reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

jaspis a jak wyglada zapis o tym cc w ubezpieczeniu? u mnie sa tylko operacje i stopnie wymienione :eek:

monisia0605 dzieki za info ze jak co nie moga mnie zwolnic przez rok (w tym czasie zamierzam byc w kolejnej ciazy ;-)) a masz poduszke do spania? mi biodra wysiadaly a jak mam poduszke to przynajmniej to odpaa... ja wstaje tez co 1-2 godziny do wc bo mnie maly chyba tam ciagle pupa uciska :eek:

no pierwsza sorta poprasowana. Jutro lub we wtorek zrobie kolejne pranie i prasowanie. Od razu jakoś humor mi sie poprawil przy tym prasowaniu. Maleńkie te ciuszki :-D

reklama
Mrowka, wydaje mi się, że macierzyński możesz po jakimś określonym czasie przerwać, ale głowy nie dam. Może go też Mąż przejąć chyba.

Wkurzyłam się. Zrobiłam drugie podejście do ciastek wyciskanych z maszynki i kicha. Uformowałam rękami, a maszynka poszła w kosz :/ Do kitu to...

Witam niedzielnie choć styczeń w kalendarzu za oknem mam az 11 stopni ale pogoda deszczowa wiec nie ma co się cieszyc:cool:
Moja spi mój gra, obiad się robi wiec miałam znow czas nadrobić zaleglosci zwłaszcza te nocne ale się rozpisalyscie :laugh2:

Juszka ale sie wzielas za szykowanie do porodu :)) No i super ze rodzice moga wam pomoc w dokonczeniu mieszkanka :) Teraz to chyba na spokojnie sie juz wyrobicie przed przyjsciem na swiat synusia

Kainkas oj w poprzedniej ciazy na okraglo stosowalam clotrimazorum chwilke przerwy i znow od nowa , jakas masakra

Katrin zdrowka zycze

Jolcia to faktycznie musisz uwazac na to jesz, tule cie...
Co do wozka masz jeszcze czas zapewne uda ci sie cos kupic przed porodem

Secreto dobre faby z Magantu i beckersa, a ty lez i odpoczywaj

Ewa86 to ladnie ci pija mleko dzieci ....6 butelek na tydzien - niezle :) Moja lubi mleko ale nie na tyle by codziennie moglaby je pic, za to soczki , herbatki owocowe jak najbardziej
Ja tez mieszkam na 3 pietrez i niestety bez windy , trzeba bedzie sobie jakos radzic, wozek bede miala na dole tzn na klatce a mysle ze bede robila tak ze dzidzie zniose razem z gondola przypne do wozka i tyle

Agnis super ze wczorajsze zakupy sie udaly i pomimo tego ze troszke sie nachodzilas czulas sie dobrze No i sliczna posciel kupilas
Ja to na czasie karmienia pozwalalam sobie na inke :)

Monius narobilas smaka mi na kebaby w przyszlym tygodniu chyba sobie zrobie na urodzinki :)) Tez chcialam kupic sobie ta poduszke tylko zastanawiam sie czy faktycznie ona taka wygodna jest ??
A tak swoja droga widze ze jest Kolejna fanka Nic smiesznego :))

Mamusia synka sasiad poradzil mi ze na zgage najlepszy jest zolty ser

Aneta te sumy jakie panstwo daje z tytulu narodzin dzieci sa rewelacyjne .... Ales sobie kraj wybrala :))

Alesia tez widze ze i ty nalatalas sie wczoraj

Marcia ale mialas zagoniony dzien, dzis chyba to tylko wypoczywasz :)

Ozila sliczne komplety kupilas

Susi fajnie ze udal sie wczorajszy wypad do tej restauracji , teraz juz wiesz co Glesslerowa potrafi uczynic, ja tez chcialam kiedys sie przejsc do knajpki w ktorej byla rewolucja Gesslerowej ale jak co roku jestesmy w Ustce jakos niegdy nie mozemy do tej knajpki dotrzec

Monisia0605 ekstra ze uda sie wam kuchnie zamontowac do konca miesiaca :))

