reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

a jaki jest przepis na tę oryginalną carbonarę?:-)
ja to nie lubię za bardzo makaronu , tym bardziej jak jest za suchy , tak wkięc mnie ciekawi jak to wygląda..

no i wiadomo ze oryginałowi się nic nie równa..
tak samo nie kupisz prawdziwych włoskich lodów w polsce(a szkoda bo we włosech mi makowały);-)

czy to coś takiego:
http://www.we-dwoje.pl/kuchnia;wloska;spaghetti;alla;carbonara,artykul,11373.html
jak tak to moja babcia na wsi mi zawsze robiła takie , tyle że bez sera :-p
 
Ostatnia edycja:
reklama
eeee śmietana najlepsza w carbonara i już ;) ale fakt , że sos boloński we włoszech tez różni sie od naszego , w ogóle sposób podawania makaronu ;) ale nasz polski bardziej mi smakuje , my tutaj lubimy konkretne żarełko a nie takie pitu pitu ;)))))
 
ja też lubę takie konkretne,.. np makaronu nie zjem zbyt suchego , jak własnie w spagetthi woskim , ja to mam prawie jak zupęmusi być dużo sosu ..
ale makaron z jajkami to moje danie z dzieciństwa więc to akurat lubię ;-)

zresztą ja wogóle nie przepadam za makaronami:-p
 
nie ma za co :-) ciesze się że mój przepisik smakował:tak:

mój mąż też w domu nigdy nie jadł zup, a już o szczawiowej czy żurku nie wspomnę..
a jak ja mu gotuję to mu smakują nawet te których kiedyś nie chciał nawet tknąć:-D
i zawsze mi powtarza że robię lepsze niż jego mama:-D
 
Ciężko zapamiętać dokładnie przepis, gdy ktoś nadaje cały czas po włosku, macha patelniami i gotuje w trybie ekspresowym :-D

Ale próbowałam odtworzyć w domu i wygląda to tak, makaron spaghetti, ugotowany all dente. W międzyczasie na oliwie w głębokiej patelni podsmażamy boczek (jest inny niż polski i chyba u nas świeży niedostępny). Do gotowego boczku wrzucamy makaron (nieco wody z makaronu można zostawić na wypadek gdyby carbonara była za sucha), mieszamy, chwilę podduszamy. Do tego 4 roztrzepane żółtka (nie całe jajko) i część startego pecorino romano lub parmezanu, dodane już bez ognia. Jak składniki się połączą dodajemy na wierzch resztę sera i gotowe. Trzeba doprawić pieprzem, na sól należy uważać ze względu na mięsko i ser, już słone.

Nie było w niej znanych z PL dodatków jak czosnek, bazylia, śmietana, pieczarki, cebula ani białko. Carbonara jest za to żółta jak słońce, pachnie lekko wędzonką i jest przepyszna :-)
 
Zawsze jak tu wejdę i nadrobię kilka stron, to mam ochotę na wszystko po kolei,o czym piszecie. A dziś byłam w przedszkolu po siostrzeńca i czytam jadłospis, a tam dzisiaj jajka w sosie koperkowym + mizeria... Jajka w sosie koperkowym zrobię w przyszły piątek a mizerie w niedziele na obiad (zrobi ją mój mąż bo on robi naj naj)

P.S. A na kolację co trzeci dzień robimy z synem "Futrzakowe Naleśniki". Futrzaku, ale nam narobiłaś radochy tym swoim przepisem.
 
reklama
Patyczek wrzuć proszę przepis na to ciasto, bo już od dłuższego czasu mam na nie ochotę a moja ciocia, która je robiła jest w USA i nie chce mi się tam dzwonić....
 
Do góry