reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Futrzaczku jakby Ci biszkopt nie wychodził to wyczaj w okolicy jakąś piekarnię albo cukiernię gdzie robią na zamówienie. Mojej siostry teściowa robi torty na zamówienie dla znajomych, ale biszkopty zamawia w piekarni. Płaci 15 zł i nie bawi się w pieczenie i na pewno się nie martwi czy wyjdzie. Moja siostra chciała być lepsza i robić sama, ale też jej nie wychodziły więc od jakiegoś czasu zamawia też w piekarni.
 
futrzaczku tylko musisz mieć do niego szeroka blaszkę :-p bo wychodzi bardzo duzy .. moja przez środek ma 26 cm , a na wysokość 6,5 cm i wychodzi po wyrosnięciu do pełna lekko wystaje nawet ... póxniej opada lekko ale jest prosty nie ma "górki" na srodku i jest ogólnie super :-p
jak masz mniejsza blaszkę to lepiej jak zalejesz w 2 i wdety razem upieczesz i połączysz połówki kremem ;-)

krem... jeszcze nie mam czasu na zastanowienie sie bo zaraz jadę w trasę a póxniej balet Viki ale do wieczora napewno dam jakiś przepis dobry :-)
 
Dziękuje Joluś ale chyba skuszę się na ten biszkopt od Kamci - kurcze chciałabym aby był taki cały mój ten torcik i to dlatego :-p
Kamcia dzięki bardzoo :* a o blaszce mówisz okrągłej czy prostokątnej ? aaa napisałaś przez środek czyli okrągła :tak:
 
Futrzaczku biszkopt robię b.podobny jak Kamcia tylko dawałam mniej jajek i mniej mąki i mniej cukru, ale to tylko dlatego, że nie potrzebowałam, aż takiego wysokiego bo tort był i tak wysoki.
Lepi smakowały bardzo:) Dzięki jeszcze raz:)
 
futrzaczku tu masz krem czekoladowy .. nie lubię czekolady ale ten jest pyszny ! smakuje tak jak czekolada z kinder niespodzianki :-)
ja robiłam go na konia :-p w zeszłym roku na Vi urodzinki
krem:
½ litra śmietany 36%

20 dag mlecznej czekolady

10 dag gorzkiej czekolady

90 ml mleka

ja dodałam jeszcze do kremu 2 łyżki cukru pudru żeby nie był zbyt gorzki


czekoladę rozpuszczamy z mlekiem na gładką masęstudzimy do zimna ale nie do stwardnienia
śmietanę ubijamy na sztywno(z cukrem pudrem) i wlewamy do czekolady , mieszamy i przekłądamy ciasto oraz nakładamy na górę i boki

a w środek zamiast czarnego kremu można zrobić biały - w ten sam sposób co czarny
½ l śmietany 36%,
30 dag białej czekolady,

90 ml mleka.


 
Przepis na ciasto naleśnikowe jest na stronie 134. :-)

a farsz to najpierw kroję cebulkę w kostkę podsmażam na maśle z odrobiną soli , potem wrzucam pokrojone w kostkę pieczarki znów troszkę soli , po chwili dodaję paprykę i na koniec pora w krążki do tego papryka słodka pieprz i ewentualnie jeszcze sól i wszystko dusze ok 5 minut , zawinięte naleśniki w farsz najlepiej podpiec jeszcze na patelce i zrobić sos np. czosnkowy.
do urozmaicenia i bogatszej wersji można dodać kurczaka i żółty ser. :-)
 
reklama
Kamcia a napiszesz mi jak robiłaś?? Każdy robi inaczej, moja mama strasznie tłusty robi, mi nie smakuje. Może z Twojego przepisu spróbuję skoro taki pyszny.

A ja Wam powiem, że robiłam ostatnio pulpeciki Futrzaczka z mozzarellą. Pyszne!!!
 
Do góry