reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

dokładnie 2 lata temu 20.08 o godz. 19.58 przyszła na świat poprzez cc moja córeczka Hania:) ważyła 3450g i mierzyła 54 cm.
Czas tak szybko leci, wtedy taki mały okruszek a dziś obchodzimy 2 urodzinki. Teraz to już taka mała zosia samosia;)
U mnie bez zmian brzuch już mnie nie boli. Jedynie cycki wydają mi się ciężkie i wielkie jak kamienie. Ale to pewnie na okres za max 10 dni wszystko będzie jasne;)

reklama
MOU ja jestem za tym zebys miala racje!! :-) A 37,7 to juz goraczka przeciez... moze od nogi, albo sama nie wiem? ja juz umieram przy takiej temperaturze:/

IiM - HURRRAAA !!! Kochana, bardzo się cieszę i bardzo Ci gratuluję bijącego w Tobie serduszka!!!!!!!!!!!

Karollaaa
- wszystkiego najlepszego dla Hani! :)

MOU - ja już kiedyś coś takiego słyszałam o tych testach owu, że ciąże wykrywają ;P Bardzo ciekawe jest to, co napisałaś! :)
a do lekarza z tą nogą idź koniecznie!

Pajka - korzystaj ;) jak testy owu pozytywne to trzeba działać ;)
aaa jakie zaproszenie??

Kasiurek - co do akwa, to :
jest taki ślimak, Anentome Helena (tzw. Helenki)
tn_54_anentome%20helena.jpg
one zjadają te brązowe ślimaki. Ba, one się chowają w dno pomiędzy posiłkami, więc nie widać ich w akwarium. Choć są ładne, bo mają muszelkę w kształcie świderka - czarno-żółtą :)
poza tym - musiałabyś mi napisać jaki masz sprzęt, podłoże itd. Wywal sztuczne rośliny i inne sztuczne rzeczy i dokup żywych roślin, jakiś korzeń, obsadź go mchem. Rośliny są niezbędne w poprawnym przebiegu cyklu azotowego. Jak jest za mało roślin, to właśnie są problemy. Kup na początek takie rośliny co błyskawicznie rosną i są mało wymagające, np moczarkę, anubiasa, kryptokorynę, bo wtedy szybko zacznie spełniać swoją rolę.
Zielona woda to wynik zakwitu glonów. Powodem jest:
*zbyt długi czas świecenia LUB na akwarium padają promienie słoneczne
*zbyt małe lub zbyt rzadkie podmianki wody (w akwa 54L raz na tydzień ok 20-30% wody, w akwa ok 100L - raz na tydzień ok 20% wody, w akwa 200L raz na dwa tyg ok 10-15% wody)
*za mało roślin (rośliny "zabierają" substancje odżywcze z wody, przez co mniej ich zostaje dla glonów)
*jak masz też glony na roślinach i szybach kup stado 5 otosków przyujściowych - one jedzą glony. i szpinak ;P Glonojady glonów nie jedzą :p
jak chcesz, żeby rośliny lepiej rosły, to pod warstwę żwiru/piasku sypie się ok 1 cm grubości ziemi ogrodowej bez nawozów (zostawiając 1 cm wolnego od ścianek bocznych akwarium, bo ziemi nie może być widać (nie może złapać światła)
daj jakieś zdjęcie akwarium :D
polecam też aquaforum.pl - bardzo fajni ludzie i potrafią doradzić i pomóc :)

Ollena - poważnie ??? u mnie norma to 37,5.
Ale ja mierzę dopochwowo, nie pod pachą ani pod językiem - i tempka zawsze będzie wyższa, dlatego to jeszcze nie jest stan podgorączkowy nawet. Jak bym miała tak pod pachą... to pewnie też bym umierała właśnie :-D

Rysica - super że masz taką pasję !!! Zazdroszczę ! Mi się marzy papużka - ara cy cuś :-D albo gwarki ???? to by było nieźle !!!
Ale tu to jest po prostu majątek !!!
NA razie mam hobby zapłodnieniowe, i to mi zajmuje czas hi hi :)

A ślimaki mogę oddać w hurtowej ilości - te bezdomkowe szkarady!!! :-D zjadają mi wszystko co tylko sobie posadzę !!! zeżarły mi wszyskie cukinie złote które były posadzone na zewnątrz - poza szklarnią...
Wierzę że zjedzą i glony, i te ślimaczki niechciane... no i jak nie posiadacie piranii w akwarium - to i nawet zeżrą wam rybki ... :-D:-D:-D ale ja naprawdę chętnie się ich pozbędę..... oferty na priva proszę :-D:-D:-D:-D:-D:szok:

Ostatnia edycja:
Ollena - z tego co się wiem o sobie nawet od 3 do 5 kresek - czyli bardzo sporo... ale to nie jest odpowiedź z wyczytanego czegoś w google, tylko na moim własnym przykładzie. W uchu ( dousznym dobrym termometrem) mam zawsze o jedną kreskę mniej niż rtęciowym w pochwie. A pod pachą rtęciowym mam zawsze ok. 4 kresek mniej niż w pochwie - zawsze waha się między 3-5. 4 kreski to średnia. Więc u mnie pod pachą - (kiedy było to 37,7 w pochwie) - powinno być maxymalnie 37,4 - a wieczorem to normalna tempka - a nie stan podgorączkowy.... ojojoojjojoj - mam nadzieję że zrozumiałaś moje wypociny... ??? :-D

reklama
jestem ;]
ale się zagadałam na forum akwarystycznym ;P
wiesz, przynajmniej czas mija szybciej.... i mam cichą nadzieję, że jak się akwa zajmę, i będę z radością zakładać to moje wyczekane 120L, to fasolka się pojawi tak "niepostrzeżenie" ;P

Do góry