reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Futrzaczku proszę bardzo.
Na przystawkę podałam identycznie jak Agacio mozzarella z pomidorem<to był słoneczny lipiec>. Na pierwsze danie był tradycyjny rosół, na drugie danie ziemniaczki młode z koperkiem, zawijane roladki schabowe oraz dwie surówki, jedna z kapusty białej, druga typowo śląska modra :-).
Na deser były lody w pucharkach z owocami.
Jakąś godzinkę półtorej po deserze była kawa, herbata do kawki tort.
Następnie była gorąca ryba po grecku. Jako ostatnie danie gorące były zapiekanki z pieczarkami z barszczykiem czerwonym do picia.
Przystawki na stole : kurczak faszerowany, wędliny różne, koreczki z galarety i na liściach sałaty rozłożone duże muszelki makaronowe, a w tych muszelkach sałatka warzywna.
Sałatki: Grecka, Makaronowa, Gyros
Ciasta było dokładnie 8 ciast, wszystkie piekła moja mama m.in sernik królewski, szarlotka, snikers, 3 bit tyle co pamiętam:tak:

A ja nie lubię awokado;-) Basiek chrzciny Franka były 23 lipca:tak: a pomysł z salatką w makaronie świetny!!! I też mieliśmy lody z galaretką owocami i bitą śmietaną:tak:

Futrzaczku a gdzieś u kogoś jadłam taką malenką ciepłą szarlotkę na niej bita śmietana i obok gałka lodów waniliowych połączenie ciepłej szarlotki i zimnych lodów mnie zabiło przepyszne to było, także pomysł też wydaje się być ciekawy:tak: Alkierz.jpg

Futrzaczku przepraszam, że dopiero piszę:zawstydzona/y:

SNIKERS
1/2 kg mąki
1szkl. cukru
1/2kg margaryny
10 dkg miodu
2 jaja
1 łyżeczka sody
1łyżeczka proszku do pieczenia

Zrobić ciasto podzielić na trzy części dwie upiec, na trzecią prażone orzechy:
25dkg orzechów siekanych
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2szkl. cukru
Wszystko razem uprażyć krótko na dużej patelni

KREM:
1/2l mleka,
1/2szkl cukru
cukier waniliowy
2łyżki mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
2żółtka

Mlekko zagotować (odlewając pół szkl.) z cukrami w reszcie mleka roztrzepać mąkę i żółtka wlać na gotujące mleko ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzony budyń połącczyć z 1 1/2 kostki masła

Przełożęnie placka:
placek+powidło śliwkowe+placek z orzechmi+krem+placek+polewa

Tort:)
Ciasto(biszkopt):
-5 jajek
-niepełna szklanka cukru
-1 i 1/4 szklanki mąki
-szczypta soli

Białka oddzielić o żółtek i ubić z solą.Kiedy będą sztywne dodać cukier i cały czas ubijać,kidy masa będzie mocno ubita dodać żółtka i miksowac jeszcze 3min.Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszac delikatnie łyżką.Przelac do natłuszczonej formy.Jezeli chcecie czekoladowy wystarczy dodac kakao
Piec ok 40 min w 170 stopniach

Do przełożenia mozna uzywać gotowych kremów albo mojej ulubionej bitej śmietany:)
Ok litra na tort
-6 łyzek cukru
-łyzeczki waniliowego
i ubijamy:)
Kolory można nadawac barwnikami lub np sokiem malinowym.

Równie wazne jest nasaczenie biszkoptu,jezeli uzywamy owoców z puszki mozna wykozystac syrop,dodac do niego alkohol np rum:)

Albo np biszkopt czekoladowy,mrożone lub świerze wiśnie dusimy z cukrem(niewiele) kiedy sie skarmelizuja odstawic do ostygniecia,dodac rum lub brebdy.
Sosem nasaczyć biszkopt na spodach rozłożyć wiśnie i przekładac bita smietana.
Wierzch udekorowac czekolada i wiśniami
:-)
Tort trzeba zrobic zawsze na dzień przed zeby był naprawde smaczny

agacio mój mąż w pracy takie właśnnie desery serwuje :tak:
no tylko że do lodów dodają jeszcze bita śmietanę :-)
jeszcze dobre jest w tym samym wydaniu ciasto rabarbarowe;-)

edit dopiero doczytałam ze też pisałaś o śmietanie :-p zacof ze mnie ;-)

Jutro piekę placek dla mojego dziadka franka na urodzino- imieniny. Zrobię shreka, ale w innym kolorze na pomarańczowym kubusiu, bo się dziadzia albo babcia tej zieleni wystraszą. Już widzę jak mnie chwalić będą :-p, bo na ogół piec nie potrafię.

reklama
chwalę się !!!!
mąż mi przyniósł deser z pracy... mniiiiaaaaaam :-p
tiramisu i takie kulki nadziewane kremem polane butterscotchem :-p
ale mam wyżerkę :-D
poza tym znalazłam szybki sposób na zdjęcie :-p kamerą internetową buehehe i nawet nie muszę szukać żadnych kabli :-p
deserek.png

Do góry