reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

reklama
I po pierwszej wizycie; ważę 91 kilo, oczywiście dostała mi się zjebka, że aż tyle, że za dużo i że teraz to dopiero najwięcej się tyje :szok: Nie oszczędzałam się to fakt, jem białe pieczywo, bo nie lubię innego, słodyczy też nie odstawiłam, bo jestem łasuchem...no nie lubię się ograniczać, a i tak na noc nie jadam :crazy:Wyniki krwi na granicy normy, no lekko poniżej, Tardyferon (żelazo?) mi przepisała, któraś z Was też może łyka? Pokazywała mi znowu gdzie jest mały, tak nacisnęła po obu stronach moimi rękoma, ale uczucie niesamowite! Mały ułożony główką do dołu :-) O napięciach brzucha trochę zmartwiło ją to, że ostatnio 30x naliczyłam :confused2: Powiedziała żebym No-Spę łykała 2x dziennie codziennie i jak nie będzie już tych napięć to 1x dziennie, ale zauważyłam, że ona tak lubi "paść" lekami, więc zobaczymy co prywatnie mi jutro moja gin powie i do tego się końcowo zawsze stosuje, bo mam wrażenie, że bardziej "obyta" jest :tak:No i jutro dowiem się wymiary maluszka, a dzisiaj ta ginka wzięła jakiś sprzęt do słuchania tętna dziecka (co wizytę to mam) i idealne, aż tu nagle mały jej uciekł, to przycisnęła do brzucha w innym miejscu i w tym ją kopnął :-D Mały wie co robi, co tu go ktoś ciskał będzie! :laugh2:Ktg będę miała dopiero w 38 tygodniu ciąży, a i ciśnienie mam niskie, miałam 121, a norma to 140 :cool: Szyjka długa, zamknięta, wszystko w porządku, nic się nie skraca.

Objadłam się spaghetti, mniami, ale przegięłam chyba za dużo zjadłam. Obejrzałam odcinek "Gotowych na wszystko" i poryczałam się, ale delikutaśna się zrobiłam :-D Zaraz biorę się za "Na wspólnej", śledzę każdy odcinek :-D
Nikusia - bardzo dziękuję, ale niestety to nie wakacje :confused2:Ostatnio często mi gorąco, za gorąco, nie wiadomo o co chodzi :-(Do wakacji to mi daleko.

Masiosia – &&& i daj znać czy udało się załatwić :tak:

Marcia – przy takiej cenie za wyciskarkę to nie dziwię się, że kurier jest gratis :-D Jaki kolor i model wózeczka wybrałaś? Ja mam taki stojak z wanienką i do tego muszę tylko dokupić przewijak francuskiej firmy Camele Beaba, cała w środku po same brzegi jest antypoślizgową gumą wyścielona, nie wiem czy kojarzysz, a wygląda to tak
343ly4p.jpg
2ymho2e.jpg
2i71vzt.jpg
10mnd7c.jpg
na ten stojak jak potrzebujesz wpinasz wanienkę, jak już skorzystasz, wpinasz przewijak, do tego jest taki fajny hamak dla niemowląt i chyba go dokupię, a można to między innymi kupić tu: Beaba wanienka cameleo

Ewa – no niestety szkarlatyna rządzi, mojego znajomego syn dopiero co z niej wyszedł, a mojej znajomej córka właśnie dostała :no: Moja znajoma jest przedszkolanką i kiedyś jak pracowała w prywatnym przedszkolu, to rodzice na chama przyprowadzali dzieciaczki zakatarzone i z gorączką, a jak ona zwracała uwagę, że dziecko powinno w domu siedzieć w takim stanie to odpowiedziała jej kiedyś jedna baba „za ***** Ci nie płacę” :crazy: Ty to dopiero będziesz miała robotę z całą trójcą święta, ale zaradna babka z Ciebie to ogarniesz na pewno!

Kimkim – witam nową mamusię! Nie ma czego się obawiać, my tu wszyscy prawie jak rodzina hehe zapraszamy :happy:

Flower – no prawie prawie, a Ty nie mieszkasz na Gwiaździstej w tych takich 20 piętrowych budynkach? Ja tam kiedyś pokój wynajmowałam to jaki widok był na te wszystkie ślimaki koło Wisłostrady :-)

Mamusia – spora ta Twoja Gwiazdka z nieba :-)

Katrine – ale dzieciaczek Ci urósł, przebiłaś KAŻDĄ z dziewczyn! :cool2: Dzięki za link, przyda się! :tak:

Alesia – jak buzię masowaliście, jak to się robi?

