reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

reklama
Ollena - mi chodzi tylko i wyłącznie o oszczędność na testach. A lekarza możesz ściemnić że masz nieregularne cykle i w sumie nie wiesz który to dzień cyklu, więc cię nie wyśmieje że tak wcześnie przyszłaś. Lekarze standardowo robią badanie z krwi przy wizycie, więc to o to mi chodzi, że skoro nie możemy sobie bety zrobić odpłatnie, można to obejść w ten sposób :):):) Ja tak nie zrobię, bo lekarka prowadzi zapiski moich cykli, i zawsze wie kiedy miałam ostatnią @ więc u mnie ten numer by nie przeszedł. :-D
Rysica - ja się Twoim cyklem nie stresuje, to Ty się wypytujesz czy znamy jakieś stronki gdzie ktoś może wytłumaczyć Ci Twój wykres, a potem piszesz że nikt Ci na tamtych stonkach nie odpisuje. Ty mi po prostu wmawiasz pewne rzeczy, że się nakręcam itp. a najlepsze jest stwierdzenie że z każdą pierdołą biegałabym do gina. No wyobraź sobie, że moja GP jest również ginekologiem, jest wyszkolona do zakładania i usuwania spiralek, do zakładania i zdejmowania implantów... jest po prostu dobra, a nie latam do niej z każdą pierdołą, zadzwoniłam do niej wczoraj za waszą namową, bo stwierdziły liczne tu dziewczyny, że skoro wycieka mi siara znaczy że to coś nie tak. I to ja pisałam że na pewno wszystko jest w porządku, (no ale jak z 5 osób mówi mi że coś jest nie tak to się słucham - i zadzwoniłam) Wyobraź sobie że to ona do mnie dzwoni przypominać mi o badaniach które muszę mieć często robione ze względu na dość mocną anemię.. tak więc ja nie latam, ale pamiętam jak skakałaś na bętę kilka razy, więc kto lata non stop po lekarzach? "Zastanów się czasami co piszesz"
Ullana - to oprócz zajęć muzycznych jeszcze taneczne ???? Super :)
no i fajnie że szyjka idzie Ci w górę :) bliźnięta ją ciungną bo chcą sobie siedzieć spokojnie 9 miesięcy i stwierdziły: "niech mamuśka się już nie stresuje nami, podciągamy..." :-D:-D:-D

Co do mojego własnego nakręcanie cały czas mi się teraz macica kurczy :) czasmi jakby coś pulsowało.. ale to fajne uczucie :)

IM - ja za mdłości podziękuję jednak :):):) ale fluidki biere....

oczywiście że za wcześnie na lekarza - bo tam jeszcze nic nie ma co można by było zobaczyć!!! mi tu o betę chodzi :-D A my z Olleną nie możemy sobie jej zrobić ot tak, kiedy chcemy.
Czekać do @ zostaje i zrobić kolejny teścior :)
Chociaż ja w 1 ciąży, jak tylko wyszedł mi test pozytywnie, tego samego dnia zadzwoniłam do lekarza, następnego miałam wizytę, cały wywiad, badanie moczu, krwi, zalecenia co jeść czego nie jeść... :) cały pakiet próbek, książek ulotek, informacji gdzie mam się zgłaszać w razie nagłych przypadków, gdzie mam dzwonić... dostałam ogromny piękny pamiętnik w grubej oprawie do prowadzenia ciąży... ja mam miłe wspomnienia, i wcale nie stresujące. NA usg czekałam spokojnie, nawet je przesunęłam o tydzień, bo coś mi tam wypadło (już nie pamiętam) i wcale nie schizowałam z oczekiwaniami na badania... Przez całą ciążę miałam 2 badania USG - i w pełni mi to wystarczyło. Może dlatego podchodzę do tego w ten sposób, bo sama bym poszła od razu. Dostałabym witaminki za darmo, wszystkie badania bym miała porobione na samym początku... to chyba kwestia dobrych wspomnień z poprzedniej ciąży nie wywołałaby u mnie krępacji pójścia do lekarza zaraz po pierwszym pozytywnym teście... a lekarz zrobił wtedy to wszystko - tak naprawdę nie wiedząc w którym momencie ciąży jestem. ja też nie wiedziałam - okazało się że w tedy było to 4 tygodnie od ostatniej @.....

