reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

Ollena - to tak jak ja...kup sobie migdały, morele suszone, mnie trochę pomogły. Jako, że nie umiem np. wypić gorzkiej herbaty, cukier zamieniłam na miód. No i owoce.
I wiecie co...stało się coś niesamowitego - normalnie to ja straszny łasuch jestem, batoniki, ptasie mleczko, czekolada mleczna znikały w trybie błyskawicznym. A teraz...nie mam na to ochoty, a jak zjadłam batoni Duplo...to mnie zemdliło.:-)

reklama
Witam :)
Chciałam się zapisać do zacnego grona staraczek po raz drugi. Mam dwuletniego synka i chcielibyśmy postarać się aby nie był jedynakiem. Widze tu też znajome twarze z lipca 09 :D Staranka właśnie ruszyły. Obawiam się tylko że za bardzo chce i może to nie być takie proste. Podobno jak za bardzo sie chce to nie wychodzi tak łatwo ;/ O synka staraliśmy się poł roku i pamiętam jak latałam za testami ciążowymi i wszędzie widziałam kobiety w ciąży a u mnie cisssza. Ale co zrobić jak człowie bardzo chce i oczami wyobraźni już to widzi ? Nie da się powiedzieć sobie nie.

Pozdrawiam

czy któraś może mi wyjaśnić :D dlaczego jest taka rozbieżność co do terminu zapłodnienia komórki, otóż czytam że zapłodnienie po owulacji może być tylko jeden dzień a gdzie indziej że po owulacji możliwe jeszcze w kolejnych 2 -3 dniach, tak też rozbieżność w zapłodnieniu komórki przed owulacją że podają 3 dni a mówił gin mówił że 4 -5 dni ...
:baffled: nie wiem czy dosyć klarownie zadałam pytanie ...

Kasiurek zdrowia

Patryk jeszcze spi, a ja juz na lozku mialam mdlosci... teraz mnie mocno brzuch boli, jakas taka chora sie czuje...cos mi sie wydaje, ze dopiero teraz zaczna sie u mnie ciazowe objawy :-(

Ollena ja w pierwszej ciąży też późno zaczęłam mieć dolegliwości, ale mdłości to mnie długo trzymały...

Mou hehehe no to życzę żeby było owocnie :-)

cześć Iza :-D

JaM - wyczytałam, ze to jest tak:

Uważa się, że komórka jajowa może ulec zapłodnieniu przez 5 dni podczas cyklu:
  • 3 dni przed owulacją - plemniki pozostając w środowisku śluzu szyjkowego utrzymują zdolność do zapłodnienia przez około 72 godziny czyli 3 doby;
  • w dniu owulacji
  • 1 dzień po owulacji - komórka jajowa zdolna jest do zapłodnienia przez 24 godziny;
Komórka jajowa może zostać zapłodniona w ciągu 24 godzin od owulacji, a średni czas przeżycia plemników w drogach płciowych kobiety wynosi 48 - 72 godziny. A więc, jeśli chcesz na pewno zajść w ciążę powinniście współżyć codziennie, zaczynając na dwa dni przed przewidywaną owulacją (na wypadek, gdyby była wcześniej) i kontynuując przez cztery następne (w razie gdyby się spóźniła). Uprawianie seksu więcej niż raz na dzień, może mieć odwrotne skutki - zbyt częste wytryski partnera mogą na tyle zmniejszyć ilość zawartych w niej plemników, że nie będzie możliwe skuteczne zapłodnienie. Po fazie okołoowulacyjnej cyklu, należy współżyć około dwa, trzy razy w tygodniu w razie, gdyby jajeczkowanie nie odbyło się w przewidzianym terminie. Czas owulacji jest znacznie trudniejszy do przewidzenia w przypadku nieregularnych cyklów, ale temu można zaradzić. W takich przypadkach należy uprawiać seks dwa, trzy razy w tygodniu przez cały czas, a - co drugi dzień zaraz przed, w trakcie i natychmiast po przypuszczalnym środku Twojego cyklu.

Przepiękny dzień dzisiaj, zaraz wychodzę i jadę po Piotrusia do szkoły, a potem taras, fotel, książka, muszę wykorzystać jeszcze te ostatnie dni ciepełka.

sweety mnie tak w pierwszej ciazy odrzucilo od slodyczy, nie smakowaly mi zadne. No i syn jest dlatego teraz modle sie zeby mi sie slodkiego chcialo. Narazie mi sie chce, ale nie tykam, Activie sliwkowa sobie kupilam, koktlaje z owocow i kefiru robie i musi mi to jakos slodycze zrekompensowac. No i ja herbate ze slodzikiem pije, Fante Diet sobie kupilam, wiec tez slodkie.
Najgorsze jest to, ze boje sie chodzic sama na zakupy itd bo tak mi sie w glowie kreci, ze mam wrazenie ze zemdeleje. Raz juz sie w kuchni przewrocilam ze 2tyg temu, ale teraz te zawroty glowy sa bardzo silne. :-( No i ciagle mi niedobrze..
Ide robic zupe krem z cukinii, odmrazam lazanki i golabki, nie mam sily gotowac..
No i dzieki za rade..migdaly to moze nie, ale jakies suszone owoce sobie kupie:-)

Mamma - 5 dni mogą przeżyć bardzo silne plemniorki, więc gin nie kłamał, ale za średnią przyjmuje się 3 dni dla zdrowych plemników.
Sweety - ponoć komórka zdolna jest do zapłodnienia tak naprawdę przez 6 godzin, dlatego wcale nie łatwo jest zajść w ciążę z tego powodu, a 24 godziny przyjmuje się umownie, bo nie wiadomo kiedy w której godzinie dokładnie pęcherzyk pęknie. Dlatego nawet podczas usg lekarz nie może stwierdzić czy komórka pęknie za godzinę czy następnego dnia. Nie słyszałam jeszcze o takim przypadku (mówię tu o rozmowach na forum) żeby lekarz akurat robiący usg zobaczył pękanie pęcherzyka w danej chwili :) Dlatego właśnie przyjmuje się te 24 godziny, ale komórka zdolna jest tylko przez 6 godzin niestety... I JAK TU TRAFIĆ W TEN CZAS ???? przecież to loteria ...wrrrr :-D

A ja mam słuchajcie takie bóle podbrzusza jak nigdy przez ten okres starań. Wzięłam paracetamol, bo nospy nie mam! Teraz już wiem co znaczy ból przedmiesiączkowy. Nigdy mnie wcześniej nie bolało. Czy to może być ból owulacyjny? Jak myślicie? Nie boli mnie żaden jajnik tylko podbrzusze. Straszne to to jest, a właśnie idziemy na spacerek.

Ollena - migdały są na zgagę w ciąży :) mi bardzo pomagały bo zgagę miałam pod koniec taką, że nawet gaviscon dozwolony w ciąży nie pomagał.

Cześć dziewczyny:-) moje dziecko ma drzemkę a ja mam czas na nic nierobienie:-D
Alebur u mnie bez zmian,32 dc @brak, tempki już nawet nie mierzę bo i po co, czekam tylko na @ bo im szybciej się zacznie tym szybciej nowe staranka. Wkurza mnie ten cykl bo trwa i trwa. Ostatni miał 25 dni a ten jak na złość:wściekła/y:

reklama
Czesc Dziewczyny!
Ja chcialam tylko napisac,ze stracilam ciaze.Okazalo sie ze ciaza ma 7-8 tyg i znjaduje sie w prawym jajowodzie.Zrobili laparoskopie i usuneli prawy jajowod z ciaza:(.Trzymajcie sie.Pozdrawiam!

Do góry