reklama
Matusia
Fanka BB :)
Ja niestety dokładnego przepisu nie mam, wszystkiego biorę "na oko". Produkty kupuję w Biedronce, więc tak mniej więcej pod te opakowania będę pisała
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
makaron grube rurki 3/4 opakowania
2 -3 filety kurczaka
pieprz
sól
opakowanie (pudełko) pieczarek
duża śmietana 30%
2 - 3 serki topione trójkąciki
2 ząbki czosnku
makaron ok. 3/4 opakowania gotuję. Odcedzam.
filety kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam pieprzem i sola i podsmażam, dodaję do makaronu
pieczarki kroję w plastry przyprawiam pieprzem i solą i podsmażam, dodaję do makaronu i kurczaka.
W małym garnuszku podgrzewam śmietanę, wyciskam do niej czosnek, dodaję serki. Mieszam, gdy się serki rozpuszczą zalewam makaron z pieczarkami i kurczakiem.
Całość jeszcze chwile podgotowuję.
Można dodać zielona pietruszkę.
A ten ze szpinakiem i tuńczykiem robię tak:
szpinak mrożony
2 ząbki czosnku
2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
makaron świderki
śmietana 30%
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek albo pokrojony, albo wyciśnięty i paczkę szpinaku rozdrobnionego (nie w liściach), solę, pieprzę i przesmażam. Dodaję po jakimś czasie dodaję tuńczyka i mieszam. Zalewam śmietaną ilość wg uznania. Na końcu dodaję ugotowany makaron i mieszam jeszcze.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
makaron grube rurki 3/4 opakowania
2 -3 filety kurczaka
pieprz
sól
opakowanie (pudełko) pieczarek
duża śmietana 30%
2 - 3 serki topione trójkąciki
2 ząbki czosnku
makaron ok. 3/4 opakowania gotuję. Odcedzam.
filety kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam pieprzem i sola i podsmażam, dodaję do makaronu
pieczarki kroję w plastry przyprawiam pieprzem i solą i podsmażam, dodaję do makaronu i kurczaka.
W małym garnuszku podgrzewam śmietanę, wyciskam do niej czosnek, dodaję serki. Mieszam, gdy się serki rozpuszczą zalewam makaron z pieczarkami i kurczakiem.
Całość jeszcze chwile podgotowuję.
Można dodać zielona pietruszkę.
A ten ze szpinakiem i tuńczykiem robię tak:
szpinak mrożony
2 ząbki czosnku
2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
makaron świderki
śmietana 30%
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek albo pokrojony, albo wyciśnięty i paczkę szpinaku rozdrobnionego (nie w liściach), solę, pieprzę i przesmażam. Dodaję po jakimś czasie dodaję tuńczyka i mieszam. Zalewam śmietaną ilość wg uznania. Na końcu dodaję ugotowany makaron i mieszam jeszcze.
persefona
Fanka BB :)
Dziewczyny widzę,że zaniedbujecie ten wątek. Pewnie wszystkie na diecie są;-)
Ale piszcie kochane co planujecie na święta zrobić. I oczywiście wstawiajcie przepisy. Kurcze nie wiem jakie ciasto zrobić
Ale za to znalazłam ciekawy przepis na babkę i sałatkę:
BABAKA Z SERKIEM MASCARPONE
Ale piszcie kochane co planujecie na święta zrobić. I oczywiście wstawiajcie przepisy. Kurcze nie wiem jakie ciasto zrobić
Ale za to znalazłam ciekawy przepis na babkę i sałatkę:
BABAKA Z SERKIEM MASCARPONE
| |
Przepis na babkę: | Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka oraz aromat migdałowy. Następnie dodać na przemian mleko i mąkę wymieszaną z płatkami migdałowymi oraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier i mleko, wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Obie warstwy rozmieszać widelcem, aby powstał wzorek marmurkowy. Ciasto piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić i polać polewą. Zamiast polewy można babkę oprószyć przesianym przez siteczko cukrem pudrem. |
Przepis na polewę: | Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, dodać cukier, wodę oraz mleko. Wszystko razem podgrzewać, aż cukier rozpuści się i masa uzyska jednolitą konsystencję. Przestudzić, dodać aromat migdałowy, wymieszać. Polać babkę i udekorować płatkami migdałowymi. SAŁATKA Z BROKUŁEM I FETĄ Składniki: - 1 brokuł ( ja użyłam świeżego, ale mrożony też się nadaje) - 1 opakowanie sera feta - 20 dkg szynki - puszka kukurydzy - 1 zielony ogórek Sos: - łyżka majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku Wykonanie: Brokuła gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku (nie za długo, żeby się nie rozpadł i nie był zbyt miękki), ugotowanego podzielić na mniejsze cząstki. Fetę, obranego ogórka oraz szynkę pokroić w kostkę (ja ogórka pokroiłam w półplasterki). W naczyniu umieścić brokuła, kukurydzę i pozostałe pokrojone składniki. Polać przygotowanym wcześniej sosem, wymieszać. Smacznego |
Ostatnia edycja:
bra00721
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 26 Październik 2010
- Postów
- 4 548
persefona wspaniałe przepisy.
jesli chodzi o sałaatkę z fetą to my robimy tylko zamiast szynki, kukurydzy i ogórka dajemy prażone ziarna słonecznika. tez pysznościowe
matusia jak tylko skończy sie post skosztuje twojego makaronu mmm
jesli chodzi o sałaatkę z fetą to my robimy tylko zamiast szynki, kukurydzy i ogórka dajemy prażone ziarna słonecznika. tez pysznościowe
matusia jak tylko skończy sie post skosztuje twojego makaronu mmm
ewcia3004
Nadzieja umarła...
- Dołączył(a)
- 4 Grudzień 2009
- Postów
- 4 792
Sałatka ryżowa z kurczakiem
2 torebki ryżu
2 piersi z kurczaka
5 jajek
8 ogórków konserwowych
puszka kukurydzy
strąk czerwonej papryki (mogą być 2;-))
8 łyżek majonezu
sól, pieprz
Ryż ugotować wg przepisu, przelać zimną wodą, zostawić do ostygnięcia. Umyś posolić kurczaka i wstawić do gotowania. jajka ugotować, pokroić w grubszą kostkę. Kurczaka, ogórki, paprykę (po usunęciu gniazda) pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem dodać sól i pieprz:-)
najlepiej smakuje schłodzona;-)
2 torebki ryżu
2 piersi z kurczaka
5 jajek
8 ogórków konserwowych
puszka kukurydzy
strąk czerwonej papryki (mogą być 2;-))
8 łyżek majonezu
sól, pieprz
Ryż ugotować wg przepisu, przelać zimną wodą, zostawić do ostygnięcia. Umyś posolić kurczaka i wstawić do gotowania. jajka ugotować, pokroić w grubszą kostkę. Kurczaka, ogórki, paprykę (po usunęciu gniazda) pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem dodać sól i pieprz:-)
najlepiej smakuje schłodzona;-)
Dzisiaj kuchnia serwuje Kate's Pie Hole: Kwaśny klops - zupa klopsikowa :-)
aż jestem ciekawa co to wyjdzie i czy dobre będzie Ciocia nawiozła mi mięsa w tym sporo mielonego i jakoś trzeba je spożytkować.
aż jestem ciekawa co to wyjdzie i czy dobre będzie Ciocia nawiozła mi mięsa w tym sporo mielonego i jakoś trzeba je spożytkować.
reklama
Podziel się: