Klaudusia - jak jeszcze jesteś, zapytaj lekarza przy okazji o te badania - czy są jeszcze refundowane.
DOBRA ! MAM !
Pytania i odpowiedzi
DOBRA ! MAM !
Pytania i odpowiedzi
- Nie chcę przystąpić do programu opieki nad kobietą w ciąży „Zdrowie, Mama i Ja”. Czy oznacza to, że będę musiała za wszystko zapłacić?
Nie. Kobiety, które nie przystąpią do programu „Zdrowie, Mama i Ja” mogą korzystać z opieki poradni specjalistycznej lub gabinetu ginekologicznego w strukturze podstawowej opieki zdrowotnej. Standard, finansowanie oraz zasady opieki w tych placówkach pracujących w oparciu o kontrakt z NFZ pozostają bez zmian – tak jak w ubiegłym roku.
Jeśli pacjentka chciałaby skorzystać ze szkoły rodzenia, to koszty związane z uczestnictwem w szkole będzie musiała pokryć sama. - Czy NFZ zapłaci za badania w kierunku toksoplazmozy i różyczki?
Badania w kierunku toksoplazmozy są finansowane w ramach programu „Zdrowie, mama i Ja” i mogą być wykonane nawet trzy razy podczas ciąży, a obowiązkowo w pierwszym trymestrze.
Badania w kierunku różyczki (podobnie jak cytomegalia, HBs w I trymestrze, parwowiroza, HPV, AFP, Chlamydia trachomatis) są badaniami uzupełniającymi - ponadstandardowymi i koszty tych badań ponosi pacjentka. - Lekarz prowadzący moją ciążę skierował mnie do specjalisty. Czy NFZ za to zapłaci w ramach programu „Zdrowie, Mama i Ja”?
Konsultacje specjalistyczne są finansowane w ramach umów podpisanych z MOW NFZ. Są finansowane poza programem „Zdrowie, Mama i Ja”.
Pacjentki skierowane na konsultacje do poradni specjalistycznej np. do poradni kardiologicznej, powinny zostać przyjęte w ciągu 7 dni od daty zgłoszenia się do poradni. - Które placówki sprawują opiekę nad kobietą w ciąży niepowikłanej do 39 tygodnia a które do 40 – 42 tygodnia ciąży?
Wszystkie placówki, które podpisały umowy na program „Zdrowie, Mama i Ja” sprawują 39 tygodniową opiekę nad kobietą w ciąży niepowikłanej.
Opieka nad kobietą w okresie tak zwanego intensywnego nadzoru położniczego (40 – 42 tydzień ciąży) sprawowana jest wyłącznie przez placówki, które zapewniają właściwy standard opieki: lekarz położnik – ginekolog z II stopniem specjalizacji, aparat USG i KTG w placówce). - Chciałabym wziąć udział w szkole rodzenia. Czy NFZ za to zapłaci?
Tak. Zapłacimy za 6 zajęć w szkole rodzenia (każde zajęcie to 2 x po 45 minut).
Pokryjemy koszty uczestnictwa w szkole rodzenia pacjentki oraz osoby towarzyszącej np. męża.
Warunkiem bezpłatnego uczestnictwa w szkole rodzenia jest udział w programie „Zdrowie, Mama i Ja”. - Chciałabym przystąpić do programu „Zdrowie, Mama i Ja”, ale lekarz skierował mnie do poradni patologii ciąży. Dlaczego nie mogę wziąć udziału w tym programie?
Program „Zdrowie, Mama i Ja” obejmuje opieką kobiety w ciąży niepowikłanej. Jeśli lekarz skierował pacjentkę do poradni patologii ciąży oznacza to, że powinna mieć ona zapewnioną szczególną opiekę w specjalistycznych placówkach. Pacjentka będzie miała tam wykonane wszystkie niezbędne badania i zapewnioną opiekę na wysokim poziomie. Lekarz może zadecydować także o skierowaniu pacjentki do szpitala na oddziały patologii ciąży.
Poradnie patologii ciąży oraz hospitalizacje z nią związane finansowane są poza programem „Zdrowie, Mama i Ja”.
Wszystkie świadczenia w poradni lub oddziale patologii ciąży są bezpłatne. - Czy za udział w programie "Zdrowie, mama i ja" będę musiała dodatkowo zapłacić?
Nie. Udział w programie jest bezpłatny i dobrowolny. Za wszystko zapłaci NFZ. - Jestem teraz w szóstym miesiącu ciąży. Czy będę mogła skorzystać z programu "Zdrowie, mama i ja"?
Tak. - Gdzie znaleźć adresy lekarzy i przychodni, którzy podpiszą kontrakt na program "Zdrowie, mama i ja"?
Lista adresów będzie placówek medycznych, z którymi mamy podpisane umowy, znajdują się na naszej stronie, w telefonicznej informacji medycznej (telefon: 94-39), a także w Delegaturach NFZ: w Warszawie, Siedlcach, Ciechanowie, Ostrołęce, Płocku i Radomiu. - W moim szpitalu mogę rodzić w jednoosobowej sali porodowej. Czy NFZ za to zapłaci?
Nie. Za poród w pokoju jednoosobowym pacjentka musi zapłacić sama. Nie pokrywamy kosztów świadczeń ponadstandardowych. - Czy mogę zmienić lekarza prowadzącego moją ciążę? Tak, w każdej chwili może Pani zmienić lekarza.
- Jestem w ciąży. Czy mogę rodzić w dowolnie wybranym szpitalu?
Tak. Od momentu wprowadzenia reformy można wybrać dowolny szpital, który znajduje się na terenie Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ.
Ostatnia edycja: