reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mały alergik - dieta mamy i dziecka, pielęgnacja, leczenie

cholera, a weż tu kup fenistil :/ idę po obiadku do apteki, niech mi coś dają!!
wiem, że są krople Zyrtek dla niemowląt, może nie trzeba recepty.

a byłam w Pl i widziałam ten fenistil. dupa ze mnie, nie kupiłam :/

reklama
laski, co moge podac na tyo cholerne uczulenie?? wygląda jak pokrzywka, przeczytałam, ze pokrzywka jest od jedzenia, jest tylko na plecach i bardzo swędzi, bo młoda szału dostaje.

czy mogę dać wapno?? czy to musi być specjalne wapno dla dziec, vczy mogę jej dać odrobinkę dorosłego musującego??
Kup wapno w syropie i dawaj bardzo malutko (pół łyżeczki) - tak nam radziła alergolog, gdyby Kubę swędziała wysypka. A Fenistil też możecie (Kuba 3x4 krople dostaje), ale on jest chyba na receptę.

Napisałam maila do bebilonu, czy mają poradnik żywieniowy dla alergików. Dostałam takiego maila w odpowiedzi - może zainteresuje mamy alergików:

Wśród produktów BoboVita można wybrać część, która będzie odpowiednia dla dziecka z alergią pokarmową. Kleik ryżowy i kaszki bezmleczne BoboVita(w żółtym kolorze torebki), soki i deserki dla najmłodszych niemowląt (z wyjątkiem bardzo rzadkich przypadków uczuleń np. na ryż, jabłko, marchew) oraz niektóre z zupek i obiadków z mięsem królika i indyka (bez mleka, masła, selera i pomidorów w składzie) powinny być dobrze tolerowane. Na stronie www.bobovita.com.pl może Pani obejrzeć etykietę/skład każdego z produktów. To pomoże wybrać produkty dla małego alergika.

Przystępując do rozszerzania diety proponuję najpierw wprowadzić jabłko (Złociste jabłko - jednoskładnikowy nektar lub przecier BoboVita). Potem - Jabłka ze słodką marchewką lub Delikatna marchewka (by przetestować marchewkę). Jeśli w efekcie prób nie stwierdzi Pani objawów nietolerancji, można przystąpić do wprowadzenia zupki jarzynowej. Docelowo zupka (słoiczek 125g) wchodzi w miejsce południowego karmienia. Wprowadzenie zupki do diety zajmuje około tydzień. Owoce, w preferowanej przez dziecko formie (sok, deser, mus, skrobane jabłko), podajemy jako przekąskę między karmieniami (dzienna dawka dla najmłodszych - ok.60ml lub 1/2 słoiczka deserku).

Wybrane posiłki z Bebilon pepti można zagęszczać przez dodatek kleiku. Gdy wzrośnie zapotrzebowanie na energię, może Pani zaplanować posiłek kaszkowy - kaszka BoboVita w żółtym kolorze torebki przygotowana na bazie Bebilon pepti.

Zalecenie tzw. wczesnej ekspozycji na gluten dotyczy dzieci zdrowych. Ponieważ gluten jest na liście potencjalnych alergenów, jego wprowadzenie należy indywidualnie skonsultować z lekarzem prowadzącym niemowlę z alergią. W przypadku gdy lekarz zezwolił na ekspozycję, można dodawać troszkę pokruszonej pszennej bułki lub 1 łyżeczkę ugotowanej kaszy manny do podgrzanej zupki. Mamy w ofercie "Kaszkę ryżowo-pszenną z jabłkami i gruszkami" i "Kaszkę manną wieloowocową" (kaszki bezmleczne), które można wykorzystać do ekspozycji na gluten.

Z dobrych wiadomości, to Kuba już przestał źle reagować na marchewkę i zupełnie dobrze reaguje na jabłko :) Na razie dostawał w postaci rozrzedzonych soków, a niedługo spróbujemy słoiczków :tak:

ionka a nie masz gdzies polskiego sklepu? tutaj w kazdym polskim sklepie mozna kupic fenistil. A jesli nie , to sa podobne kremy/zele ktore tez lagodza takie podraznienia. Zyrtec jest tez swietny, Pat go dostawal na alergie ale chyba wlasnie od 6 miesiaca.

zaraz mnie szlag trafi!!!!!!!!!!!!!
w tym zacofanym kraju nie ma fenistilu.
nie ma wapna w kroplach/syropie.

w ogóle panie farmaceutki były zdziwione po co wapno na uczulenie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mają antyhistaminy, ale dopiero od 2go roku życia i mi nie sprzedadzą.

posmarowałam małą Oilatum w kremie i spała spokojnie ponad godzinę na plecach. wiec może to pomoże. bo wygląda tak samo.

ionka a nie moze Ci ktos z PL wyslac? ten fenistil dobrze miec, bo super dziala na ukaszenia po owadach, i inne swedziawki. Tutaj tez wapna w plynie nie ma niestety.

reklama
Do góry