Muniuś- gratki wizyty..a ciśnienie 120 to niskie? 140 to za wysokie a nie norma, a 120 to w sam raz..no chyba ze o innym cisnieniu mówimy

Mamusia synka, katrine - gratuluję dużych dzieciaczków :) Ja tam uważam, że to super, szybciutko się rozwijają, potem po porodzie też będą od razu troszkę do przodu, i ładne i pulchne :)

Kainkas - współczuję leżenia ze względu na szyjkę, i mnie to spotkało :/

Dzisiaj przejrzałam rzeczy po córeczce koleżanki, 3/4 niestety typowo dla dziewczynki - ja nie mam uprzedzeń, ale synka w brokat z różem i falbankami nie będę ubierać :) Córki też bym zresztą tak nie ubrała, bo akurat za różem nie przepadam. Niestety po tym przeglądaniu plecy mnie bolą okropnie - odkąd zaczęły mi się przygody z szyjką, musiałam przerwać ćwiczenia wzmacniające, i to niestety jest efekt... I teraz jak leżę z tą miednicą do góry, to plecy straszliwie bolą. Ale nic, poleżę, żeby trochę odciążyć szyjkę, bo mi maluch tam wbija główkę. Ja nie umiem wyczuwać dziecka przez brzuch (fajnie, jak gin pokazała!), ale wiem, że od dobrych 5-6 tygodni leży tak samo głową w dół, bo na każdym usg to widać, a w międzyczasie zawsze tak samo mam brzuch, w te same miejsca kopie itd.

Wanienkę dostanę od koleżanki, na stojaku, chyba ma standardowy wymiar. Marzyła mi się taka z odpływem, żebym nie musiała wody wylewać (tak to sobie zaplanowałam, że naleję głowicą prysznica, a wyleję rurką przez odpływ - zero dźwigania), ale skoro dostanę, to nie będę kupować, a koleżanka ma bez odpływu. W sumie ogólnie to planuję, że mąż będzie kąpać, i on już o tym został powiadomiony, więc sobie z wodą raczej poradzi :)

Przeczytałam z zainteresowaniem dyskusję o porodach, ja bym chciała urodzić sn, ale boję się o moje oczy, które są w bardzo kiepskim stanie, więc jeszcze zobaczymy. Jak się mój Krzyś będzie tak spieszył dalej i urodzi się (oby nie wcześniej) w 38 tygodniu, to może jakoś to sn pójdzie bez dużego wysiłku... No już teraz mam 1,5 cm rozwarcie :) Ale podobno na koniec to różnie bywa.

Aż się sama zaczęłam zastanawiać nad kocykiem z sowami z bon prixu :D Ale celuję raczej w misie, chociaż na razie nie mam jeszcze łóżeczka ani pościeli, więc nie wiadomo w sumie...

Dziewczyny z Warszawy - mam pytanie, a nawet dwa - znacie/ polecacie tanią firmę taksówkarską? I drugie pytanie - co może w Warszawie robić młoda kobietka (lat 22) przez 3 tygodnie o tej porze roku? Moja młodsza siostra jedzie w sobotę na 3 tygodnie do Warszawy na terapię (ma anoreksję w dość ciężkiej formie :/), ale ma tylko kilka godzin dziennie zajęte na terapii, a poza tym wolne, a dużo czasu spędzanego samotnie i w nudzie na nią zawsze źle działało. Niestety nikogo nie zna, ale może możecie coś polecić - jakieś wydarzenia kulturalne, warsztaty, coś w czym same bierzecie/ brałyście udział w jej wieku?

Po pierwsze jupiiii, mam znowu neta, bo czytanie na komórce i pisanie doprowadza mnie do szału.

Mamusiu synka nie miałam możliwości napisać więcej, bo komórka mnie wkurza. Pierwsza sprawa gratuluję udanej wizyty... córcia rośnie widzę. A dwa skoro masz taką traumę po pierwszym porodzie, szczerze współczuję imbecyli, a nie lekarzy, to nie możesz rodzić np. w Łodzi, no albo próbować dostać skierowanie na cc? Może właśnie ze wskazania psychologa.

Ewa 86 mam nadzieję, że Nuśka jednak będzie oszczędzona. Choć po 4 tygodniach takiego katarku, kaszelku w sumie odetchnęłam jak się Tadzio "porządnie"rozchorował, bo tak to miałam stresa, o co chodzi i skąd ten kaszel.

Ewula... czy znalazłaś może tą dostawkę do wózka... sama będę chciała kupić, bo mimo ze Tadzio coraz więcej chodzi, to może się zdążyć, że nie będzie miał już siły

Katrina ale Ci syn rośnie :) gratuluję udanej wizyty
Munis Tobie też, ale tych ciuchów nazbierałaś.

