reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowy rozwój miesiąc po mięsiącu - czyli co już potrafię ... :)

reklama
a czy już wszystkie maluszki potrafią się obracać na brzuszek bo my jeszcze tego nie umiemy i zastanawiam się czy juz powinnam się martwić?

U nas obroty z boczku na boczek odhaczone, z plecków na brzuszek odhaczone, z brzucha na plecy co któryś raz też się uda a jak nie idzie to tak krzyczy że każdy ją od razu obraca i przynajmniej się męczyć nie musi. Co do prób "raczkowania" u nas są od kilku dni podejmowane leżąc na brzuszku podkula nogi pod brzuch podnosi cały tułów na rączkach i się odpycha :-) tylko nie wiedzieć czemu do tyłu zamiast do przodu:confused: Pozatym bardzo głośno krzyczymy szczególnie kiedy ubieramy kombinezon i czapke:szok:

styna - podobno na początku dzieciom łatwiej jest raczkować bądź pełzać do tyłu, bo mają silniejsze ręce niż nóżki (lub na odwrót). Podobno, ale każde dziecko inne, niby też łatwiej z brzuszka na plecy się obrócić a mój tak tylko raz przypadkiem zrobił, za to z plecków tylko hyc i brzuszek jest.

Styna pełzanie do tyłu świadczy o prawidłowym rozwoju niedojrzalego jeszcze układu nerwowego, jest to bardzo dobry znak i nie ma się czym przejmować ... U nas pełzanie na całego od około 1.5 tyygodnia ... gowniarz normalnie sam się przemieszcza (na raka oczywiście) i nie sposób juz go samego zostawic gdziekolwiek nawet na chwile.:angry:

styna moja też tak pełzała do tyłu jakiś czas temu (pisałam o tym ze 2-3 tyg temu)
tak jak dziewczyny pisąły to dobrze znaczy :tak:

salsera moja też szybciej iu częściej się obraca z plecków na brzuszek niż odwrotnie

No właśnie z plecków na brzuszek to jest moment z brzuszka na plecki to już nie jest tak łatwo, ale zaobserwowałam że odkąd umie się sama na brzuch obrócić to chętniej na brzuszku leży. Bo wcześniej to tylko max. 5 minut i był krzyk.

reklama
Do góry