reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Aina, Ja mogę podać na pyszny, ale nie piecze się go tylko robi. Jest to na krążkach bezowych, ale nie jest za słodkie, bo krem jw\est z orzechami włoskimi mielonymi i spirytusem. Jest pyszny, chociaż sama go nie robię, nie raz kosztowałam.
 
KREM DO TORTU BEZOWEGO

- 3 krążki (spody) bezowe
- 100 g spirytusu
- 35 dag orzechów włoskich mielonych
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 Kasi
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a potem żółtka. kasię rozetrzeć i po trochu dolewać masę z jaj i cukru. Dodać 3/4 ilości orzechów, połączyć i na końcu powoli dodać spirytus.
Resztą orzechów obsypać tort dookoła.

My spody bezowe kupujemy w miejscowej piekarni. Ten tort obsmarowuje się kremem i posypuje orzechami cały i z boków i górę. Je się na drugie dzień, bo on fajnie połączy się (przejdzie) w lodówce przez dzień i noc. Gdyby były pytania , piszcie, odpowiem.
 
a więc szpinak bardzo prosty :-)

-mrożony szpinak w bloczku bądź liściasty
- serek topiony smietankowy, bądź philadelphia naturalny , bądź oba razem i do tego opcjonalnie niebieskie śmierdzidło lazur :-D
-razem gotujemy az serki sie rozpuszczą
- do tego dodajemy pokrojone orzechy włoskie- normalnie ich nie jadam, bo nie lubię, ale z tym szpinakiem sa super , bądź- druga opcja, pokrojone suszone pomidory w oliwie.
- do tego zmiażdżony bądż drobno pokrojony ząbek czosnku
- sól, pieprz
... i gotowe

makaron świderki bądź jaki jest w domku .... smacznego mmmmmm :-D
 
To ja tez wrzuce przepis na sosik szpinakowy do makaronu, bardzo podobny do przepisow Bra:

Szpinak mrozony ze smietana
Serek topiony smietankowy lub plesniowy Gorgonzola
Czosnek, sol pieprz

Rozpuszczamy szpinak w garnku dodajemy serek i przyprawy.

Makaron jaki kto lubi.

Ja czesto posypuje go rowniez startym parmezanem.
 
reklama
Do góry