Ja dzisiaj robiłam porządek w swoich. Stwierdzam, że jestem kopnięta, wiecie ile mam pajaców na 62 - 16 sztuk... A mam przecież tez ciuszki na 56 Już nic nie kupuję Małej, no może oprócz niedrapek, czapeczek i skarpetek.

Zauważyłam takie plamki zażółcone po mleku chyba. Macie jakiś sposób na dopranie tego?

Koreczek dobrze, że już w domu.
KimKim i Baggy współczuję dziwnych lekarzy.

Mamatek... rzadko jeżdzę teraz taksówkami... ale za "moich czasów" były "night drivers" i "grosik taksi", ale nie wiem czy jeszcze działają. Teraz się jak już rozbijam służbowo, więc na ceny nie patrzę. Styczeń to taki trochę martwy miesiąc jeśli chodzi o wydarzenia kulturalne.

Ale sprawdzicie tutaj
Kulturalna Warszawa
Kulturalnie.waw.pl: koncerty, imprezy, wydarzenia w Warszawie

Polecam również masaż Shantala... byliśmy z męzem na kursie.. on Tadzia po kąpieli masował

Ostatnia edycja:
Patrzcie jaki koślawiec jakby wydłużony hahaha Wózek Babyzen - Yoyo - rama czarna | Podróże i spacery \ Wózki i akcesoria \ Spacerówki | Sklep dla dzieci - Avent, Medela, Recaro, akcesoria dla niemowląt, wózki, laktator, wyprawka dla noworodka

Kainkas – tfuuuu pomyłka! 120 powinno być, a miałam 100 :-(

Marcia – a właśnie no i ta wanienka ma odpływ z rurką żeby nie trzeba było dźwigać :tak:

Mamatek – ja mam nr do taniej złotówy, ale on tylko w nocy jeździ, a Ty pewnie w dzień potrzebujesz? Hmm, nie wiem co może robić w wolnych chwilach, może kin, jakieś spacery po parkach...zwiedzanie centrów handlowych, zoo, starówka...? :-)

Megi Pegi – w Perfekcyjnej widziałam taki trik, łap:

„Plamy z mleka”
Plamę należy wyprać w gorącej wodzie z proszkiem. Zaplamione miejsce
można również usunąć wsmarowując w nią glicerynę po czym wysuszyć
żelazkiem, kładąc materiał pomiędzy dwie ściereczki. Z tkanin delikatnych
plamy z mleka należy usunąć przecierając je benzyną.
Plamy z mleka na tkaninach wełnianych należy usunąć gąbeczką zwilżoną
mieszaniną spirytusu i amoniaku (2:1) oraz odrobiny soli. Zmyć letnią wodą.

Megi Pegi, dziękuję, podrzucę siostrze nazwy firm i strony internetowe.

Muniuś, właśnie głównie taksówka potrzebna jest w dzień, na przejazd z dworca, ale w sumie niewykluczone, że w nocy też siostra gdzieś będzie chciała wyjść, więc jakbyś dała ten nr na priv, to byłoby super:) Właśnie tak myślałam, żeby ją zachęcić do pozwiedzania trochę...

Przy okazji - Muniuś, czy to Ty pisałaś o ebooku "11 godzin"? Czy to jest pełny tytuł? Bo szukałam w necie, ale po samym tytule nie mogę nic znaleźć, może mogłabyś podać autora? Jak mam przymusowe leżenie miednicą do góry, to chociaż może poczytam :)

W ogóle bez sensu z tą miednicą, cały czas leżałam raczej wyżej na poduszkach górą ciała, żeby zmniejszyć ucisk na żołądek i przeponę, a teraz muszę na odwrót, i naprawdę ciężko się oddycha, no i zgaga... Ale maluszek ważniejszy.

reklama
moniuś, jak znajdę jakiś filmik to ci podrzucę, a tak na szybko to masz tu Masaż Shantala - krok po kroku. Generalnie masaż twarzy to część większej całości. Później też masowaliśmy Ignacowi okolice ust różnymi fakturami. No i jeszcze taką szczotką był masowany przez dwa tygodnie co 2 godziny, to była masakra, bo do przedszkola nie mógł chodzić, żebym ja mogła go szczotkować.
Megi Pegi, ja mam 17 i jeszcze wariatka trzy dokupiłam, bo wydawało mi się, że miałam tylko 2, ale jak zaczęłam prać i prasować to się rozmnożyły. Ja te plamki polewałam vanishem gotowałam, a potem prałam drugi raz już normalnie w dziecięcym w 40 stopniach. My też kiedyś byliśmy na takim kursie, teraz będę musiała sobie to przypomnieć.
jolcia, ja jutro zamierzam szyć, właśnie przed chwilą wydrukowałam sobie wykrój i docinam

Do góry