Powiem wam cos o porodzie ja miałam sn i powiem ze czułam się gorzej niż moja znajoma po ceserce... Kolezanka po cesarce chodzila normalnie, siadala brala małego na rece i to już jak wyszla ze szpitala ja robiłam to samo ale nie umiałam siedzieć , chodzenie sprawialo mi bol , jednak mimo wszystko jak nie będzie przeciwskazan wole rodzic naturalnie , kazda ciaza jest inna wierze ze teraz będę miała lzej

Acha poradzcie mi cos na Ta moja coreczke , mało mowi wiec jak cos chce to zabiera zabawke , jak chce przejść a dzieci jej zagradzają to je popycha - nie wiem co robic
W rodzinie mam 3 trojke dzieciaczkow no i Madzia jest 4 , gdy tylko się spotykamy to Madzia jest poszkodowana... bawi się jakas zabawke ale jeden czy drugi chłopak podejdą do niej i to jej zabiorą wtedy Madzia stara się wziasc inna zabawke i do tego samego dochodzi i czasem jest tak ze zamiast dac te zabawke to ja wyrzuci (czasem zdarzy się ze uderzy zabawka jakoegos kuzyna) I jak chce przejść kuzyna popchnie i ten placze i tylko słyszymy bo Madzia to Madzia tamto....Madzia chce ucalowac kuzyna czy przytulic to zas placz i znow Madzia to Madzia tamto - nie wiem jak wybrnąć z takich sytuacji ....doradzcie

w mleczarniach tez korzystaja z tego grzybka do produkcji kefirow

u mnie z pzu nie ma nic jesli chodzi o pobyt w szpitalu w celu porodu ani za cc

pojadlam obiadku ale jeszcze do sklepu musze sie z hania wybrac bo na jutro nic nie mamy

jesli chodzi i macierzynski to ja raczej tylko pol roku bo chce miec gdzie wrocic...oby tylko wszystko bylo dobrze i Jas byl zdrowy to jakos to poukladamy.

milej niedzieli

Mrówka mozesz przerwać macierzyński MUSISZ wykorzystac 14 tygodni, potem mozesz zrezygnować, może wziac tez go tata :) a jak zdecydujesz sie na rok platnych 80% świadczeń wynagrodzenia a wykorzystasz mniej do ZUS zaplaci Ci jednorazowe wyrównanie :-)

Carri a probowalas zgage serem potraktowac?działa to?chyba ten wiek ze dzieci sa takie gapciowate i inne dzieci im zabieraja zabawki, nie martw sie niedługo zacznie walczyc o swoje :-)

Jaspis
no właśnie jakby m dobrze zarabiał to skusilabym się na rok wychowawczego......a tak niania bedzie z Malą, z Julem to miałam fajnie, jak mial pol roczku to wrociłam do pracy i moja mamunia z Nim siedziala a teraz....no nalezy Ci sie, z mojego ubezpieczenia jak sie lezy powyzej 4 dob.......a u mojej siostry powyzej 3 dob.....

Monisia ja czekam az brzuch opadnie, wtedy juz nie bedzie męczyła.........ale jeszcze nie opadł....

dzis mnie jakies skurczybyki-straszaki mecza........

Carri, ja mleka też dużo używam do ciast albo pieczywa, nie wszystko dzieci wypijają :)

Takie popychanie i zabieranie zabawek to norma w tym wieku. Dla Franka też najbardziej atrakcyjna jest ta zabawka, którą się bawi akurat Aniela ;)
Ja mam zasadę, że kto pierwszy wziął zabawkę, ta jest teraz jego. I staram się tego pilnować, niezależnie od tego, kto komu wyrywa. No chyba że w grę wchodzą rzeczy, które są Franka lub Anieli "na własność" (mało jest takich, ale się znajdą) - wtedy trzeba poprosić o możliwość zabawy nimi, bo one nie są wspólne.

Sama niewiele zdziałasz. Jak dzieci z rodziny będą mieć poparcie w swoich rodzicach, to będą specjalnie skarżyć i płakać, żeby na Twojej Madzi się wszystko złe skupiło.
Mieliśmy taką sytuację na wakacjach - byliśmy ze znajomymi, którzy mają córkę w wieku Franka. Frulik akurat był na etapie przytulania wszystkiego, co się rusza, a Młoda tego nie lubiła i piszczała, darła się. Ja Frankowi tłumaczyłam, że jak się chce przytulić, to zawsze może przyjść do nas albo do Siostry, że nie wolno nikogo zmuszać. No ale rodzice tej dziewczynki reagowali histerycznie, w stylu "zabierz go od niej! niech on ją zostawi!" itp. Młoda szybko wyczuła, na co może sobie pozwolić i potem nawet jak sama się o coś uderzyła, to leciała ze skargą, że to Franka wina. A jemu się obrywało (aż nam jakieś obce dziewczynki na placu zabaw powiedziały, że Młoda kłamie i Franek nic jej nie zrobił).
A wystarczyło, żeby jej rodzice wytłumaczyli, że Franek nie robi nic złego i oczywiście nie musi go przytulać jak nie chce, ale powinna też na niego skarżyć.

