reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

mnie też wszystkie ciążę wróżyłyście z testu, a okazało się, że HCG się podwyższyło mimo braku ciąży..... Więc ja do takich testów podchodzę z rezerwą ;P

Pajkaa, aldo - dzięki! mam nadzieję, że mu szybko przejdzie... ale na razie NIC mu nie przechodzi :(
aldo -noo 10 dni do owu - zobaczymy ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Czesc dziewczynki!
Zaraz poczytam co tam u was a u mnie wczoraj byl spadek...Matkoo oby implantacyjny a disiaj temnpka poszla w gore:))Mooze cos z tego bedzie...Oby bo braknie mi powoli i sil i cierpliwosci...

Rysica - no biedny Szymuś... czymś zimnym mu przykładaj... jakiś zyrtec przeciwalergiczny na zejście reakcji alergicznej...

... wiecie że widziałam cień na teście ???!!! ale po 10 minutach zniknął - i teraz M też go widzi ale trzeba bez mała mikroskopu he he :)

Mozliwe ze byl to zaciek tez sie kilka razy nabralam na to...

aldo - ladny wykres,ale chyba za wczesnie na test...
Rysica - widze zaraz dni plodne sie zaczna i do dziela:))

rysica- dzieki za rady my mamy hybryde lustrzanke z cyfrowka ale ja sie na tym znam jak siwnia na pomiadorach ;p zawsze na auto cykam i tyle haha ;] a ty masz lsiczne akwarium moje przy twoim to ....nie powiem ale stwierdzialam ze musze sie z anaie zabrac teraz ma tlko zywe rosliny czekam az zaczna sie rozrastac bo nie hce zas nakupic roslina pozniej nie widziec rybek ;p to dzis wieczorem cykne foty haha oby wysze bo na razie to wygaldaja foty tak tajbym ryb nie miala w akwa a mam ich z 20-25 jak nic hihi ;p i milion slimakow ;]

aldo co do roczka- to ja robilam impreze dla dziecka nie dla doroslych czyli byly chrupki, soczki, masa jakis zabawek i test dla roczniaka czyli na ziemi kladziesz- rózaniec, ksiazke, kieliszek i mlotek i niby co dziecko wezmie do racki to tym zoastnie- taki zabobn a ile msiechu moj wybrał rozanic <hahaha> bo slyzal jak babcia z nim idzie i szelesci ;] ale miec ksiedza w rodzinie tez dobrze hahah bylo ciasto- samochod sama robilam z przpeisu Wielkie Żarcie - Przepis - Tort Zygzak lub Tort samochód | mamypomysl.pl ja robilam drugi ;] łatwiejszy haha i z gotowych biskzoptow, i mialam paluszki ciasteczka krakersy szampan dla dzieci i powiem ci ze dorosli byli zachwyceni hahah ;] no i maly bo mogl wsyztsko jesc ;]

Aldo ja gdzieś miałam fajny dory przepis na sałatki to Ci napisze:)
na gorące danie też mogę Ci dac przepis :) na schaba w winie:) z ziemniakami z porą:) pychotka jest:)

Aldo ja też jestem kuchenny lewus i nie lubię gotować, ale mam parę "perełek" i jak robię, to się wszyscy dziwią :-D:-D:-D
zresztą ja mam trudniej, bo ja jestem bezmięsna, a mięcho robię innym :-p

NR. 1

2 piersi z kurczaka, albo duża pierś indycza - pokroić w kawałki takie 2,5x2,5, żeby było na raz do pysia
otoczyć każdy kawałek w przyprawach - ja daje tylko troszkę soli i pieprzu ziołowego mące i obsmażyć na złoto na oleju z dodatkiem masła

Sos : wymieszać w misce 2-3 łyżki stołowe dżemu z czarnej porzeczki ( dobrze, jak są całe owoce, ja mam domowej roboty, to może łatwiej) 1 łyżkę majonezu i 1 łyżkę ketchupu ( też najlepiej domowy, a czy łagodny czy pikantny zależy od upodobań )

Fajnie podać kurczaka na ciepło, ale zimny też jest ok. Maczać mięso w sosie.
u mnie robi furorę.

