reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Ja niestety dokładnego przepisu nie mam, wszystkiego biorę "na oko". Produkty kupuję w Biedronce, więc tak mniej więcej pod te opakowania będę pisała

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

makaron grube rurki 3/4 opakowania
2 -3 filety kurczaka
pieprz
sól
opakowanie (pudełko) pieczarek
duża śmietana 30%
2 - 3 serki topione trójkąciki
2 ząbki czosnku

makaron ok. 3/4 opakowania gotuję. Odcedzam.
filety kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam pieprzem i sola i podsmażam, dodaję do makaronu
pieczarki kroję w plastry przyprawiam pieprzem i solą i podsmażam, dodaję do makaronu i kurczaka.

W małym garnuszku podgrzewam śmietanę, wyciskam do niej czosnek, dodaję serki. Mieszam, gdy się serki rozpuszczą zalewam makaron z pieczarkami i kurczakiem.
Całość jeszcze chwile podgotowuję.
Można dodać zielona pietruszkę.

A ten ze szpinakiem i tuńczykiem robię tak:

szpinak mrożony
2 ząbki czosnku
2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
makaron świderki
śmietana 30%

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek albo pokrojony, albo wyciśnięty i paczkę szpinaku rozdrobnionego (nie w liściach), solę, pieprzę i przesmażam. Dodaję po jakimś czasie dodaję tuńczyka i mieszam. Zalewam śmietaną ilość wg uznania. Na końcu dodaję ugotowany makaron i mieszam jeszcze.

Dziewczyny widzę,że zaniedbujecie ten wątek. Pewnie wszystkie na diecie są:-p;-)
Ale piszcie kochane co planujecie na święta zrobić. I oczywiście wstawiajcie przepisy. Kurcze nie wiem jakie ciasto zrobić:confused2:
Ale za to znalazłam ciekawy przepis na babkę i sałatkę:
BABAKA Z SERKIEM MASCARPONE

• CIASTO
  • 20 dag margaryny
  • 10 dag serka mascarpone
  • 1 niepełna szklanka cukru (20 dag)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • aromat migdałowy (5 ml)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 50 ml mleka (około 1 cm w szklance)
  • CIASTO CIEMNE
  • 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance)
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • POLEWA
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • aromat migdałowy (5 ml)
  • płatki migdałowe do dekoracji
Przepis na babkę: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka oraz aromat migdałowy. Następnie dodać na przemian mleko i mąkę wymieszaną z płatkami migdałowymi oraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna).

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier i mleko, wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Obie warstwy rozmieszać widelcem, aby powstał wzorek marmurkowy. Ciasto piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić i polać polewą. Zamiast polewy można babkę oprószyć przesianym przez siteczko cukrem pudrem.
Przepis na polewę: Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, dodać cukier, wodę oraz mleko. Wszystko razem podgrzewać, aż cukier rozpuści się i masa uzyska jednolitą konsystencję. Przestudzić, dodać aromat migdałowy, wymieszać. Polać babkę i udekorować płatkami migdałowymi.

SAŁATKA Z BROKUŁEM I FETĄ
Składniki:
- 1 brokuł ( ja użyłam świeżego, ale mrożony też się nadaje)
- 1 opakowanie sera feta
- 20 dkg szynki
- puszka kukurydzy
- 1 zielony ogórek
Sos:
- łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Brokuła gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku (nie za długo, żeby się nie rozpadł i nie był zbyt miękki), ugotowanego podzielić na mniejsze cząstki. Fetę, obranego ogórka oraz szynkę pokroić w kostkę (ja ogórka pokroiłam w półplasterki). W naczyniu umieścić brokuła, kukurydzę i pozostałe pokrojone składniki. Polać przygotowanym wcześniej sosem, wymieszać. Smacznego :)

Ostatnia edycja:
persefona wspaniałe przepisy.
jesli chodzi o sałaatkę z fetą to my robimy tylko zamiast szynki, kukurydzy i ogórka dajemy prażone ziarna słonecznika. tez pysznościowe :D
matusia jak tylko skończy sie post skosztuje twojego makaronu :) mmm

Sałatka ryżowa z kurczakiem

2 torebki ryżu
2 piersi z kurczaka
5 jajek
8 ogórków konserwowych
puszka kukurydzy
strąk czerwonej papryki (mogą być 2;-))
8 łyżek majonezu
sól, pieprz

Ryż ugotować wg przepisu, przelać zimną wodą, zostawić do ostygnięcia. Umyś posolić kurczaka i wstawić do gotowania. jajka ugotować, pokroić w grubszą kostkę. Kurczaka, ogórki, paprykę (po usunęciu gniazda) pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem dodać sól i pieprz:-)

najlepiej smakuje schłodzona;-)

Jola, ja nie mam zaufania do internetowych przepisów, bo już nie raz się sparzyłam i była dooopa...:sorry2: także już przestałam korzystać, mam jedną książkę kucharską i jeszcze nie było tak, ze coś mi się nie udało;-)

reklama
Do góry