córeczkę, miała już umówioną cesarkę, a zaraz potem operację dziecka.

Będzie dobrze!

reklama
Kotti ja trzymam kciuki żeby było ok, ze może to nt nie jest takie duże a nawet jak jest to jeszcze nic nie znaczy bo dzidziuś może być całkowicie zdrowy!!!!! nic nie jest przesądzone!!!!! trzymaj się jakos przez ten weekend!! a będziesz miała amniopunkcje? moja kolezanka miała bo badania usg nie wyszly dobrze, test pappa to tylko jakies wyniki 1:25.... a amniopunkcja wykazała ze jest ok i teraz ma zdrową córeczkę będzie dobrze!!!!

kotti - moi znajomi na usg genetycznym usłyszeli straszne rzeczy, że serce zwapniałe,że komory w mózgu za duże...i jakieś ile rzeczy,których powtórzyć nie umiem. Wielki stres przeżyli...a dzidziuś urodził się bez najmniejszej wady. Wiem,że te badania robi się po to,żeby być czujnym i wykryć co się da,ale na tym etapie wiele rzeczy rozwija się dopiero i zmienia. Będzie dobrze :blink:

Kotti trzymaj się mocno teraz musisz być silna zwłaszcza dla maleństwa bo ono wszytko odczuwa> Najważniejsze że masz skierowanie do specjalistów i oni na pewno wam pomogą.

Kotti dziewczyny dobrze piszą, jeszcze nic nie wiadomo. dopóki nie zrobisz badań dokładniejszych nie zamartwiaj się ! Dbaj o siebie.Czasami lekarze się mylą, kobiety to bardzo przeżywają a potem się okazuje, że jest wszystko ok i dzieciak się rodzi zdrowy:) Szpital na Kopernika jest naprawdę najlepszą placówką dla dzieciaków w brzuszku i na pewno wszystko się wyjaśni. Głowa do góry, myśl pozytywnie dla swojego maleństwa :) Na kopernika jeszcze lekarze do polecenia; Ludwin Inga i jej mąż i sam ordynator mój wykładowca Hubert Huras. I i jeszcze jedno na Kopernika nie odmówią pomocy.. tam mają dyżur codziennie 24h i zawsze można przyjść.

A jeśli chodzi o to niedomknięcie powłok brzusznych to nie jest to na pewno wada sama w sobie, która by powodowała śmiertelność dziecka zaraz po urodzeniu. Wytrzewienie (gastoschize) leczy się z powodzeniem zabiegiem operacyjnym.. i śmiertelność jest mała. Chowa się jelitka, czy też inne narządy do brzuszka i się zszywa.. czasami trzeba troszkę czekać, aż narządy się obkurczą i chowa się etapami ale dzieci potem normalnie się rozwijają.

Ostatnia edycja:
Witam mamusie:-)
kotti
kochana dacie rade,musicie dla maluszka,wszystko bedzie dobrze!!!! trzymam kciuki;-)
czytalam o sytuacjach kiedy pepowina zaplacze sie gdzies blisko glowki i dlatego przyziernosc taka duza...a robilas test z krwi?

ja wczoraj nie wyrzymalam i poszlam na 2 usg do innego gina,u mnie uroslo z 2,1(poniedzialek) na 2.6(piatek).jest to granica normy wiec mam nadzieje ze po badaniach krwi wszystko bedzie dobrze:-)

a i wczoraj zrobilam niezle zakupki lumpkowe,nie wiem czy kupujecie ale mozna dorwac cudenka:)
2 biale sweterki 56,1 niebieski na 62,bluza 56,dresik 62,2 grubsze welurkowe pajacyki biale 56 i 62, leginsy 62,i jeszccze pare innych cienszych ciuszkow. a dla siebie 3 dlugie swetry,idealne na jesien-zime jak i do rosnacego brzuszka,za wszystko 19,80:-)
dzisiaj biore sie za gotowanie:D
milego dnia mamusie:-):-):-)

Kotti, nie mam pojęcia. Ja tam byłam ostatnio jakieś 1,5 roku temu.
Przyjmuje tam też moja gin. - Marzena Kula-Prykan. Też jest super specjalistką. Ale Wy pewnie tylko do Wiechecia albo tego drugiego lekarza pójdziecie.

Secreto, no widzisz - tylko skąd ta biedna kobieta miała to wiedzieć? Może lekarze uznali, że skoro się powłoki nie domknęły, to musi być szereg innych wad i lepiej zakończyć ciążę? Dobrze, że się jeden kompetentny znalazł.

No ale pomijając ten przykład, to Wiecheć jest naprawdę dobrym specjalistą. I ma dobry sprzęt na Kopernika. I jest po prostu taki... ludzki.
Ja się okropnie stresowałam, jak tam byłam z Frankiem. Moje pierwsze dziecko, groziło mu wodogłowie, gdyby komory się powiększały. Uspokoił mnie, wyjaśnił wszystko, a na koniec - nie mówiąc mi o tym - przełączył aparat do usg na tryb 3d i zrobił mi piękne zdjęcie buźki Franka. Dołączył je do zdjęć główki i zauważyłam je dopiero na korytarzu. Poryczałam się :)

reklama
Do góry