reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Mrowka, to różnie bywa - jedni się uspokoją po badaniach, a innych takie badanie najbardziej stresuje ;)

Moja pani dr powiedziała mi przy pierwszej ciąży, o co chodzi z tymi badaniami itp. A na koniec dodała: "Proszę się zastanowić, co taka wiedza (gdyby ujawniły się wady gen.) by pani dała". I to do mnie najbardziej przemówiło. Ja bym się na aborcję nie zdecydowała. Mogłabym się przygotować do trudnego macierzyństwa - fakt, ale czy stres, jaki by temu towarzyszył nie zaszkodziłby bardziej?

No nie wiem. To są trudne tematy i każda podjęta decyzja jest moim zdaniem dobra, bo każda jest podejmowana z myślą o dobru dziecka.

Aha, no i zależy jeszcze, jakie gin. robi usg w 12 tc. Na ja nfz dowiedziałam się, że lekarz zbada tylko wymiary dziecka i tyle. Moja prywatna gin. na zwykłym usg bada kość nosową, przezierność itp. Czyli gdybym chodziła na nfz, to bym na pewno 200 zł wybuliła, żeby mieć dokładne usg.
Bo na nim bada się nie tylko te czynniki, które o wadach gen. mogą świadczyć, ale też serduszko czy mózg. Frankowi np. wtedy moja gin. wykryła powiększone i asymetryczne komory boczne w mózgu i miał to do końca ciąży kontrolowane, bo było ryzyko wodogłowia, wcześniejszego kończenia ciąży i operacji. Na szczęście wszystko się dobrze skończyło.

reklama
Ewa86 mi ten "kompetentny" lekarz na NFZ twierdził, że na genetycznym będzie sprawdzał przezierność itp. No ale zapomniał mi powiedzieć, że to się robi do 13tc+6, ja wizytę mam mieć w 14tc :baffled:

Ewa86 - ale wiedza o ewentualnych wadach nie koniecznie musi być wstępem do rozważań o aborcji...ja np wolałabym wiedzieć gdyby moje dziecko miało np (tfu tfu) wadę serca. Bo to pozwoli mi lepiej wybrać szpital w którym przyjdzie na świat...wiadomo,że nie w każdym szpitalu sa specjaliści którzy mogą udzielić pomocy dziecku z wadą w pierwszych godzinach życia. Czasami taka wiedza pozwoli lepiej dziecku pomóc a nie od razu je usunąć..

Mrowka, jasne. I to też napisałam - że można się wtedy przygotować itp.
Dlatego piszę, że to musi być indywidualna decyzja każdej kobiety.
Mnie jest łatwo mówić, bo mam dwójkę zdrowych dzieci, żadnych obciążeń w rodzinie i 27 lat. Nawet nie chcę myśleć, co by było w innym przypadku...

Pewnie, że będzie dobrze :) Innej opcji nie ma :)

Dla dziewczyn, które nie chcą inwestować w pełnoprawny "zestaw wózkowy" może posłużyć stelaż z fotelikiem i spacerówka, a do tego chusta. Moja przyjaciółka tak zrobiła, bo maluch urodził się na przełomie wiosny/lata. Fotelik z opuszczanym na płasko wezgłowiem (mutsy). Ja mimo wszystko nie wyobrażam sobie spacerów bez gondoli, ale ja z tych wiecznie spacerujących ;) Podaję jako opcję :)

Flower, to dobrze, ze malutki, bo on mniej chorób przenosi i mniejsze ryzyko zakażenia. Te duże są gorsze. Ja marzę o grzybach, ale właśnie u nas dużo kleszczy i mam obawy...

Babygg, ale fotelik samochodowy nie jest zdrowy dla dziecka, tak jak i leżaczek w nadmiarze. Nie wyobrażam sobie wożenia dziecka 3 godziny na spacerze w foteliku dzień w dzień. Jedno dziecko może wyjść z tego bez szwanku, a u innego pojawią się problemy z rozwojem...

Takie cóś: http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/06/zapiekanka-ziemniaczana-z-bakazanem.html robię dziś na obiad, mam nadzieję, ze będzie smaczne :)

Ostatnia edycja:
Flower, to dobrze, ze malutki, bo on mniej chorób przenosi i mniejsze ryzyko zakażenia. Te duże są gorsze. Ja marzę o grzybach, ale właśnie u nas dużo kleszczy i mam obawy...

oby :) generalnie dobrze, że rumienia nie ma (wygląda jak ukąszenie po komarze) więc jestem dobrej myśli ale to badanie z krwi po 4tyg pewnie i tak zrobimy dla świętego spokoju.
Trochę popadało w zeszłym tygodniu u nas więc myślałam, że cosik nazbieramy a tu lipa (tylko 2 małe maślaczki): nawet trujących za wiele nie było, ale może wysyp dopiero przed nami tylko czy się wybiorę? W zeszłym roku mieliśmy sporo maślaczków w iglakach koło domu no i podczas jednego wypadu do lasu dwa wiadra nazbieraliśmy, później przerobiłam i na trochę wystarczyło - ja uzywałam do jajecznicy na świezo, a reszte poddusiłam z cebulką na masełku z duza iloscia pieprzu i pomroziłam w pojemniczkach, prawdziewczki oczywiscie podsuszylam na swieta

Ewula, fajnie wygląda :) Gdyby jeszcze nie ten bakłażan ;)

U mnie dziś chili con carne. Już wsunęłam dwa talerze ;)

Dziewczyny z Krakowa, kojarzycie jakieś miejsce, gdzie można kupić pościel dla dziecka dobrej jakości - kołdra/poszewka? Tylko taką większą, 140x200. Potrzebuję do przedszkola...

reklama
ewa- standardowo w entliczku ale tam to dosyć drogo, ale może zobacz w Jysku te z Disneya bo często mają jakieś promocje, w Ikei niektóre też są dobrej jakości tylko włąsnie z wymiarami jest problem bo czesto robia jakies dziwne na 130 (na jaka koldre ja sie pytam bo czesto na te niemowlece to za duze jest a na normalne za male). Karolcia na urodziny teraz dostala taka z myszka mickey ale na 160 wiec nie bedzie problemu a od babci koldre i poduche - swoje odda dzidziusiowi a ona bedzie miala juz taka "dorosla"

Do góry