Ollena - bo tak sobie właśnie poczytałam o ciąży w Irlandii - i widzę że nie ma usg w 12 tygodniu ciąży, jest tylko raz, dużo później. A przecież to w 12 tygodniu jest bardzo ważne! JA byłam zszokowana że tu w UK są dwa USG, ale widzę że może być gorzej...
reklama
my_sweety
Fanka BB :)
Ja za samo usg genetyczne będę płacić chyba 250 pln. Do tego dojdzie koszt testu PAPP-a - razem 490pln. Mniej niż liczyłam na początku.
Ja za samo usg genetyczne będę płacić chyba 250 pln. Do tego dojdzie koszt testu PAPP-a - razem 490pln. Mniej niż liczyłam na początku.
Sweety - o kurczaczek. 490zł!!! Szok i tak.
Widać coś za coś. W Pl ma się ginekologa tak często jak się chce na dobrą sprawę i skierowanie na usg można wyłudzić łatwo. Ale tu wszystkie badania z kolei są zupełnie za freeko - czyli ja już nie narzekam że USG tylko dwa razy robią!
Ollena - tego nie doczytałam. Skoro takowe jest znaczy że jest genetyczne raczej więc się nie przejmuj tylko się dowiedz dokładniej, bo po co masz kasę na prywatne wydawać skoro Ci takowe zrobią w szpitalu
my_sweety
Sweety - o kurczaczek. 490zł!!! Szok i tak.
Widać coś za coś. W Pl ma się ginekologa tak często jak się chce na dobrą sprawę i skierowanie na usg można wyłudzić łatwo. Ale tu wszystkie badania z kolei są zupełnie za freeko - czyli ja już nie narzekam że USG tylko dwa razy robią!
Ollena - tego nie doczytałam. Skoro takowe jest znaczy że jest genetyczne raczej więc się nie przejmuj tylko się dowiedz dokładniej, bo po co masz kasę na prywatne wydawać skoro Ci takowe zrobią w szpitalu
Ale o jakim wyłudzeniu skierowania piszesz? Ja mam usg jak jestem na standardowej wizycie. A genetyczne robię ze względu na wiek.
Sweety - o normalnym, najzwyklejszym usg, ani nie 3d ani genetycznym. Takim po prostu, żeby sprawdzić czy wszystko ok z łożyskiem, czy pępowina się nie owija wokół płodu...
no i widzisz, nie w każdym gabinecie ginekologicznym (państwowym) jest usg, czasami trzeba dostać skierowanie na usg. Skoro masz robione usg w gabinecie przy wizytach kontrolnych to super.
no i widzisz, nie w każdym gabinecie ginekologicznym (państwowym) jest usg, czasami trzeba dostać skierowanie na usg. Skoro masz robione usg w gabinecie przy wizytach kontrolnych to super.
Ostatnia edycja:
my_sweety
Ale dlaczego ktoś miałby wyłudzać skierowanie, skoro 90% ginekologów w PL ma w gabinecie aparat usg i używa go do standardowej diagnostyki??
Sweety - w mojej poradni nie było aparatu usg w gabinecie. I wierz mi - nie ma na pewno w 90% gabinetów, jeżeli jest w 50% gabinetów - to już sukces. To luksus na który nie każda poradnia może sobie pozwolić. Poza tym usg przy każdej wizycie nie jest konieczne, jeśli ciąża nie jest zagrożona. Ty jesteś przypadkiem gdzie usg podczas standardowych wizyt jest wskazane. Nie wszyscy ginekolodzy wykonują usg podczas każdej wizyty. Jeśli nic się nie dzieje usg lekarz zrobi bądź nie, na prośbę pacjentki, ale może odmówić. Każdy gabinet, poradnia, specjalista ma przyznaną konkretną ilość wizyt, badań, zabiegów. Najważniejsze jest to, żeby wykorzystać wszystko przyznane przez NFZ, wtedy poradnia w kolejnym roku dostanie tą samą ilość miejsc na wizyty, badania itp. Jeśli przekroczy, ilość ta zostanie zmniejszona, jeżeli nie wykorzysta, też zostanie zmniejszona, a szpital straci sporo kasy. Dlatego niektóre poradnie robią badania których wcale nie muszą robić - zdrowym pacjętom (jeśli chodzi o nasz wątek - to usg bez żadnych konkretnych wskazań) chodzi o wyrobienie kontraktu i tyle. W Twoim przypadku jak już wspomniałam USG częste jest wskazane. Ale nie powinno się robić tego badania u pacjentek bez wskazań. Dwa trzy razy podczas ciąży wystarczą w zupełności. Jeśli w Twojej poradni usg ma każda ciężarna przy każdej wizycie, znaczy że poradnia ma spory kontrakt który próbuje wyrobić żeby zarobić
Wykonanie usg umożliwia wykrycie wielu nieprawidłowości należy jednak pamiętać, że w czasie takiego badania występuje podwyższenie temperatury. Dotąd nie zaobserwowano szkodliwego działania na ludzi, ale są pewne sygnały o ubocznym oddziaływaniu na tkankę (powstanie nadmiernej ilości ciepła, tworzenie się różnej wielkości jam w badanej tkance) dlatego nie należy tego badania traktować jako rutynowego - szczególnie dotyczy to bardzo wczesnego rozwoju płodu.
Pomimo tego, że nie wykazano jednoznacznie szkodliwego wpływu badania USG na rozwój ciąży. Prowadzone są badania na zwierzętach, gdzie wykryto jednak negatywny wpływ USG na płód przy znacznym zwiększeniu ilości wykonywanych badań USG w czasie ciąży.
Wykonanie usg umożliwia wykrycie wielu nieprawidłowości należy jednak pamiętać, że w czasie takiego badania występuje podwyższenie temperatury. Dotąd nie zaobserwowano szkodliwego działania na ludzi, ale są pewne sygnały o ubocznym oddziaływaniu na tkankę (powstanie nadmiernej ilości ciepła, tworzenie się różnej wielkości jam w badanej tkance) dlatego nie należy tego badania traktować jako rutynowego - szczególnie dotyczy to bardzo wczesnego rozwoju płodu.
Pomimo tego, że nie wykazano jednoznacznie szkodliwego wpływu badania USG na rozwój ciąży. Prowadzone są badania na zwierzętach, gdzie wykryto jednak negatywny wpływ USG na płód przy znacznym zwiększeniu ilości wykonywanych badań USG w czasie ciąży.
Ostatnia edycja:
reklama
No ja akurat pisalam o prywatnych wizytach. W PL chodzilam panstwowo tylko dawno temu, jak w LO bylam, pozniej juz tylko prywatnie. w Ciazy tez chodzilabym tylko prywatnie ze wzgledu na dobra opieke, czeste usg wlasnie i rozne inne rzeczy ktore moge sobie sama zazyczyc bez obaw, ze ktos mi odmowi ze wzgledu na to, ze chodze za darmo.