reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

MOU - szyjka nisko oznacza zbliżającą się @...

o taki schemat znalazłam:

OBSERWACJA SZYJKI MACICY
1. Na początku cyklu szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

2. Gdy narastają objawy płodności:
- wyżej,
- otwarta,
- miękka.

3. Gdy zbliża się owulacja:
- wysoko,
- otwarta,
- miękka.

4. Po owulacji szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

Ostatnia edycja:
reklama
Ollena - to Twoje dziecko. Nie ważne jest to czy Ty się krępujesz pytaniami. To ktoś komu powierzyłaś swoje dziecko ma być czysty jak łza.
Weź też po wagę drugą opcję. Dzieci jedzą częściej u obcych :-) te obiadki przedszkolne mają zaspokoić głód i tyle. Zanim Twoje dziecko zacznie jeść standardową ilość minie trochę czasu. I musisz też wiedzieć że Patryk nigdy nie stracił aż tyle energii wcześniej, co dziś pierwszy dzień w przedszkolu. Zero kontroli rodziców.Mnóstwo dzieci, to i więcej zjadł w domu :) Uzupełniał energie - nic więcej.
Zapytaj tak: "Czy mój syn naprawdę zjadł cały obiad wczoraj??? Bo w domu nigdy tyle nie je.. a jak wróciliśmy z przedszkola mógłby zjeść wszystko..." W ten sposób nie urazisz przedszkolanki i pewnie uzyskasz odpowiedź szczerą. :)

Tak zrobie Mou, a przez kolejne dni bede pytac i obserwowac. Bo jakby mi tak codziennie mowila, ze on wszystko zjada to bym nie uwierzyla... 'vegetable pie', inne tego typu specyfiki to nie dla mojego dziecka, przynajmniej nie na ta chwile. takze przekonamy sie i jutro wypytam dokladniej.
A Ty nie macaj szyjki tylko poczekaj:)

MOU - szyjka nisko oznacza zbliżającą się @...

o taki schemat znalazłam:

OBSERWACJA SZYJKI MACICY
1. Na początku cyklu szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

2. Gdy narastają objawy płodności:
- wyżej,
- otwarta,
- miękka.

3. Gdy zbliża się owulacja:
- wysoko,
- otwarta,
- miękka.

4. Po owulacji szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

bardzo dobry schemat ;]

co do mdlosci to ja w 3 z 4 cykli mialam mdlosci w tym wkotrym zaciazylam ich nie mialam ale obastawiam u mnie prolaktyce kotra castangus zbijal z powodzeniem ufff Dzis 18 tydzien zaczelismy ;]

Rysica - no właśnie o to mi chodzi z tą zagwozdką.
Znalazłam moje własne komentarze z cyklu wstecz, i w dzień dostania prawdziwego krwawienia szyjka nagle poszła mi w górę i się rozpulchniła. I dziś cały dzień też taka była. Ale w poprzednim cyklu zareagowała tak że wywindowała do góry że aż jej się prawie sięgnąć nie dało w dniu krwawienia, i nie zmieniła się, aż do końca @.
Teraz jest tak, że była wysoko i spuchnięta jak w dzień @ cykl temu, i nagle jest nisko że szok. Naprawdę jest nisko. I jest zamknięta. Reakcja mojej szyjki jest inna niż cykl wcześniej. To o to chodzi. Ja też myślałam że jak jest szyjka nisko, to znaczy że @ idzie. Ale w zeszłym cyklu jej prawie nie dosięgałam i tego dnia właśnie dostałam @....

MOU - szyjkę sprawdza się RAZ dziennie, o tej samej porze, najlepiej wieczorem... Sprawdzasz tak? Jeśli nie, to nie jest to miarodajne. Szyjka w ciągu dnia może zmieniać swoje położenie, rano lub po dłuższym leżeniu jest zawsze wyżej niż po chodzeniu - wtedy jest niżej. Liczy się sprawdzanie szyjki o tej samej wieczorowej porze, nie kilka razy w ciągu dnia...

Rysica - oczywiście że tak. Szyjkę sprawdzam zawszę po godzinie od wstania z łóżka. Dlatego że szyjka zawsze po wstaniu jest opuchnięta i trudna do interpretacji.
Ale - od momentu kiedy mierzę temperaturę nie było aż takiej różnicy między wieczorem a rankiem w szyjce. Cały dzień aż przed pójsciem spać nie było aż takiej różnicy że rano nie da się sięgnąć - a wieczorem jest nisko niesamowicie.
W zeszłym cyklu jak się podniosła do góry tak już została do końca @ a dziś poszła rano do góry, a wieczorem wróciła do stanu niższego niż przedwczoraj.
Te wszystkie moje wypowiedzi nie mają za zamiar oczekiwać wypowiedzi że "och - znaczy że w ciąży jesteś" - tylko tyle że nie wiem jak interpretować szyjkę u siebie która w każdym cyklu przed @ jest zupełnie, ale to zupełnie inna... :)

MOU - szyjkę sprawdza się RAZ dziennie, o tej samej porze, najlepiej wieczorem... Sprawdzasz tak? Jeśli nie, to nie jest to miarodajne. Szyjka w ciągu dnia może zmieniać swoje położenie, rano lub po dłuższym leżeniu jest zawsze wyżej niż po chodzeniu - wtedy jest niżej. Liczy się sprawdzanie szyjki o tej samej wieczorowej porze, nie kilka razy w ciągu dnia...

Ach - no i wiem że sprawdza się przede wszystkim wieczorem. Ale zawsze uzupełniam wykres, jeżeli szyjka wieczorem kole 18 różni się od wpisu porannego. Rano tylko tak sobie wpisuję, żeby pusto nie było. Co wieczór sprawdzam szyjkę i uzupełniam, ale przeważnie nie uzupełniałam bo godzinę po wstaniu jak i wieczorem była taka sama. A teraz w wykresie muszę zmienić że ho hoh :-D

Wiecie co? idę niunię usypiać - a wraz z nią i siebie.
Jedno jest pewne. Bo spróbujcie znaleźć taki schemat o szyjce że wyróżnia jeszcze szyjkę w trakcie krwawienia. Jest tylko POCZĄTEK CYKLU, OBJAWY PŁODNOŚCI, OWULACJA. PO OWULACJI...
Jak na początku cyklu może być zamknięta skoro musi uwolnić krew menstruacyjną ???? hę????

Ostatnia edycja:
ja syzjke zawsze wieczorme po kapieli sprawdzalam , bo rano nie ma co do 3 godizn gdzies czytalam ze szyjka sie moze"obudzic" w ciazugu dnia nie ma sprawdzaC, ZA TO WIECZOREM JEST NAJBARDZIEJ MIARO DAJNA TAK NA PARU FORACH WYCZYTALAM ;]

reklama
Do góry