reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusie czerwcowe u lekarza:)

Verita wydaje mi się ,że będziesz musiała powtórzyć badanie z obciążeniem 75 g. Jak byłam u diabetologa to właśnie 2 dziewczyny były ze złymi wynikami po obciążeniu 50 g i diabetolog kazał im najpierw zrobić 75g i dopiero będzie z nimi rozmawiała,bo dla kobiet w ciąży wiarygodny wynik jest po 75 a nie po 50g.
Powodzenia i trzymam kciuki oby to jednak nie była cukrzyca.

reklama
verita ja po godzinie mialam 154 a po dwoch 162, a moja znajoma po 50 g po godzinie miala 156 i jest na diecie i pod opieka diabetologa !!! Także dietka Cię chyba nie ominie !!!!! nie martw się da się wytrzymac !!!! mi diabetolog choć mam już dobre wyniki z glukometru powiedziałże żadnej powtórki glukozy nie będziemy robili mam być pod opieką do konca ciąży i się pilnować !!!!
Dokładnie Viola masz rację mój gin mi powiedział że teraz odchodzą już od robienia obciążenia 50 g glukozy

Dziewczyny zadzwoniłam do swojego gina (akurat jest na sympozjum w poznaniu i trochę mu poprzeszkadzałam :-D) Powiedział, ze mam zrobić teraz z obciążeniem 75g po 2 godzinach...nie mógł tak od razu??

Verita potwierdzam co pisały dziewczyny. Ja też miałam najpierw 50g i wynik po 1h 149. Jest to nietolerancja glukozy (granice 140-180, dopiero powyżej 180 nazywają cukrzycą i karzą leczyć). Mi ginka kazała ograniczyć najpierw słodycze i po 3 tygodniach dopiero, aby nie obciążać trzustki zrobic powtórkę 75g glukozy. I wyszło ok.

Upiekło mi się z tym cukrem...taj jak mówiłyście...normy podane na wynikach (do 106) to bzdura...mój gin powiedział, że norma to do 140...z moim wynikiem 138 upiekło mi się ;) Poza tym martwią go moje bóle brzucha...z szyjka niby wszystko git, ale od dziś nospa i magnez to moi przyjaciele...jak nospa zawiedzie i skurcze będą co 10 minut mam niezwłocznie udać się na izbę przyjęć...ja sama urodziłam się pod koniec 7 miesiąca...miałam być z marca a jestem styczniowa...może więc i Matylda pcha się na świat wcześniej...jednak postaramy się nie zepsuć statystyk czerwcówek ;D

Mi też od razu kazał na 75g i na czczo miałam 62 a po 2 godz od wypicia miałam 94:-) czyli norma a wpierniczam tyle słodyczy że bałam się że może byc zle:-p

Mi też od razu kazał na 75g i na czczo miałam 62 a po 2 godz od wypicia miałam 94:-) czyli norma a wpierniczam tyle słodyczy że bałam się że może byc zle:-p

Poziom cukru nie zależy od zjadanych słodyczy można wcale nie jesć a cukry będą wysokie... To wszystko zależy od produkcji insuliny przez trzustkę,a kobiety w ciąży mają większe zapotrzebowanie na insulinę:(

NO więc u mnie glukoza wspaniale:-D po 2h 75g miałam 90mg/dl inne wyniki też w normie, oprócz hemoglobiny - mam zacząć brać żelazo, ale jakoś gin zapomniał na koniec powiedzieć mi co i jak, ja zapomniałam spytać i na razie mi się upiekło, następna wizyta za tydzień i tak :/

reklama
Ja tez bylam wczoraj u lekarza, odebralam wyniki i wszystko jest ksiazkowo, lepiej niz ostatnio wiec mam nic nie brac procz witaminek:-D:-D cukier tez ksiazkowo wiec niepotrzebnie sie stresowalam... Mowilam ginowi o tych swoich bolach kregoslupa co mi promienieje na lewa strone, zrobil mi usg nerek i okazalo sie ze musze udac sie do urologa bo on widzi tam jakas niedroznosc lewej nerki:-(

Do góry