reklama
Makaron z krewetkami (proporcje na oko bo widziałam kiedyś w tv i nie mam nigdzie zapisane)
-trzy garści krewetek
-mała cebula
-kieliszek białego wina
-pół szkl śmietany
- pomidory z puszki jakieś 3 szt, może być 2łyżeczki przecieru pom.
-ząbek czosnku
-sok z 1/2 cytryny
-pieprz, sól
-łyżka masła
-oliwa z oliwek
-makaron spagetti albo linguini
masło rozpuścić w patelni wrzucić krewetki przyprawić solą i pieprzem dusić aż zaczną się skręcać. W osobnym naczyniu rozgrzać oliwę wrzucić posiekaną cebulę, po kilku min wrzucić czosnek zalać to winem i gotować aż jakaś połowa wina wyparuje, wlać śmietanę, tylko trzeba ją zahartować żey się nie ścięła. Wrzucić do tego pomidory zblendowane, wcześniej trzeba je zagotować. Do wina z cebulą i czosnkiem i śmietaną wrzucić pomidory i krewetki razem z tym sosem w którym się dusiły. Dodać sok z połowy cytryny, sól pieprz do smaku i wszystko razem zagotować. Makaron jak kto lubi na miękko albo aldente.
Matko tak czytam i napisałam to jak analfabetka jakaś. Jakbyście miały jakieś pytania to pytajcie;-)
-trzy garści krewetek
-mała cebula
-kieliszek białego wina
-pół szkl śmietany
- pomidory z puszki jakieś 3 szt, może być 2łyżeczki przecieru pom.
-ząbek czosnku
-sok z 1/2 cytryny
-pieprz, sól
-łyżka masła
-oliwa z oliwek
-makaron spagetti albo linguini
masło rozpuścić w patelni wrzucić krewetki przyprawić solą i pieprzem dusić aż zaczną się skręcać. W osobnym naczyniu rozgrzać oliwę wrzucić posiekaną cebulę, po kilku min wrzucić czosnek zalać to winem i gotować aż jakaś połowa wina wyparuje, wlać śmietanę, tylko trzeba ją zahartować żey się nie ścięła. Wrzucić do tego pomidory zblendowane, wcześniej trzeba je zagotować. Do wina z cebulą i czosnkiem i śmietaną wrzucić pomidory i krewetki razem z tym sosem w którym się dusiły. Dodać sok z połowy cytryny, sól pieprz do smaku i wszystko razem zagotować. Makaron jak kto lubi na miękko albo aldente.
Matko tak czytam i napisałam to jak analfabetka jakaś. Jakbyście miały jakieś pytania to pytajcie;-)
Matusia
Fanka BB :)
Agacio, brzmi przepysznie! Ja mam wiele różnych przepisów na makarony, ale z krewetkami to nowość. Mmmmm, zrobię go.
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
cooo jutro już tłusty czwartek???
musze szybko zabrac zię za pączki :-)znaczy jutro rano
musze szybko zabrac zię za pączki :-)znaczy jutro rano
ewcia3004
Nadzieja umarła...
Frytki z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2/3 łyżki mąki
- przyprawa do kurczaka ( ja daję do mięs z knorra)
- sos sojowy (nie za dużo bo będzie za słone)
olej do głębokiego smażenia
Piersi myjemy, osuszamy, kroimy w długie paski i wrzucamy do miski. czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z mięsem, dodajemy przyprawy i odstawiamy na jakiś czas, aby przeszło przyprawami.
Z jajek i mąki robimy dość gęste ciasto, maczamy w nim kurczaka i wrzucamy na olej, ale nie za długo, aby nie były za suche. Odsączamy na pergaminie, ja to robię na ręczniku kuchennym
Można podać do obiadu razem z ziemniakami i surówką, a także jako przekąskę )
Smacznego!
- 2 piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2/3 łyżki mąki
- przyprawa do kurczaka ( ja daję do mięs z knorra)
- sos sojowy (nie za dużo bo będzie za słone)
olej do głębokiego smażenia
Piersi myjemy, osuszamy, kroimy w długie paski i wrzucamy do miski. czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z mięsem, dodajemy przyprawy i odstawiamy na jakiś czas, aby przeszło przyprawami.
Z jajek i mąki robimy dość gęste ciasto, maczamy w nim kurczaka i wrzucamy na olej, ale nie za długo, aby nie były za suche. Odsączamy na pergaminie, ja to robię na ręczniku kuchennym
Można podać do obiadu razem z ziemniakami i surówką, a także jako przekąskę )
Smacznego!
Ostatnia edycja:
reklama
Podziel się: