reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

MOU- ja mialam zabieg !! Ja to myśle ze zaczniemy po 2 cyklu może pomalutku, a wiadomo ze od razu nie zajde - z Jasiem 3 cykle sie staraliśmy teraz tak samo 3 wiec następnym razem pewnie tak samo zejdzie, wiec jak zaczniemy za 2 miesiące to uda sie moze za którymś razem !

Nikola ja jestem jak najbardziej za tym abyś obcieła, ale wiadomo ze to Twoja decyzja :) Mnie sie strasznie podobasz w krótkich , zwłaszcza na tym zdjęciu co jestes tak elegancko ubrana ( w spódnice koszule białą i kamizelkę) wczoraj nie mogłam sie napatrzeć hehe :D

KLaudusia zgadzam sie z Nikolą !!!!!!!!!!Po porodzie Ci od razu zejdzie z 6-8kg , zobaczysz !!!!!!!!!!!!!!

reklama
aha... Mamuśka - właśnie wyczytałam, że przyczyną poronień są również bakterie. Prawie żaden lekarz nie doradza zrobienia badań na obecność tych najgroźniejszych bakterii... Warto, żebyś zrobiła przed zajściem w kolejną ciążę badania na toksoplazmoze, cytomegalie i różyczkę, może nawet jakieś inne badania, niech Ci lekarz podpowie jakie. Wątpię że państwowy będzie chętny do przepisania skierowania, ale spróbuj, jak nie, idź do prywatnego, już i tak masz taki zamiar, więc wymuś te badania :) :) :)

Też własnie myśle zeby porobić takie badania, a np lekarz pierwszego kontaktu dałby takie skierowanie ???
Przyczyn poronienia jest mnóstwo, teraz to sie nie dowiem co było przyczyną chyba ze coś nie tak wyjdzie z badań np na tą toxo, pójde po @ prywatnie i najwyzej poprosze o takie skierowanie,!!!!!!!!!!

Wydaje mi się, że ginekolog tylko może to zrobić... pierwszego kontaktu... no cóż chyba nie? To dość specjalistyczne badania, ale każdy ginekolog może, a nawet powinien to zrobić. Wystarczy się uprzeć i nie wyjść z gabinetu, dopóki się nie dostanie tego czego się chce :) Najważniejsze żebyś dopięła swego i KONIECZNIE zrobiła te badania. Będziesz miała pewność, że zrobiłaś wszystko, wszyściuteńko, żeby kolejne dziecko rozwijało się dobrze :) Jak najszybciej zapisz się do ginekologa. To częstsze przypadki niż myślisz - utrata ciąży przez jakąś głupią bakterie... której można się pozbyć antybiotykiem przed zajściem w ciąże...

poczytaj sobie:
http://www.we-dwoje.pl/cytomegalia,artykul,7229.html

Ostatnia edycja:
Dziewczynki ja tak jeszcze na chwilkę. Co do tych badań. Ja miałam je robione na NFZ zaraz na początku ciąży (oprócz cytomegalii ale później ją też zrobiłam, bo miałam styczność z osobą chorą). U nas są to standardowe badania, które KAŻDA kobieta w ciąży(jeśli chodzi do poradni K na NFZ) ma zapewnione!!!!!!! Jeśli będziesz chodzić prywatnie bez skierowania to musisz liczyć się z kosztami, bo badanie cytomegalia plus toxo np. u nas kosztuje prawie 200 zł (nie wiem jak z różyczką) ale na pewno warto je zrobić.

No więc widzisz Mamuśka he he he ... Klaudusia je robiła, i na NFZ - ZA DARMO !!! dziwię się że Ty po takiej sytuacji nie miałaś zrobionych badań pod tym kątem. Dzięki Klaudusia za informację, Mamuśka pewnie od razu pobiegnie do lekarza :tak::tak::tak:

Mamuśka - Idź państwowo, badania są wtedy za darmo. Tak jak Klaudusia napisała, muszą Ci je zrobić. Nie musisz iść do prywatnego, więc się nie martw o kasę... he hehe

Ostatnia edycja:
NO kurcze ale gdzie ja teraz pójde na nfz, skoro u mnie tylko jedna przyjmuje w przychodni, a nawet nie raczyła mnie zbadać ginekologicznie, a jak wyczytałam ze po zabiegu po 2 tygodniach zaleca sie aby ginekolog na wizycie kontrolnej zbadał i nawet zrobił USG !!!!!!!!!! Jej sie nawet nie chciało dupska podnieść z krzesełka !!!!!!!!!!!! Ja oszaleje, ciągle pod górkę !!!!!!!!!!

Ja miałam je robione zaraz na początku ciąży w 7tc, jak byłam z Wikim to też miałam na NFZ robione identyczne badania. ALE wiem, że w sąsiednim szpitalu (inne województwo) nie robią już takich badań, tylko morfologię...
No ja teraz już uciekam, bo do tego lekarza mam iść...

reklama
Zrób tak: i słuchaj :) Pracowałam 5 lat w specjalistycznej przychodni przyszpitalnej, i ZAWSZE - ZAWSZE !!! lekarze tylko czekali, aż pacjent nie upomni się o swoje. Jeżeli na ostatniej wizycie oczekiwałaś badania - powinnaś to powiedzieć jasno i wyraźnie. " Przyszłam na tą wizytę, po to, aby mnie Pani zbadała, i wyjaśniła wyniki badań" Zapisz się na wizytę, i na wstępie - lekarz zawsze pyta jak tylko usiądziesz, co się stało? o co chodzi? itp. Więc od razu na wstępie powiedz: Przyszłam się przebadać, i chcę prosić o skierowanie na badania pod kątem zakażeń bakteryjnych i wirusowych takich jak... i tu wymień to co Ci wcześniej napisałam. Bez wstydu, nawet z wyższością. Nigdy, ale to nigdy nie czekaj jak lekarz sam to zaproponuje, bo takich lekarzy już prawie nie ma. Znam wyjątki, lekarzy z powołania, ale tak jak nadmieniłam - to wyjątki... O swoje zdrowie trzeba walczyć wszelkimi środkami. I ZAPAMIĘTAJ !!! Zawsze mów czego oczekujesz po wizycie, nigdy nie czekaj na możliwe propozycje.

Do góry