reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

Właśnie wróciłam. Dziękuję Wam, kochane jesteście.
Aldo - niestety ja też mam wkoło siebie mnóstwo zawistnych polaków, aż szkoda gadać. Tylko jednych znajomych mamy normalnych, i pomagamy sobie nawzajem. Ja im załatwiam sprawy urzędowe, a oni mi wożą cięższe rzeczy hi hi (my nie mamy samochodu)
Ollena - faktycznie ten cykl miał 24 dni!!! Już wiem co jest powodem że nie mogę zafasolkować. Moja krótka faza lutealna - jak u Rysicy. W tym cyklu było 9 dni, przecież za nic na świecie zarodek by się nie utrzymał przy takiej fazie. Mało LH. Pamiętacie jak pisałam że na testach owu kreska testowa nigdy nie była ciemniejsza od kontrolnej? Raz była prawie tak ciemna, ale nie ciemniejsza. W dwóch pierwszych cyklach owu też była 15-16 dc - i też faza lutealna była 9-cio dniowa. To stanowczo za krótko. 12 dni to minimum, żeby zarodek mógł się prawidłowo zagnieździć.
Co się bierze w takich przypadkach? - Rysica, Ty się tym interesowałaś ostatnio - jak myślisz?
IM - czyli Melisa jeszcze marudzi? ale to chyba końcówka choroby... A JUTRO IDZIEMY NIE DO KLINIKI (NIESTETY) TYLKO DO TUTEJSZEGO OGÓLNEGO - ALE FAJNIE NAS PROWADZI I PEWNIE JUŻ JUTRO NAS DO KLINIKI WYŚLE.
Ullana - to widocznie taka już Twoja uroda, że w ciąży musisz bardziej na siebie uważać? NO I WSZYSTKIEGO NAJ NAJ NAJ !!!
Pajkaa - znalazłam kilka fajnych modeli laptopów, ale nie wiem na czym Ci bardziej zależy - na wyglądzie czy parametrach? Bo ten lenovo ma fajną szatę graficzną.

reklama
Iza - hehe bardzo zdrowo lol ;-)
Mousefish - ja tez mam tylko JEDNYCH (!!!) normalnych polskich znajomych.......... Smutne to. Reszta to tylko opowiada ile to tysiecy maja na koncie, ile wydaja na to i na to, jakimi furami jezdza, a jak sie im wspomni i jakims sukcesie wlasnym, to patrza zawistnie. Ech szkoda gadac. Szkoda,ze ten York tak daleko. ;-(

MOU jeszcze ja boli gardlo, wczoraj NIC nie zjadla. Wieczorem jedynie kilka winogron i pol banana.Obiadu, mleka ani kaszy nie chciala widziec, choc ona wlasnie wieczorem wypija butle mleka i najedzona zasypia. Dzisiaj goraczki juz nie ma i apetyt wrocil, wiec mysle, ze to byla ostatnia taka noc. Teraz sobie smacznie spi.

Jeszcze Chcialam Ci dodac MOU, ze ten okres to w sumie szczescie w nieszczesciu, ze przyszedl przed lekarzem. Jutro sobie z nim bedziesz mogla i o tym porozmawiac. Ja mysle, ze duzo sie wyjasni i pokieruje Was jak najlepiej. To bardzo dobrze miec takiego wszechstronnego lekarza pierwszego kontaktu, bo zna sie na rzeczy i wie gdzie wyslac w razie potrzeby. Czesto ludzie sami laza od specjalisty do specjalisty i sami nie wiedza gdzie szukac pomocy.

Ostatnia edycja:
MOU przeslij pooglądam :) nie zdecydowałam się wiem, ze te z szatą graficzną niestety są bardzo cieżko dostępne:( więc muszę miec jakiegoś w zapasie:) bo ten komp ledwo zipi...

MOU - a to taki prawdziwy mocny okres? Czy może jednak plamienie implantacyjne?
Na krótką fazę lutealną nie ma wpływu LH tylko progesteron. LH ma wpływ na owulację, więc trzeba się zastanowić, czy te testy owulacyjne nie były negatywne cały cykl, skoro kreska testowa była jednak jaśniejsza. Może LH nie osiągnęło na tyle wysokiego poziomu, żeby pęcherzyk pękł?? Natomiast krótka faza lutealna jest od za małej ilości progesterony - bo jeśli nie ma owulacji, czyli pęcherzyk nie pęka, to i nie przekształca się w ciałko żółte, które ten progesteron wytwarza! A zbyt niski progesteron powoduje, że szybciej przychodzi @. No ale jak jest owulacja, to też ciałko żółte może wytwarzać mało progesteronu, wtedy to się nazywa niedoczynność ciałka żółtego. Leczenie - progesteron, Magnez i vitamina B6. Samym magnesem i witaminą B6 można w 2-3 cykle wyregulować sobie fazę lutealną. Jednak te sprzedawane w aptekach magnez i witaminy są strasznie sztuczne i dużo słabiej działają. Ja mam na szczęście dostęp do witaminek i mikroelementów Nutrilite :D I zobacz jaki efekt - od razu w pierwszym cyklu już w odpowiednim czasie mam owu i pewnie faza lutealna się też wydłużyła, bo owu miałam idealnie na 14 dni przed planowanym dniem @ ;)

Moja sugestia:
*brać Magnez i wit B6 (ja mam Wapń z Magnezem i b complex z Nutrilite - różnią się od tych aptecznych tym, że są pozyskiwane naturalnie, nie sztucznie syntesowane, oraz tym, że zawierają naturalne wyciągi poprawiające absorbcję tych związków - więc działają zdecydowanie lepiej niż te apteczne)
*zbadać :
w 3 dc:
Prolaktynę
Progesteron
FSH
Estradiol
w dniu spodziewanej owulacji :
LH
w 21 dc :
TSH
Progesteron
LH
*przydałby się też monitoring cyklu, żeby zobaczyć, czy pęcherzyk na pewno pęka
* wróć do mierzenia tempki - żeby zobaczyć, czy z cyklem i organizmem wszystko ok - to dla lekarzy też duże ułatwienie w diagnozie

Pajka - ja polecam tego lenovo ideaPad U350 - jest naprawdę super, szybki, lekki, niewielki a zarazem wystarczający wyświetlacz, no ten design.
http://allegro.pl/lenovo-ideapad-u350-lekki-plaski-stylowy-i1745945964.html
tylko ja mam kolor inny - taki jak naokoło klawiatury, czyli Champaigne ;)

Ullana - WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!! Dużo zdrówka dla Ciebie i Groszka, dużo radości z męża i dzieciaczków, szybko poczucia pierwszych kopniaków i lekkiego porodu - no bo chyba minimum tyle dobrego Cię czeka do Twoich najbliższych urodzin hehhehe

Ostatnia edycja:
Rysica - Progesteron i prolaktynę miałam robioną tylko w 21dc.
Było idealnie, dwa cykle pod rząd, i to te cykle 25 dniowe gdzie faza lutealna była 9 dni, więc ja już nie mam pojęcia jaka jest przyczyna...

Pajkaa - ja cały czas siedzę i szukam. Szukam optymalnego, a to nie łatwe (tyle ich jest na rynku teraz że aż strach)
Jednak lenovo odpada, mimo że unia zapewnia Ci 2 lata gwarancji na sprzęt - to lenovo dalej się trzyma jednego roku.
Toschiba satellite o tych samych parametrach i cenie i tak bedą miały lepszą wydajność. Szukam Ci czegoś w Toschibach samsungach i hapekach. Mimo że HP miało do d... opinie, teraz biegnie na górną półkę, ja też miałam HP i nic się nie działo, wręcz przeciwnie był świetny.
Staram się jak mogę ale im głębiej się wdrażam tym trudniej wybrać...

reklama
Pajkaa - podałaś o prawie 300 zł droższy od poprzedniego, ja już nie wiem czego szukać, bo między 1000 a 1500 to duża różnica, do jakiej maksymalnej kwoty laptopa szukasz? i jakiej wielkości? 10-cio calowy? czy równie dobrze może być 17stka. Ja miałam siedemnastkę i i tak wydał mi się mały po czasie...

Do góry