reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie czerwcowe u lekarza:)

Verita wydaje mi się ,że będziesz musiała powtórzyć badanie z obciążeniem 75 g. Jak byłam u diabetologa to właśnie 2 dziewczyny były ze złymi wynikami po obciążeniu 50 g i diabetolog kazał im najpierw zrobić 75g i dopiero będzie z nimi rozmawiała,bo dla kobiet w ciąży wiarygodny wynik jest po 75 a nie po 50g.
Powodzenia i trzymam kciuki oby to jednak nie była cukrzyca.

reklama
verita ja po godzinie mialam 154 a po dwoch 162, a moja znajoma po 50 g po godzinie miala 156 i jest na diecie i pod opieka diabetologa !!! Także dietka Cię chyba nie ominie !!!!! nie martw się da się wytrzymac !!!! mi diabetolog choć mam już dobre wyniki z glukometru powiedziałże żadnej powtórki glukozy nie będziemy robili mam być pod opieką do konca ciąży i się pilnować !!!!
Dokładnie Viola masz rację mój gin mi powiedział że teraz odchodzą już od robienia obciążenia 50 g glukozy

Dziewczyny zadzwoniłam do swojego gina (akurat jest na sympozjum w poznaniu i trochę mu poprzeszkadzałam :-D) Powiedział, ze mam zrobić teraz z obciążeniem 75g po 2 godzinach...nie mógł tak od razu??

Verita potwierdzam co pisały dziewczyny. Ja też miałam najpierw 50g i wynik po 1h 149. Jest to nietolerancja glukozy (granice 140-180, dopiero powyżej 180 nazywają cukrzycą i karzą leczyć). Mi ginka kazała ograniczyć najpierw słodycze i po 3 tygodniach dopiero, aby nie obciążać trzustki zrobic powtórkę 75g glukozy. I wyszło ok.

Upiekło mi się z tym cukrem...taj jak mówiłyście...normy podane na wynikach (do 106) to bzdura...mój gin powiedział, że norma to do 140...z moim wynikiem 138 upiekło mi się ;) Poza tym martwią go moje bóle brzucha...z szyjka niby wszystko git, ale od dziś nospa i magnez to moi przyjaciele...jak nospa zawiedzie i skurcze będą co 10 minut mam niezwłocznie udać się na izbę przyjęć...ja sama urodziłam się pod koniec 7 miesiąca...miałam być z marca a jestem styczniowa...może więc i Matylda pcha się na świat wcześniej...jednak postaramy się nie zepsuć statystyk czerwcówek ;D

Mi też od razu kazał na 75g i na czczo miałam 62 a po 2 godz od wypicia miałam 94:-) czyli norma a wpierniczam tyle słodyczy że bałam się że może byc zle:-p

Mi też od razu kazał na 75g i na czczo miałam 62 a po 2 godz od wypicia miałam 94:-) czyli norma a wpierniczam tyle słodyczy że bałam się że może byc zle:-p

Poziom cukru nie zależy od zjadanych słodyczy można wcale nie jesć a cukry będą wysokie... To wszystko zależy od produkcji insuliny przez trzustkę,a kobiety w ciąży mają większe zapotrzebowanie na insulinę:(

NO więc u mnie glukoza wspaniale:-D po 2h 75g miałam 90mg/dl inne wyniki też w normie, oprócz hemoglobiny - mam zacząć brać żelazo, ale jakoś gin zapomniał na koniec powiedzieć mi co i jak, ja zapomniałam spytać i na razie mi się upiekło, następna wizyta za tydzień i tak :/

reklama
Ja tez bylam wczoraj u lekarza, odebralam wyniki i wszystko jest ksiazkowo, lepiej niz ostatnio wiec mam nic nie brac procz witaminek:-D:-D cukier tez ksiazkowo wiec niepotrzebnie sie stresowalam... Mowilam ginowi o tych swoich bolach kregoslupa co mi promienieje na lewa strone, zrobil mi usg nerek i okazalo sie ze musze udac sie do urologa bo on widzi tam jakas niedroznosc lewej nerki:-(

Do góry