reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

Klaudusia - jak jeszcze jesteś, zapytaj lekarza przy okazji o te badania - czy są jeszcze refundowane.

DOBRA ! MAM !
Pytania i odpowiedzi

1. Nie chcę przystąpić do programu opieki nad kobietą w ciąży „Zdrowie, Mama i Ja”. Czy oznacza to, że będę musiała za wszystko zapłacić?
    Nie. Kobiety, które nie przystąpią do programu „Zdrowie, Mama i Ja” mogą korzystać z opieki poradni specjalistycznej lub gabinetu ginekologicznego w strukturze podstawowej opieki zdrowotnej. Standard, finansowanie oraz zasady opieki w tych placówkach pracujących w oparciu o kontrakt z NFZ pozostają bez zmian – tak jak w ubiegłym roku.
    Jeśli pacjentka chciałaby skorzystać ze szkoły rodzenia, to koszty związane z uczestnictwem w szkole będzie musiała pokryć sama.
  2. Czy NFZ zapłaci za badania w kierunku toksoplazmozy i różyczki?
    Badania w kierunku toksoplazmozy są finansowane w ramach programu „Zdrowie, mama i Ja” i mogą być wykonane nawet trzy razy podczas ciąży, a obowiązkowo w pierwszym trymestrze.
    Badania w kierunku różyczki (podobnie jak cytomegalia, HBs w I trymestrze, parwowiroza, HPV, AFP, Chlamydia trachomatis) są badaniami uzupełniającymi - ponadstandardowymi i koszty tych badań ponosi pacjentka.
  3. Lekarz prowadzący moją ciążę skierował mnie do specjalisty. Czy NFZ za to zapłaci w ramach programu „Zdrowie, Mama i Ja”?
    Konsultacje specjalistyczne są finansowane w ramach umów podpisanych z MOW NFZ. Są finansowane poza programem „Zdrowie, Mama i Ja”.
    Pacjentki skierowane na konsultacje do poradni specjalistycznej np. do poradni kardiologicznej, powinny zostać przyjęte w ciągu 7 dni od daty zgłoszenia się do poradni.
  4. Które placówki sprawują opiekę nad kobietą w ciąży niepowikłanej do 39 tygodnia a które do 40 – 42 tygodnia ciąży?
    Wszystkie placówki, które podpisały umowy na program „Zdrowie, Mama i Ja” sprawują 39 tygodniową opiekę nad kobietą w ciąży niepowikłanej.
    Opieka nad kobietą w okresie tak zwanego intensywnego nadzoru położniczego (40 – 42 tydzień ciąży) sprawowana jest wyłącznie przez placówki, które zapewniają właściwy standard opieki: lekarz położnik – ginekolog z II stopniem specjalizacji, aparat USG i KTG w placówce).
  5. Chciałabym wziąć udział w szkole rodzenia. Czy NFZ za to zapłaci?
    Tak. Zapłacimy za 6 zajęć w szkole rodzenia (każde zajęcie to 2 x po 45 minut).
    Pokryjemy koszty uczestnictwa w szkole rodzenia pacjentki oraz osoby towarzyszącej np. męża.
    Warunkiem bezpłatnego uczestnictwa w szkole rodzenia jest udział w programie „Zdrowie, Mama i Ja”.
  6. Chciałabym przystąpić do programu „Zdrowie, Mama i Ja”, ale lekarz skierował mnie do poradni patologii ciąży. Dlaczego nie mogę wziąć udziału w tym programie?
    Program „Zdrowie, Mama i Ja” obejmuje opieką kobiety w ciąży niepowikłanej. Jeśli lekarz skierował pacjentkę do poradni patologii ciąży oznacza to, że powinna mieć ona zapewnioną szczególną opiekę w specjalistycznych placówkach. Pacjentka będzie miała tam wykonane wszystkie niezbędne badania i zapewnioną opiekę na wysokim poziomie. Lekarz może zadecydować także o skierowaniu pacjentki do szpitala na oddziały patologii ciąży.
    Poradnie patologii ciąży oraz hospitalizacje z nią związane finansowane są poza programem „Zdrowie, Mama i Ja”.
    Wszystkie świadczenia w poradni lub oddziale patologii ciąży są bezpłatne.
  7. Czy za udział w programie "Zdrowie, mama i ja" będę musiała dodatkowo zapłacić?
    Nie. Udział w programie jest bezpłatny i dobrowolny. Za wszystko zapłaci NFZ.
  8. Jestem teraz w szóstym miesiącu ciąży. Czy będę mogła skorzystać z programu "Zdrowie, mama i ja"?
    Tak.
  9. Gdzie znaleźć adresy lekarzy i przychodni, którzy podpiszą kontrakt na program "Zdrowie, mama i ja"?
    Lista adresów będzie placówek medycznych, z którymi mamy podpisane umowy, znajdują się na naszej stronie, w telefonicznej informacji medycznej (telefon: 94-39), a także w Delegaturach NFZ: w Warszawie, Siedlcach, Ciechanowie, Ostrołęce, Płocku i Radomiu.
  10. W moim szpitalu mogę rodzić w jednoosobowej sali porodowej. Czy NFZ za to zapłaci?
    Nie. Za poród w pokoju jednoosobowym pacjentka musi zapłacić sama. Nie pokrywamy kosztów świadczeń ponadstandardowych.
  11. Czy mogę zmienić lekarza prowadzącego moją ciążę? Tak, w każdej chwili może Pani zmienić lekarza.
  12. Jestem w ciąży. Czy mogę rodzić w dowolnie wybranym szpitalu?
    Tak. Od momentu wprowadzenia reformy można wybrać dowolny szpital, który znajduje się na terenie Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ.
TO INFORMACJE ZE STRONY NFZ, Z TEGO ROKU.

