reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

ja sie tylko witam dziewczynki i wszystkie pozdrawiam mam maly sajgon w domu wiec wybaczcie:)
poczytalam troszke, ale uśmialam sie z postów Kasiurka (przepraszam ) tak fajnie sie je czyta:D

reklama
Kasiurek - ale ja nie jestem czarownicą, i masowaniem brzuch a chcę wywołać konkretnej płci :-D:-D:-D
ja się tylko pytam czy mocnym masażem brzuchola nie zaburzę owulacji?????
Muszę dziś zamówić nowe testy owu, bo koleżanka wróci z polski dwa dni za późno jednak z moimi testami, skoro cykle mi się przestawiły na 25 dniowe zamiast 28d. Muszę kilka dokupić - tak na wszelki.

Hejka dziewczyny,
Mou:-(Przykro mi,a bylam pewna ze zafasolkowalas...

Ja dalej czekam na @,41dc i nic,znalazlam moj stary kalendarzyk,w ostatnim miesiacu okres przyszedl w 48dc,ale po 5dniach brania Luteiny,niewiem czy tez znowu ja wziasc jak do tygodnia
@ nie przyjdzie,cykl bezowulacyjny w tym miesiacu byl napewno:-( a chcialabym zaczac juz nowy,z prawidlowym mierzeniem temperatury o tej asamej porze,termometr juz przyszedl nowy,ten dokladniejszy z dwoma zerami po przecinku.Musze konczyc bo moje dziecie mnie wola:-)

Dzięki Kasiik, ja też byłam pewna.
No cóż, zaraz łyknę castagnusa, i wiesiołka. Dziś zamówię siemię lniane, i też zacznę pić. Bo śluzu nie mam w ogóle, bardzo mało. Zawsze tak miałam... niestety - czy myślicie że może to mieć związek z zajściem w ciążę? taki brak śluzu?

MouJa tez zawsze sluzu mam malo,czasami sie pojawia,albo dopiero pod koniec cyklu jest go duzo.Jak zaszlam w ciaze,tez go w tamtym cyklu nie bylo duzo.A wogule sluz jest w srodku,na zewnatrz go malo widac,u niektorych tylko jest tak chyba ze na zewnatrz jest go wiecej.I nie ma to chyba zwiazku z zajsciem w ciaze;-)

Ale to właśnie dlatego łyka się wiesiołka i siemię, żeby było więcej śluzu, bo ponoć brak śluzu sprzyja problemom w zajściu w ciążę. Może Ty też powinnaś zacząć zajadać siemię i wiesiołka. (choć po wiesiołku nic mi raczej nie przybyło) więc tym razem dodam jeszcze siemię. Zobaczę jaka różnica. Przed chwilą doczytałam że śluz jest bardzo istotny, oczywiście można zajść z małą ilością śluzu, ale łatwiej jest gdyby jego ilość zwiększyć. Przy braniu tych specyfików, śluzu nie tylko jest więcej ale dłużej płodny.

post pod postem, żeby się nie zlało: Specjalnie dla Ciebie Kasiik: więc może zacznij zwiększać jego ilość...
Rola śluzu szyjkowego:
a) tworzy barierę (czop w szyjce macicy) uniemożliwiającą przenikanie plemników i drobnoustrojów w głąb narządów rodnych (śluz typu G zależny od progesteronu).
b) ochrania plemniki przed wpływem niesprzyjającego, kwaśnego środowiska pochwy i przed ich zniszczeniem. Śluz sprzyjający zapłodnieniu przedłuża żywotność plemników do 3-5 a nawet 7 dni.
c) zaspakaja potrzeby energetyczne plemników [śluz typu S jest bardzo płynny, tworzy „kanały” ułatwiające plemnikom ruch ku przodowi do górnych krypt typu S. Plemniki docierają tam w ciągu 3-10 minut i mogą tam być magazynowane i odżywiane].
d) spełnia rolę filtru przepuszczającego plemniki żywe, nieuszkodzone i o prawidłowej budowie [śluz typu L].
e) uczestniczy w procesie uzdalniania plemników, dzięki czemu są one zdolne dotrzeć do jaja i je zapłodnić. [śluzy typ P].
f) tuż przed owulacją rozpuszcza śluz blokujący wejścia do krypt S, uwalniając przechowywane tam plemniki [śluz typu P2].
g) przeprowadza plemniki z krypt S do jamy macicy [śluz typu P6 tworzy odczucie dużej wilgotności (mokrości) i naoliwienia (śliskości) w przedsionku pochwy.
h) dzięki właściwościom zwilżającym spełnia pomocniczą rolę w odbyciu aktu płciowego.

