reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Celinka też była mala, waga urodzeniowa 2850g, ale lekarz położnik mnie uspokoił, że takie lepiej się chowają. I miał rację zero spadku wagi urodzeniowej, miała wręcz w 3 dobie ważyła 3200g. Ale ja też miałam bardzo dużo mleka, nie miałam siary.
Ja na lewym boku już leżeć nie mogę, boli mnie biodro:baffled:
Mam cisze i spokój, mąż ogląda fanów 4 kółek, mala kucyki na tablecie. Tatuś nie wytrzymał i jej dał szybciej prezent;-) Od godziny nie ma Celinki, wszystkie gry obskoczyła już z 5 razy. Ale nudzi się jak mops, już za długo w domu, 7 idzie do przedszkola, dopiero:baffled:. Musze jej dobre słuchawki kupić, chyba lepsze takie na uszy są

reklama
no chyba niepotrzebnie panikuje- przecież ZD nie rozpoznaje sie po uchu z usg...tymbardziej ze widac tylko je (fotka na zdjęciowym). Pomyślicie pewnie e jakaś wariatka ze mnie ale ja po prostu się martwię, o wszysto:zawstydzona/y:
Nikusia- to jak przepływy i reszta ok to nie ma co sie martwic. Ryzyko błędu ja mam napisane +- 15dni także dużo

Ja po wizycie.
Grześ waży 1,5 kg. Lekarz stwierdził że może urodzić się dość spory bo od początku jest większy i ja mogę mieć problem z urodzeniem drogami natury ze względu na drobną budowę ciała:cool:. Leży główką w dół a obie nóżki ma z boku po prawej stronie (tam tez mnie kopie ostro). Na USG ssał kciuka i drapał się po nosku, ale fotki nie mam, bo do zdjęcia to się nie chciał ustawić. Ogółem wszystko dobrze z Synusiem.

Niestety moje wyniki do kitu. Morfologia słaba mimo brania żelaza. A mocz to tragedia, poza obecnymi bakteriami, nabłonkami, erytrocytami, leukocytami, mam jeszcze azotyny i kryształy fosforanu wapnia. Do tego pH 9. Dostałam receptę na monural i mam powtórzyć badania za tydzień.

jaspis - ja tez monural brałam, tylko ze mialam 2 saszetki...a to cholerstwo drogie- jedna chyba 32 zł mnie kosztowała..oby pomogło i fajnie ze z Grzesiem ok

Kamaa, teoretycznie czasu ma dużo. Praktycznie - mały jest ułożony w scyzoryk - widzieliśmy na usg jak sobie lizał kolano. Brzuch jest raczej średni, więc nie ma za dużo miejsca. Stąd lekarz stwierdził, że małe szanse na zmianę położenia.
Pytałaś o to, ile jeszcze czasu ma maluch na obrót... Mój lekarz stwierdził, że u pierworódki raczej do 34 tc, a u wieloródki nawet i do końca.

Nikusia, zobaczymy jak się urodzą, czy faktycznie będą drobinkami :) Może szybko nadrobią?

Babygg ale Twój maluch nie jest taki mały jak w 30tyg. 1500g wazył.......

Podobno do 36 tygodnia mogą się odwrócić a u niektórych tuz przed samym porodem jeszcze się układają główką w dol........

a ja mam wizytacje za tydzień.........ciekawe ile Gwiazda będzie ważyła..........

Gratuluje wszystkim dobrych wieści :-)

Moje maluchy szybko sie obracaja... Michelle jakos kolo 22tydz a Dominique juz gotowy od 19tyg a teraz juz tak glowka nisko zjechal ze lekarz ledwo czul... Jestem bardzo ciekawa ile wazy. Usg mam dopiero 20stycznia :tak: mam nadzieje ze sporo :tak: bo wiem ze nie donosze do 40tyg. No ale jak bym donosila jakims cudem to mam nadzieje aby nie byl ciezszy jak 4kg :tak: :D

Mamusiasynka- to ja w dniu porodu miałam USG i lekarz mówi, że dziecię ponad 3200, a Niśka 2750 się urodziła... Także ja wiem, że jest ryzyko błędu.

Kainkas - Nie rozumiem czemu ty tak dopatrujesz się tego ZD u swego dzieciaczka :sorry2: Przecież to nie 1 USG, czy wcześniej lekarzowi coś się nie podobało? CZy miał jakieś sugestie w tym kierunku???

Jaspis - To chyba waga synka jak na ten czas prawidłowa prawda :tak:

Babygg - ja nie liczę, że kolosa urodzę... widać taki mój urok, że małe dzieciaczki mi dane nosić i rodzić...

U nas Domi USTAWIONY JUŻ główką w dół i gin mówi, że mało prawdopodobne aby się obrócił inaczej.

reklama
Babygg rzeczywiście długo cię nie było. Dbaj o siebie i leż jak mas zleżeć, bo jeszcze troszkę musisz wytrzymać. A dziecko może się jeszcze ułoży prawidłowo?
19ania90 dobrze że wszystko ok.
moniqaa ja wkładki mam z aventu (były w zestawie z laktatorem który kupiłam) i one są pojedynczo pakowane. W mojej kosmetyczce (dużej) mam dużo przegródek i tam ich kilka upchnę, a resztę jakby co mąż mi dowiezie. Dużo nie biorę. Dosłownie kilka par. A ty możesz włożyć w woreczek żeby się nie zabrudziły.
kainkas jaka waga:szok:, już ci musi być ciężko, co? Zespołu Downa nie diagnozuje się po uchu, poza tym mogło się uszko zawinąć, no i dziecko jest w wodach więc obraz na USG też nie jest wyraźny. Nie wymyślaj głupot kochana.

ewa ale super z tym przedszkolem, fajnie.
jagna stary a głupi (pozytywnie - bez obrazy;-))
Nikusia jest drobniutki ale mieści się we wszystkich normach:tak:. Specjalnie przejrzałam różne kalkulatory wagi i siatki centylowe i myślę że nie masz powodów do obaw tym bardziej że wszystko ok łącznie z przepływami, więc Dominiś karmiony jest dobrze:tak:. Poza tym usg nie jest super dokładnym badaniem i jeżeli wymiary odbiegają +/- dwa tygodnie to wszystko w normie (nawet lekarz tak mi dziś mówił). Główka do góry.
kainkas ja mam na razie jedna saszetkę za 26 zł:dry:

Ja dziś mojego gina pytałam czy dziecko już zostanie główka w dół do końca, to odpowiedział ze ma nadzieje że tak, ale różnie bywa. Niektóre dzieciaczki przekręcają się jeszcze na tym etapie przyjmując różne pozycje, poza tym mówił, że do 38 tygodnia daje zwykle czas.

Poza tym gin mówił że jakbym czuła ból z kręgosłupa promieniujący do pachwin albo jednej pachwiny to mam jechać na IP. Ja nie dopytałam dlaczego bo po co się stresować skoro nic takiego się nie dzieje, a teraz mnie to nurtuje. Wiecie może o co chodzi?

Ostatnia edycja:
Do góry