reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Futrzaczku jakby Ci biszkopt nie wychodził to wyczaj w okolicy jakąś piekarnię albo cukiernię gdzie robią na zamówienie. Mojej siostry teściowa robi torty na zamówienie dla znajomych, ale biszkopty zamawia w piekarni. Płaci 15 zł i nie bawi się w pieczenie i na pewno się nie martwi czy wyjdzie. Moja siostra chciała być lepsza i robić sama, ale też jej nie wychodziły więc od jakiegoś czasu zamawia też w piekarni.

futrzaczku tylko musisz mieć do niego szeroka blaszkę :-p bo wychodzi bardzo duzy .. moja przez środek ma 26 cm , a na wysokość 6,5 cm i wychodzi po wyrosnięciu do pełna lekko wystaje nawet ... póxniej opada lekko ale jest prosty nie ma "górki" na srodku i jest ogólnie super :-p
jak masz mniejsza blaszkę to lepiej jak zalejesz w 2 i wdety razem upieczesz i połączysz połówki kremem ;-)

krem... jeszcze nie mam czasu na zastanowienie sie bo zaraz jadę w trasę a póxniej balet Viki ale do wieczora napewno dam jakiś przepis dobry :-)

Dziękuje Joluś ale chyba skuszę się na ten biszkopt od Kamci - kurcze chciałabym aby był taki cały mój ten torcik i to dlatego :-p
Kamcia dzięki bardzoo :* a o blaszce mówisz okrągłej czy prostokątnej ? aaa napisałaś przez środek czyli okrągła :tak:

Futrzaczku biszkopt robię b.podobny jak Kamcia tylko dawałam mniej jajek i mniej mąki i mniej cukru, ale to tylko dlatego, że nie potrzebowałam, aż takiego wysokiego bo tort był i tak wysoki.
Lepi smakowały bardzo:) Dzięki jeszcze raz:)

futrzaczku tu masz krem czekoladowy .. nie lubię czekolady ale ten jest pyszny ! smakuje tak jak czekolada z kinder niespodzianki :-)
ja robiłam go na konia :-p w zeszłym roku na Vi urodzinki
krem:
½ litra śmietany 36%

20 dag mlecznej czekolady

10 dag gorzkiej czekolady

90 ml mleka

ja dodałam jeszcze do kremu 2 łyżki cukru pudru żeby nie był zbyt gorzki

czekoladę rozpuszczamy z mlekiem na gładką masęstudzimy do zimna ale nie do stwardnienia
śmietanę ubijamy na sztywno(z cukrem pudrem) i wlewamy do czekolady , mieszamy i przekłądamy ciasto oraz nakładamy na górę i boki

a w środek zamiast czarnego kremu można zrobić biały - w ten sam sposób co czarny
½ l śmietany 36%,
30 dag białej czekolady,

90 ml mleka.

Przepis na ciasto naleśnikowe jest na stronie 134. :-)

a farsz to najpierw kroję cebulkę w kostkę podsmażam na maśle z odrobiną soli , potem wrzucam pokrojone w kostkę pieczarki znów troszkę soli , po chwili dodaję paprykę i na koniec pora w krążki do tego papryka słodka pieprz i ewentualnie jeszcze sól i wszystko dusze ok 5 minut , zawinięte naleśniki w farsz najlepiej podpiec jeszcze na patelce i zrobić sos np. czosnkowy.
do urozmaicenia i bogatszej wersji można dodać kurczaka i żółty ser. :-)

reklama
Kamcia a napiszesz mi jak robiłaś?? Każdy robi inaczej, moja mama strasznie tłusty robi, mi nie smakuje. Może z Twojego przepisu spróbuję skoro taki pyszny.

A ja Wam powiem, że robiłam ostatnio pulpeciki Futrzaczka z mozzarellą. Pyszne!!!

Do góry