... jeszcze coś takiego fajnego znalazłam...
Guaifenesin (gwajafenezyna) – jest to składnik popularnych syropów od kaszlu, takich, jak Guajazyl i Robitussin. Ma on działanie rozwadniające wydzieliny ciała. Dlatego jest pomocny w rozrzedzeniu śluzu szyjkowego. Należy pamiętać, że guaifenesin nie zwiększa ilości wydzielanego śluzu, a jedynie go rozcieńcza. Jeden z eksperymentów, w którym badano wpływ guaifenesinu na śluz szyjkowy zaleca stosować go w dawce 3 x dziennie po 200 mg począwszy od piątego dnia cyklu, aż do wystąpienia owulacji. Jeżeli po kilku dniach stosowania śluz nadal jest gęsty, można zwiększyć każdorazową dawkę do 400 mg. Syropy zawierające guaifenesin można kupić bez recepty w każdej aptece.

Ostatnia edycja:
Tak - wiesiołka raz dziennie - aż do owulacji, i tylko do owulacji, bo może wywoływać skurcze macicy. A skoro nie wiesz kiedy masz owulację to może tylko siemienia dużo pij, można w każdej ilości przez cały czas. A wiesiołka dla bezpieczeństwa - może przy Twoich długich cyklach przez pierwsze 12-14 dni cyklu tylko. tak chyba byłoby idealnie dla Ciebie. Siemie, możesz w ziarenkach w jogurcie zjadać, albo zaparzony - taki glutowaty, niektórzy lubią a niektórzy nie. Ale dla dzidzi wszystko no nie? :) Kupić możesz w aptece, albo w sklepie z suplementami, czego ostatnio jest mnóstwo, ale ja jak zwykle kupiłam na ebay, więc u Ciebie też na 100% jest. Czytam właśnie o tym syropie na szpitalnej angielskiej stronie. Faktycznie lekarze zalecają go kobietom starającym się zajść w ciążę - powszechnie.

reklama
z tym śluzem i wiesiołkiem i siemiem lnianym to zależy ja nigdy nie miewałam jakiegoś wyraźnego śluzu po prostu nigdy i wiesiołek ani siemieteż mi nie pomógł ale każda kobieta jest inna i w ogóle ja pod tym względem jestem dziwna jakaś:-D i na pewno warto spróbować bo wiadomo że z poślizgiem zawsze łatwiej:-D
kasik oj współczuje wiem jakie to wkurzające
mou a gdzie ty wyczytałaś o masowaniu było coś że to pomaga bo jak tak to mój mnie będzie dziś masował:-D... do zakłócenia owulacji raczej nie powinno dojść bo niby jak no chyba żebyś masowała od środka
laugh.gif
laugh.gif
laugh.gif
laugh.gif
laugh.gif

ja sobie wczoraj zamówiłam na allegro ciuszki
http://i756.photobucket.com/albums/xx205/makromoda/191/7.jpg
7.jpg
7a2fe5c3687d5b2e.jpg
i bluzeczkę
11-1.jpg
mój to mi łebek normalnie ukręci jeszcze choruje na buty ale to sobie sprawie prezent na imieniny o takie tylko w takim lekko brązowym kolorku
http://www.ccc.com.pl/#/pl/catalog/product/women/72/3587980000000

Do góry