reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

reklama
Witam się z rana :)
Mamusia synka ty się nie martw tylko się ciesz że się dobrze czujesz.
marcia30 dzisiaj środa :)
secreto ja biorę femibion natal 1, a na drugi trymestr jest 2. Co do twojego zwolnienia to jest to zwolnienia jak każde inne i obowiązują cię zasady jak napisałam wyżej. Jeżeli warunki pracy nie pozwalają na zatrudnianie ciebie w ciąży to pracodawca powinien zwolnic cię ze świadczenia pracy, ale wiadomo że tego nie zrobi bo musiałby ci za nic płacić 9 m-cy.
Agnis83 powodzenia na wizycie
flower188 jeszcze odnośnie kontroli to uwierz mi kontrolują ciężarne:tak:, ale rzeczywiście najczęściej na działalności gosp. i kobiety krótko zatrudnione. Zdarzają się też tzw wzmożone okresy kontroli, nie pamiętam dokładnie ale chyba w 2011 r. coś takiego było i odwiedzili sporo ciężarnych. No i też zależy jaki lekarz wystawia zwolnienie bo i samego lekarza kontrolują po kątem zasadności l4.

Zmykam troszkę mieszkanko ogarnąć. Miłego dzionka!

Agnis83 to jest zwykłe usg tylko nazywa się je genetycznym i wykonuje się je między 11 a 14 tygodniem ciąży i ocenia się m.in. takie parametry jak przezierność karku i kość nosową. A badania genetyczne (test PAPP-A+BHCG,test potrójny BHCG, estrol, AFP, amniopunkcja, biopsja, kardocenteza) zleca się kobietom z grupy ryzyka lub gdy podczas usg wyjdą nieprawidłowości.

Ostatnia edycja:
Violet :( kochanie trzymaj sie:(:*
[*] dla Aniołka od CIoci;*;*;*:*
nie wiem co pisac, mam juz dosc tych zlych wiadomosci:( czasami mysle ze nie potrzebnie tu wchodze i pozniej mam glupie mysli:( przepraszam

Co do l4 to mamusiansynka ma racje. Kolezanka zalozyla dzialanosc jak dowiedziala sie ze jest w ciazy i po jakims czasie poszla na l4. Teraz jest w 8miesiacu i miala juz 2 kontrole z zusu. Za 1 razem byla w domu wiec ok, a za 2 nie bylo jej ale wystarczylo ze poszla do zusu i powiedziala ze wyszla do sklepu i załatwione.

Od rana leje ... i nie zapowiada sie na rozpogodzenie:(

ewa-ja tez krwiaka mam za soba z Karo wiec nawet gdyby byl to jakos bym nie panikowala ale wiaodmo ze lepiej zeby cholerstow sie nie pojawilo a kiedy masz next wizyte?normalnie czy jakos masz szybciej podejsc skontrolowac krwiaka?
agnis - bo to taka potoczna nazwa usg kiedy widac ewentualne niepraw (kosc nosowa, przeziernosc karkowa) gdyby cos bylo watpliwe to wtedy dopiero kieruja na test pappa i inne bad. wazne zeby zrobic je miedzy 11-14tyg bo wtedy najlepiej wszytsko widac o widze ze jaspis juz ci odpowiedziala
jaspis - ja mialam ci ta stronke inwestycjawkadry podac ale widze ze juz znalazlas.
ja bylam na l4 ciazowym w 2011 wlasnie i kontroli zadnych nie mialam ale pewnie dlatego ze parcowalam do jakiegos 7mies wiec wtedy to jest dla nich "normalne" no i wskazania mialam powazne bo l4 dopiero po szpitalu bylo. kontroluja jak jest krotki okres zatrudnienia najczesciej a ja mam u obecnego pracodawcy 4 lata ponad na cz nieokr wiec kontroli sie nie boje, moze osoby ktore od pocztaku ciazy sa na l4 predzej kontroluja tez. zreszta nie ma co sie obawiac kontroli bo ciazy nie zakwestionuja a zawsze mozna powiedziec ze np mocz dop badania sie bylo zaniesc, do apteki poszlo itd oni szukaja takich faktycznie kombinatorow ale wiadomo jak to jest w naszym kraju od razu czlowiek sie stresuje.
jedyne co u mnie zus kwestionowal to premie uznaniowa (wczesniej byla wytplacana do reki od czasu ciazy normalnie) i nie chcial mi jej wliczyc do podstawy, ale napisal pracodawca oswiadczenie i po problemie bylo

witajcie w ten pochmurny dzień...

jaspis zauważyłam, że termin na rozpakowanie mamy ten sam.. ciekawe jak to będzie w rzeczywistosci :)
secreto ja też używam femibron 1 wcale nie jest taki drogi w porównaniu do innych jedynie drogi jest ten femibron 2 podobno zalecany przed porodem.. ale nie wiem czy go bede stosowac. femibron ma ten plus, że tabletka nie jest taka ogromna jak u innych producentów.

pogoda dzisiejsza sprzyja choróbsku aż strach się gdziekolwiek ruszyć.. mi zmino nawet w domu.. bo ja zmarzluch straszny jestem.

milego dnia ::)

dla mnie sprawa z tymi L4 to jest w miarę prosta - jak nie musisz leżeć i nie ma Cię w domu to mogą wezwać na komisję - ale o ile chorobę można symulować, to ciążę bardzo łatwo udowodnić,więc zasiłku chorobowego nie zabiorą, bo nie mogą. Więc w czym problem...Rozumiem,że w przypadku prowadzenia działalności gospodarczych może być inaczej.

ewa - no to luz:-) gdyby lekarz byl zaniepokojony kazalby ci sie pojawic wczesniej. ja mialam w 7tc krwawienie w 8tc krwiak byl widoczny a w 11/12 juz go nie bylo a wcale nie lezalam tylko chodzilam normalnie do pracy bo lekarz powiedzial mi ze to nie ma znaczenia i lezenie nic nie poprawi (?)
igem - no wlasnie ja tez femibion1 uzywalam i bylam zadowolona a 2 to sa 2 wielgachne tablety ktore starsznie drogo wychodza i wtedy zmienilam na cos innego

ewa - no to luz:-) gdyby lekarz byl zaniepokojony kazalby ci sie pojawic wczesniej. ja mialam w 7tc krwawienie w 8tc krwiak byl widoczny a w 11/12 juz go nie bylo a wcale nie lezalam tylko chodzilam normalnie do pracy bo lekarz powiedzial mi ze to nie ma znaczenia i lezenie nic nie poprawi (?)
ja też mam krwiaka, lekarz nie kazał mi leżeć - powiedział że nie jest to konieczne, ale zwolnienie lekarskie mi dał i zalecił się oszczędzać - czyli wiadomo nie wykonuję ciężkich prac fizycznych, nie dźwigam itp. ale poza tym żyję normalnie. Aha...no i jeśli zdarzają się krwawienia to lepiej zrezygnować na jakiś czas ze współżycia...

reklama
Ja będę brać femibion 1 i kwasy omega jakieś osobno zwykłe. Na razie do 12 tc tylko folik.

Flower, no właśnie ja mam zero plamień, żadnych skurczów, nic. Więc na razie luz :)

Do góry