reklama
basiekkk
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Sierpień 2010
- Postów
- 2 603
Futrzaczku proszę bardzo.
Na przystawkę podałam identycznie jak Agacio mozzarella z pomidorem<to był słoneczny lipiec>. Na pierwsze danie był tradycyjny rosół, na drugie danie ziemniaczki młode z koperkiem, zawijane roladki schabowe oraz dwie surówki, jedna z kapusty białej, druga typowo śląska modra :-).
Na deser były lody w pucharkach z owocami.
Jakąś godzinkę półtorej po deserze była kawa, herbata do kawki tort.
Następnie była gorąca ryba po grecku. Jako ostatnie danie gorące były zapiekanki z pieczarkami z barszczykiem czerwonym do picia.
Przystawki na stole : kurczak faszerowany, wędliny różne, koreczki z galarety i na liściach sałaty rozłożone duże muszelki makaronowe, a w tych muszelkach sałatka warzywna.
Sałatki: Grecka, Makaronowa, Gyros
Ciasta było dokładnie 8 ciast, wszystkie piekła moja mama m.in sernik królewski, szarlotka, snikers, 3 bit tyle co pamiętam
Na przystawkę podałam identycznie jak Agacio mozzarella z pomidorem<to był słoneczny lipiec>. Na pierwsze danie był tradycyjny rosół, na drugie danie ziemniaczki młode z koperkiem, zawijane roladki schabowe oraz dwie surówki, jedna z kapusty białej, druga typowo śląska modra :-).
Na deser były lody w pucharkach z owocami.
Jakąś godzinkę półtorej po deserze była kawa, herbata do kawki tort.
Następnie była gorąca ryba po grecku. Jako ostatnie danie gorące były zapiekanki z pieczarkami z barszczykiem czerwonym do picia.
Przystawki na stole : kurczak faszerowany, wędliny różne, koreczki z galarety i na liściach sałaty rozłożone duże muszelki makaronowe, a w tych muszelkach sałatka warzywna.
Sałatki: Grecka, Makaronowa, Gyros
Ciasta było dokładnie 8 ciast, wszystkie piekła moja mama m.in sernik królewski, szarlotka, snikers, 3 bit tyle co pamiętam
A ja nie lubię awokado;-) Basiek chrzciny Franka były 23 lipca a pomysł z salatką w makaronie świetny!!! I też mieliśmy lody z galaretką owocami i bitą śmietaną
Futrzaczku a gdzieś u kogoś jadłam taką malenką ciepłą szarlotkę na niej bita śmietana i obok gałka lodów waniliowych połączenie ciepłej szarlotki i zimnych lodów mnie zabiło przepyszne to było, także pomysł też wydaje się być ciekawy
Futrzaczku a gdzieś u kogoś jadłam taką malenką ciepłą szarlotkę na niej bita śmietana i obok gałka lodów waniliowych połączenie ciepłej szarlotki i zimnych lodów mnie zabiło przepyszne to było, także pomysł też wydaje się być ciekawy
Futrzaczku przepraszam, że dopiero piszę
SNIKERS
1/2 kg mąki
1szkl. cukru
1/2kg margaryny
10 dkg miodu
2 jaja
1 łyżeczka sody
1łyżeczka proszku do pieczenia
Zrobić ciasto podzielić na trzy części dwie upiec, na trzecią prażone orzechy:
25dkg orzechów siekanych
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2szkl. cukru
Wszystko razem uprażyć krótko na dużej patelni
KREM:
1/2l mleka,
1/2szkl cukru
cukier waniliowy
2łyżki mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
2żółtka
Mlekko zagotować (odlewając pół szkl.) z cukrami w reszcie mleka roztrzepać mąkę i żółtka wlać na gotujące mleko ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzony budyń połącczyć z 1 1/2 kostki masła
Przełożęnie placka:
placek+powidło śliwkowe+placek z orzechmi+krem+placek+polewa
SNIKERS
1/2 kg mąki
1szkl. cukru
1/2kg margaryny
10 dkg miodu
2 jaja
1 łyżeczka sody
1łyżeczka proszku do pieczenia
Zrobić ciasto podzielić na trzy części dwie upiec, na trzecią prażone orzechy:
25dkg orzechów siekanych
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2szkl. cukru
Wszystko razem uprażyć krótko na dużej patelni
KREM:
1/2l mleka,
1/2szkl cukru
cukier waniliowy
2łyżki mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
2żółtka
Mlekko zagotować (odlewając pół szkl.) z cukrami w reszcie mleka roztrzepać mąkę i żółtka wlać na gotujące mleko ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzony budyń połącczyć z 1 1/2 kostki masła
Przełożęnie placka:
placek+powidło śliwkowe+placek z orzechmi+krem+placek+polewa
poziomki
mama 00 08 11 13 15
Tort
Ciasto(biszkopt):
-5 jajek
-niepełna szklanka cukru
-1 i 1/4 szklanki mąki
-szczypta soli
Białka oddzielić o żółtek i ubić z solą.Kiedy będą sztywne dodać cukier i cały czas ubijać,kidy masa będzie mocno ubita dodać żółtka i miksowac jeszcze 3min.Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszac delikatnie łyżką.Przelac do natłuszczonej formy.Jezeli chcecie czekoladowy wystarczy dodac kakao
Piec ok 40 min w 170 stopniach
Do przełożenia mozna uzywać gotowych kremów albo mojej ulubionej bitej śmietany
Ok litra na tort
-6 łyzek cukru
-łyzeczki waniliowego
i ubijamy
Kolory można nadawac barwnikami lub np sokiem malinowym.
