reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

MOU wiec ceny w UK sa podobne jak u nas:-) Tez twierdze, ze o wiele bardziej oplaca sie tu zyc. Mimo, ze paliwo tez tu drozeje to jakos nie odczuwa sie tego tankowania...sa ta nadal grosze w porownaniu do zarobkow. Za Cole czy Fante tez place jakies 8zl, czasami mniej, czasami wiecej. No i jak moge przelknac light/diet? ja teraz nie moge przelknac tej zwyklej z cukrem...jest dla mnie zwyczajnie sztuczna i ten cukier osadza sie na jezyku...tzn takie wrazenie mam;) ale ja slodze herbate i inne slodzikiem, wiec przyzwyczajona jestem. Odkad w USA mieszkalam to pije wszystko diet wiec to kwestia przyzwyczajenia. Gdybym pila tyle zwyklych napojow co pije tych diet to nie wazylabym 53kg tylko 65:/ Mou jak pogoda u Was?
U nas ciagle beznadziejna...a juz bylo tak ladnie. Od 3 tyg wieje, chwilami pada i chlodno, mam dosc. A mama mi wlasnie powiedziala, ze u nas w miescie 30stopni w cieniu....brak slow.
A ja ciagle motam sie z suwaczkiem i poddaje sie. Nie wiem gdzie go wstawic...

Ostatnia edycja:
reklama
Jak się ma taką okazje jak my, żeby przywozić wiele rzeczy z pl na bierząco to siłą rzeczy przywozimy... Ale to głównie dlatego że zbieramy pieniążki na wymarzony dom... Ja jestem w pl co drugi miesiąc a zakupy możemy mieć nawet co drugi tydzień...
U mnie ubrania droższe... Do przedszkola trzeba mieć wszystko specjalne a to już kosmos... Na razie mamy jeden komplet bielizny termoaktywnej -500nok... Kombinezon 1100... No parę tysięcy będzie wszystko kosztować.

A jaki kombinezon do przedszkola potrzebny?
A nie ma darmowego roku przedszkolnego przed sama szkola? Jak z pomoca socjalna? i jak do tego wszystkiego maja sie zarobki?

A po co Ci bielizna termoaktywna??? :-D
Ollena - wchodzisz w: Swój Profil, później na różowym polu w "operacje - edytuj profil" i po lewej stronie troszkę niżej masz: "edytuj sygnaturę" i tam wklejasz suwaczek. :)

Tutaj dzieci spędzają całe dnie na dworze w przedszkolu, muszą mieć specjalne termoaktywne ubrania. Kilka kompletów bielizny termoaktywnej do minus 30 stopni, 1-2 kombinezony na zimę 1-2 na deszcz, kilka par butów i milion innych rzeczy...
Oczywiście pomoc socjalna bez porównania z pl... Rodzinne 970nok co miesiąc aż do 18 roku życia a między 1 a 3 rokiem życia jeszcze 3303 opiekuńczego. Tylko że jak dziecko chodzi do przedszkola nie dostaje już opiekuńczego a za przedszkole i tak trzeba te 2600 płacić. W przedszkolach nie ma odliczeń, nie podają też obiadów. Tylko jakiś chleb, szynka. Jak sobie dziecko 3 letnie nie posmaruje masłem to je bez :D Owoce są tylko w niektórych przedszkolach, w innych trzeba przynieść swoje. Zarobki przeciętne norweskie koło 20tyś. Mój mąż ma dużo mniej na razie. Przeciętne wyżywienie czteroosobowej rodziny oszczędzającej to koło 5-6tyś. Nasz wynajem 6,5... Prąd co drugi miesiąc 2500, internet co miesiąc 500, paliwo ok 1500... Dlatego właśnie wciąż nie mogę posłać synka do przedszkola, chyba że byśmy nic nie jedli :D No jak wszędzie, trzeba oszczędzać. Jak już będzie swój własny dom i ja pójdę do pracy będzie bosko :-) Mnie tam dużo nie trzeba, teraz się staramy jak możemy żeby za kilka lat już normalnie żyć... Bez długów...

No u nas podobnie z przedszkolem, bo tez drogie, dlatego czekamy na darmowy rok przedszkola przed sama szkola, wiec dopiero od wrzesnia 2012 niestety :( No ale domu i mieszkania tu nie chcemy na pewno, cale zycie bym nie chciala tu zostac...brak rodziny, brak lata, brak zycia towarzyskiego mozna powiedziec. Narazie mi sie tu dobrze zyje, ale na stale tu nie zostane.
Dzieki MOU ide probowac!
Jest?
Nie ma...tam tak ladnie mi sie pokazuje w podgladzie a tu nie ma:(

Ostatnia edycja:
Ollena, a kliknęłaś na dole "zapisz" ? ;) Bo ja tak kiedyś 3 razy wklejałam i nie zrobiłam zapisz :p

dobre, dobre :-D:-D:-D !!! ja tak kilka razy zrobiłam, jak do Was pisałam - zamiast nacisnąć "wyślij odpowiedź" to naciskałam "odpowiedz na temat" i mi wszystko znikało - musiałam pisać od początku he he

Co do tematu przedszkola, to tu jest bezpłatnie - 3 godziny dziennie na początku a później 6. Od 3-5 roku życia. Ale trzeba się kilka miesięcy wcześniej na listę zapisać. No i ja właśnie muszę się na takową zapisać ... znaczy się mojego okruszka :) a od piątego roku życia nauka jest już obowiązkowa, więc za 3 lata będę miała z jednym spokój na parę godzin, mając oczywiście nadzieję, że do tego czasu już drugie będzie - przynajmniej 3 letnie !!! Więc fasolko stwórz się w końcu !!!

Ostatnia edycja:
No tu przedszkola darmowego nie ma... Wręcz przeciwnie :wściekła/y: Jak dwoje rodziców pracuje jest spoko, gorzej gdy pracuje jedno... Raz w tygodniu jest to przedszkole otwarte 4h i co 3 tygodnie basen - to jest darmowe jedynie.
Strasznie chciałam iść na kurs dzienny od sierpnia ale wtedy na życie zostałoby nam max 1000nok:-D Bez szans...

reklama
dzieki za powitanie.
a co do cen zagranica to zgadzam sie ze sa masakryczne( przez 3 lata mieszkalismy w Irlandii) , z poczatku wszystko przeliczalam na zlotowki ale tak sie nie da , wtedy czlowiek by nawet chleba nie kupil bo tam po przeliczeniu kosztowal 9 zl.
wedlug mnie jak zyje sie zagranica to nie ma co przeliczac ani cen ani zarobkow na zlotowki...bo prawda jest taka ze jak przeliczy sie wyplate to tez jest o wiele wyzsza niz w polsce ...poprostu jest proporcjonalna do wydatkow.
teraz od roku mieszkamy w polsce i tesknie okropnie za Irlandia , ale nie ma juz odwrotu.
a poza tym jestem mama 1,8 Iwonki i od 5 miesiecy staramy sie o drugiego maluszka ale cos nam nie wychodzi.

Do góry