Ostatnia edycja:
reklama
dzięki Mou :-) :******* Tak zrobie :)Masz racje trzeba walczyć o swoje, a ta baba to na prawde po****na !!!!!!!!!!!! tylko ze juz po @ pójde, bo powinnam miec niedługo-chyba !!!!!!! Jutro mija juz 3 tygodnie od zabiegu wiec w sumie jeszcze ok 7 dni do @ - książkowo a w praktyce moze byc nawet i jeszcze 3 tygodnie :(((((((((((( Jajnik mnie dziś strasznie boli, brzuch wczoraj dziś nic, !!!

Mamuśka - wstawiłam Ci informacje - kolejne he he:) Wychodzi na to, że tylko toksoplazmoza jest refundowana. A co do USG to idź po @ i powiedz że masz straszne bóle co jakiś czas, że paracetamol wtedy nie działa itp, zrobią Ci USG dla świętego spokoju :) Fajnie by było gdyby badanie wypadło ok 10-14 dnia od pierwszego dnia miesiączki (płodne dni) to Ty ustalasz datę w recepcji, chodzi mi o to, że możesz poprosić przy okazji badania USG, żeby lekarz powiedział, czy jajeczkujesz :)

HAHA Wszystkie gdzieś wymiotło :-D

Ostatnia edycja:
Dziękuję Mou- informacje pomocne bardzo, co do okreslenia tej wizyty to mam do wyboru poniedzialek i środe, bo tylko wtedy przyjmuj , ale moze akurat wypadnie to jakos w te dni :)

Najpierw umów się na wizytę, bo na USG będziesz musiała czekać. Nie wiem jak u Ciebie w poradni sprawa z terminami wygląda. U mnie to było ok 2-3 tygodnie.

u mnie w przychodni np jak dzwonie w poniedzialek rano (wczoraj tak zrobiłam) to od razu mogłam iśc na wizyte , wiec nawet jak zadzownie w poniedzialek to najwyzej na srode sie dostane bo nie dużo osób jest, usg ona ma w gabinecie i od razu jak cos zrobi, tak było 2 razy jak teraz zaszłam !!!!

aaaaa - no to super. Niewiele jest poradni, które mają własne USG w gabinecie... pozostaje tylko "wychować" sobie lekarza :) :) :) ale uda Ci się :)

Hehe dobre dobre :-) "wychować" lekarza :-)
Mousefish moja siostra robiła ostatnio i na NFZ robiła (no oprócz cytomegalii) A na koniec ciąży teraz u nas standardowo wymaz z pochwy i żółtaczka... Też słyszałam, że wymaz nie wszędzie robią a żółtaczkę to już w ogóle...

a Jak he he he, trzeba trzeba :) Tu "u mnie" wszystkie badania są za darmo, prenatalne na stwierdzenie czy dziecko nie będzie miało zespołu downa itp... Słyszałam że w PL jeszcze jakiś czas temu były płatne ok 600zł!!! ale nie mam pojęcia jak jest teraz. Do wymazu w końcu mnie na siłę wezwali, bo mi się nie chciało iść, w końcu przy okazji wyjęcia spiralki mnie zmolestowała i zrobiła wymaz hi hi :) Nawet in-vitro jest tu bezpłatne (tylko teraz NHS niedomaga) i w skrajnych przypadkach refunduje... Ale antykoncepcja, tabletki, spiralki, implanty, plasterki itp... są za darmo. Ciekawe kiedy w PL do tego dojdzie ??? :)

reklama
Do góry