reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

a ja bym miala ochote pojsc na urlop wychowawczy, jak sobie pomyslę, że na Nianke mam ponad 1000 zł miesiecznie, na przedszkole 300 zł to chyba wole siedziec w domu z dziecmi ale czy sie uda to nie wiem, zalezy jak u meza w pracy bedzie, na jaki kontrakt sie zalapie, może jak gdzies dalej od miesca zamieszkanai to tak zrobimy, ze pojde na wychowawczy :) wsio zalezy od kasy :baffled::baffled::baffled::baffled::baffled:

reklama
jagna kombinatorzy maja a przecietniakom nic sie nie nalezy a taki co zarabia 10 tys. ma w dupie becikowe i taka prawda ..................

Mrowka badz dzielna, bedzie dobrze, nie stresuj się, może krwiak jakiś sie zrobił ale one sie wchłaniają :-)
Ja nie powiem, maż dobrze zarabia i stać nas na razie na moje siedzenie w domu, ale szczerze. Jak on idzie do pracy a mala do przedszkola to mi się nudzi. Teraz na 100% nigdzie pracy nie znajdę, zresztą przez 1 rok miałam kłopot ze znalezieniem pracy:wściekła/y: Niby masa pracy, a jak idę to słyszę "ma pani dziecko, nie dzieci chorują":wściekła/y::szok:
Obiadek zrobiony, zaraz na działeczkę umyć basen i nalać wody, a później na plac:-D

Mamusia, przedszkole 300 zł, o ile się dostanie państwowe. Franek nie dostał. Bo ja - biorąc dochody dla becikowego, to oczywiście zarabiam, ale biorąc do przedszkola, to siedzę w domu i nic nie robię, więc mogę się zajmować dzieckiem.
Więc u nas od września wydatek 600 zł. A to jedno z tańszych przedszkoli w Krakowie.
A musi Franek iść do przedszkola. Już nawet nie o to chodzi, że ja z trójką to wiele nie popracuję. Ale - on się już w domu nudzi, a ja nie mam czasu zapewniać mu rozrywek.

Mamusia, przedszkole 300 zł, o ile się dostanie państwowe. Franek nie dostał. Bo ja - biorąc dochody dla becikowego, to oczywiście zarabiam, ale biorąc do przedszkola, to siedzę w domu i nic nie robię, więc mogę się zajmować dzieckiem.
Więc u nas od września wydatek 600 zł. A to jedno z tańszych przedszkoli w Krakowie.
A musi Franek iść do przedszkola. Już nawet nie o to chodzi, że ja z trójką to wiele nie popracuję. Ale - on się już w domu nudzi, a ja nie mam czasu zapewniać mu rozrywek.

No to macie drogie przedszkola, Celinka chodzi do prywatnego i płacimy 250zl czesnego i 10zl/dzień za wyżywienie. Teraz mogła by iść do państwowej zerówki, ale ja nie chcę (nasze panie są super). Nasza państwowa zerówka to przechowalnia:wściekła/y:

Ja mimo wszystko uważam, że becikowe należny się każdemu. Dziecko to bardzo duży wydatek i na początku trzeba mnóstwo kasy mieć.. sam wózek to wydatek ponad 1000 zł a gdzie reszta? ja mogę tylko liczyć na 1000 zł z ubezpieczenia, bo jeśli są 2 osoby tak jak u mnie to wystarczy, że jedna i druga osoba zarabia właśnie 1900 zł miesięcznie.. i becikowego nie dostaniemy. Czy 4000 tys to dużo czy mało? Jeśli ma się kredyt, żyje w Krakowie i musi wszystko samemu kupować to może być ciężko. (przykład wynajęcie mieszkania w Krakowie to koszt już około 2000 zł) Gdyby mój mąż zarabiał tyle co ja to chyba w życiu byśmy się na dziecko nie zdecydowali. A państwo miało pomagać a nie pomaga.

Mrówkaa będzie dobrze, a jeśli masz się gnębić to może odwiedź jeszcze jednego lekarza?

Ostatnia edycja:
Jagna, przedszkola to pikuś. Żłobki to koszt min. 1000 zł miesięcznie (bez jedzenia, pieluch itp.). Już się bardziej opłaca opiekunkę zatrudnić. A opieka w żłobkach na godziny - średnio 10 zł/h.

secreto a no własnie czy 6000 zł na 3 osobowa rodzine to jest tak bardzo duzo? jeszcze jak ma sie kredyt hipoteczny, czynsz, dojazdy do pracy??? ale w naszym panstwie sadza, ze duzo i ze juz przekraczasz norme i becikowego nie dostaniesz, a to jest calkiem przeciteny dochod :-(

u nas w miejscowości jest grupa zabawowa od 2lat już dla dzieci.. koszt to miesiecznie może 50zł.. i to mi super pasuje bo spacerkiem to 20minut;) licze ze od przyszłego roku od września Radek pójdzie tam na kilka godzin by mieć kontakt z dziećmi ;)

secreto.. wiesz zależy też czy ktoś kupuje wszystko nowe czy nie.. ja na synka nic nowego prócz pamków, smoczka i butli nie miałam.. ale racja że kasa w dzieciach do zainwestowania duża.. pomijając że jak chrują to 300 na leki od razu .. przynajmniej u nas.

reklama
Do góry