reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Aneta to naprawde fajny pomysł :) ja bym chętnie oglądała :)) a tym bardziej jak planujesz być jeszcze tyle czasu w domu to by było mile i pożyteczne dla Ciebie :)

Katrine ja też nie mogę spać :( cala noc wierce się jak głupia... brakuje mi takich nocy jakie były na początku ciąży... ehhh wtedy mogłam spać ciągle i wszędzie :)

reklama
I ja dzisiaj wcześniej wstałam. Doczytałam i widziałam, że dyskusja wczoraj rozwinęła się nt. ochrony praw dziecka w Norwegii, kolęd, kilogramów i zdjęć i bloga na koniec.
O prawie w Norwegii już pisałam - uważam , że bardzo restrykcyjne ale jak widać po Anecie - Polce, która tam wyjechała można tam spokojnie żyć. Druga sprawa to taka ile państwo dokłada do dzieci - to jest ogromna kasa. Człowiek nie martwi się z dnia na dzień jak żyć - z tego wynika. Mam kuzynkę, która miała całkiem niezłą pracę w PL i tez wyjechała do Norwegii z mężem - tam urodziła im się córka i ponad rok temu - 2 chłopców - bliźniaków - mają dom , spokojną pracę i nieźle sobie radzą. A w naszym kraju jak jest?? Ja musiałam dojeżdżać do pracy do miasta oddalonego o 40 km , mój pracuje na południu kraju i jest w domu co weekend lub 2 - jak tak można funkcjonować jak normalna rodzina długo??
Kolędy i kościół- wiara jest indywidualną sprawą każdego człowieka. Zgadzam się z tym co napisała Ewa i dziewczyny - jak ktoś ma potrzebę , niech siedzi w kościele i słucha Radia Maryja - tylko w obecnych czasach tak ciężko jest znaleźć dobrego księdza z powołaniem i jeśli już usłyszymy o tym , ze ksiądz gdzieś na boku ma dziecko albo kobietę albo jak napisała Jagna - bierze kredyty na starsze osoby to ta opinia szybciej dotrze do ludzi i popsuje opinię kościołowi - jest wtedy nagłaśniana bardzo. Weronika - myślę, jednak , że znajdziesz jakiegoś księdza , który mimo rozwodu ochrzci Wasze dziecko. Mam kuzynkę po rozwodzie , która jechała do innego miasta ochrzcić syna a ksiądz na kolędzie zadał im pytanie kiedy w końcu ochrzczą dziecko , więc jak usłyszał , że już jest ochrzczone to był bardzo zdziwiony i dopytywał gdzie co i jak i jak wyszło , że nie u niego w parafii to się szybko z kolędy zwinął - kasa do jego parafii nie wpłynęła ot co. Także fajnie mają te , które mają fajne parafie, fajnych księży ( Ci co organizują Sylwestra :-)) - bo jest naprawdę ciężko znaleźć miejsce gdzie można się wyciszyć , posłuchać dobrego kazania i mądrego księdza.
Kilogramy - już wczoraj zapowiedział , że ten tydzień wolny od wszelakiego mięsiwa i ciężkich potraw - trzeba zregenerować organizm po tych świętach i przełomie roku - na wagę wejdę w czwartek jak będę jechała do lekarza:tak:
Aneta - masz czas zakładaj bloga i rób te stylówy ze swoją córcią - masz czas, masz fajne ciuszki - wykorzystaj to:tak:

hej

Ale naprodukowałyście :szok::szok::szok::szok::szok: znow mam full zaległości .................

U nas koniec laby trzeba wstawac i Kurczaczka do przedszkola odstawiać, wiec jestem juz po malutkim sniadanku i dopijam herbatkę i zmykamy...........
dzis miałam jakas dziwna noc, brzuch mnie pobolewał, spać nie mogłam..............może poźniej odeśpie :-)

Miłego dzionka, ktoś dziś wizytuje???

Witam się i ja :tak:

Ja wizytę mam jutro.
Mojego małego do szkoły zaprowadziła babcia :-D
cudowne uczucie ze nie musze rano się szykować :-D

Zaraz jakies pranie zrobie, ogarne chate imoge siedzieć.

Ewa - tak jestem wychowawcą w internacie (teraz 7 rok mi leci - no ale siedze w domu na zwolnieniu)
I to jest szkoła specjalna. Mam grupe dzieci umiarkowanych :tak:

Aneta - załóż bloga, fajny pomysł :tak:

Mamusiu synka - w nocy tez mnie brzuch troch epobolewał ale nie wiem czy to nie wina tego ze musiałam się wyproznic. Czasami już mi się myli od czego to mnie coś boli :tak: rano wszystko ze mnie zeszło i jak na razie czuje się swietnie :-D