Równie wazne jest nasaczenie biszkoptu,jezeli uzywamy owoców z puszki mozna wykozystac syrop,dodac do niego alkohol np rum
Albo np biszkopt czekoladowy,mrożone lub świerze wiśnie dusimy z cukrem(niewiele) kiedy sie skarmelizuja odstawic do ostygniecia,dodac rum lub brebdy.
Sosem nasaczyć biszkopt na spodach rozłożyć wiśnie i przekładac bita smietana.
Wierzch udekorowac czekolada i wiśniami:-)
Tort trzeba zrobic zawsze na dzień przed zeby był naprawde smaczny
Ciasto(biszkopt):
-5 jajek
-niepełna szklanka cukru
-1 i 1/4 szklanki mąki
-szczypta soli
Białka oddzielić o żółtek i ubić z solą.Kiedy będą sztywne dodać cukier i cały czas ubijać,kidy masa będzie mocno ubita dodać żółtka i miksowac jeszcze 3min.Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszac delikatnie łyżką.Przelac do natłuszczonej formy.Jezeli chcecie czekoladowy wystarczy dodac kakao
Piec ok 40 min w 170 stopniach
Do przełożenia mozna uzywać gotowych kremów albo mojej ulubionej bitej śmietany
Ok litra na tort
-6 łyzek cukru
-łyzeczki waniliowego
i ubijamy
Kolory można nadawac barwnikami lub np sokiem malinowym.
Równie wazne jest nasaczenie biszkoptu,jezeli uzywamy owoców z puszki mozna wykozystac syrop,dodac do niego alkohol np rum
Albo np biszkopt czekoladowy,mrożone lub świerze wiśnie dusimy z cukrem(niewiele) kiedy sie skarmelizuja odstawic do ostygniecia,dodac rum lub brebdy.
Sosem nasaczyć biszkopt na spodach rozłożyć wiśnie i przekładac bita smietana.
Wierzch udekorowac czekolada i wiśniami:-)
Tort trzeba zrobic zawsze na dzień przed zeby był naprawde smaczny
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
agacio mój mąż w pracy takie właśnnie desery serwuje
no tylko że do lodów dodają jeszcze bita śmietanę :-)
jeszcze dobre jest w tym samym wydaniu ciasto rabarbarowe;-)
edit dopiero doczytałam ze też pisałaś o śmietanie zacof ze mnie ;-)
no tylko że do lodów dodają jeszcze bita śmietanę :-)
jeszcze dobre jest w tym samym wydaniu ciasto rabarbarowe;-)
edit dopiero doczytałam ze też pisałaś o śmietanie zacof ze mnie ;-)
Matusia
Fanka BB :)
Jutro piekę placek dla mojego dziadka franka na urodzino- imieniny. Zrobię shreka, ale w innym kolorze na pomarańczowym kubusiu, bo się dziadzia albo babcia tej zieleni wystraszą. Już widzę jak mnie chwalić będą , bo na ogół piec nie potrafię.
Matusia
Fanka BB :)
reklama
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
Podziel się: