reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

Hej Wam,
Mam dzis big kaca, ostatni raz pilam drinki z wodki rok temu na swoim panienskim... ale impreza wczorajsza byla swietna, dawno sie tak nie posmialam :-)))
Dziecko mnie obudzilo o 8, tzn ja jego bo duszno mi sie zrobilo i pic mi sie chcialo, myslalam ze to wczesne rano, kazalam mu spac a to juz 8 byla i mnie nie posluchal;))
MOU ciagle trzymam kciuki, ale poczekaj na spokojnie i zobacz czy @ sie spozni.
IiM masz fajna rodzinke i jestes ladniutka, piekne wlosy masz! Maz przystojniak, coreczka boska :*

reklama
Mou ja tez mysle, ze jeszcze moze byc za wczesnie na test. Ja przy pierwszej ciazy ciagle robilam testy ( oczywiscie przed terminem @) Juz bylam pewna, ze nici z tego i 2 dni po terminie tak od niechcenia zrobilam tescior, ktory wyszedl blady, ale jednak pozytywny. Takze nie wszysko stracone, a jak nie w tym miesiacu, to spokojnie dalej przytulanko:-)

MOU podobno zaburza,ja wypilam tylko pol drinka,ale spac poszlam okolo 3 nad ranem i wstawalam kilka razy w nocy.Mou dopoki @ nie masz nadzieja jest;-)
znalazlam takie cos:
Zaburzenia w przebiegu wykresu temperatury (T) lub jakości śluzu (Ś) mogą być spowodowane kilkoma czynnikami:

• spożywaniem większej ilości alkoholu (dotyczy: T, Ś)
  • częstym wstawaniem w nocy, szczególnie nad ranem (do prawidłowego pomiaru temperatury wymagany jest co najmniej godzinny spoczynek przed pomiarem). Wielokrotnie udowodniono jednak, że przy spełnieniu zasady co najmniej jednogodzinnego spoczynku nad ranem, nawet wielokrotne wstawanie w nocy nie zaburza pomiaru temperatury (T).
  • stanami chorobowymi z gorączką (T)
  • przyjmowaniem preparatów leczniczych rozrzedzających śluz (np. wykrztuśnych) (Ś)
  • późnym pójściem spać (za takie uznaje się zasypianie znacznie później niż zazwyczaj, po północy) (T)
  • zbyt krótkim czasem pomiaru lub niewłaściwym ułożeniem termometru w ustach (T

Ostatnia edycja:
Ja mam dwa termometry elektryczne i obydwa sa idealne. Rodzice maja rteciowe i szlag mnie z nimi trafia. Zanim to to pokaze temperature to jeszcze zorientuj sie ile czekac i ktora temp jest juz koncowa... Elektryczny pokaze prawdzia i piknie a taki czekasz i czekasz...
Polecam elektryczne!

chcialam sie wymadrzyc co do tempki ale tu ladnie zostalo zacytowane ;] zaklocona tempka to nie tylko jej spadek moze byc jej wzrost ;] Tempke mozna zaczac mierzysz w obojetnie jakim momencie ja zaczelam 3 dni przed @ ;] JEdne mierza w dniu kotrym maja plamienie jesli mierza ja w "maryscie"
u nas pogoda pod psem poszlam spac na 30 minut a spalam z 4 godziny !

http://jestemplodna.blogspot.com/2011/03/jak-rozpoznac-dni-podne-obserwacja_03.html tu ogolnie i pobieznie o badaniu szyjki i w ogole ;]

Ostatnia edycja:
Zaintrygowało mnie to co Kasiik napisała - "zbyt krótkim czasem pomiaru lub niewłaściwym ułożeniem termometru w ustach (T)"

to jak musi być ułożony ten termometr w ustach?

i co za różnica (poza wygodą) gdzie się mierzy??

ja chcę mierzyć w ustach, ale nie przypuszczałam, że musi być do tego jakaś specjalna technika??

