reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Ja niestety dokładnego przepisu nie mam, wszystkiego biorę "na oko". Produkty kupuję w Biedronce, więc tak mniej więcej pod te opakowania będę pisała

Makaron z kurczakiem i pieczarkami


makaron grube rurki 3/4 opakowania
2 -3 filety kurczaka
pieprz
sól
opakowanie (pudełko) pieczarek
duża śmietana 30%
2 - 3 serki topione trójkąciki
2 ząbki czosnku

makaron ok. 3/4 opakowania gotuję. Odcedzam.
filety kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam pieprzem i sola i podsmażam, dodaję do makaronu
pieczarki kroję w plastry przyprawiam pieprzem i solą i podsmażam, dodaję do makaronu i kurczaka.

W małym garnuszku podgrzewam śmietanę, wyciskam do niej czosnek, dodaję serki. Mieszam, gdy się serki rozpuszczą zalewam makaron z pieczarkami i kurczakiem.
Całość jeszcze chwile podgotowuję.
Można dodać zielona pietruszkę.


A ten ze szpinakiem i tuńczykiem robię tak:

szpinak mrożony
2 ząbki czosnku
2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
makaron świderki
śmietana 30%


Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek albo pokrojony, albo wyciśnięty i paczkę szpinaku rozdrobnionego (nie w liściach), solę, pieprzę i przesmażam. Dodaję po jakimś czasie dodaję tuńczyka i mieszam. Zalewam śmietaną ilość wg uznania. Na końcu dodaję ugotowany makaron i mieszam jeszcze.
 
Dziewczyny widzę,że zaniedbujecie ten wątek. Pewnie wszystkie na diecie są:-p;-)
Ale piszcie kochane co planujecie na święta zrobić. I oczywiście wstawiajcie przepisy. Kurcze nie wiem jakie ciasto zrobić:confused2:
Ale za to znalazłam ciekawy przepis na babkę i sałatkę:
BABAKA Z SERKIEM MASCARPONE

  • CIASTO
  • 20 dag margaryny
  • 10 dag serka mascarpone
  • 1 niepełna szklanka cukru (20 dag)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • aromat migdałowy (5 ml)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 50 ml mleka (około 1 cm w szklance)
  • CIASTO CIEMNE
  • 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance)
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • POLEWA
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • aromat migdałowy (5 ml)
  • płatki migdałowe do dekoracji
Przepis na babkę: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka oraz aromat migdałowy. Następnie dodać na przemian mleko i mąkę wymieszaną z płatkami migdałowymi oraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna).

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier i mleko, wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Obie warstwy rozmieszać widelcem, aby powstał wzorek marmurkowy. Ciasto piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić i polać polewą. Zamiast polewy można babkę oprószyć przesianym przez siteczko cukrem pudrem.
Przepis na polewę: Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, dodać cukier, wodę oraz mleko. Wszystko razem podgrzewać, aż cukier rozpuści się i masa uzyska jednolitą konsystencję. Przestudzić, dodać aromat migdałowy, wymieszać. Polać babkę i udekorować płatkami migdałowymi.



SAŁATKA Z BROKUŁEM I FETĄ
Składniki:
- 1 brokuł ( ja użyłam świeżego, ale mrożony też się nadaje)
- 1 opakowanie sera feta
- 20 dkg szynki
- puszka kukurydzy
- 1 zielony ogórek
Sos:
- łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Brokuła gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku (nie za długo, żeby się nie rozpadł i nie był zbyt miękki), ugotowanego podzielić na mniejsze cząstki. Fetę, obranego ogórka oraz szynkę pokroić w kostkę (ja ogórka pokroiłam w półplasterki). W naczyniu umieścić brokuła, kukurydzę i pozostałe pokrojone składniki. Polać przygotowanym wcześniej sosem, wymieszać. Smacznego :)
 
Ostatnia edycja:
persefona wspaniałe przepisy.
jesli chodzi o sałaatkę z fetą to my robimy tylko zamiast szynki, kukurydzy i ogórka dajemy prażone ziarna słonecznika. tez pysznościowe :D
matusia jak tylko skończy sie post skosztuje twojego makaronu :) mmm
 
Sałatka ryżowa z kurczakiem

2 torebki ryżu
2 piersi z kurczaka
5 jajek
8 ogórków konserwowych
puszka kukurydzy
strąk czerwonej papryki (mogą być 2;-))
8 łyżek majonezu
sól, pieprz



Ryż ugotować wg przepisu, przelać zimną wodą, zostawić do ostygnięcia. Umyś posolić kurczaka i wstawić do gotowania. jajka ugotować, pokroić w grubszą kostkę. Kurczaka, ogórki, paprykę (po usunęciu gniazda) pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem dodać sól i pieprz:-)


najlepiej smakuje schłodzona;-)
 
Jola, ja nie mam zaufania do internetowych przepisów, bo już nie raz się sparzyłam i była dooopa...:sorry2: także już przestałam korzystać, mam jedną książkę kucharską i jeszcze nie było tak, ze coś mi się nie udało;-)
 
reklama
Do góry