reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie czerwcowe u lekarza:)

reklama
mnie mój gin tez na fotel nie zaprasza:confused::confused:
z bl za kazdym razem siadałam, a teraz badał mnie raz:baffled:

myślałam, ze moze juz mu sie nie podobam:baffled::-)
ale skoro i Was nie badaja to ja juz nie wiem o co chodzi???
Wiecie cos??

Wiecie cos??

Hmm to dziwne bardzo. Mnie bada za każdym razem, by sprawdzić czy nie ma jakiejś infekcji itd. Brzuszek tez wymaca i biust. Ja bym sie upomniała o badanie na waszym miejscu.

Wiecie cos??

Hmm to dziwne bardzo. Mnie bada za każdym razem, by sprawdzić czy nie ma jakiejś infekcji itd. Brzuszek tez wymaca i biust. Ja bym sie upomniała o badanie na waszym miejscu.
A ja niekoniecznie.
Już wiele razy spotkałam się z takim podejściem, że w pierwszym trymestrze w ogóle nie grzebią ;-) A jak jest infekcja to i tak przed 10 tc nie jest wskazane podawanie żadnych globulek (ja miałam to bez badania zalecił mi tylko tantum rosa i paleczki kwasu).

Mój endokrynolog wręcz mi powiedział, że pod żadnym pozorem nie można dać się tak zbadać, bo można wywołać poronienie.

Ja mojemu ginowi ufam i wierzę, że wie co robi :tak:

Jeszcze żaden gin nie widział moich cycków!!! Ani jak kiedys poszłam po pigułki, ani podczas obu ciąż.... a nieeeeeeeeeeee! przepraszam raz jak byłam w szpit i zgłosiłam silny ból jednego cycka to ten zboczony od majtek skorzystał z okzaji i zerknął;-) ale tez nie przesadzał z dokładnoscia! i to jednorazowy incydent na moja prosbe.. A tak to nikt nic nie chciał oglądać.

Jeszcze żaden gin nie widział moich cycków!!! Ani jak kiedys poszłam po pigułki, ani podczas obu ciąż.... a nieeeeeeeeeeee! przepraszam raz jak byłam w szpit i zgłosiłam silny ból jednego cycka to ten zboczony od majtek skorzystał z okzaji i zerknął;-) ale tez nie przesadzał z dokładnoscia! i to jednorazowy incydent na moja prosbe.. A tak to nikt nic nie chciał oglądać.
Mi się też jeden jedyny raz zdarzyło, ale miałam "przyjemność" z kilkoma lekarzami.

To akurat przemawia na niekorzyść mojego obecnego :sorry2:

Jak mozna wywołać poronienie poprzez zwykłe badanie u ginekologa?! Idac tym tropem to uprawiając seks w ciązy mordowalibysmy dzieci na potęgę! O cytologii już nie wspomnę :)
A co do badania piersi, to skoro lekarz nie bada raz na czas to świadczy o jego zaniedbaniu. Piersi są tak samo ważne jak pochwa. Na USG biustu też nie dawali skierowań? A potem sie dziwić, że mamy w Polsce najwyższy w Europie wskaźnik umieralności na raka piersi......

Jak mozna wywołać poronienie poprzez zwykłe badanie u ginekologa?! Idac tym tropem to uprawiając seks w ciązy mordowalibysmy dzieci na potęgę! O cytologii już nie wspomnę :)
Napisałam wyraźnie, że chodzi o pierwszy trymestr. A bardzo wielu lekarzy zakazuje wtedy współżycia.
Poza tym być może kobiety starające się o dziecko dłuższy czas, i tym samym od początku kwalifikowane jako z ciążą zagrożoną są traktowane inaczej.
Cytologię miałam robioną w ostatnim roku 3 razy, więc o to się nie martwię.
A co do badania piersi, to skoro lekarz nie bada raz na czas to świadczy o jego zaniedbaniu. Piersi są tak samo ważne jak pochwa. Na USG biustu też nie dawali skierowań? A potem sie dziwić, że mamy w Polsce najwyższy w Europie wskaźnik umieralności na raka piersi......

Tu się niestety zgodzę...
Ale co do usg to nie wysyłają dopiero po 30 roku życia. Kiedyś byłam u jednego gina z koleżanką i ona skierowanie dostała (była po trzydziestce) a ja nie...

Napisałam wyraźnie, że chodzi o pierwszy trymestr. A bardzo wielu lekarzy zakazuje wtedy współżycia.
Poza tym być może kobiety starające się o dziecko dłuższy czas, i tym samym od początku kwalifikowane jako z ciążą zagrożoną są traktowane inaczej.
Cytologię miałam robioną w ostatnim roku 3 razy, więc o to się nie martwię.

Tu się niestety zgodzę...
Ale co do usg to nie wysyłają dopiero po 30 roku życia. Kiedyś byłam u jednego gina z koleżanką i ona skierowanie dostała (była po trzydziestce) a ja nie...

Ciąża zagrożona, to zupełnie osobny temat, bo wtedy cała kobieta objeta jest kwarantanną. Ale w przypadku ciąży bez zakłuceń, przy pierwszej wizycie u lekarza gdy domyslamy się, że jestesmy w ciąży, ginekolog powinien nas zbadać. Mój to zrobił, wysłał na cytologiie i posiew (!) i zasugerował bym do czasu otrzymania wyników, wstrzymała sie od seksu. Ale to było przez ok 10 dni.
Co do USG to pierwsze miałam robione w wieku 25 lat. Lekarz sie mnie spytał czy chcę, powiedzioałam ,że jasne, że tak mimo, że nie miałam w rodzinie przypadków choroby. Ja tam wole chuchac na zimne. Sama znam 3 Panie, które straciły pierś, i wiem jakie to przykre...

reklama
te usg piersi to w ciąży sie robi??? czy ogólnie mowicie o badaniu sie co jakis czas?
Moj P od razu namawiał mnie na prowadzenie ciąży w warszawie, ale wolałam tu na miejscu i nie wiem czy to dobrze, tu lekarze wszystko olewaja i powiem ze tu mamy 2 o dobrej opinii i oni chyba tez juz troche ida na masówke... chyba ze to tak jest wszedzie...

Do góry