He he - Rysica - to bardzo ważne (mierzenie w ustach), dlatego ja rtęciowym mierzę w pochwie żeby to bardziej obrazowo określić;-). W ustach - jest ten szkopuł że oddychasz w tym czasie nosem, a powietrze wdychane nosem obniża temperaturę, lub podnosi - nigdy nie jest miarodajna. Tempka mierzona analnie (kolejny termin który uwielbiam:-D) jest taka - jaka jest naprawdę. Ja trzymam rtęciowy 4 minuty dopochwowo i już mogę być pewna wyniku. Tak jak wspomniałam - elektroniczny jest dość czuły, i wyczuwa każdą zmianę tempki zbyt szybko (stosowany w ustach potrzebuje dużo czasu zanim poda ... i tu proszę zapamiętać: NIE WYNIK PIERWSZEGO POMIARU, LECZ ŚREDNIĄ KTÓRĄ SOBIE SAM OBLICZY.) Dlatego na opakowaniach, na których jest informacja, że 8s jak na tym co ja chcę - to czas analny - A NIE INNY.
No i - ponieważ to elektroniczny sam sobie oblicza średnią - to ja i tak mu nie ufałam i wyliczałam średnią SWOJĄ (tak, tak, miałam już elektroniczny ale go wyrzuciłam ooojjjj daaaaalekooo, bo za każdym pomiarem pokazywał inną tempkę (swoją powaloną średnią) ), a jak już wiecie ja uwielbiam obliczenia -to chyba moja kolejna pasja, a jeszcze przy planowaniu to w ogóle... dobra - sedno poznane, a ja już sama się gubię w moich własnych wywodach :-D
Podsumowując:
Elektroniczny jest miarodajny tylko i wyłącznie dopochwowo, analnie. W ustach nigdy nie będzie miarodajny, choćby skały srały.
Rtęciowy jest dokładny, bo im dłużej trzymany gdziekolwiek w końcu dojdzie gdzie jest granica.

Więc: ELEKTRONICZNY TYLKO I WYŁĄCZNIE ANALNIE, DOPOCHWOWO - ŻADNYCH INNYCH OPCJI (usta. pacha, czoło)

A skoro już o tempce mowa, to w poprzednim cyklu dzień przed @ - tempka przez cały dzień była niższa - identyczna u mnie -37,2 (mierzona kilkukrotnie w ciągu dnia) a dziś w łóżku była niższa, a teraz cały czas jest 37,5.

MOU zabilas mnie ;) nigdy nie mierzylam sobie temp nigdzie indziej jak pod pacha! i rteciowym i elektronicznym! maluchom sie w pupie mierzy jak inaczej sobie nie dadza, ale doroslym? pod pacha mierze i zawsze mam miarodajnie, co wiecej mierze 3 razy i za kazdym razem mierzy mi tak samo, nie tylko mi ale i dziecku, wiec nie oszukuje i nie pokazuje za kazdym razem czegos innego...
Co wiecej Patrykowi zawsze mierzylam pod pacha, nigdzie indziej, nawet gdy mial 3 miesiace. w ustach tez nigdy nikomu bo faktycznie chucha sie i oddycha wiec moze oszukiwac termometr. Moja mama jest pielegniarka i mowi, ze najlepiej, najwygodniej i prawdziwie jest pod pacha.

Ollena - co człowiek to inna opinia i rada. Jeśli mierzy dokładnie to nie ma co się przejmować i mierzyć gdzie indziej, ale pod pachą - musisz uwzględnić czy nie miałaś depilacji, nie goliłaś się parę godzin wcześniej... bo to niestety zmienia temperaturę, a przy staraniach każda kreseczka się liczy ;-) Tak samo w przypadku niemowlaków, jeśli często niemowlę choruje lepiej mierzyć analnie niż pod pachą, ale jak temperatura jest wyższa raz na rok - nie ma co męczyć malucha takim mierzeniem :):):)

reklama
Zaintrygowało mnie to co Kasiik napisała - "zbyt krótkim czasem pomiaru lub niewłaściwym ułożeniem termometru w ustach (T)"

to jak musi być ułożony ten termometr w ustach?

i co za różnica (poza wygodą) gdzie się mierzy??

ja chcę mierzyć w ustach, ale nie przypuszczałam, że musi być do tego jakaś specjalna technika??
w ustach mozesz dac np na prawa strone gdzie spalas przez cała noc - i tam jest cieplejsze . powinno sie mierzyc po przebudzeniu okolo 3 minut trzeba po obudzneiu zamknac buzie zeby tempka sie wyrownala i potem dajesz na srodek pod jezyk i mierzysz
elektornicznym mozna mirzyc w ustach nie wiem skad mou wziela to ze nie mozna mierzyc w ustach. Duzo kobiet tam mierzy tym MT i sa zadowolone i daje obraz rzeczystwity pokrywajacy sie z testami owulacyjnymi

Ostatnia edycja:
Do góry