Iza-i-Melisa
Mama Melisy i ....
- Dołączył(a)
- 30 Sierpień 2010
- Postów
- 1 004
Hej Kochane,
Bylam na targu, kupilam duzo swiezych jarzynek i dzisiaj na pozny obiad bedzie kurczak z piekarnika i salatka z baklazana, pomidorow, czerwonej papryki i cebulki z natka pietruszki( wszystko, procz pomidorow, i cebuli, do goracego piekarnika zeby zmieklo, jak ostygnie to obieramy skorki, siekamyii dodajemy oliwe, czosnek i sol i jest mega pyszna salatka).
Po tym terminie @ bardzo nasilily mi sie mdlosci, na targu czulam wszystko i niestety wszystkich
Ale dzieki Bogu nawet za te mdlosci...
Ullana ppodaje przepis na buleczki, jako miarki uzywam takich malenkich szklaneczek do tureckiej herbaty, to okolo 1/3 normalnej szklanki.
pol peczka koperku - w PL chyba sa male, wiec moze byc caly ( ma go byc sporo)
mozna dac troche posiekanej natki
1 jajko
1 miarka oleju lub oliwy
1 miarka mleka
pol lyzeczki soli
proszek do pieczenia
maka - nie podaja w przepisie ile dokladnie - ciasto po wyrobieniu ma miec konsystencje platka ucha ( tak to nazywaja w Turcji). Bedzie miekkie i lekko klejace, ale nie za bardzo.
Wszystko mieszamy, wyrabiamy i uruwamy kulki wielkosci jajka. Rozplaszczamy je na dloni i lepimy polksiezyce ( troche powietrza zostaje w srodku i fajnie nam wyrosna)
Wierzch smarujemy zoltkiem jajka i posypujemy np. sezamem. Piekarnik nagrzewamy i pieczemy okolo 25-30 minut w 170-180 stopniach. Wyjmujemy jak sie ladnie zarumenia od gory i od spodu.
Ullana czy to Ty kiedys pieklas buleczki z czekolada? Prosze daj przepis jesli to Ty :-)
Rany jakie ja robie bledy piszac na klawiaturze!!!!!!!!!!!
Bylam na targu, kupilam duzo swiezych jarzynek i dzisiaj na pozny obiad bedzie kurczak z piekarnika i salatka z baklazana, pomidorow, czerwonej papryki i cebulki z natka pietruszki( wszystko, procz pomidorow, i cebuli, do goracego piekarnika zeby zmieklo, jak ostygnie to obieramy skorki, siekamyii dodajemy oliwe, czosnek i sol i jest mega pyszna salatka).
Po tym terminie @ bardzo nasilily mi sie mdlosci, na targu czulam wszystko i niestety wszystkich
![Eek :eek: :eek:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/eek.gif)
Ullana ppodaje przepis na buleczki, jako miarki uzywam takich malenkich szklaneczek do tureckiej herbaty, to okolo 1/3 normalnej szklanki.
pol peczka koperku - w PL chyba sa male, wiec moze byc caly ( ma go byc sporo)
mozna dac troche posiekanej natki
1 jajko
1 miarka oleju lub oliwy
1 miarka mleka
pol lyzeczki soli
proszek do pieczenia
maka - nie podaja w przepisie ile dokladnie - ciasto po wyrobieniu ma miec konsystencje platka ucha ( tak to nazywaja w Turcji). Bedzie miekkie i lekko klejace, ale nie za bardzo.
Wszystko mieszamy, wyrabiamy i uruwamy kulki wielkosci jajka. Rozplaszczamy je na dloni i lepimy polksiezyce ( troche powietrza zostaje w srodku i fajnie nam wyrosna)
Wierzch smarujemy zoltkiem jajka i posypujemy np. sezamem. Piekarnik nagrzewamy i pieczemy okolo 25-30 minut w 170-180 stopniach. Wyjmujemy jak sie ladnie zarumenia od gory i od spodu.
Ullana czy to Ty kiedys pieklas buleczki z czekolada? Prosze daj przepis jesli to Ty :-)
Rany jakie ja robie bledy piszac na klawiaturze!!!!!!!!!!!
Ostatnia edycja: