reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

Faszerowna cukinia tez pycha - ja robie z ryzem i pieczarkami.

Basiekk zupka dyniowa prosta bardzo, czesto ja modyfikuje, nie mam takiego 1 przepisu,,, raz robie z cebulka - raz nie, mozna dodac papryczke czili ku ostrosci, dorzucic swiezy czosnek do miksowania ku zdrowotnosci;-) itp itp...
Smaze dynke na patelni w kawalach, z cebula np, gotuje ziemniaczka troche i marchewki - na kostce rosolowej, dodaje do tego potem dynie, moment gotuje, i dolewam mleka na koniec, potem blenderem miksowanie, przyprawiam sola i pieprzem, na to stary parmezan, kapka oliwy z oliwek lub cos zielonego, jakies ziolko :-)

reklama
futrzaczku mój przepis na biszkopt który zawsze wychodzi to taki :
8 białek ubić nba sztywno dodać 1,5 szkl cukru i do tego żółtka
potem po szklance mąki przennej i ziemniaczanej , i 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
zmiksowac wszystko i piec w temp 180 st ok 40 min

nie musisz zwilżać bo jest dość wilgotny a krem dajesz jaki chcesz:-)

Kamciu a czy nie trzeba tego delikatnie mieszać ? bo kurcze coś słyszałam że biszkopt to właśnie taki specyficzny dziad ? :baffled:
a kremik jaki mi polecasz ? przyznam że mimo iż mało robiłam tortów a zazwyczaj z torebki :zawstydzona/y: lub z bitej śmietany to teraz chciałabym zrobić coś szałowego np. z dodatkiem pistacji bądź chałwy ?! hmmm
a ozdobię lentilkami i żelkami które moje dziecko wręcz ubóstwia! :-)

są fajne torciki takie dziecięce motywy itp na zamówienie ale raz że drogie jak diabli a dwa w sumie nie wiadomo czy smaczne dlatego chce mu zrobić sama :-)

Futrzaczku to może ja Ci napiszę jaki robiłam tort na roczek dla Marti.
Warstwy od dołu:
biszkopt (1 połowa)
masa budyniowa + ciutka kakao
biszkopt z wykrawanymi dziurami szklanką ok. 8 dziur
w tych dziurach układałam połówki brzoskwiń a w tych połówkach dawałam galaretkę zagęszczającą się.
Następnie taka masa z serków homogenizowanych + galaretka czerwona, serki 4 sztuki waniliowe zmiksować dodać gęstniejącą galaretkę.
Tyle ozdabiałam masą budyniową. Obsmarowałam cały po bokach białą czeko starta na tartce <mogą być też migdały>. A ozdobić na wierzchu tak jak chcesz.

futrzaczku ja mój od lat miksuje do końca :-p i wychodzi dobry i wysoki :-D hehe
i zawsze wychodzi.. przede wszystkim :-D

kremik... daj sie zastanowić coś Ci znajde pysznego :-)
oczywiscie zapewne ma być bez % ;-)
a krem chałwowy musi mieć % bo inaczej ejest mdły :-) jeśli chcesz z % to dam Ci przepis na chałwowy bo taki też uwielbiam !

nie polecam jedynie kremu ananasowego ... robiłam raz krem na bazie wody z puszki od ananasa i wyszedł gorzki :/

Ostatnia edycja:
reklama
dziękuje kochana czyli biszkopt zrobi na bank z Twojego przepisu :* jak sprawdzony to nie ma co szukać dziury w całym :tak:

i tak oczywiście bez % i kurcze szczerze powiem że liczyłam że coś się da zrobić ... :-(

jakbyś mogła to ja będę Ci wdzięczna za jakiś przepis na szczęście mam jeszcze czas :-p

Do góry