NR.2

sałatka z tuńczykiem

2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym - ma być rozdrobniony
6-8 dużych jajek ugotowanych na twardo
majonez

Sałatkę robić w wysokim naczyniu z białego szkła - wtedy jest podwójny efekt :tak:
Jajka na twardo obrać i oddzielić białko od żółtka. tuńczyka odsączyć z zalewy.
Układać od razu w naczyniu warstwami.
Na początek wysmarować tylko dno naczynia 1 łyżką majonezu. Na to,na tarce o małych oczkach zetrzeć białko jajka, żeby była warstwa ok 2 cm. Na białko rozsmarowac delikatnie i cienko majonez. Na białko zetrzeć na tej samej tarce żółtko.
Rozsmarować cieniutko majonez i położyć warstwę tuńczyka. I tak do końca składników. Na wierz zetrzeć żółtko i zostawić już bez majonezu..
Wygląda bardzo fajnie i jest smaczne.

NR 3.

2 ciabaty pokroić w szerokie pasy.( może być bagietka, ale chodzi o to, żeby skórka nie była za twarda) Wysmarować masłem i na tym położyć masę pieczarkową. Posypać serem - z oscypkiem jest super i zapiec. Na ciepło są wyśmienite.

Masa: 10-12 pieczarek posiekać drobno. Podsmażyć na maśle ( pół kostki). Dodać posiekana drobno cebulę. Może być czerwona, ale szalotki są moim faworytem.Do tego 1 papryka czerwona lub po pół żółtej i czerwonej pokrojonej w cienkie paseczki. Doprawić solą , pieprzem i obficie zieloną pietruszką. Jak już się ładnie podsmaży, to dodać 2 łyżki śmietany i szybko wymieszać. Gotowe!

I moja popisowa sałatka z rukoli !

1 opakowanie rukoli
garść suszonej żurawiny
1 łyżka żurawinówki ( może być inna wódka, ale ta jest the best)
1 łyżka gęstego soku malinowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 op. fety

Umyć rukolę, odsączyć, ułożyć luźno w miseczce. Fetę pokroić w kostkę ( 1x1)
Wysypać na rukolę i delikatnie wymieszać.Posypać suszoną żurawiną. Polać sosem i już nie mieszać. Zakryć folią spożywczą i odstawić na 10-15 min do lodówki. Pycha!

Sos: Wódkę, sok i ocet wymieszać w kubku. W zależności od ilości sałaty zwiększyć proporcje. Dobrze jest zrobić go 1-2h wcześniej i wstawić do lodówki, żeby się przegryzł. Wtedy nie trzeba schładzać sałatki.
Do tej sałatki podobno trzeba używać drewnianej łyżki. Ja się stosuję, bo ją uwielbiam i zawsze jest pyszna.

Amna - do dni płodnych to jeszcze jeszcze ;) strasznie mi się dłużą te dni... ale, już postanowiłam, że po owulce kupuję elementy konstrukcji do wzmocnienia szafki pod akwarium i zajmuję się śrubkami, nakrętkami, młotkami, wiertarkami itd, będę majster klepka ;P i będę robić wzmocnienia pod komodę, na któej akwarium stanie, bo jest z kiepskiej płyty zrobiona i może się wygiąć w dół na środku a wtedy akwarium pęknie ;P a nie uśmiecha mi się zbierać 120 litrów wody z podłogi hehehehehe, więc zrobiłam plan stelażu ze stalowych kątowników na kształt litery L :) i wzmocnienia tyłu :D więc po owulce czas już mi szybko zleci ;)

O matko Rysica wspolczuje bardzo:-( Oby Szymusiowi szybko zeszla ta opuchlizna. Biedactwo, najgorzej jest jak dzieciaczkom zdarzy sie cos takiego. Buziaczki

Boze Dziewczyny, az Wam zazdroszcze tych emocji zwiazanych z testowaniem:-) Mi pozostaje jedynie trzymac z calych sil kciukasy& Mou trzyma za Twoj cien cienia:-) Amna oby to byla implantacja:-)
Pajka czy mi sie wydaje, czy masz dzisiaj kiepski humor? Jak tak malo pisze, to wlaczyl mi sie obserwator...jakos tak mi sie wydaje, ze cos Cie gryzie?

tak się rozpisałam kulinarnie, że mi się jeść chce...buuuu

Rysica - ładniutki ten Twój synuś, nawet jak ma taką spuchniętą buźkę

muszę się wziąć za jakiś obiadek i chyba lazanię zrobię, bo mnie A. prosił....ale nie chce mi się bardzo
lenia mam dziś strasznego:sorry2:

reklama
Ullana ja tez bede robila zapiekanke z makaronu w stylu lazanii. Tylko jak pomysle o wejsciu do kuchni to mam odruch...ale tez juz jestem glodna. Najlepiej gdyby ktos mi donosil co 2 godziny malutkie porcje jedzenia:-)

Do góry