reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Futrzaczku proszę bardzo.
Na przystawkę podałam identycznie jak Agacio mozzarella z pomidorem<to był słoneczny lipiec>. Na pierwsze danie był tradycyjny rosół, na drugie danie ziemniaczki młode z koperkiem, zawijane roladki schabowe oraz dwie surówki, jedna z kapusty białej, druga typowo śląska modra :-).
Na deser były lody w pucharkach z owocami.
Jakąś godzinkę półtorej po deserze była kawa, herbata do kawki tort.
Następnie była gorąca ryba po grecku. Jako ostatnie danie gorące były zapiekanki z pieczarkami z barszczykiem czerwonym do picia.
Przystawki na stole : kurczak faszerowany, wędliny różne, koreczki z galarety i na liściach sałaty rozłożone duże muszelki makaronowe, a w tych muszelkach sałatka warzywna.
Sałatki: Grecka, Makaronowa, Gyros
Ciasta było dokładnie 8 ciast, wszystkie piekła moja mama m.in sernik królewski, szarlotka, snikers, 3 bit tyle co pamiętam:tak:
 
A ja nie lubię awokado;-) Basiek chrzciny Franka były 23 lipca:tak: a pomysł z salatką w makaronie świetny!!! I też mieliśmy lody z galaretką owocami i bitą śmietaną:tak:

Futrzaczku a gdzieś u kogoś jadłam taką malenką ciepłą szarlotkę na niej bita śmietana i obok gałka lodów waniliowych połączenie ciepłej szarlotki i zimnych lodów mnie zabiło przepyszne to było, także pomysł też wydaje się być ciekawy:tak: Alkierz.jpg
 
Futrzaczku przepraszam, że dopiero piszę:zawstydzona/y:

SNIKERS
1/2 kg mąki
1szkl. cukru
1/2kg margaryny
10 dkg miodu
2 jaja
1 łyżeczka sody
1łyżeczka proszku do pieczenia

Zrobić ciasto podzielić na trzy części dwie upiec, na trzecią prażone orzechy:
25dkg orzechów siekanych
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2szkl. cukru
Wszystko razem uprażyć krótko na dużej patelni

KREM:
1/2l mleka,
1/2szkl cukru
cukier waniliowy
2łyżki mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
2żółtka

Mlekko zagotować (odlewając pół szkl.) z cukrami w reszcie mleka roztrzepać mąkę i żółtka wlać na gotujące mleko ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzony budyń połącczyć z 1 1/2 kostki masła

Przełożęnie placka:
placek+powidło śliwkowe+placek z orzechmi+krem+placek+polewa
 
Tort:)
Ciasto(biszkopt):
-5 jajek
-niepełna szklanka cukru
-1 i 1/4 szklanki mąki
-szczypta soli

Białka oddzielić o żółtek i ubić z solą.Kiedy będą sztywne dodać cukier i cały czas ubijać,kidy masa będzie mocno ubita dodać żółtka i miksowac jeszcze 3min.Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszac delikatnie łyżką.Przelac do natłuszczonej formy.Jezeli chcecie czekoladowy wystarczy dodac kakao
Piec ok 40 min w 170 stopniach

Do przełożenia mozna uzywać gotowych kremów albo mojej ulubionej bitej śmietany:)
Ok litra na tort
-6 łyzek cukru
-łyzeczki waniliowego
i ubijamy:)
Kolory można nadawac barwnikami lub np sokiem malinowym.

Równie wazne jest nasaczenie biszkoptu,jezeli uzywamy owoców z puszki mozna wykozystac syrop,dodac do niego alkohol np rum:)

Albo np biszkopt czekoladowy,mrożone lub świerze wiśnie dusimy z cukrem(niewiele) kiedy sie skarmelizuja odstawic do ostygniecia,dodac rum lub brebdy.
Sosem nasaczyć biszkopt na spodach rozłożyć wiśnie i przekładac bita smietana.
Wierzch udekorowac czekolada i wiśniami
:-)
Tort trzeba zrobic zawsze na dzień przed zeby był naprawde smaczny
 
agacio mój mąż w pracy takie właśnnie desery serwuje :tak:
no tylko że do lodów dodają jeszcze bita śmietanę :-)
jeszcze dobre jest w tym samym wydaniu ciasto rabarbarowe;-)

edit dopiero doczytałam ze też pisałaś o śmietanie :-p zacof ze mnie ;-)
 
Jutro piekę placek dla mojego dziadka franka na urodzino- imieniny. Zrobię shreka, ale w innym kolorze na pomarańczowym kubusiu, bo się dziadzia albo babcia tej zieleni wystraszą. Już widzę jak mnie chwalić będą :-p, bo na ogół piec nie potrafię.
 
reklama
chwalę się !!!!
mąż mi przyniósł deser z pracy... mniiiiaaaaaam :-p
tiramisu i takie kulki nadziewane kremem polane butterscotchem :-p
ale mam wyżerkę :-D
poza tym znalazłam szybki sposób na zdjęcie :-p kamerą internetową buehehe i nawet nie muszę szukać żadnych kabli :-p
deserek.png


 
Do góry