U mnie jak jedno na drugie naskarży w domu, to obrywają obydwoje ;) Głównie skarży Franek oczywiście, bo Nusia niewiele mówi jeszcze. Ja ją zawsze wtedy upominam, jeśli źle zrobiła, ale Frankowi tłumaczę, żeby najpierw zawsze powiedział Anieli, co mu nie pasuje (że go coś boli albo żeby nie brała mu zabawek), a jak nie podziała, to dopiero ma przychodzić do Rodziców.

Ech, rozpisałam się ;)

Dzieki za wyjaśnienia , staram się ja dobrze wychować wiem ze moja Madziulka to Aniolek z rogami :-) Ale wkurzajace jest to ze co impreza rodzinna to dzieci placza z powodu Madzi , fakt ze nawet od mojego meza bratowa mowi ze ma synka placzka to jednak ciagle slysze ze Madzia to Madzia tamto , widze ze czasem uderzy popchnie (tlumacze to tym ze nie mowi i tak wyraza swoje zdanie ale tego staram się nie popierać i upominam ja za każdym razem gdy to zobaczę Ostatnio az lzy w oczach miałam jak dzieciaczki mowily na Madzia a ja ja trzymałam mowiac jej ze musi znami siedzieć .... Mysle czasem ze to może wina tego ze nie chodzi do przedszkola czy tam do zlobka jak inne dzieci z rodziny ... Echhhh teraz bym ja chciała obudzić i przytulic ale się rozkleiłam ...

Mrowkaa macierzyński na pewno można przerwac, bo tak naprawde matka musi wziasc tylko te pierwsze tygodnie a reszta to już jest rodzicielski, który może wziasc albo matka albo ojciec. Ale nie wiem jak to wyglada przy kolejnej ciazy w tym czasie.

Agnis83 fajne ubranka! :-D

kamaa wazne jest tylko przy takim powrocie do pracy żeby zaznaczyc na wniosku, ze bierze się mniejszy etat ze względu na opieke nad dzieckiem czy jakos tak.
Tak mam poduszke, ta z motherhood i bez nej to teraz już bym chyba nie mogla spac wogole. :tak:

ewa86 ja tez kiedys próbowałam wyciskac ciastka z takiej maszynki i tez nie wychodzilo…. :no:

Carri pogoda faktycznie nie zimowa, ale od nastepnego tygodnia ma być już zimniej i snieg ma padac. A poduszka jest faktycznie bardzo wygodna. Ja teraz już nie umiem inaczej spac.

mamusia synka ja jakos wolalabym żeby nie opadl tak szybko, o bym się chyba jeszcze bardziej zestresowala hehe :sorry:

Carri, powiem Ci, że Franek prawdziwe rogi dopiero w przedszkolu pokazał ;)
Tam się nauczył szczypać, drapać, gryźć, piszczeć. I musimy to teraz odkręcać, a on ma zawsze argument: "A przecież Igor gryzie!" ;)

A Madzi nie będzie do przedszkola posyłać?

reklama
to tylko moje ubezpieczenie takie dziwne? teraz jak bylam w szpitalu to dostalam odszodowanie - od 5 dni sie liczy. ale jesli to ma byc pobyt w szpitalu z okazji porodu to juz sie nie nalezy.

carri - u nas tez tak bylo ze dziewczyny sie klocily na imprezsch a teraz sie swietnie bawia. a bylas z madzia u logopedy z tym niemowieniem? moja kolezanka poszla z synkiem jak ten mial 2,5 roku i po kilku wizytach bardzo ladnie zaczal mowic a wczesniej to tylko w swoim jezyku gadal. kontakt z dziecmi teez na pewno by pomogl - moze jakis klubik kilka godz w tyg?

Do góry