reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mama listopadowa u lekarza!

Anetko jak juz dzidzia fiknie glowka w dol to podobno jest latwiej podejrzec.... czekamy na wiesci?!!! ;)
Kochana - moje dziecie juz od ponad miesiaca jest glowka w dol....od tego czasu 2 lekarzy probowalo podejrzec i nic......taki uparciuch w brzuchu siedzi ze trzyma miedzy nogami pepowine, a nogi zaciska :-D

reklama
Lucyann jak cos znajdziesz o tym przekrecaniu dzidzi to daj znac.
A co do wagi: kurcze duże te Wasze Szkraby, moj ma dopiero 1700 g i lekarz powiedzial ze duzy ale Wasze :szok:
aneta23 moze dzidzia po prostu wstydzioch jest ;-)

pozdrawiam serdecznie
Clue

Anetko jak zaciska nóżki,to pewnie dziewczynka:-), moje małe też nie daje się podejrzeć dokładnie, chociaż moja ginekolog mówi, że wygląda jej na dziewczynkę, ja dziś też idę na wizytę, ciekawe co się tam dzieje, a czuję, że się dzieje, bo fika, napiera i czka:-)

Wlasciwie to maluch Lucyann nie jest wcale duzy. Ja mam termin na 1 listopada, no 30 pazdziernik i przedwczoraj bylam na kontroli (w zwiazku z moja cukrzyca ciazowa, mam non stop usg). Jestem dziabke przewrazliwiona co do wagi mojego, bo mam go odchudzac (jestem na diecie)- juz schudlam 3 kg w ciagu 2 tygodni, a chlopak rwie z waga do przodu tak jak powinien. Mam obecnie 7.5 kg do przodu. Lekarz badal mierzyl, wystraszyl mnie bo glowka duza - wymiar na 35 tydzien, ale powiedzial ze wszystko ok. No i przyszlo do wagi - 2280, ja na to za duzo- a on pokazal mi tabele, z taka waga sie jest pomiedzy malym dzieckiem a srednim - jak na moj tydzien (wtedy 32+4) Takze ja uspokojona a mlode wcale nie takie ogromne

Wlasciwie to maluch Lucyann nie jest wcale duzy. No i przyszlo do wagi - 2280, ja na to za duzo- a on pokazal mi tabele, z taka waga sie jest pomiedzy malym dzieckiem a srednim - jak na moj tydzien (wtedy 32+4)
Sorry....ale sie z Toba nie zgodze i jak dla mnie to jakies bzdury powiedzial ten lekarz :sorry2:
Specjalnie sprawdzilam usg z ciazy z Kuba - w 32 tyg. mial 1860 g.......urodzil sie calkowicie standardowy czyli 3215 g.....Tak wiec jak dla mnie na tym etapie waga ponad 2000 g to sporo, a juz 2340 g calkiem ;-)
I szacuje, ze maluszek o takiej aktualnej wadze, jesli urodzi sie w okolicach terminu moze miec jakies 4 kg - a to znaczy ze bedzie sporym dzieciatkiem :-)

Klocic sie o to nie bede, mam w mojej teczce dotyczacej ciazy ta tabele, jak wroce z pracy to zrobie zdjecie i wrzuce, zeby nie bylo ze glupoty gadam:sorry2:
Moze w Polsce rzeczywiscie sa inne standardy niz w UK.

Hmm znalazlam cos w internetku, zalaczam

Załączniki

• FetlWeight.gif
    FetlWeight.gif
    104,3 KB · Wyświetleń: 84
Spoko LOOLEELAY - nie musisz mi udowadniac prezentujac tu ta tabele ;-) Ja nie przecze, ze jest tam tak napisane.....Ale takich tabeli jest tysiac piecset sto dziewiecset :-p i nawet one roznia sie miedzy soba.....
A ze w UK standardy sa inne masz jak w banku - widze to chocby po tym jakie dane sa w ksiazkach o ciazy :tak:
Tak samo jak oszacowanie jaki wymiar odpowiada jakiemu wiekowi ciazy - widzialam juz takie roznosci ze glowa mała :sorry2:
A potem okazuje sie ze i tak nijak ma sie to do rzeczywistosci :-D
Znam przypadki gdzie pomylki w ocenie wagi przez usg wynosily ok. 1 kg a nawet i wiecej :confused:

Ja tylko tak dla uspokojenia niektorych mamusiek. Ta tabela okurat sie powtarza w wielu miejscach. Ale niewazne. Ja sie na razie nie bede przejmowac, bo nie ma sensu przyrownywac dzieci do siebie.

reklama
No wiec z tabeli, ktora wkleilas wynika ze mam racje ;-)
Czarno na bialym jest napisane ze w 32 tyg. srednia waga to 1800 g
Waga 2300 g ulokowana jest na 90 centylu - co oznacza ze 90% dzieci wazy mniej ;-)

Do góry