Ale Wy dużo piszecie :O

Trochę pobieżnie poczytałam i powiem Wam, że my z przekonania nie braliśmy ślubu kościelnego, ani nie chrzciliśmy dziecka (jak będzie starszy to sam będzie mógł o tym zadecydować, jeśli będzie miał taką potrzebę). Nasze rodziny na szczęście na spokojnie do tego podchodzą i nikt nie powinien wymuszać takich decyzji na swoich bliskich. Wszędzie w koło widzę ludzi, którzy biorą śluby z wielką pompą kościelne, później chrzczą dzieci, a do kościoła w międzyczasie nawet nie zajdą, najeżdżają na księży, kościół - trochę się to kupy wszystko nie trzyma jak dla mnie.
Nie mam wielkiego doświadczenia, ale wiem że Dominikanie są w porządku, gdyby ktoś poszukiwał. Przynajmniej Ci ze Szczecina to za nic pieniędzy nie chcą, a jak miałam komunię to potrafili sobie dzieci zjednać, wytłumaczyć w ich języku, zeby coś dotarło, ale to było lata temu ;)

Ale mnie wzięło - ostatnio codziennie rano wyciskam sobie sok z 2 pomarańczy i wypijam do śniadania :)

Hej dziewczyny!
Mnie dzis z rana burza hormonalna dopadła i poryczałam sie jak moi z domu mi wybyli a ja tak sama zostałam. Olis do przedszkola mąż do pracy. Oczywiscie tez sie nie wyspałąm ale to nie problem bo zawsze można sie położyć. Najbardziej boli ,że bez drugiego auta jestesmy a do miasta mam spory kawałek i taka uwięziona sie czuje.

Ja mam kolędę w czwartek i średnio radośnie do tego pochodzę. Zwłaszcza jak męza nie będzie. I uwaga umnie w tamtym roku ksiąz rozerwał przynas koperte i wpisał ile dalismy. Jak nic sie nie dało to tez zapisuje :(
Ja bardzo wierze w Boga lubie sie modlić a raczej rozmawiać z nim .Jeśli chodze do kościoła to nie dla księdza tylko dla Boga. Choć nie chodzimy co niedziele bo nie potrafie sie skupić i modlić do końca wspólnie. do tego przeraża mnie wystrój koscioła w którym pojawiaja sie nowe szarfy figurki krzyże, obrazy. niechce nikogo obrazić ale dlamnie to bałwochwalstwo.
Mamy nie widzieć a wierzyć a tymczasem , klękamy przed posągami obrazami i sie modlimy. W domu mam prosty krzyzyk powieszony, jest to symbol wiary, ale nie klękam przednim i nie modle sie w jego strone. Modle sie przy łóżku a czasem nawet w łózku tocze długie rozmowy. Z córa rozmawiam o Bogu. a podstawa są dlamnie 10 przykazań w życiu i tym sie kierujemy. Dlamnie kościół stał sie troche instytucją a nie wspólnota wiernych. Umnie sie płaci za sakramenty. Jak ktos niema to ksiąz rozłozy na raty. a ostatnio był przypadek ,że zawieruszyły sie księdzu pieniądze za pogrzeb wiec nie odprawił mszy w 30 dni po pogrzebie :( smutne to wszystko. Ale jak sie wierzy to znajdzie sie swoje miejsce i będzie sie pielęgnować swoja wiarę.

cześć
I ja w nocy ciężko spałam , co 40 min budzenie na siku i też mnie brzuch pobolewał , napinał się.. :-( Wizytę mam dopiero w poniedziałek .
Miłego dnia wszystkim ;-)

Co do kolędy..to w tamtym roku wypadło tak ze nas nie było wiec jej nie miałam. Ale dwa lata temu był u nas taki ksiądz co powiedział na to jak mu chciałam dac kopertę "nie dziękuję, wy jesteście młodym malzenstwem, macie dziecko, kredyt, wam się te pieniądze bardziej przydadzą"

Byłam w szoku, strasznie miło nam się zrobiło :tak:

Dzien doberek!

strasznie powazne tematy wczoraj poruszalyscie, ja generalnie o wierze i polityce nie dyskutuje bo to sliski temat i latwo kogos urazic....

ja przespalam cala noc ale sie wiercilam a z reguly to cala noc przesypiam troche na jednym boku troche na drugim a tu co chwile sie wiercilam.

Wczoraj poprasowalam ciuszki Krystiana, Patrycja poukladala w komodzie to chociaz jeden element zrobiony :-)

jade zaraz na zakupy bo mi sie pusto zrobilo w lodowce przez te trzy dni i nie mam owockow i warzyw a tompodstawa u mnie.

a moje dziecko do srody ma wolne...bo swieta prawoslawne a u nas na podlasiu duzo rodzin prawoslawnych...milo z ich strony zawsze jako dziecko sie zastanawialam dla zego prawoslawni maja wolne na nasze swieta a my na ich nie

uciekam milego dnia!

reklama
Dziewczyny, szybkie pytanie mam tak z doskoku czy to badanie krwi co teraz tak jak ja miałyście to trzeba być na czczo? Opierdzieliłabym co i się zastanawiam właśnie, proszę o szybką odpowiedź :-D

Do góry