reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

To ja ci gratuluję tej wspaniałej 4 :))) a ja nie mam odwagi na 2 :D moim marzeniem byłby teraz synek ale nie ważne... ważne żeby się udało:))
Zanim zabraliśmy się za pierwsze starania to mierzyłam temperaturę itp a teraz nie i bardzo żałuję bo tak szybko bym wiedziała że się udało:) a tak muszę czekać a ja nalężę do tych mało cierpliwych:D

reklama
Hejka - my po spacerku. Więc tak: z termometrem jest jak najbardziej w porządku. Wynik na dousznym jest zawsze o kreskę niżej niż ten na rtęciowym. NA usznym było dzisiaj 36.9
Po spacerze i bieganiu na placyku za niunią po powrocie moja tempka wyniosła (jeszcze z bijącym szybciej serduchem) 37,3 - co i tak jest niższą tempką niż standardowe 37,4-5 które miałam przez ostatnie 3 cykle. Zresztą zmierzę zanim oczy otworzę jutro rano, jeśli będzie wyższa to dobry znak. Jak będzie niska cały czas, a pojutrze wyższa znaczy że będzie to cudowny znak :-D
Nie możecie myśleć że coś jest nie tak, bo za każdym razem jak piszemy o swoich objawach, to pierwszą narzucającą się odpowiedzią jest że każdy organizm jest inny i reaguje inaczej. JEżeli mam wolny metabolizm (a mam) to temperatura nie będzie u mnie rosła jak u kogoś z normalnym metabolizmem. Tak mam i już i nie ma co zrzucać na termometr, skoro Wy macie inne doświadczenia. Dla swojej i waszej satysfakcji (bardziej oczywiście swojej :-D) będę mierzyć zanim oczy otworzę :):):)
Każda zna swój organizm na tyle żeby być czegoś pewnym. Ja jestem pewna tego że termometr (dwa różne termometry) się nie mylą. Zresztą jeszcze specjalnie wsadziłam ten termometr po cieplejszą wodę - i rosło od razu. Wszystko z nim w porządku.
Od jutra zaczynam mierzenie w łóżku jeszcze i wszystko będzie jasne. Na razie rtęciowym, zanim elektroniczny nie przyjdzie.

IM - ja do gołąbków obgotowuję na pół twardo, żeby nie wyszła paciaja w mięsie z ryżu :) i zawsze w kapuście włoskiej - lepszy o niebo ma smak taki gołąbek - i zawsze dosładzam mięsko mielone łyżeczką cukru, dużo pieprzę, i duuuuużo natki pietruchy wrzucam do mięska, no i cebulka w kosteczkę :) oraz bułka nasączona mlekiem. To moje gołabeczki są. Ale ja je gotuję w dużym garu - przyciskam czymś ciężkim żeby nie pływały samopas - i są cud miód i orzeszki !!! mniam !!! Po gotowaniu można je zapiec, i podlewać wodą z garnka - nie wiem czemu ale wtedy ma mocniejszy smak kapusty i tego wszystkiego...

MOUSEFISH W pomiarach temperatury do celów NPRu, chodzi o temperaturę "wewnętrzną", śluzówki z otworów ciała, czyli usta, odbyt, pochwa.
O ile ten bezdotykowy termometr wkładałabyś np. do pochwy to pomiar może i byłby miarodajny, ale chyba nie do tego został wymyślony. Musisz dostosowac sie do zasad mierzenia temperatury inaczej mozna sobie odpuscic,poniewaz pomiary sa niemiarodajne i nie wrato je brac pod uwage...

Amna - ten do ucha - wkładam do ucha :-D - a rtęciowy wkładam dowcipnie :):):):) :-D nie wkładam sobie termometru mojego dziecka tam gdzie nie trzeba. Mierzę w uchu - tam gdzie jego przeznaczenie :-D to rtęciowym mierzę dopochwowo :-D Amna... dobra jesteś... to było dobre z tą śluzówką - jak byś się cofnęła jakieś kilkanaście stron - to poczytałabyś jaką zażarłą dyskusję prowadziłyśmy ja i Ollena, i jak bardzo JA się upierałam o mierzeniu temperatury. I jak byś się wczytała to ja jestem zwolenniczką tylko i wyłącznie mierzenia dopochwowego (u siebie). Termometr do ucha jest dla mojej niuni :-D ale czasami korzystam :):):)...w uchu - żeby nie było niedomówień.

WIĘC JESZCZE RAZ:
TERMOMETR BRAUNA - DO UCHA
TERMOMETR RTĘCIOWY - DO POCHWY

... TAK TO ROBIĘ :) :-D:-D:tak::tak:

Ostatnia edycja:
Dziewczyny mam dla Was killerskie pytanie: szczepic czy nie szczepic? Moj synek mial juz szczepienia podstawowe, ale teraz przyszlo wezwanie do szczepienia MMR. No i co zrobic??????????????????????????????????????????????

