Kochana - moje dziecie juz od ponad miesiaca jest glowka w dol....od tego czasu 2 lekarzy probowalo podejrzec i nic......taki uparciuch w brzuchu siedzi ze trzyma miedzy nogami pepowine, a nogi zaciskaAnetko jak juz dzidzia fiknie glowka w dol to podobno jest latwiej podejrzec.... czekamy na wiesci?!!!
reklama
Anetko jak zaciska nóżki,to pewnie dziewczynka:-), moje małe też nie daje się podejrzeć dokładnie, chociaż moja ginekolog mówi, że wygląda jej na dziewczynkę, ja dziś też idę na wizytę, ciekawe co się tam dzieje, a czuję, że się dzieje, bo fika, napiera i czka:-)
Wlasciwie to maluch Lucyann nie jest wcale duzy. Ja mam termin na 1 listopada, no 30 pazdziernik i przedwczoraj bylam na kontroli (w zwiazku z moja cukrzyca ciazowa, mam non stop usg). Jestem dziabke przewrazliwiona co do wagi mojego, bo mam go odchudzac (jestem na diecie)- juz schudlam 3 kg w ciagu 2 tygodni, a chlopak rwie z waga do przodu tak jak powinien. Mam obecnie 7.5 kg do przodu. Lekarz badal mierzyl, wystraszyl mnie bo glowka duza - wymiar na 35 tydzien, ale powiedzial ze wszystko ok. No i przyszlo do wagi - 2280, ja na to za duzo- a on pokazal mi tabele, z taka waga sie jest pomiedzy malym dzieckiem a srednim - jak na moj tydzien (wtedy 32+4) Takze ja uspokojona a mlode wcale nie takie ogromne
Sorry....ale sie z Toba nie zgodze i jak dla mnie to jakies bzdury powiedzial ten lekarzWlasciwie to maluch Lucyann nie jest wcale duzy. No i przyszlo do wagi - 2280, ja na to za duzo- a on pokazal mi tabele, z taka waga sie jest pomiedzy malym dzieckiem a srednim - jak na moj tydzien (wtedy 32+4)
Specjalnie sprawdzilam usg z ciazy z Kuba - w 32 tyg. mial 1860 g.......urodzil sie calkowicie standardowy czyli 3215 g.....Tak wiec jak dla mnie na tym etapie waga ponad 2000 g to sporo, a juz 2340 g calkiem ;-)
I szacuje, ze maluszek o takiej aktualnej wadze, jesli urodzi sie w okolicach terminu moze miec jakies 4 kg - a to znaczy ze bedzie sporym dzieciatkiem :-)
Spoko LOOLEELAY - nie musisz mi udowadniac prezentujac tu ta tabele ;-) Ja nie przecze, ze jest tam tak napisane.....Ale takich tabeli jest tysiac piecset sto dziewiecset i nawet one roznia sie miedzy soba.....
A ze w UK standardy sa inne masz jak w banku - widze to chocby po tym jakie dane sa w ksiazkach o ciazy
Tak samo jak oszacowanie jaki wymiar odpowiada jakiemu wiekowi ciazy - widzialam juz takie roznosci ze glowa mała
A potem okazuje sie ze i tak nijak ma sie to do rzeczywistosci
Znam przypadki gdzie pomylki w ocenie wagi przez usg wynosily ok. 1 kg a nawet i wiecej
A ze w UK standardy sa inne masz jak w banku - widze to chocby po tym jakie dane sa w ksiazkach o ciazy
Tak samo jak oszacowanie jaki wymiar odpowiada jakiemu wiekowi ciazy - widzialam juz takie roznosci ze glowa mała
A potem okazuje sie ze i tak nijak ma sie to do rzeczywistosci
Znam przypadki gdzie pomylki w ocenie wagi przez usg wynosily ok. 1 kg a nawet i wiecej
reklama
No wiec z tabeli, ktora wkleilas wynika ze mam racje ;-)
Czarno na bialym jest napisane ze w 32 tyg. srednia waga to 1800 g
Waga 2300 g ulokowana jest na 90 centylu - co oznacza ze 90% dzieci wazy mniej ;-)
Czarno na bialym jest napisane ze w 32 tyg. srednia waga to 1800 g
Waga 2300 g ulokowana jest na 90 centylu - co oznacza ze 90% dzieci wazy mniej ;-)