"MOU do lekarza to za wczesnie zeby isc. Z Patrykiem poszlam jakos 2tyg po terminie @ i mi powiedzial, ze nie bylo sensu przychodzic bo jest o wiele za wczesnie. Wiec moze pojde dopiero pod koniec drugiego tygodnia a jak nie to dopiero po wczasach"
No tak to mi żaden lekarz jeszcze nie powiedział... chyba jakiś niemilec był... jak to za wcześnie 2 tygodnie po @ ???? za wcześnie tylko na usg - a nie na badanie krwi, które mogłoby wykryć ewentualną anemię... i zapobiec jej szczególnie będąc w ciąży... albo cukrzycę... cokolwiek...

Ostatnia edycja:
karola faktycznie, dzieci mamy w tym samym wieku
my z kasiurkiem jestesmy na lipcówkach, chociaż jej synek jest z maja, a mój z sierpnia... ale terminy miałyśmy na lipiec i tak zostało :-)

mam chwilke bo mlody spi... zupa sie gotuje :)

MOU no to najważniejsze, ze wiesz, ze sie pozytywnie nie nastawiasz...moze odebralam inaczej Twoje posty jak pisałaś "zagnieżdzaj się" dużymi literkami :)

mnie wsio tak boli jakby mi miala macica wyskoczyć...

Rysica jak bedziesz miala cykl bezowulacyjny to...no nie skonczy sie on raczej szybko... przynajmniej u mnie tak było 70 dni..

Witajcie dziewczyny:)
Odwiedzam Was dopiero dzisiaj bo ciągle nie mam czasu.....
Dzisiaj mam wolne bo miałam z Marcelinkiem na bilans isc ale lekarz nas nie przyjął bo ma za duzo szczepień.
Kurcze, po moich problemach z zajsciem w pierwsza ciążę, lekarz powiedział, ze tym razem tak długo czekać nie będziemy i przepisał mi już Clostilbegyt. Teraz czekam na @ ( mam dostać w ok. 14 wrzesnia) i działamy....

MOU wtedy ten dr byl bardzo mily :-) poprostu powiedzial mi, ze moglam sie wstrzymac bo to co widzi to puste jajo i niewiadomo czy cos sie w nim wykluje. Poza tym badania krwi zadnego mi nie zrobil.
Pozniej poszlam do GP, ogolnego ktory zrobil mi test ciazowy, pomacal brzuch i dal list z ktorym mialam jechac do szpitala. W szpitalu usg moze mialam ze 4 razy plus to w PL. tez nie narzekam choc uwazam, ze powinni robic wiecej badan bo z takimi jak robia w zyciu np nie stwierdziliby wady plodu czy np zespolu Downa.
IiM ile po terminie @ poszlas do gina pierwszy raz?

Ollena - to ja nie mogłam narzekać mimo braku częstego USG - miałam robione badania z krwi na zespół downa, i wszystkie możliwe z krwi na wykrycie wad wrodzonych pod kątem genetycznym. USG pierwsze miałam - chyba w 14 tygodniu ciąży - a drugie w 22tc... Lekarz nie robił mi USG w gabinecie, ani mi nie badał brzucha. Wysłał mnie do położnej, pobrał krew i dopiero położna macała mi brzuchol.
Sama napisałaś - że powiedział że być może to puste jajo. Ale ja od razu dostałam zestaw witamin, czy by to było puste jajo czy też nie :) bodajże w 7 tygodniu ciąży miałam sprawdzane tętno płodu - i biło jak dzwon już wtedy - ale nie przez USG.
Nie powiedział mi nic takiego że przyszłam za wcześnie... to była moja pierwsza ciąża, i dla mnie normalne było zapisać się do lekarza od razu, a to że potraktował mnie poważnie, i nie powiedział że przyszłam za wcześnie to tylko świadczyło o nim dobrze, a ja się nie pczułam głupio. Rozmawiał ze mną jak to fajnie być matką, że on sam ma dzieci, i że to będzie najpiękniejszy czas w moim życiu. Jak by mi powiedział tekst z pustym jajem, to bym go zdzieliła tym pamiętnikiem który mi dał :-D:-D:-D

Pajkaa " MOU no to najważniejsze, ze wiesz, ze sie pozytywnie nie nastawiasz...moze odebralam inaczej Twoje posty jak pisałaś "zagnieżdzaj się" dużymi literkami :)"

... tak - ja napisałam również że mój zarodek ma zęby... :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

reklama
Ja jakos zle go nie odebralam...powiedzial tez zeby jeszcze sie nie cieszyc na wszelki wypadek. Witaminy tez oczywiscie mi przepisal:-)
A co do reszty badan to moze mialam, a o tym nawet nie wiem? pewnie tak. w kazdym razie znajoma urodzila synka z espolem Downa tutaj i byli w szoku bo nikt w ciazy tego nie stwierdzil:-( jesli chodzi o ciaze to wolalabym ja w PL przechodzic..

Do góry