Mou ekspertem nie jestem, ale jak zaczynalam mierzyc tempke to dziewczyny mowily, ze mierzy sie ja raz dziennie o stalej porze w ustach najlepiej.

A jeszcze mam pytanko do mam dzieci ponad dwuletnich: czy Wasze dzieci podczas zabawy z innymi dziećmi wyszarpują im zabawki? Jeśli tak to czy upominacie jakos wtedy Wasze dzieci?
Dziekuje x :-)

he he - Aldo. Ja od jutra zaczynam "profesjonalnie" mierzyć tempkę, ale widzę że żadna nie rozumie co ja takiego piszę... :eek::eek::eek::eek::eek::eek::confused2::confused2::confused2::confused2::confused2::confused2: przecież czarno na białym piszę że ta tmpka 37.00 to pirwsza taka od 3 miesięcy po owulacji, a nie tempka poranna. Piszę też że u mnie wystarczy chwila żeby wróciła do podstawowej ciepłoty ciała. Tak już mam i już. JESTEM DZIWOLĄG !!! i będę mierzyć według zaleceń od jutra rana - tak tak tak :) dajcie już spokój jak nie rozumiecie wszystkie jak jeden mąż moich postów. Ja tak mam - i już - tempkę mam równą cały dzień bez mała, i zawsze wraca do podstawowej po kilkunastu minutach odpoczynku !!!
eek.gif
eek.gif
eek.gif
eek.gif
eek.gif
eek.gif
każdy organizm jest inny i mój taki już jest. Jutro zmierzę z samiusieńkiego rana - nawet oczu nie otworzę żeby nie było. Wymacam termometr a i tak oczu nie otworzę zanim pięc minut nie minie :-D:-D:-D

Aldo - ja niunię uczę nie wyrywać, bo prywatna zabawka dziecka - to jego zabawka, chyba że jest to zabawka wspólna - przedszkolna - gdzie uczę niunię że powinna się takową dzielić. Moja niunia to rozumie. I zamordowałabym mamuśkę która wścieka się na moje dziecko, które nie chce oddać swojej własnej osobistej zabawki. To tak jak byśmy sobie kupiły nowy samochód z salonu a koleżanka wyrwała nam kluczyki i powiedziała że trzeba się dzielić, a samochód to taka duża zabawka - to czemu się nie dzielić, a jak się lakier porysuje to co za problem - to tylko samochód - trza się dzielić - he he - ja mam takie podejście, i niunia moja ma poczucie bezpieczeństwa. Wie kiedy chce się podzielić. Ale tym co nie jest jej się dzieli zawsze, i jak jakieś inne dziecko chce się pobawić to oddaje bez protestów.

Aha - Aldo - nieprawda że w ustach najlepiej - dopochwowo i w odbycie jest najlepiej - w ustach jest zmienna temperatura - bo oddychasz nosem... hi hi - i jak zamierzasz zmierzyć w ustach nie można otwierać ust przez minimum 5 min. przed pomiarem.. kolejna ciekawostka.
Ja dziewczyny naprawdę wiem duuużo o mierzeniu tempki, i nie trzeba mnie zmuszać do mierzenia o stałej porze, chodzi mi o różnice 5 kresek które mam od dzisiaj - to jest 5 kresek - pół stopnia, a nie 1-2 kreski czy nawet 3...

Ostatnia edycja:
MOU jak Ci lekarz nie przepisze postaram Ci załatwić u mojej lekarki:) coś ściemnie to moze przepisze mi 2 opakowania:D ale nie obiecuje... to bys miala na następny cykl jakby Ci sie nie udało... ale wierze, ze Ci sie uda :)

ALDO mam ten sam problem... 30 ide pogadac nt temat z pediatra bo ja szczepic nie chce...

wyniki testów mamy negatywne :) zaczynamy staranka od dzisiaj :)

ja nie mierze bo codziennie miałabym zaburzoną ... więc swoje obserwacje będę prowadziła na podstawie śluzu, szyjki i testów owu... :)

... a co to jest MMR ??? :sorry2:
Pajkaa - dziękuję Ci bardzo !!! mam nadzieję że jednak się uda. Ale jak to bywa - pewnie nie... więc wszystko przed nami :) Ciekawe tylko jak bym ci pieniążki do PL wysłałą? Masz konto paypal?

Ostatnia edycja:
reklama
... a już wiem - odra świnka różyczka, na pierwszej stronie w wyszukiwarce jest ifo, że MMR2 ok jest, a samo MMR nie koniecznie ...

Do góry